Liikunta raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen

Neljä vuotta sitten laskin päiviä lapseni syntymään. Joka kesä palaan aina uudestaan ja uudestaan raskausajan muistoihin ja fiiliksiin. Ainutlaatuinen aika, jota ei varmasti unohda koskaan. Hyvässä ja pahassa, haha. Minulta pyydettiin postausta raskausaikana liikkumisesta joten sekin sai kirjoittamaan uudestaan näitä juttuja.

Raskaus voi olla syy pitää itsestään parempaa huolta kuin koskaan aiemmin. Silti edelleen valitettavan moni myy salijäsenyytensä eteenpäin kun testiin tulee kaksi viivaa, syö kahden edestä ja perustelee kaiken ylimääräisen herkuttelun raskaudella. On toki totta, että pahoinvointi ei välttämättä salli kuin tiettyjen ruoka-aineiden syömisen tai liikkuminen on kipujen ja muiden vaivojen takia mahdotonta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hyvinvoiva kroppa hoitaa hommansa paremmin synnytyksessä, siitä toipumisessa ja myös vauva-aikana. Liikunta raskauden aikana olisikin hyvin suositeltavaa. Olo ei ehkä olo hehkein, eikä kiinnosta pukea trikoita päälle ison vatsan kanssa, mutta se todella kannattaa.

Kiinnostukseni hyvinvointiin, liikuntaan ja terveelliseen syömiseen nousi aivan uudelle tasolle raskausaikanani. Kärsin koko raskauden kestävästä pahoinvoinnista, mutta siihen auttoi puhdas ruoka sekä tietyt ”superfoodit”. Selkäkipuja hoidin liikunnalla. Koska muutin elämäntapojani raskausaikana aika rajustikin terveellisempään suuntaan, vältyin raskauskiloilta, raskausarvilta, turvonneelta ololta sekä toivuin synnytyksestä (sektiosta) todella nopeasti. Heti synnytyksen jälkeen olin itseasiassa paljon paremmassa kunnossa kuin mitä ennen raskautta. Tässä on ollut tietysti mukana varmasti myös hyvää tuuria, että pystyin myös liikkua raskauden loppuun asti. Kävin siis salilla sekä lenkeillä, jotka vaihdoin vajaat 2 kuukautta ennen laskettua aikaa kävelyyn. Salilla tein toki treenit paljon pienemmillä painoilla tai oman kehon painolla. Varsinkin alkuraskaudessa panostin paljon keskivartalon treeneihin, sillä niiden avulla selkäni pysyi kunnossa eivätkä vatsalihakset erkaantuneet sen suuremmin. Muistan edelleen, kuinka saatoin olla lankussa raskaana jopa viisi minuuttia. Se on toki myös liike, jota ei loppuraskaudessa pysty enää tehdä mutta alussa loistava keino vahvistaa raskauden ja siitä palautumisen kannalta tärkeitä lihaksia. Ennen kaikkea täytyy kuitenkin  kuunnella omaa kehoa. Jos tuntuu pahalta, lopeta heti. Etsi vaihtoehtoisia liikkeitä ja kokeile esimerkiksi uintia, joka on ihanan kevyttä suurenkin vatsan kanssa. Liikunta tasapainottaa kuitenkin myös hormonitoimintaa ja vaikuttaa tällöin positiivisesti myös raskauden aikaisiin mielialanvaihteluihin sekä pahoinvointiin helpottaen sitä. Se pitää myös energisenä, eli kannattaa lähteä reippailemaan vaikka mieli tekisi pysyä vain sängyn pohjalla.

Vauva ei liikunnasta kärsi, päinvastoin. Samalla teet myös palveluksen tulevalle lapselle, kun jaksat olla vauva-aikanakin virkeä ja energinen. Liikunta raskauden jälkeen on huomattavasti helpompi aloittaa kun on liikkunut myös raskauden aikana aktiivisesti. Synnytyksessä on etua vahvoista lihaksista, joten viimeistään tämä voisi olla se viimeinenkin hyvä syy liikkua raskausaikana? Synnytyksestä palautuminen on nopeampaa kun lihaskunto on hyvä ja arkeen paluu sujuu todennäköisesti paljon kevyemmin. Synnytyksen jälkeen tulee tietysti odottaa jonkin aikaa, ennen kuin voi palata taas normaaliin treenaamiseen. Suurimmalle osalle riittää odotus jälkitarkastukseen asti, mutta aiemminkin voi jo aloittaa, kunhan tekee sen kevyesti ja kroppaa kuunnellen. Vatsalihasten erkauma kannattaa kokeilla itse (jos osaa), tai testauttaa ammattilaisella, sillä treenillä voi saada aikaan isoja ja pysyviä vahinkoja, jos lähtee liikkeelle liian aikaisin. Uskon, että mitä enemmän raskausaikana liikkunut, sitä nopeammin pääsee palaamaan taas lajin pariin. Kuukausi synnytyksestä kävin taas salilla ja juoksin ensimmäisen lenkin noin 5 viikkoa synnytyksestä. Toiset liikkeet tuntuivat pahemmilta kuin toiset ja silloin jätin ne väliin. Kuitenkin heti sairaalasta kotiin päästyäni aloitin kävelyn vaunujen kanssa, joka oli mahtava piristys toipilaspäiviini. Leikkaukesta jääneet nesteet lähtivät liikkeelle hetkessä ja saatoin kävellä päivittäin lähemmäs 10 kilometriä, sillä tein useampia lenkkejä. Raitis ilma, musiikit korvilla ja vaunut tukena sektiohaavan kanssa kävellessä olivat ensimmäisten vauvapäivieni palastus. Ja vaikka aiempaa liikuntataustaa ei olisikaan, raskaus voi olla hyvä syy aloittaa.

Millaisia kokemuksia teillä on liikunnasta raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen? Tuliko breikkiä vai saitteko kenties innostuksen täysin uuteen elämäntapaan?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


5 Comments
 • Avatar
  M
  Posted at 21:00h, 17 elokuun Vastaa

  Meillä on seitsemänviikkoinen pimu kotona ja aihe varsin ajankohtainen sikäli itselle. Raskauden aikana juokseminen jäi, mutta lenkkeilin, uin ja joogasin. Ensimmäisen kolmanneksen aikaan kärsin kovasta pahoinvoinnista ja väsymyksestä ja silloin liikunta jäi minimiin. Mulle aktiivisin liikuntavaihe raskaana olisihan selkeästi viimeinen kolmannes ja varsinkin äitiyslomalla ollessani liikuin paljon.

  Ekalla vaunulenkillä olin ekaa kertaa päivä sairaalasta kotiutumisesta ja ollaan pikkuisen kanssa lenkkeilty 1,5h vaunulenkkejä lähes päivittäin. Voi kuinka nautin niistä. Muutoin rankempaa treeniä vielä odotan, sillä reilu viikko sitten erkaumaa oli vielä 2cm jäljellä.

  Onneksi raskausaikana tuli liikuttua. On ollut helppo jatkaa lenkkeilyä samalla tiellä ja kovasti jo kovempi treenikin on haaveissa – niin ja ratsastus!

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 11:39h, 19 elokuun Vastaa

   Mahtavaa kuulla! Äitiyslomalla on vielä onneksi aikaa liikkua :) Näin 3-vuotiaan äitinä on aina välillä vähän ikäväkin sitä aikaa, kun saattoi vain vaunuilla kävellä parikin tuntia, sen jälkeen kun Micael täytti 2 hän ei ole rattaissa viihtynyt..

   Aika menee nopeasti, pian pääset jo ratsastamaan <3

 • Avatar
  kiitos
  Posted at 03:19h, 21 elokuun Vastaa

  Mina olin se joka toivoi tata postausta :)
  Jatkona mielellani kuulisin myos raskausajan ruokavaliostasi ja mita lisaaineita kaytit ja miten muutit ruokavaliotasi terveellisemmaksi :)

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 10:00h, 21 elokuun Vastaa

   Hei joo mähän teen sellaisenkin :) Raskaus oli mulle se käännekohta, joka muutti mun elämäntavat ihan täysin – ja pysyvästi! Silloin siirryin mm. maidottomaan ruokavalioon, tutustuin erilaisiin superfoodeihin ja aloin siirtymäään luonnollisempaan ja puhtaampaan suuntaan niin ruokavaliossa kuin esimerkiksi kosmetiikassakin. Ylipäätään kiinnostukseni hyvinvointiin ja ravitsemukseen heräsin silloin ja aloin kyseenalaistaa aika paljonkin kaikkia virallisia suosituksia, kuten tänä päivänäkin. Mutta kirjoittelen tästä ihan kokonaan oman postauksen pian!

 • Avatar
  kiitos
  Posted at 01:23h, 22 elokuun Vastaa

  Postausta odotellessa :)

Post A Comment