Tehokkaat talviurheilulajit

Moni sanoo liikunnan olevan hankalampaa talvella. Itsekin harmittelin jäätävää tuulta merenrannassa sekä liukkaita katuja, ne tekevät juoksemisesta vähän tylsää vaikkei vielä oikein voikaan puhua talvesta. Ilmahan ei millään lailla houkuttele lähtemään ulos. Toivon niin kovasti että tänä talvena saisimme eteläänkin kunnolla lunta ja pakkasta, se olisi enemmän kuin suotavaa tuon maailmankaikkeuden surkeimman kesän jälkeen. Kun sitä lunta vihdoin on, ainakin itse unohdan kaikenlaisen sisällä treenaamisen ja suuntaan ulos. Hassua, miten entiset inhokit ovatkin nykyään ihan lemppareitani. Tässä tehokkaat talviurheilulajit, jotka sopivat ihan jokaiselle.

INHOKISTA SUOSIKIKSI En tiedä ehkä mitään niin raskasta ja tehokasta treeniä kuin maastohiihto. Luistelutekniikalla ei tarvitse pitkään hiihdellä, kun syke on maksimissa ja koko kropan supertehokas treeni alkaa jo ensimetreistä. Perinteisen tekniikka on useammilla hallussa, mutta vapariin kannattaa pyytää kunnon neuvot tai lajin taitava ystävä ensimmäisille lenkeille. Kun tekniikka alkaa sujua, hiihdosta oppii nauttimaan. Lapissa korvaan kaikki juoksulenkit luisteluhiihdolla.

LUISTIMET JALKAAN JA JÄÄLLE Tätä voi tehdä etelässäkin! Marraskuun lopussa ainakin Helsingissä avataan tekojäät ja sitä ennen jäähalleissa on yleisövuoroja muutaman kerran viikossa. Jo pystyssä pysyminen vaatii lihaksia, joita ei välttämättä muuten tule käytettyä. Raitista ilmaa, hyvää seuraa ja liikuntaa ihan huomaamatta!

RINTEESEEN HIKOILEMAAN Laskettelurinteessä ei todellakaan palele! Rinnettä alas tullessa saa loistavan treenin, oli alla sitten lauta tai sukset. Laskin itse noin 15 vuotta pelkästään laudalla, kunnes viime talvena laitoin sukset taas jalkaan. Rakkautta ensilaskulla, ostin samantien omat ja lauta sai jäädä. Laskettelu on kuin pyörällä ajamista, sitä ei näköjään unohda vaikka välissä olisikin vuosi jos toinenkin. Aloittelija voi varautua lihassärkyihin, mutta se on ehdottomasti sen arvoista.

LUMIKENGÄT TAI UMPIHANKI Lumi antaa loistavan vastuksen. Juoksuun, ylämäkilenkkeihin ja ihan tavalliseen kävelyyn saa paljon lisähaastetta lumikengillä tai hangessa tarpomalla. Hauskaa ja tehokasta, syke nousee näissä ihan huomaamatta. Varsinkin hiihtokeskuksista saa helposti vuokrattua lumikenkiä.

TALVINEN KÄVELY Joskus riittää vain kävely raittiissa ulkoilmassa ja upeissa maisemissa. Lapissa kannattaa hyödyntää talvikävelyreitit ja tuntureiden korkeuserot. Etelässä aurinkoiset viikonloppukelit suorastaan kutsuvat kävelylle. Ainakin Helsingissä Kaivarin ranta on silloin aivan täynnä lenkkeilijöitä. Jos kärsit vähänkin polviongelmista, löysistä nivelsiteistä tai juokset, suosittelen ehdottomasti talvijuoksukenkiä tai liukuesteitä lenkkareihin.

Näiden lisäksi Lapissa ollessani kelkkailemme melkein päivittäin. En olisi koskaan uskonut ennen ensimmäistä kunnon lenkkiä, miten hiki siinä voi tulla. Riippuen toki maastosta, vauhdista ja kelistä, mutta kun kaikki ovat haastavia, takaisin mökille palaa aikamoisen väsynyttä porukkaa. Tähän mennessä mikään urheilulaji ei ole saanut mua ja mun lihaksia niin kokonaisvaltaisen kipeäksi kuin moottorikelkalla ajaminen.

Mitkä ovat sun suosikkilajit?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


No Comments

Post A Comment