Parisuhteen tuloerot

Koska postaukseni kotitöiden jakamisesta herätti keskustelua parisuhteen tasavertaisuudesta ja lisäksi suhteen tuloeroista ja niiden vaikutuksesta kotitöihin, ajattelin kirjoittaa taas varmasti mielipiteitä jakavasta aiheesta. Parisuhteen tuloerot ovat aina silloin tällöin tapetilla niin blogeissa kuin vaikka  lehdissäkin, enkä todellakaan ymmärrä miksi. Toisilla nyt tuntuu olevan hirveä tarve korostaa että ”minä tienaan kyllä enemmän kun puolisoni”. Siinähän tienaat, aivan sama mulle. Jos joku haluaa elää pelkästään miehensä rahoilla niin antaa elää, mitä se kenellekään muulle kuuluu? Luulenkin että he, jotka eivät ole omaan tilanteeseensa tyytyväisiä, jaksavat uhrata energiaansa toisten raha-asioihin. No, itse jaksoin tuhlata energiaani postauksen kirjoittamiseen tästä aiheesta, joten kertokaa ihmeessä myös omia ajatuksianne.

Tulojen suhteen en ole tasavertaisessa parisuhteessa, mutta kaiken muun suhteen olen äärimmäisen tasavertaisessa parisuhteessa. Ehkä juuri sen takia suhteessamme eivät nämä parisuhteen tuloerot tule koskaan ilmi. Jos mies sanoisi mulle, että ethän se koskaan maksa mistään mitään ja hän hoitaa kaiken, se olisi entinen parisuhde. Parisuhteen tasavertaisuus kun on kaikkea muuta kuin yhtä suuret summat palkkakuitissa. Ikävä kyllä veikkaan, että moni tulojen suhteen tasavertainen parisuhde on muuten hyvinkin epätasavertainen. Siinä oman egon pönkityksen ja palkankorotuksen metsätyksen keskellä tässä tutkintokeskeisessä yhteiskunnassa unohdetaan yllättävän helposti sen varsinaisen ihmissuhteen merkitys ja ennen kaikkea rakkaus ja intohimo.

Uskon pikemminkin kahden ihmisen väliseen henkilökemiaan ja molemminpuoliseen kunnioitukseen. Ne tekevät suhteesta hyvän ja kestävän, eivät ne yhtä suuret vuositulot. Jos toista haittaa toisen pieni palkka, suhde ei ehkä muutenkaan ole kunnossa. Tottakai edellyttäisin itsekin, että molempien on tehtävä töitä enkä voi sietää tuilla eläviä kotona makaavia työttömiä jotka välttelevät työntekoa viimeiseen asti, mutta kyse ei ole nyt siitä. Jos täytyy brassailla omalla koulutuksellaan ja tulotasollaan parisuhteen toiselle osapuolelle, on suhteessa varmasti muutakin vikaa. Kenenkään ei pitäisi kokea alemmuudentunnetta parisuhteessa, ei millään tasolla. Ja jos kokee, on parempi lähteä ja olla oman elämänsä herra.

Nykyään kaikkialta tuntuu tulevan esiin se, kuinka naisten on tärkeää tienata miestä enemmän tai vähintään saman verran ja molempien on osallistuttava niin kuluihin kuin kotitöihinkin puoliksi. Naisten aseman paraneminen on tottakai itsellenikin hyvin tärkeää enkä missään nimessä kannata vanhanaikaisia tapoja naisten kotiäitiydestä ja miesten uraputkesta. Minulle tärkeää on, että kaikki saavat toimia juuri niin kuin haluavat. Oli sitten mies tai nainen. Feminismi ei tarkoita mulle sitä, että mulla on oltava helvetin paljon korkeampi koulutus ja paksumpi lompakko kun sillä parisuhteen toisella osapuolella, joka tietysti samaan aikaan myös pyykkää ja viikkaa lakanoita. Ja mitä hittoa sitten, jos rakastan tehdä kotitöitä, miellyttää miestäni, pukeutua ja käyttäytyä hyvin naisellisesti ja samanaikaisesti tienaan paljon vähemmän kuin se mies? Jos se on itselleni enemmän kuin ok, sen pitäisi olla kaikille ihan ok. Se, että olen tyytyväinen suhteeni tasavertaisuuden nykytilanteeseen, ei tee minusta yhtään vähempää kunnianhimoista tai yhtään vähempää itseäni arvostavaa. Teen todella kunnianhimoisesti töitä, haluan olla paras mahdollinen juuri siinä mitä teen ja kehitän itseäni jatkuvasti. Arvostukseni itseäni ja esimerkiksi omaa työntekoani kohtaan on aivan eri tasolla kuin koskaan aiemmin.

On rikkaus ymmärtää erilaisuutta. Muutakin kuin massasta poikkeavaa ulkonäköä tai avioliittoja saman sukupuolen välillä. Kaikki eivät toimi ja ajattele samalla tavalla kuin sinä, eikä sitä yhtä oikeaa ajattelutapaa ole olemassakaan.

 

Lue lisää aiheesta..

Mies ja kotityöt

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


10 Comments
 • AnneH.
  Posted at 22:43h, 08 marraskuun Vastaa

  WORD.

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:18h, 10 marraskuun Vastaa

   ! <3

 • Sofia / Rue de Sofis
  Posted at 23:34h, 08 marraskuun Vastaa

  Siis juuri näin, en voi olla enempää samaa mieltä! Tuo loppu vielä kruunasi kaiken. *aplodit*

  Mukavaa syksyn jatkoa!

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:17h, 10 marraskuun Vastaa

   Voi kiitos Sofia, kiva kun ymmärsit tekstin pointin oikein :) Samoin sulle oikein kivaa loppuvuotta!

 • Iina / MouMou
  Posted at 08:47h, 09 marraskuun Vastaa

  Olipa hyvin kirjoitettu! Minustakin ihmisten pitäisi saada olla sellaisia kuin hyvältä tuntuu eikä niin, että koko ajan survotaan yhteiskunnan uudesta ihannemuotista toiseen. :/

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:17h, 10 marraskuun Vastaa

   Kiitos Iina <3 Mä en oo koskaan mahtunut mihinkään muottiin enkä halua mahtuakaan!

 • Inka
  Posted at 17:45h, 09 marraskuun Vastaa

  Hyvä postaus! Kaikki kirjoittamasi käy myös toisinpäin. Olen itse se korkeakoulutettu (kuten miehenikin) mutta enemmän tienaava ja hoidan myös kotihommia enemmän eikä haittaa ollenkaan. Olemme näin valinneet ja olemme onnellisia etenkin kun nyt saimme ihanan beibin. Mieheni jää lapsen kanssa kotiin ja itse menen töihin. Sopii meille ;)

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:16h, 10 marraskuun Vastaa

   Ihana kuulla että teillä toimii tuo järjestely noin :) Pääasia että kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä ja yhtä mieltä asioista. Kaikkea hyvää vauva-arkeen koko teidän perheelle!

 • Nimetön
  Posted at 21:43h, 12 marraskuun Vastaa

  Mulle on kans ihan sama miten kukin elää. Tämä kirjoitus oli muuten hyvä, mutta tuo lausahdus työttömistä oli mun mielestä asiaton. Suurin osa työttömistä ei vaan loju kotona ja anna yhteiskunnan elättää itsensä. Siitä löytyy tutkittua dataa :)

  • mirvaannamarian
   Posted at 23:41h, 12 marraskuun Vastaa

   En tietenkään tarkoita sitä, tuo oli ehkä vähän huonosti ilmaistu postauksessani :)

   Tarkoitin tuolla juuri sitä osaa työttömistä jotka välttelevät töitä ja elävät mielellään tuilla ja vievät sossusta kaiken mahdollisen, eivät siis missään nimessä kaikki työttömät tee niin, eikä ollut tarkoitus yleistää.

Post A Comment