”Sä et mene kyllä pikkujouluihin..”

Olen viimeaikoina pohtinut paljon mustasukkaisuutta. Pikkujoulukausi on parhaimmillaan ja lehdet tuputtavat juttuja pettämistilastoista sekä pikkujoulujen houkutuksista. Oikeastaan ilmiö on suorastaan huvittava, median ansiosta pikkujouluista on tehty varsinainen pettämistapahtuma. Tai ainakin toivon, että ihmiset käyvät ulkona ja panostavat ulkonäköönsä ihan yhtä lailla muulloinkin kuin vain marras-joulukuussa niissä firman bileissä. Jos on tarve olla jonkun toisen kanssa, sen tekee ihan yhtä helposti vaikka toukokuisena arkipäivänä kuin marraskuisessa lauantaiyössä.

Tiedän aivan liian monta pariskuntaa, jotka eivät tee mitään erikseen. Haluan aivan ehdottomasti pitää kiinni omista menoistani, omista juhlistani ja omasta vapaudestani liikkua yksin ihmisten ilmoilla. On huolestuttavaa, jos ei voi osallistua tyttöjen pikkujouluihin tai lähteä äijäporukalla laskettelureissuun siksi, että puoliso saattaa suuttua. Huh, huh. Menojen kieltäminen ja kotiin kahlitseminen kertovat toisen turvattomuuden tunteesta ja epävarmuudesta. Syystä tai toisesta kahlitseva osapuoli on epävarma itsestään ja haluaa välttää mahdollisen pettämisen tai toisen oman hauskanpidon vaatimalla puolisoa jäämään kotiin. Hän kokee olonsa turvattomaksi suhteessa niin kumppaniinsa kuin itseensä ja sen takia pyrkii rajoittamaan toisen elämää. Ja se on niin väärin, molempia osapuolia kohtaan.

Jättämisellä ja suuttumisella uhkailu sekä viikkokausien mököttäminen eivät todellakaan paranna parisuhdetta. Jos toinen joutuu jättämään omat mielekkäät menonsa väliin sen takia, että suhteen toinen osapuoli suuttuu, parisuhde on mennyt aivan väärään suuntaan. Kotiin kahlitseminen irtaannuttaa parisuhteen osapuolia toisistaan vähitellen. Kun vuosi toisensa jälkeen joutuu jättämään kavereiden baarireissut, leffaillat, laskettelumatkat ja pikkujouluriennot väliin, alkaa pikkuhiljaa suorastaan inhota sitä kotona dominoivaa osapuolta ja saattaa pian alkaa kapinoida tätä vastaan. Pettäminen voi silloin olla silkka koston keino, vaikka aiemmin se ei olisi voinut käydä mielessäkään.

Parisuhteita on tietysti erilaisia. Jotkut ehkä haluavat olla jatkuvasti yhdessä, mutta en vain jaksa uskoa että pidemmällä tähtäimellä se on edes viisasta. Jos katselet samaa naamaa vuositolkulla kaikkialla, kyllästyminen on normaalia. Ei se tarkoita, että suhde olisi pielessä. On ihanaa tehdä asioita erikseenkin. En vain käsitä, miten toiset eivät tunnu tajuavan tätä vaan kaikkialle lähdetään yhdessä ja riidellään sitten jatkuvasti. Multa on joskus kysytty, että miten ihmeessä annan miehen lähteä yksin jatkoille. Kysyjä on saanut vastaansa hölmistyneen ilmeen, ei tulisi kyllä mieleenkään kieltää ja hyvin harvoin haluan itse lähteä mukaan. Vastaavasti jos itselläni on ollut superhauska baari-ilta, saatan jatkaa sitä vielä hetken aikaa ystävieni kanssa mitään sen kummempia kysymättä. Tottakai haluan aina ilmoittaa itsestäni ja siitä missä olen, sillä olen itsekin superhuolehtivainen ja odotan sitä myös muilta. Mutta se saa riittää, en lähde koskaan kyselemään keneltäkään, oliko se siellä nyt ihan oikeasti.

Itse ajattelen niin, että jos suhteessa on kaikki hyvin, ei ole tarvetta pettää. Toki on niitä idiootteja, jotka ovat luonteeltaan ikuisia sinkkuja eivätkä osaa olla uskollisia maailman ihanimmankaan kumppanin kanssa, mutta heitä on lopulta todella vähän ja sellaisen ihmisen mielestäni tunnistaa jo ennen seurusteluvaihetta. On ehkä vähän karua sanoa, mutta jokaisen, joka saattaa epäilläkin kumppaninsa pettävän, kannattaa tarkastella omaa käytöstään kriittisesti. Omalle arkiselle toiminnalleen tulee yllättävän helposti sokeaksi. Tottakai kaikilla on aina niitä hankalia vaiheita, eikä aina jaksa olla kiva kotona. Mutta terveessä parisuhteessa sitä ymmärretään ja annetaan toiselle tilaa ja mahdollisuus omaan tilaan.

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


11 Comments
 • Maria
  Posted at 21:58h, 30 marraskuun Vastaa

  Amen, hyvää tekstiä ♥

  Mulla on päässä jo pari viikkoa kytenyt postausidea aiheella ”Pikkujoulujen viettelykset”. Just sillä kulmalla, että mitä hemmettiä – vuodessa 364 muuta päivää, jolloin voi pettää, jos siihen tarvetta tuntee. En ymmärrä tätä pikkujouluajan ympärille rakennettua just tuollanen pettämistapahtuma, mistä kirjoitit :D

  Ja toi toisen kotiin kahlitseminen on vihoviimeinen juttu. Tiedän myös muutamia pareja, joilla pienemmästäkin menosta nousee iso älämölöö. Itse ajattelisin, että elämä olisi hirmuisen raskasta elää tuolla tapaa…

  Enää kaksi yötä niin pääsee pikkujouluihin :) ♥

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:29h, 01 joulukuun Vastaa

   Ihan samoja ajatuksia siis <3 Mulla on kokemusta tällaisesta suhteesta joten tiedän, miten hirveää se on. Onneksi olin tarpeeksi vahva etten suostunut jäämään kotiin ja lopulta lähdin kokonaan.

   Hauskoja pikkujouluja sinne ;)

 • S
  Posted at 22:34h, 30 marraskuun Vastaa

  Samaa amenta ajattelin – sekä sun että nyt myös edellisen kommentoijan tekstiin. :)

  Mukavaa (pikku)joulunodotusta!

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:29h, 01 joulukuun Vastaa

   Samoin ;)

 • neito
  Posted at 07:51h, 01 joulukuun Vastaa

  Mulla on lähipiirissä yksi (jo vanhempi pariskunta), jossa vaimo kovin mustasukkainen. Miehen tuntien aivan turhaan, mies fiksukäytöksinen kaveri. Vaimo on vuosien varrella estänyt miestä mm. menemästä ala-asteaikaisen luokan luokkakokoukseen, estääkseen ”pettämisen”. Vaimon mustasukkaisuudesta / epäluuloisuudesta on perheen lapsetkin kärsineet, kun tunnelma kotona on ollut kireä. Pariskunta on tehnyt kaiken aina yhdessä, ja ilmeisesti ollut ihan aidon yllättynyt, että pariskunnan osapuolet voivat tehdä asioita myös erikseen. Nyt ihan viime vuosina vaimo on hiukan relannut ja kyennyt tekemään jopa ulkomaan reissun ilman miestä ja mieskin on ollut reissussa ilman vaimoaan.

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:31h, 01 joulukuun Vastaa

   Mä tiedän kans tosi monta vastaavaa tapausta. Voin vain kuvitella miten raskasta se on jokaiselle osapuolelle, myös lapsille. Toivottavasti heillä on nyt mennyt pysyvästi parempaan suuntaan <3

 • ElinaM
  Posted at 10:13h, 01 joulukuun Vastaa

  Niin totta. Paula Vesalan sanoin: ”Mä en oo mustasukkainen/ Joka päivä avaan oven sun mennä, ja se jää auki/ Et oltais vapaat tietäen onnellinen lintu pois ei lennä”.

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:32h, 01 joulukuun Vastaa

   Toi on ihan mun suosikkikohta siitä biisistä <3 Niin totta!

 • Pikkujoulutunnelmissa
  Posted at 12:15h, 02 joulukuun Vastaa

  […] kirjoitti tuossa pari päivää sitten postauksen, joka oli kuin omasta kynästäni kirjoitettu. Oman blogini luonnoksissa on roikkunut postaus […]

 • Tuuli
  Posted at 14:56h, 02 joulukuun Vastaa

  ”a mistake repeated more than once is a decision”

  Niin totta. Paitsi että mun kohdalla edes se eka kerta ei ollu erehdys, vaan ihan oma päätös. Vahinkoja sattuu, mutta ei näissä pettämisasioissa, kyllä ne on omia valintoja.

  Ja ihan yhtälailla oma valintani oli lopettaa moinen hölmöily. Kun tietää mitä elämältä oikeasti haluaa ja löytää sen oikean rinnalleen, ei tule tarvetta pettää. Molemmilla on sopivassa suhteessa omia menoja, yhdessä lähinnä kotoillaan. Perään ei soitella, mielestäni on turhaa olla yhdessä jos toiseen ei kykene luottamaan.

 • Niina
  Posted at 12:06h, 03 joulukuun Vastaa

  Eiiiiiiiiii!Omaa ukkoa ei kannata ikinä päästää ovesta ulos!VARSINKAAN pikkujouluihin tai risteilylle!
  Ja paras vain itsekkin pysytellä siellä hellan tuntumassa.

Post A Comment