Luksusöverit

Olen muutamassa Facebook-ryhmässä, jossa kierrätetään luksusbrändejä. Toisinaan hämmästelen ihan ääneen, kuinka jonkun hyvä elämä tuntuu olevan ihan riippuvainen luksustuotteista. Chanel tuntuu toisille olevan suurempi tavoite kuin hyvä elämä. Se, millä intohimolla näihin luksuslaukkuihin, kenkiin tai vaatteisiin suhtaudutaan, ylittää ainakin oman ymmärrykseni. Sehän on vain tavaraa? Tai esimerkkinä vaikka alkoholi. Nämä oman elämänsä viininmaistajat, jotka eivät suostu juomaan kuohuviiniä, kun sen täytyy olla samppanjaa. Öö? Arvostan kyllä hyviä viinejä, mutta samppanjan juominen vain sen takia, että se on samppanjaa, on oikeastaan todella turhamaista. Turhaan huijaat itseäsi ja tuhlaat rahojasi.

Tälle on varmasti syy. Luksuksella halutaan korvata jotain muita puutteita omassa elämässä. Sillä mahdollisesti tavoitellaan jonkun tietyn statuksen saamista ja luksustuotteen osto tuo jonkun elämään (muka) onnea. Samoin on jotenkin inhottavaa, että jonkun instagramtili perustuu pelkälle luksustuotteiden esittelylle ja sillä saa kymmeniä tuhansia seuraajia. Ymmärrän kauneuden ja estetiikan, mutta että pelkkiä kalliita tavaroita? Siis toki, jos tähän on mahdollisuus, mikä ettei. Eikä kukaan voi tietää, millaista elämä luksustuotteiden takana on. Toivottavasti onnellista, eikä riippuvaista siitä materiasta. Ja minkä statuksen sillä luksuksella muka saa? Joku saattaa katsoa, että wau, onpa sillä fyrkkaa, mutta tekeekö se ihmisestä jotenkin paremman?

Silti, ei pidä tuomita ketään sen perusteella, kantaako hän esimerkiksi överikallista laukkua. Kalliiden tavaroiden merkitys kun on eri ihmisille erilainen. Toinen ostaa, koska pystyy, eikä välitä siitä sen kummemmin, toinen saattaa tinkiä jopa ruoastaan saadakseen haluamansa designerbägin, jota sitten vaalii ja huoltaa paremmin kuin itseään. Luksustuotteiden keräämistä voidaan pitää ikään kuin harrastuksena, mutta siinäkin on mielestäni aika häilyvä raja – onko se ihan tervettä? Ymmärrän kyllä, että tuotteista halutaan pitää hyvää huolta jo jälleenmyyntiarvonkin säilyttämiseksi, mutta onko se sen arvoista, että vesisadekin on yhtäkkiä elämää suurempi katastrofi, kun lampaannahka kastuu? Toki itsekin toivon, että joskus esimerkiksi lapsenlapseni voisi ”periä” esimerkiksi kalleimmat laukkuni, mutta en todellakaan säästele kuitteja, laatikoita enkä kiillota niitä joka käytön jälkeen. Ne ovat käyttötavaraa, eivät mitään esittelykappaleita.

Mutta kyllä materia oli itsellenikin joskus vähän liiankin tärkeää. Ajattelin uusien kalliiden luksustuotteiden tuovan jotenkin erityisen paljon iloa ja onnea, mutta eivät ne sitä tee. Tottakai on kiva ostaa ja saada uutta, etenkin laadukkaita ja kestäviä, arvonsa säilyttäviä tuotteita, mutta suurin osa ei kuitenkaan ole todellisuudessa sitä. Laatua ja kestävyyttä löytyy vähän pienemmälläkin rahalla – usein jopa enemmän kuin sieltä luksusbrändeistä. Minusta on tullut muutenkin paljon vastuullisempi kuluttaja ja shoppailija viimeaikoina. Luksus ei enää sokaise minua, vaan pikemminkin haluan keskittyä tuotteen eettisyyteen, esimerkiksi sen alkuperän selvittämiseen, siihen todelliseen laatuun ja ajattomuuteen. En tiedä miten tällainen muutos on tapahtunut, mutta itselleni ei enää todellakaan ole tärkeintä se, onko olallani se kaikkien himoitsema designer bag tai kuinka monet punapohjaiset kengät kaapistani löytyy. Pidän kyllä merkkituotteista, minulla on jopa muutamia logovaatteita ja tulen varmasti ostamaan jatkossakin jotain arvokkaampia juttuja, kuitenkin järki päässä. Onnellisuuteni ei todellakaan ole riippuvainen luksustuotteista. Ja voin käsi sydämellä sanoa, että ostan ennemmin sukset kuin uuden käsilaukun. Säälin myös vähän heitä, joiden elämän keskiössä ovat nämä aivan väärät arvot. En usko, että kukaan on sen parempi tai huonompi ihminen, oikeat arvot ovat vain syystä tai toisesta toisilla vähän hukassa. Ehkä ihan vahingossa tai muuten vain hankala elämäntilanne on voinut ajaa siihen.

Mitä mieltä te olette luksustuotteista? Voisiko rahat käyttää paremmin vai säästättekö kenties tälläkin hetkellä jotain hankintaa varten?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian

 


4 Comments
 • Avatar
  Enni
  Posted at 22:52h, 26 helmikuu Vastaa

  tänä päivänä tuntuu kyllä monien onnellisuus olevan riippuvainen kaikista luksus tuotteista ja sitten käytetään kauheasti aikaa niiden kuvailuun, jotta voidaan esitellä kaikille :D ehkä sillä yritetään todistella muille jotakin?

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 12:14h, 27 helmikuu Vastaa

   Niinpä :D Kuvailen mäkin kyllä jotain ostoksia tänne blogiin, mutta en läheskään kaikkea.. Ostan kuitenkin kaiken käyttöön, en niinkään esiteltäväksi :)

 • Avatar
  Sanna
  Posted at 09:58h, 05 elokuu Vastaa

  Moikka! Osaatko suositella mihin ryhmään kannattaisi liittyä, kun minulla on mm. Valentinon bootsit, balmuirin hattu ja Chanelin ballerinat lojumassa vailla käyttöä.. ja vestiaire ottaa mielestäni kalliin provikan myynneistä.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 10:06h, 05 elokuu Vastaa

   Facebookissa Designer Corner on tosi hyvä ja luotettava ryhmä :)

Post A Comment