Miksi blogilla tienaaminen on niin monille edelleen ongelma?

Törmään aina aika ajoin blogeissa, tai siis niiden kommenttikentissä, aika kärkkääseenkin keskusteluun blogiyhteistöistä ja ennen kaikkea siitä, että blogilla tienaaminen tuntuu oelvan toisille aivan järjetön ongelma. Siis törmäsin jopa sellaiseen keskusteluun, jossa kommentoija pyysi muita blogin lukijoita lähtemään mukaan ”kampanjaan” yhteistöitä vastaan, eli boikotoimaan kaikkia niitä yrityksiä, jotka tekevät blogien kanssa yhteistöitä. Siis mitä hemmettiä?! Kaikkia näitä kommenttiketjuja yhdistää myös kommentoijien ajatukset siitä, että blogi ei voi olla kenellekään työ, vaan se on ihan täysin harrastustoimintaa. En tiedä enää onko se edes kateus muka helposta työstä vai ihan silkka typeryys joka tulee esille silloin, kun joku sattuu saamaan jotain ilmaiseksi tai vaikka alennuksella yhteistyön kautta. Ja etenkin silloin, kun joku pystyy tehdä harrastuksestaan työn, jota voi tehdä kotona ja joka ei vaadi siellä bussipysäkillä seisomista aamukuudelta. Siis toki bloggaaminenkin työnä voi sitä toisinaan vaatia, mutta harvemmin. Näille ihmisille tärkein viesti onkin, että ole hyvä ja tee itse perässä menestyvä blogi, joka antaa sulle mahdollisuuden vaihtaa vaikka sitä työpaikkaa, johon et selvästikään ole nyt itse tyytyväinen. Ei ole muuten ihan jokaisen pala kakkua.

Blogit olivat ennen erilaisia. Tavallaan kaipaan itsekin sitä arkisempaa ja persoonallisempaa sisältöä ja ei-niin-mietittyjä kuvia. Silloin aktiivisimmat bloggaajat saivat paljon helpommin lukijoita, kun blogeja ei ollut paljon. Kilpailu lukijamääristä ja niiden säilyttämisestä on kuitenkin alalla kiristynyt sen myötä, kun blogeja on tullut lisää ja niiden taso nousee jatkuvasti. Kun ennen sai seuraajia ja lukijoita ikään kuin itsestään tuottamalla vain säännöllisesti sisältöä, nyt siihen on pakko panostaa aivan eri tavalla. Ehkä tämä luo mielikuvan siitä, että bloggaaminen olisi edelleen helppoa ja ihan silkkaa harrastustoimintaa? Ehkä se toisille on sitä edelleen, mutta väitän, että suurin osa bloggaajista joutuu oikeasti tekemään paljon töitä bloginsa eteen jos haluaa pysyä jatkuvasti kehittyvän alan huipulla ja säilyttää lukijoidensa mielenkiinnon.

On vain silkka fakta, että jos tavoitteena on blogilla tienaaminen, yhteistöitä on pakko tehdä. Blogitulot perustuvat mainonnalle ja blogi on mainospaikka siinä missä sporapysäkki tai sanomalehti. Toki on ehkä vähän ikävää, jos yhteistöistä näkee että ne on tehty vain rahan takia ja siitä rahasta vain kehutaan tuotetta tai palvelua, joka muuten jäisi itseltä hankkimatta. Itse haluan ainakin panostaa omiin yhteistöihini kunnolla ja tuoda postauksen sisällössä esiin vähän muutakin kuin pelkkää mainostusta, vaikka se onkin yhteistyön varsinainen tarkoitus. En lähde sellaisiin yhteistöihin mukaan, jotka eivät sovi omaan arvomaailmaani tai kulutustottumuksiini, sillä koen itse blogiyhteistyön silti vähän erilaisena, kuin se pelkkä mainonta. Bloggaajia ei suotta sanota vaikuttajiksi, sillä bloggaajan omat henkilökohtaiset valinnat vaikuttavat yllättävän paljon lukijoiden omiin valintoihin. Myös se on yksi syy, miksi haluan olla aidosti oma itseni ja toteuttaa tätä myös yhteistöiden kannalta. Haluan säilyttää uskottavuuteni ja luotettavuuteni niin yhteistyökumppaneiden kuin lukijoidenikin kanssa.

Jo pelkästään yhden yhteistyöpostauksen toteuttaminen vaatii todella paljon aikaa. Kuvaaminen ei välttämättä ole ihan pikkujuttu, kuvat on myös käsiteltävä. Tyylinsä toki kullakin, mutta mulle se ei ole mitään vartissa valmista -hommaa, vaikka toki voisin käyttää siihen vieläkin enemmän aikaa jos sitä vain olisi. Tekstejä saatan hioa joskus useamman päivän, sillä aina ei ole inspiraatiota kirjoittaa kaikkea kerralla, varsinkin kun yhteistyöpostauksiin haluaa panostaa niin paljon. Jo pelkästään yhden instagram-julkaisun takana voi olla paljon työtä. Kuvausta, kuvankäsittelyä, suunnittelua, luonnoksia ja itse julkaisun teko ei suju ihan minuutissa sekään hashtageineen kaikkineen. Toki joskus on päiviä, jolloin kaikki sujuu kuin itsestään ja yksi postausteksti valmistuu jopa vartissa, jos aika ja inspiraatio osuvat kohdalleen. Useimmiten on kuitenkin kyse monen tunnin työstä. Lisäksi bloggaajan loma on aina erilaista kuin ei-bloggaajan, ellei sitten ole ennen lomaa käyttänyt tuhottomasti aikaa postausten valmiiksi kirjoittamiseen ja ajastamiseen. Mulla se on jäänyt kiireiden takia aina ajatuksen asteelle ja lomalla kuljen jatkuvasti kamera kädessä ja teen töitä joka ikinen päivä. Miksi? Siksi, että saisin blogiin säännöllisesti sisältöä sekä sitä kautta tietysti myös itselleni rahaa. Hyvin tuotetut sisällöt kiinnostavat myös yrityksiä, jotka haluavat mainostaa blogeissa.

Yritysten on nykyään todella järkevää mainostaa tuotteitaan ja palvelujaan esimerkiksi juuri blogeissa jo pelkästään kävijämäärien takia. Oikeanlaisen ja hyvin toteutetun blogiyhteistyön kautta yritys voi saada paljon suurempaa näkyvyyttä nimenomaan oikealle kohderyhmälle kuin esimerkiksi ilmoituksella paikallislehdessä. Päivittäin päivittyvät lifestyleblogit antavat siihen hyvän mahdollisuuden ja siksi juuri lifestyleblogeissa onkin eniten yhteistöitä. Lifestylebloggaaja on yleensä henkilö, jota seurataan nimenomaan henkilönä, ei välttämättä blogin sisällön takia (vrt. ruokablogi ja lifestyleblogi) ja bloggaajan valinnat ovat sellaisia, jotka kiinnostavat blogin lukijoita, jotka ovat yritysten kohderyhmää kaupallisissa yhteistöissä. Yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia, yritys saa näkyvyyttä, bloggaaja korvauksen tehdystä työstä. Koska kyse on todellakin työstä, siitä on maksettava myös palkkaa.

Näiden luulisi olevan ihan itsestäänselviä asioita nykyään vähänkään enemmän blogia lukeville henkilöille, mutta näköjään ei. Blogilla tienaaminen ei kuitenkaan ole todellakaan helpoin mahdollinen tapa tehdä duunia ja se vaatii tekijältään paljon. Jokainen, joka kritisoi bloggaamista ja muuta sosiaalisen median sisällöntuottamista sen perusteella, ettei se ole oikeaa työtä, voi todellakin kokeilla itse. Aika moni jättää leikin kesken. Ja hei kertokaa nyt teidän ajatuksia, mitä tunteita blogiyhteistyöt teissä herättävät ja pidättekö sisällöntuottamista oikeana työnä?

Kuvat eivät liity taaskaan yhtään mitenkään tekstiin, mutta voi vitsi miten hullua, mulla oli viime lokakuussa noin tumma tukka! Ääk. Espanjan aurinko, olen kohta siellä.. ♥

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


Tags:
, , ,
4 Comments
 • Avatar
  soffa
  Posted at 19:27h, 04 toukokuu Vastaa

  Hmm, itse en varsinaisesti pidä mitenkään vääränä blogilla tienaamista. Se on itse asiassa minusta tosi hauskaa, että tällainen ”uusi ammattikunta” on syntynyt. Ja tosiaan pidän bloggaajia todella ahkerina, en varmaan itse jaksaisi joka päivä kirjoitella postauksia työpäivän jälkeen – ja vielä lomallakin! Silti koen välillä lievää ärsyyntymistä yhteistyöpostauksista. Miksi? Olen ehkä aika utelias ja musta on nimenomaan hauska lukea ihmisten elämistä, sellaisia yksityiselämästä kertovia juttuja ja bloggaajan ajatuksista, joihin voin joko samaistua tai tuntea kauhua/iloa/surua/yms kohtaan – en niinkään tuotesuosituksista. Blogit ovat tavallaan jonkinlaisia minisaippuaoopperoita, joihin voi jäädä koukkuun ja joiden kautta voin seurata jonkun toisen ihmisen elämää ruudun takaa, eläytyä myötä- ja vastoinkäymisissä. Se on syy miksi ylipäänsä luen blogeja. Luen myös sinun blogiasi siksi, että kirjoitat suht avoimesti ja suoraan omista ajatuksistasi, jotka ovat joskus ehkä jopa vähän shokeeraavia. Elämääsi et avaa ihan hirveästi, mutta jotenkin sitten ne omista ajatuksista kertovat postaukset ”kompensoivat” tätä ja luen siksi päivittäin blogiasi. Jotenkin tähän ajatukseen ei sovi se, että bloggaaja yhtäkkiä kirjoittaakin jostakin uudesta ihanasta päiväpeitosta joka on niiiiiin ihana ja sitten käykin ilmi, että kyseessä on sisältöyhteistyö ja kaiken kukkuraksi tämä sama päiväpeitto onkin sitten samaan aikaan myös kymmenessä muussa blogissa esiteltävänä aiiiiivan ihanana. Siis uskon kyllä, että bloggaaja aidosti pitää tuotteesta kun hän siitä kirjoittaa, mutta koen että siinäkin on ero jos bloggaaja ei kuitenkaan olisi tuotetta ostanut ellei sitä hänelle olisi sisältöyhteistyöhön liittyen tarjottu. Ymmärtääköhän kukaan muu tätä ajatustani? Ja vaikka se, ettei sitä tuotetta olisi ostanut ilman yhteistyötä ei tarkoita, että tuote olisi huono, niin se ei silti silloin täysin kuvasta bloggaajan omia valintoja. Tämä on hiusten halkomista, mutta tämä on siis se tunne mikä minussa herää monesta (ei aivan kaikista) yhteistyöpostauksesta. Lyhykäisyydessään niin minusta yhteistyöpostaukset ovat ok kun niistä ilmoitetaan selkeästi blogissa eikä yritetä ”piilottaa” asiaa. Sitten valitsen itse mitä blogeja seuraa, enkä tosiaan ainakaan säännöllisesti lue niitä suomen suosituimpia blogeja juuri siksi, että niissä ei useimmiten ole mitään henkilökohtaista enää vaan pelkkää siloitettua kiiltokuvaa ja yhteistöitä :) Kauan eläkööt henkilökohtaiset postaukset ja niiden likaiset yksityiskohdat! :D

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 23:46h, 04 toukokuu Vastaa

   Mä ymmärrän tän sun pointin tosi hyvin! Mä kaipaan myös blogeissa sitä henkilökohtaisuutta ja jos blogi on pelkkää yhteistyötä ja maksettuja mielipiteitä, lopetan kyllä sen seuraamisen. Ensin mä ajattelin yhteistöistä, että tekisin itse vain sellaisia, joita olen jo itse käyttänyt tai ostanut, mutta mulle on tullut kyllä sellaisia yhteistyöehdotuksia, että olen oikeasti ihan kiljunut riemusta kun joku niin hyvä tuote tai palvelu on tullut vastaan, enkä ole sitä aiemmin vain tajunnut itse hankkia. Mä ainakin itse ostan paljon esim. uutuustuotteita blogiyhteistöiden kautta, sillä ne ovat usein ainut mainos joka mut tavoittaa :) Ihana kuulla että oot tykännyt mun blogista ja toivottavasti viihdyt täällä jatkossakin, yritän tuoda vähän henkilökohtaisuutta tänne lisää, mun mielestä arjesta on ihana kirjoittaa, mutta mietin aina että kuka sitä jaksaa lukea.. :D

 • Avatar
  S
  Posted at 20:07h, 04 toukokuu Vastaa

  pidän oikeana työnä, ja aina tasaisin väliajoin näitä tämän postauksen kaltaisia bloggaajilta löytyykin. itse en kuitenkaan ole pitkään aikaan törmännyt kommentteihin, joissa bloggaamista tai muuta sisällön tuotantoa ei pidettäisiä varteenotettavana työnä. ehkä, jos bloggaajat eivät kiinnittäisi aiheeseen niin paljon huomiota, tämä asia vakiintuisi samalla tavalla kuin ulkomailla. veikkaan kuitenkin, että suurinosa yhtään enemmän alaa tunteva tietää, mikä siinä bloggaamisessa on työtä jne

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 21:13h, 04 toukokuu Vastaa

   Tsekkaapa esimerkiksi Kolmistaan-Karoliinan kommentteja.. Huh mitä tekstiä juuri tästä aiheesta 🙈

Post A Comment