Helppo ja terveellinen arkiruoka – mustajuurikeitto

Mustajuurikeitto näyttää vaatimattomalta. Lapsuusmuistojen kouluruokalan kasvissosekeitto on edelleen mielikuvissani samanväristä, mausta ei tarvitse edes puhua, sillä sitä ei ollut. Olin kuullut mustajuurikeitosta paljon hyvää, joten pakkohan se oli itsekin kokeilla. Ja onneksi kokeilin. Kuoriessani ensimmäisiä mustajuuria, en uskonut reseptin olevan helppo. Kuoriminen olikin ainut vaihe, joka tuntui työläältä, mutta ei ollut mitään verrattuna esimerkiksi perunan kuorimiseen. Valmis keitto näytti edelleen vaatimattomalta, mutta on yksi ainoista omatekemistäni ruoista, joista saa ihan oikeasti veden kielelle. Kun maistoin keittoa ensimmäisen kerran, totesin vain ”siis teinkö mä tän?” Niin hyvää se oli. Valmistusaika on noin 45 minuuttia ja kun siihen sisältyy keiton kiehuminen, se on todella helppo ja terveellinen arkiruoka. Keitto on täysin vegaaninen ja maidoton.

Mustajuurikeitto

800 g (luomu)mustajuuria

sitruuna

salottisipuli (valinnainen, toimii myös ilman)

oliiviöljyä

kasvisliemikuutio + 7 dl vettä tai 7 dl valmista kasvislientä

suolaa & pippuria

rosmariinia (kuivattu tai tuore, molemmat käyvät)

2 dl kaurakermaa

Täytä iso kulho vedellä ja purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu. Säästä toinen puolikas sitruunasta. Kuori ja pilko mustajuuret ja laita ne sitruunaveteen. Sitruuna estää mustajuuria tummumasta. Kuullota kattilan pohjalla salottisipuli ja mustajuuret oliiviöljyssä. Älä kuitenkaan ruskista liikaa, vain kevyesti väriä pintaan. Lisää joukkoon myös rosmariinia oman maun mukaan. Jos käytät tuoretta rosmariinia, pilko pieniksi esimerkiksi saksilla. Kun mustajuuret ja sipuli ovat saaneet kevyesti väriä kuullotuksesta, lisää vihannesliemi tai kasvisliemikuutio sekä vesi. Keitä noin 20-25 minuuttia, kunnes mustajuuret ovat pehmeitä. Sekoita sauvasekoittimella keitto tasaiseksi. Lisää kaurakerma ja mausta suolalla, pippurilla sekä sitruunamehulla. Tarjoile keitto lämpimän kauraleivän kanssa.

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


Tags:
,
No Comments

Post A Comment