Miksi et auttaisi?

Milloin meillä oli viimeksi täällä Helsingissä oikein kunnon talvi? Muistatko? Viisi vuotta sitten! Siinä missä musta joulu tuntui lapsena aivan epätodelliselta, se on nykyään se todennäköisempi vaihtoehto kuin valkoisena kimaltavat lumihanget. Ilmastonmuutos on ollut esillä jo useita vuosia, mutta viimeisten vuosien aikana se on todella alkanut näkyä. Surkein kesä vuosiin, lokakuun poikkeukselliset sateet ja ne mustat joulut. Kun juhannuksen ja jouluaaton sää oli viime vuonna puiden lehtiä lukuunottamatta samanlainen, ei paljon naurata. Suomen neljä vuodenaikaa katoavat tätä menoa vähitellen. Eikä vain talvet, vaan niiden mukana myös eläimet. Luontoa ja eläimiä rakastavana minulle on suorastaan kunnia-asia kirjoittaa tämä postaus kaupallisessa yhteistyössä WWF:n kanssa. Mediassa on ollut nyt näkyvästi esillä Lumi-Kummiksi kampanja, jonka tarkoituksena on kerätä varoja arktisten alueiden suojelemiseksi.

Arktisten alueiden, eli jäätiköiden? Arktiset alueet ovat paljon muutakin kuin napajäätikköjä. Myös Suomi kuuluu arktiseen alueeseen. Blogiani säännöllisesti lukevat tietävät, että ostimme tänä syksynä mökin Lapista. Olen onnekas, että saan nyt viettää aikaa Lapin luonnossa ja opettaa omalle pojalleni niitä asioita, joita itse sain lapsena nähdä ja kokea. Ja ennen kaikkea, saamme nähdä vielä lumisia talvia. Niitä, joita ei etelässä todellakaan tunnu enää olevan. Isäni vei minua jo vauvaikäisestä asti luontoon ja opetti minulle siitä hyvin paljon. Kiinnostuin paljon etenkin ilmastoasioista ja muistan ylioppilaskirjoituksissakin kirjoittaneeni maantiedon kokeessa täydet pisteet ilmastotehtävästä. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän osaan arvostaa pohjoismaista ainutlaatuista luontoa ja sen monimuotoisuutta. Vaikka Suomi on maana hyvin pieni, tänne mahtuu uskomattoman paljon erilaista maisemaa, kasvillisuutta ja eläinlajeja. Pohjolan luminen luonto on todellakin ainutlaatuinen uhanalaisine eläinlajineen. Olen myös aina ollut kovin eläinrakas ja ajatellut, että meillä ihmisillä on velvollisuus auttaa ja suojella eläimiä. Ihmiskunnan takia moni laji on vaarassa juuri arktisilla alueilla muun muassa öljyn ja kaasun käytön takia ja ilmastonmuutos kiihtyy entisestään. (WWF: Arktiset alueet) Meillä on kuitenkin mahdollisuus auttaa. WWF:n Lumi-Kummina sinäkin saat apusi perille, kunhan liityt ajoissa.

Mitä Lumi-Kummius käytännössä tarkoittaa? Lumesta ja jäästä riippuvaisten eläinten tulevaisuus on todella vakavasti uhattuna tällä hetkellä. Jäätiköt sulavat paljon arvioitua nopeammin. Ilmaston muutoksen vaikutukset näkyvät kaikkein nopeimmin juuri arktisilla alueilla. Siellä elää eläinlajeja, joiden elinolosuhteet pienenevät jatkuvasti kun jäätikkö sulaa ja olosuhteet ovat kokoajan lämpimämmät. Tämä tarkoittaa kantojen pienemistä, lajien häviämistä ja jopa sukupuuttoa (WWF: Arktiset Alueet). Lumi-kummiksi liittymällä voit helposti auttaa pienelläkin summalla. WWF:n minimilahjoitussumma kuukausittain on 8 euroa ja voin vaikka vannoa, että käytät tuon 8 euroa paljon huonomminkin kuukaudessa, joten se kannattaa ehdottomasti sijoittaa kohteeseen, jossa apua tarvitaan NYT, ei vuoden tai kahden päästä. Lumi-Kummiuden lisäksi vaihtoehtona on myös kertalahjoitus WWF:lle, joka on sekin esimerkiksi suurisydämiselle ihmiselle aivan loistava lahjaidea. Lisätietoa Lumi-kummiudesta ja ohjelman eduista sekä rahojesi käyttökohteista löydät täältä.  

Jääkarhut ja jäätiköt voivat kuulostaa kaukaisilta ajatukselta, mutta kuten olet varmasti itsekin viime vuosina huomannut, ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät meillä Suomessakin. Suurin osa meistä rakastaa neljää vuodenaikaa, kunnon talvea ja aurinkoista kesää. Ja vaikka lumettomat talvet eivät sinua haittaisikaan, eläimiä ne haittaavat. Useat eläinlajit ovat vaarassa, myös täällä Suomessa. WWF tukee Suomessa erityisesti naalin suojelua. Lapsena luontoa ja erityisesti Lappia rakastava isäni kertoi meille usein naaleista ja ihastuin jo silloin tuohon suloisen pörröiseen valkoiseen kettuun. Naalin kanta Suomessa on todella pieni, WWF:n mukaan viimeinen havainto naalin poikueesta on vuodelta 1996. Ilmaston lämpenemisen takia punakettu muuttaa jatkuvasti pohjoisempaan Suomeen ja vie elintilaa naalilta. Ruotsissa ja Norjassa naalikanta ei ole niin alhainen, sillä naalit pääsevät siellä pohjoisemmaksi, mutta Suomessa naaleja on tällä hetkellä hälyttävän vähän. Ilokseni sain kuitenkin nähdä viime Lapin reissullani naalin! Mitä hurmaavin Lumikki oli pelastettu turkistarhalta ja elää nyt tyytyväisenä Levillä huskytarhalla, sillä vapauteen se ei enää ikävä kyllä sopeudu. Nähtyäni Lumikin, minulle iski entistäkin suurempi tarve auttaa näitä eläimiä.

Konkreettisella luonnonsuojelutyöllä Suomen Lapin naalikantaa voidaan auttaa kasvamaan. WWF rahoittaa Lapissa muun muassa naalin ruokinta-automaatteja. WWF:n rahoituksesta yli 50% tulee yksityisiltä lahjoittajilta, joten voit olla varma että rahasi menevät oikeasti konkreettisiin kohteisiin ja suoraan eläinten hyväksi. WWF:n sivut ovat niin kattavat ja selkeät etten halua tiivistää asiaa yhtään enempää, vaan suosittelen ehdottomasti tutustumaan aiheeseen lisää täällä.

Joten, miksi et auttaisi? Avuntarve on suuri ja todella akuutti, joten kummiksi kannattaa liittyä heti. On turha valittaa sateisista talvista ja kylmistä kesistä, jos ei tee asialle mitään. Yksi ihminen ei voi pelastaa maailmaa yksin, mutta jos kaikki ajattelevat niin, mitään ei tapahdu. Jätä yksi halpistrikoo ostamatta, ravintolan sijaan tee ruokaa yhtenä iltana kotona ja jätä nyt ainakin ne karkit kauppaan. Auttamalla niistä säästyneellä summalla tämän pienen Lumikki-naalin lajitovereita, saat itsellesi paljon paremman mielen ja ehkä me saamme vielä pitää ne vähäisetkin lumet etelänkin talvissa. Minäkin olen nyt Lumi-Kummi ♥

KILPAILU Lopuksi haluan vielä antaa teille puheenvuoron. Kerro kommenttiboksissa, millä tavalla ilmastonmuutos näkyy sinun elämässäsi ja mitä teet itse sen ehkäisemiseksi? Kommentoineiden kesken arvotaan kahden hengen lippupaketti Planeettamme Maa -konserttiin Hartwall Areenalle 24.helmikuuta 2018. Aikaa osallistumiseen on tiistaihin 21.11. asti. Arvonnan tarkemmat säännöt löydät täältä.

Yhteistyössä:

WWF &


25 Comments
 • Avatar
  Marjo-Riitta
  Posted at 10:56h, 15 marraskuu Vastaa

  Hyvä ja ajankohtainen postaus!

  ———————————
  Itse pyrin vaikuttamaan ilmastonmuutokseen suosimalla kotimaanmatkailua (lähikunnissa jne), miettimällä omaa kulutustani ja tekemällä tarkempia valintoja sekä kierrättämällä (kirppikset). Pyrin lisäämään pyörällä/bussilla kulkemista ja vähentämällä autoilua.

 • Avatar
  Nimetön
  Posted at 13:08h, 15 marraskuu Vastaa

  Tärkeä aihe, mutta tärkeämpää kuin rahan lahjoittaminen, on ilmastonmuutoksen estäminen, siihen ei city-maasturilla huristelu, kuluttaminen ja jatkuva lentokoneella lentäminen auta.
  Kuinka siis itse autat asiaa?

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 21:57h, 15 marraskuu Vastaa

   Paljonkin :) Suosimme uusiutuvaa energiaa sen eri muodoissa, olen kuluttajana niin vastuullinen kuin vain pystyn, teen myös töitä ympäristöalalla eli annan oman 100% työpanokseni mahdollisimman puhtaan ympäristön ja pienen hiilijalanjäljen puolesta sekä suosin kasvisruokaa.

   En pärjäisi päivääkään ilman autoa, sillä en pääse työpaikalleni julkisilla ollenkaan. Vaihdan myös varmasti jossain vaiheessa auton Teslaan, joskin sekään ei ole aivan täysin päästövapaa.

   Pienet arkiset teot ratkaisevat myös todella paljon.

 • Avatar
  Enna
  Posted at 13:47h, 15 marraskuu Vastaa

  Hyvä ja tärkeä kirjoitus! :)

  Itse olen lakannut syömästä lihaa lähes kokonaan. Hirvittää, että karjatuotanto vaikuttaa ilmastonlämpenemiseen yli 50%, mikä on enemmäm kuin liikenteen aiheuttamat vaikutukset. Minussa on herännyt pieni ilmastoaktivisti ja pelko planeettamme tulevaisuudesta on läsnä jokapäiväisessä elämässä.

  Minuakin huolettaa että Helsingissä lumiset talvet ovat lähes hävinneet. Juuri kuin sain uudet sukset tajusin, että niiden kanssa täytyy lähteä hiihtolenkille paljon pohjoisemmaksi…

 • Avatar
  Daisy
  Posted at 19:08h, 15 marraskuu Vastaa

  Minä itse kulutan vähän, en lennä lentokoneella ja suosin kotimaista ja lähituotantoa.
  En osaa sanoa Etelä-Suomen talvista että onko ne niin muuttuneet, mutta otanta-aikakin on lyhyt (28v) mutta sitä en kiellä etteikö ilmaston lämpeneminen ole todellista.

 • Avatar
  Sannahof // Unelmamaja
  Posted at 20:00h, 15 marraskuu Vastaa

  Supertärkeä aihe, joka aiheuttaa melkoista maailman tuskaan välillä allekirjoittaneessa. Vähän vaan tuntuu hassulta, että blogi, jossa väläytellään tekstissä vähän väliä citymaasturia ja tiuhaan tahtiin tehtäviä matkoja lentäen, tuntuu tällainen kampanja jotenkin hieman päälle liimatulta.Tiedän, että noudatat kasvisruokavaliota, eikä kukaan meistä ole täydellinen, itsekin voisin tehdä todella paljon asioita paremmin ja enemmän, mutta silti ensireaktioni oli ehkä vähän kummaksuva.

  Eniten asioihin voisi vaikuttaa juuri kasvisruokavaliolla, julkisten kulkunevojen suosimisella ja yleisesti muutenkin kulutustottumuksia fiksaamalla. Hirveästi tehtävää, mutta jostainhan nämä muutokset on aloitettava. Ihan kuten leijona syö elefantin: pala kerrallaan.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 21:50h, 15 marraskuu Vastaa

   Tähän matkustamisen ympäristöystävällisyyteen voisin keskittyä omassa postauksessa, mutta tuohon autoasiaan täytyy nyt heti
   sanoa, että itselleni auto on täysi välttämättömyys – en pääsisi työpaikalleni ollenkaan julkisilla. Työpaikalle, jossa teen töitä nimenomaan ympäristön ja pienemmän hiilijalanjäljen puolesta :) Ja jos/kun vaihdan autoa, se tulee olemaan Tesla, vaikkei sekään valinta ole 100% hyvä ilmaston hyväksi.

   Ikävää jos arvomaailmani ei ole välittynyt tänne asti, olen kuluttajana niin vastuullinen kuin suinkin pystyn ja teen tosiaan töitä ympäristön hyväksi :)

   • Avatar
    Sannahof // Unelmamaja
    Posted at 23:09h, 15 marraskuu Vastaa

    Kiitos vastauksestasi! Tämä ja ylempi vastauksesi avasi enemmän tottumuksiasi ja tekee asiasta helpommin lähestyttävämmän :)

   • Avatar
    Hugo
    Posted at 20:57h, 16 marraskuu Vastaa

    Huvittavaa, että ihmiset jotka eivät edes ole arkipäiväisissä valinnoissaan ympäristöystävällisiä tekevät tällaisia postauksia.
    Ei se nyt vaan valitettavasti auta, että halutaan tehdä jotain ja tehdään vähän sinne päin. Se, että sinä olet ympäristöalalla ei tee sinusta ympäristöystävällistä ja sehän näkyy jo siinä, että huristelet kaupunkimaasturilla ja lentelet. Ne ovat liha- ja maitotuotteiden kuluttamisen ohella suurin syy sille miksi tämä maapallo nyt on tällaisessa kusessa joten se, että haluaisi tehdä jotain ei ihan hirveästi ”lämmitä”.

    • Avatar
     mirvaannamarian
     Posted at 22:46h, 16 marraskuu Vastaa

     Olen hyvin monissa arkipäiväisissä valinnoissani ympäristöystävällinen ja parhaani mukaan kokoajan enemmän. Surullista, että ihmiset tuomitaan epätäydellisyytensä perusteella eikä srvosteta pieniä tekoja ja siirtymistä kokoajan oikeampaan suuntaan. Hienoa jos itselläsi on kuitenkin täydelliset toimintatavat ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi :)

 • Avatar
  Inka
  Posted at 23:03h, 15 marraskuu Vastaa

  Olet ehdottomasti yksi parhaista tän hetken bloggareista. Jatka samaan tyyliin! terveisin yksi vakiolukijasi

 • Avatar
  Mimmuli
  Posted at 08:58h, 16 marraskuu Vastaa

  Ilmastonmuutos näkyy minulle juuri kuten kirjoitatkin, ei ole lunta eikä kunnon talvia. Itse syön kasvisruokaa, käytän joukkoliikenettä tms. Meilläkin

  • Avatar
   Mimmuli
   Posted at 09:02h, 16 marraskuu Vastaa

   Kesken lähti kommentti :D mutta tosiaan meilläkin maasturi löytyy mutta ihan kaikessa ei pysty olemaan täydellinen. Kuitenkin jos muuten ottaa huomioon ympäristö asiat päivittäin, niin se riittää.

 • Avatar
  Jenni
  Posted at 21:04h, 16 marraskuu Vastaa

  Olen vegaani, en käytä autoa enkä juurikaan julkisia (muutaman kerran vuodessa). En luonnollisesti matkustele ulkomailla koska lentäminen on aivan yhtä haitallista ilmastonmuutokselle kuin yksityisautoilu. En käytä mitään eläinperäisiä tuotteita (vaatteet, kosmetiikka u name it). Ostan vaatteeni kirpputorilta. Kierrätän kaiken. Ostan kaiken lähellä tuotettuna ja luomuna, vältän muovia ja jos sitä on pakko ostaa niin se kierrätetään. Säästän vettä ja sähköä (ruokaa tehdään isompi satsi kerralla, suihkussa riittää pari minsaa).

  Olisi kiva jos näitä WWF:n kumppanuusjuttuja tekisi sellaiset ihmiset jotka oikeasti tekevät maapallon hyväksi jotain eikä jotkut pilipali tyypit.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 22:44h, 16 marraskuu Vastaa

   Hienoa kuulla että toimit itse noin ihailtavasti ja suorastaan täydellisesti ympäristön hyväksi :) Ikävä kuulla ettet näe minun tekevän asioita maapallon hyväksi, asia ei kuitenkaan todellisuudessa ole näin.

  • Avatar
   Enna
   Posted at 12:22h, 17 marraskuu Vastaa

   Onko mielestäsi kumppanuuksiin ryhtymisessä vaatimuksena täydellisyys vaatimuksena? Eikö kuitenkin tärkeintä ole se halu auttaa ja vaikuttaa? Jos sinun itsesi kaltaiset ovat ainoita salittuja kumppaneita WWFn kaltaisissa tempauksissa, niin osanottajamäärät jäisivät harmillisen pieniksi, ja se tuskin on kampanjan tarkoitus. Kyllä ne pienetkin teot ovat tärkeitä ja kannustavat jatkamaan ja siirtymään suurempiin elämäntapamuutoksiin.

 • Avatar
  Riikka
  Posted at 12:05h, 17 marraskuu Vastaa

  Positiivinen postaus, olisipa muillakin tällaisia. :)

  Itse lajittelen roskat huolellisesti, ostan lähituotteita parhaani mukaan ja koitan olla lotraamatta vettä. Autoa minulla ei ole vaan poljen pyörällä joka paikkaan.

 • Avatar
  Sanna P
  Posted at 18:15h, 17 marraskuu Vastaa

  Hävettävän vähän teen asian eteen mitään. Lajittelen roskat ja kierrätän tavaraa, siinä melkein onkin. Enemmän pitäisi tehdä.

 • Avatar
  Havean Ice Day
  Posted at 14:24h, 18 marraskuu Vastaa

  Meillä pakon sanelemana kaksi autoa käytössä, mutta mies vaihtoi juuri autoksi Hybridin. Kerään kotona kaikki pahvit, lasipurkit, lehdet ja kahvikapselit kierrätykseen. Käyn myös myymässä ja ostamassa kirppareilta.
  Olipa kiva huomata, että tänä vuonna tyttären koulussa taksvärkkiraha meni WWF:lle :)

 • Avatar
  Posted at 11:27h, 21 marraskuu Vastaa

  Ehkä voit valehdella noin ulkopuolisille mutta pystytkö todella valehtelemaan itsellesi noin? Ja vielä elää niiden valheiden kanssa?

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 21:05h, 22 marraskuu Vastaa

   En tiedä mikä sua harmittaa mutta ole ystävällinen ja pura ärsytyksesi muualla kuin blogini kommenttibokseissa. Parempaa mieltä tähän marraskuuhun!

   • Avatar
    Posted at 09:58h, 23 marraskuu Vastaa

    Mä puhun tosiasioita, toisin kuin sinä ilmeisesti, kun blogiasi lukee. Koita elää joko niin kuin kirjoitat tai sitten kirjoittaa niin kuin elät. Fiktiiviset asiat täytyy ilmoittaa. Kuten tutkintosi. Mitä haet näillä kirjoituksilla? Koita sitten kohdata totuus. Totuus ei kuitenkaan käy ilmi kirjoituksistasi siihen verraten kuinka elät. Mielenterveysongelmat esimerkiksi voivat myös näyttäytyä niin että elää kahta eri elämää. Toista todellista ja toista mielikuvitusta. Kunhan olisit totuudellinen ajatusten ja kirjoitusten kanssa. Se on tärkeintä. Tuskin lukijat haluavat lukea satuja. Ne ovat erikseen kuitenkin kuin elävästä elämästä kirjoitetut ja sydämestä puhutut.

    • Avatar
     mirvaannamarian
     Posted at 10:27h, 23 marraskuu Vastaa

     Samaa voisin kysyä sinulta, mitähän sä haet kaikilla näillä kommenteillasi? :D

     • Avatar
      Posted at 07:36h, 24 marraskuu

      Varmaan hain juuri sitä mitä kirjoitin. Vastauksia en kylläkään saanut. Oikeudenmukaisuutta, avoimuutta, rehellisyyttä, aitoutta. Feikkaus onnistuu valitettavasti pilaamaan kaiken ja paljastuu kaikille kyllä aikanaan. Elä arvojesi mukaan tai sitten ole kertomatta niitä fiktioita. Läpinäkyvää. Ihmiset, jotka sinut tuntee, näkee kyllä sen läpi mutta lukijoita varten lähinnä itsensä tarkastelu lienee paikoillaan. Peiliin katsomisen paikka, sanoisin. Mä teen sitä useinkin. Haen aina asioihini ja muiden käytökseen syyn omasta peilistä. Toki on niitäkin ihmisiä jotka ei siellä mitään näe, vaikka kuinka katsovat, mutta sitten aika syvällä jo ollaan. Suosittelen oikeaa meditointia, pysähtymistä itsesi äärelle. Se voisi olla yksi keino löytää aitous ja arvot sisältäsi, silloin olisit ns. riisunut itsesi korkeimman minäsi edessä. Kaikkea hyvää jatkoon. Toivon, että jonain päivänä arvot ja elämä kohtaavat.

     • Avatar
      mirvaannamarian
      Posted at 09:56h, 24 marraskuu

      Selvästikään sä et nyt itse oikeasti tunne mua etkä tiedä mun oikeasta elämästä yhtään mitään, joten käytä tämä turhaan nimettömään kommentointiin kuluttamasi aika vaikka siihen meditointiin ja itsesi äärelle pysähtymiseen vaikka niin täydellinen tunnut olevankin ;)

Post A Comment