Inkiväärijuoma flunssan hoitoon ja pari faktaa sairastumisesta

Ja yllätys, yllätys – sairastuin jälleen lomalla. En ole vuosiin ollut kipeänä kotona, vaan joka ikinen, pienempikin flunssa on aina tullut joko matkalla ollessani tai lähtöpäivänä. On podettu silmätulehdusta, ties mitä keuhkopöpöjä ja vatsatauteja, mutta ennen kaikkea flunssaa. Sen täytyy johtua korkeiden stressitasojen alenemisesta. No, ainakin loma on ilmeisesti toiminut. Ulkomailla on muutenkin aina paljon ikävämpi sairastaa, sillä paitsi menetetyt lomapäivät ja huono olo, flunssan hoito painottuu siellä yleensä aina lääkkeisiin. Kotona sen sijaan vältän lääkkeitä aina viimeiseen asti ja pyrin parantamaan oloani luonnollisilla keinoilla. Toisinaan juon ns. kuureittain Instagramissa usein vilahtavaa ”taikajuomaani” vastustuskyvyn lisäämiseksi. Sen reseptin tulen jakamaan myöhemmin täälläkin, mutta nyt keskitytään suosikkiflunssajuomaani, eli inkivääriteehen. Helppo valmistaa, maistuu hyvältä, parantaa oloa ja ehkä myös nopeuttaa paranemista?

♥ Pilko inkivääriä paloiksi ja laita palat isoon mukiin

♥ Kaada muki täyteen kuumaa vettä

♥ Sekoita joukkoon hunajaa, sitruunaa, ripaus kurkumaa ja cayennepippuria

♥ Jos maistuu, syö vielä lopuksi inkiväärit – tulista, mutta tehokasta!

Koska flunssakaudella blogit ja lehdet vilisevät näitä kaiken maailman flunssanparannusrohtoja ja keinoja ehkäistä sairastumista, kannattaa muistaa kuitenkin muutama fakta flunssasta. 1) Kukaan ei oikeasti voi vilustua Kylmä ei vain yksinkertaisesti sairastuta ketään, ei vaikka viettäisit päivän kesämekossa keskellä talvea. Kylmettyminen saa aikaan sen, että virukset lisääntyvät nopeammin joten talvella on helpommin sairaana kuin kesällä ja se saattaa heikentää vastustuskykyä, mutta flunssa tarvitsee alkaakseen aina flunssaviruksen, yleensä rinoviruksen. Se tarttuu pisaratartuntana ja voi odotella kehossa kauankin, ennen kuin pääsee iskemään. Tästä syystä esimerkiksi itse sairastan yleensä aina lomalla, kun kehoni stressitaso laskee, niin flunssavirus pääsee tunkeutumaan ns. suojamuurin läpi. 2) Flunssan voi sairastaa hyvin lievänä Eli todennäköisesti vaikket olisi ollut vuoteen sairaana, olet sairastanut flunssan huomaamattasi. Hyvälläkin vastustuskyvyllä saa helposti viruksen, mutta keho sairastaa sen ikään kuin oireettomana. Se tosin taas lisää vastustuskykyä. Samoin joskus, jos tunnet olosi vähän kipeäksi, mutta flunssa ei tule kunnolla päälle, sinulla todennäköisesti on flunssa, mutta sairastat siitä lievää versiota. 3) Sauna ja liikunta voivat tehdä hyvää Mikäli ei ole kuumetta ja tunnet olosi sen verran energiseksi, että voisit jopa käydä pienellä lenkillä tai tehdä jotain muuta kevyttä treeniä, se voi jopa helpottaa oloa, irrottaa limaa ja saada virukset liikkumaan kehosta ulos nopeammin. Jos salille täytyy kuitenkin mennä niistämään, jätä treeni väliin. Sauna helpottaa usein myös tukkoista oloa ja avaa hengitysteitä. Vain kuumeisena tulisi välttää saunaa, flunssassa siihen ei ole mitään estettä. 4) Flunssa tarttuu yleensä silloin, kun se ei vielä oireile Eli luultavasti et saa tartuntaa nuhaiselta työkaverilta silloin, kun hän jo niistää ja valittaa kurkkukipua, vaan päivää-paria ennen oireita. 5) Influenssa ja flunssa ovat kaksi aivan eri asiaa Flunssaan kuuluu tukkoisuus, kurkkukipu ja yskä, eikä yleensä koskaan kuume. Flunssaisena voi potea pientä lämpöä, yleensä max. asteen normaalia ruumiinlämpöä enemmän, mutta korkea kuume liittyy sen sijaan yleensä influenssaan, johon ei kuulu hengitystieoireita, eli nuhaa. Tiesitkö tämän?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


No Comments

Post A Comment