Hyvä uni on edellytys hyvinvoinnille, suurimmalta osalta se kuitenkin puuttuu

Olen viime päivinä ajatellut oikein erityisen paljon unen merkitystä hyvinvoinnille. Hyvä uni oli asia, josta viis veisasin aiemmin. Menin vuosia töihin seitsemäksi ainakin kolmena päivänä viikossa ja nukuin aamuvuoroa edeltävänä yönä ehkä neljä-viisi tuntia. Olin aina väsynyt ja voin huonosti. Ja väitin kiven kovaa, että minä pärjään vähillä unilla. Join iltaisin kahvia, treenasin ja söin aivan liian vähän ja liian huonoa ruokaa. Syytin kaikkea muuta, paitsi vähäistä unta. Hullulta kuin se kuulostaakin, aloin nukkua hyvin vasta lapseni syntymän jälkeen. Unen merkitys on minulle nykyään ihan eri ja huomaan, kuinka hyvä uni vaikuttaa mielialaan, fyysiseen jaksamiseen ja ihan koko päivän kulkuun. Tiesitkö, että krapulassa huono olo johtuu nestehukan lisäksi suurimmaksi osaksi vuorokausirytmin heittelystä ja unen puutteesta? Kokeilepa lähteä selvinpäin baariin, olla pilkkuun asti ja lähteä aamulla salille. Not gonna happen.

Haluan illalla aikaisin sänkyyn ja aamulla aikaisin sieltä pois. Sänky on vain unta varten ja makuuhuoneen on oltava tarpeeksi viileä. Peiton myös tarpeeksi paksu. En treenaa myöhään illalla, en juo kahvia enää neljän jälkeen ja olen ajastanut puhelimeni näytön yövalolle 19-07 välisenä aikana. Ennen nukkumaanmenoa käyn AINA suihkussa, en voi mennä sänkyyn ilman peseytymistä. Joskus baari-iltojen jälkeen toki poikkean tästä, mutta silloin vaihdan aina lakanat seuraavana päivänä. Nukahdan heti kun pistän pään tyynyyn ja jos koirat ja lapsi eivät ole herättämässä yöllä, nukun aivan sikeästi aamuun asti. Kärsin joskus väliaikaisesti unettomuudesta ja se oli hirveää. Kaikki sympatiani uniongelmaisille.

Nukutteko te tarpeeksi ja mitkä on sun vinkit parempaan yöuneen?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


Tags:
,
2 Comments
 • Avatar
  Sanna
  Posted at 11:54h, 16 maaliskuu Vastaa

  Hei,

  Minä olen nukkumisen ammattilainen :) Ei ikinä (koputan puuta) uniongelmia ja olen iltauninen. Mikä ihanampaa kuin laittaa illalla aikaisin nukkumaan ja herätä aamuisin virkeänä. Talletan kaikki tv-ohjelmat, jotka haluan katsoa ja katson ne päivällä jos en illalla jaksa ja yleensä en jaksa…

  Jos joskus jonkun asian vuoksi (esim. matkalle lähtö tosi aikaisin tai paluu sieltä) en saa nukuttua kunnolla joka yö, tulen pahalle päälle eikä keskittyminen ole hyvää ja makeanhimo vaivaa väsyksissä.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 13:03h, 16 maaliskuu Vastaa

   Makeanhimo!! Vitsi mulla on toi sama ongelma väsyneenä, en oo tajunnut aina vain yhdistää sitä siihen..

Post A Comment