Kuinka monta kertaa äiti sanoo EI?

Raskaustestiä tehdessään.. ”Ei, ei, ei..” Toivoi sitten kumpaa lopputulosta tahansa.

”Ei helvetti taas mä oksensin.”

”Ei, mä en halua synnyttää!”

”Ei mä en kestä enää.”

Kun lapsi on syntynyt, ei taitaa olla äidin käytetyin sana. ”Ei, älä herää vielä”, ”Ei oo totta, taas ohi vaipasta”, ”Ei kai se oo korvatulehdus?” on kuultu varmasti jokaisen äidin suusta jo ennen kuin varsinainen kieltäminen alkaa. Ei sinne, ei tänne, ei nyt, ei tänään, ei onnistu, ei ole rahaa, ei sitä, ei tätä, ei se mitään.

Mietin välillä ihan kauhistellen, kuinka monta kertaa päivässä olen taas kieltänyt lasta? Tavallaanhan kasvatus on sitä, että opetetaan mikä on oikein ja mikä väärin. Ei-sana on käytössä jatkuvasti kun lasta yritetään ohjata oikeaan suuntaan ja opettaa nimenomaan sitä, mikä on väärin. Vanhemmat kieltävät kovasti, mutta vastaavasti kehummeko tarpeeksi? Muistammeko mainita niistä kerroista, kun lapsi tekee oikein? Joskus pidän itseäni aivan super negatiivisena äitinä, joka vain kieltää ja kieltää. Apua, en halua olla sellainen! Mutta toisaalta, en myöskään halua, että lapseni kasvaa ilman minkäänlaisia sääntöjä tai kuria. Tasapainoa ei ole todellakaan helppo löytää tässäkään asiassa. Tuttuja ajatuksia kenties muillekin?

Olen myös ajatellut varsinkin ihan pienen lapsen kohdalla, että häviääkö sen ei-sanan merkitys kun sitä jatkuvasti toistelee ja ymmärtääkö lapsi sitä enää? Ei-sanan sanominen on kuitenkin niin helppoa, että sitä toistelee lopulta ihan huomaamattaan, aamusta iltaan. Meillä ainakin on kiellettävää riittänyt. Olen yrittänyt tietoisesti löytää vaihtoehtoja ei-sanalle, ottanut kädestä pientä taaperoa, johdattanut muualle kiellettyjen asioiden luota, antanut uhmaikäiselle vaihtoehtoja, kertonut miksi kielletty asia on niin väärin ja niin edelleen. Silti se ’ei’ tulee sieltä vaan ihan joka hetki! Tuo lapsi varmaan ajattelee että äidin toinen nimi onkin Ei.

Kuuluuko EI sinunkin sanavarastosi käytetyimpiin sanoihin? Toimiiko teillä pelkkä sanallinen kielto vai käytätkö muita keinoja? Tää vanhemmuus on kyllä toisinaan niin kauhean hankalaa.

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


2 Comments
 • ElinaM
  Posted at 13:55h, 16 huhtikuun Vastaa

  Niin tuttu sana… Varsinkin tuossa pari-kolme vuotta sitten oli päällä varsinainen ei-kausi 1- ja 4-vuotiaiden poikien kanssa, että olin puhki jatkuvasta kieltämisestä. Kyllähän se sana kuluu käytössä, ei siitä mihinkään pääse. Suurempi vaikutus oli äänenpainolla, siitä lapsi huomasi oliko tämä vielä sellainen ei, jonka saattoi sivuuttaa vai tuliko se sellaisella painolla, että kielletty toiminta loppui siihen paikkaan. Joskus tuli reagoitua liian kovaa ihan turhaankin, mutta sellaista se on, kun pinnaa venytetään jatkuvasti ja molemmista päistä… Nyt ehkä varovaisesti alan luottaa siihen, että parempaan pisteeseen ollaan päästy eikä eitä tarvitse viljellä enää ollenkaan niin usein.

  • mirvaannamarian
   Posted at 08:17h, 17 huhtikuun Vastaa

   Kuulostaa ihan liian tutulta, ehkä tää joskus vielä loppuu :D

Post A Comment