Hoidatko lapsesi hampaita oikein? + arvonta!

*Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Jenkin kanssa

Ihan aluksi täytyy tunnustaa, että luulin pitäväni hyvää huolta lapseni hampaista. Harjaamme ne yhdessä kahdesti päivässä ja aina silloin tällöin Micael on saanut ruoan jälkeen suosikkejaan, Herra Hakkaraisen pastilleja. No, meille järjestettiin pieni koulutus ksytolista ja ksylitolituotteista tämän yhteistyön muodossa, enkä sen jälkeen ollutkaan enää niin varma, että hoidanko sittenkään lapseni hampaita ihan oikein. Meidän ksylitolin käyttö siirtyi saman tien aivan uudelle tasolle ja mukaan tuli myös tervetullut uutuustuote, Herra Hakkaraisen purkka joka tekee hurjan hyvää pienen pienille hampaille ♥

Micael on halunnut kokeilla purkkaa jo pitkään. Hän oppi hurjan äkkiä, miten purkkaa vain pureskellaan hetken aikaa suussa ja sitten se sylkäistään pois. Ihme ja kumma roskiin, ei lattialle eikä ”tarraksi” äidin kirjan sivujen väliin. Herra Hakkaraisen purkkapussista löytyy kolme eri makua, jotka lapset ovat valinneet. Mansikka, banaani ja tuttifrutti. Hauskat ja värikkäät purkkatyynyt näyttävät kuin sokerilla kuorrutetuilta karkeilta – ilmankos maistuvatkin niin hyvin. Tämä ”sokeri” on itseasiassa ksylitolia. Koulutuksessa saimme maistaa ksylitolia ”jauheena” ja se olikin koostumukseltaan ja ulkonäöltään aivan kuin sokeria, makeaakin, sillä ksylitoli on ns. luontainen makeuttaja. Hammaslääkäriliiton suosittelema ksylitolipurkka sisältää aina yli 30% ksylitolia ja ksylitolin on oltavan tuotteen ns. pääraaka-aine, eli ensimmäisenä ainesosaluettelossa. Ksylitolituotteet ovat todella tärkeässä osassa niin lasten kuin aikuistenkin hampaiden hoitoa, sillä ne auttavat ehkäisemään hampaiden reikiintymistä ja vähentävät plakkia – sitä ärsyttävää karheaa tunnetta hampaiden pinnalla.

Koska rakastan tutkia asioita ja tehdä aina vähän omaa tieteellistä havainnointia vapaa-ajallani, tutkailin ruokakaupassa muutamia purkkapusseja. Suurimmalta osalta puuttui Hammaslääkäriliiton suositusmerkki, joka on varmasti tae laadukkaasta ja turvallisesta purkasta. Jenkin tuotteilla tämä on, joten meidän purkka- ja pastillivarastot täydennetään kyllä jatkossa aina heiltä. Matkustaessa meillä on omat purkat ja pastillit mukana, sillä ulkomailla purkat ovat usein paljon pahemman makuisia, koostumus on erilainen ja nyt kun olen tutkinut tuoteselosteita, niissä on harvoin edes ksylitolia! Tämä ksylitoliasia on muuten todella mielenkiintoista luettavaa, etenkin ihmiselle joka ihan oikeasti luuli hoitavansa lapsen hampaita moittettomasti. Paljon ksylitoli-infoa helposti luettavassa muodossa löydät täältä. Erittäin mielenkiintoisena tietona täytyy nostaa esille se, että säännöllinen ksylitolituotteiden käyttö edistää myös korvien hyvinvointia. Tämä mainitaan jopa Käypä Hoito -suosituksissa. Mutta nyt, takaisin tähän varsinaiseen aiheeseen, nimittäin lasten hampaiden hoitoon..

Kaikkihan ovat varmasti kuulleet happohyökkäyksestä? Ksylitoli on paras keino katkaista happohyökkäys eli se suojelee tehokkaasti niin lasten kuin aikuistenkin hampaita reikiintymiseltä. Miten paljon lapselle uskaltaa antaa purkkaa tai pastilleja? Suositeltu määrä ksylitolia päivässä on 5 grammaa. Sen lapsi voi saada joko purkasta tai pastilleista. Herra Hakkaraisen purkkaa voi syödä huoletta viisi palaa päivässä, silloin päivän ksylitoliannostus on turvattu ja pienet hampaat ovat suojassa karieksen pahoilta vaikutuksilta. Herra Hakkaraisen pastillit taas täyttävät päivittäisen suositusannoksen 10 pastillilla päivässä. Lasten hampaidenhoito on siis kokonaisuus, johon kuuluvat niin säännöllinen harjaus kahdesti päivässä kuin ksylitolituotteiden säännöllinen ja ennen kaikkea riittävä käyttö. Tässä meillä oli ainakin tekemistä, mutta nyt kun ”faktat” ovat tiedossa, on helpompi toimia oikein.

Micael on ollut innoissaan siirtymässä pastilleista purkkaan, mutta edelleen Herra Hakkaraisen pastillit maistuvat jopa karkin korvikkeena. Otin tavaksi antaa pastilleja aina jokaisen aterian jälkeen ja halutessaan voi aina ottaa vaihtoehdoksi purkan. Lentokoneessa Herra Hakkaraisen purkan pureskelu pitää korvat auki, tämän muisti hienosti neljävuotias pakatessaan omaa matkalaukkua Espanjan lentoa varten. Saamme olla kyllä suomalaisina ylpeitä tästä hienosta kotimaisesta tuotteesta, Jenkki toi nimittäin ensimmäisenä maailmassa markkinoille ksylitolipurukumin. Näitä pakkaa mielellään mukaan matkalaukkuun. Jenkiltä on ollut kyllä nerokas veto ottaa lapsille tuttu ja rakas Herra Hakkarainen lasten  ksylitolituotteiden ”hahmoksi”, purkat ja pastillit maistuvat paljon paremmalta kun pakkauksissa on rakas kotimainen piirroshahmo.

Miten te hoidatte lastenne hampaita? Järjestämme Jenkin kanssa arvonnan, jossa palkintona on kaksi pikkuhampaille sopivaa tuotepakettia. Kerro siis kommenttiboksissa teidän ksylitoli- ja hampaidenhoitotottumuksista ja muista mainita, maistuuko teille paremmin Herra Hakkaraisen purkka vai pastillit. Osallistumisaikaa on torstai-iltaan 27.9. asti. Arvonnan tarkemmat säännöt löydät täältä. Onnea arvontaan ja muistakaahan pitää pienistä hampaista hyvää huolta ♥

Yhteistyössä: Jenkki &

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


39 Comments
 • Avatar
  Jade
  Posted at 19:55h, 20 syyskuu Vastaa

  Harjaamalla säännöllisesti. Purkat kiinnostaisi.

 • Avatar
  MarjaKoo
  Posted at 20:29h, 20 syyskuu Vastaa

  Säännöllinen harjaus ja pystyimme välttämään makeaa aika kauan. Esimerkiksi limsaa ei meillä maisteltu ennen kouluikää ollenkaan kuin ihan poikkeustapauksissa. Jos jossain tarjottiin tms.

 • Avatar
  Hipsu
  Posted at 20:59h, 20 syyskuu Vastaa

  Harjataan hampaita tunnollisesti ja nakerretaan (imeskelyyn ei pienet hermot vielä riitä) täysxylitolipastileja. Purkan ei vielä lapsilta suju, joten mun valinta olisi Hakkaraiset. 😊

 • Avatar
  Mirca Seppänen
  Posted at 21:02h, 20 syyskuu Vastaa

  Hampaiden harjaus 2kertaa päivässä. Ruuan jälkeen ksylitoli pastillia tai purkkaa. Valitsisin pastillit!

 • Avatar
  Heidi
  Posted at 21:22h, 20 syyskuu Vastaa

  Meillä lapsen hampaat pestään aamuin illoin. Siirryttiin kesällä käyttämään sähköhammasharjaa ja nyt hampaiden pesu on sujunut oikeinkin mukavasti. Lisäksi meillä on ollut käytössä sekä pastillit, että purkat. Herra hakkaraisen purukumia ei olla vielä maistettu, joten se kiinnostaa.

 • Avatar
  Sonja
  Posted at 21:38h, 20 syyskuu Vastaa

  Harjataan säännöllisesti ja pureskellaan purkkaa. Eli purkka olisi meidän valinta.

 • Avatar
  Aino H
  Posted at 21:42h, 20 syyskuu Vastaa

  Olen itse aika ”friikki” hampaiden hoidon suhteen ja säännöllinen pesu, sekä purkan syönti aina ruokailujen jälkeen onkin päivittäinen rutiini. Myös hampaita tulee langattua, joskaan ei ihan niin säännöllisesti. Ja totta kai säännöllisin väliajoin hammashoidossa tulee vierailtua vaikka ei mitään akuuttia hätää olisikaan.

  Nuo pastillit kiinnostavat, sillä niitä ei meille usein osteta.

 • Avatar
  Elsa
  Posted at 22:32h, 20 syyskuu Vastaa

  Säännöllinen hampaiden harjaus sekä ruokailujen jälkeen herra hakkaraisen ksylitol-pastilleja. Eikä 1.5v lapset ole vielä sokerisia herkkuja saaneet, hyvin on herkkuina marjat ja hedelmät menneet :)

 • Avatar
  Henna Holappa
  Posted at 22:40h, 20 syyskuu Vastaa

  Hampaat harjataan kahdesti päivässä, xylitol purkkaa tai pastilleja ruuan ja välipalan päälle. Herra Hakkaraisen purkkaa valitsen jos voitan.

 • Avatar
  Janiina
  Posted at 07:19h, 21 syyskuu Vastaa

  Ensi kuussa 4 vuotta täyttävän pojan kanssa hoitorutiineihin kuuluu hampaiden harjaus, käytännössä niin että iltapesulla taistellaan siitä että äiti saa tarkistaa (meillä vahva ITE-kausi!) Ja aamuisin käydään useimmiten keskustelua, että minkäs takia ne hampaat harjataan myös aamuisin. Meillä on iltasatuna kirja, jossa viidakon eläimet harjaavat hampaita. Sitten pastillia/purkkaa on käytetty ainakin kerran päivässä,mutta tässä meilläkin on parannettavaa! Yritetään välttää turhia naposteluita aterioiden välissä…Purkat tulisi meillä kyllä tarpeeseen! Tykkään noista itsekin, etenkin vihreästä mausta.

 • Avatar
  Johanna
  Posted at 12:14h, 21 syyskuu Vastaa

  Meillä poika aivan hulluna noihin pastilleihin ja olenkin miettinyt, syökö niitä aivan liikaa. Oli siis kiva kuulla, että 10 pastillia on ok. 🙈 Noiden pastillien lisäksi harjataan hampaat kahdesti päivässä.

 • Avatar
  Jessica
  Posted at 12:24h, 21 syyskuu Vastaa

  Harjataan hampaat 2 kertaa päivässä, ja syödään pastilleja ruokailujen välissä, meille sopisi parhaiten pastillit :)

 • Avatar
  K Snellman
  Posted at 13:36h, 21 syyskuu Vastaa

  Meillä pestään kaksi kertaa päivässä hampaat. Ruuan jälkeen herra Hakkaraiset pikku miehelle, tytöt saa purkkaa tai Hakkaraisia.

 • Avatar
  Anniina Lång
  Posted at 13:54h, 21 syyskuu Vastaa

  Omalla lapsella ei ole vielä hampaita mutta siskon taaperolle maistuvat pastillit parhaiten :)

 • Avatar
  liinaK
  Posted at 15:12h, 21 syyskuu Vastaa

  Voi miten ihania kuvia! :)

  Meillä syödään purkkaa/xylitolpastilleja aina ruokailun jälkeen :)

 • Avatar
  Marjo
  Posted at 16:02h, 21 syyskuu Vastaa

  Harjataan hampaat aamuin illoin. Purskutellaan myös suuvedellä, lapsella on oikomiskoje suussa. Ksylitolia otetaan purkkeja tai pastillina(kumpaa on tullu ostettua) ruokailujen jälkeen.
  Purkat valitsen

 • Avatar
  Satu
  Posted at 08:58h, 22 syyskuu Vastaa

  Harjataan kaksi kertaa päivässä ja Herra Hakkaraisen pastilleista on muodostunut tapa. Purkki loppuu tuon tuosta ja äiti unohtaa välillä ostaa niitä kaupasta lisää :) Purkka olisi mielenkiintoinen uutuus. Meidän juniori ei vielä ole kokeillut purkan puremista, joten olisi hienoa saada Hänelle miellyttävä ensikokemus – niin maun, kuin koostumuksenkin suhteen.

 • Avatar
  Katja
  Posted at 09:41h, 22 syyskuu Vastaa

  Aamuin illoin hampaiden pesu,ja noita hakkaraisen ksylitoli pastilleja on tullut käytettyä useita vuosia meidän perheessä ruuan jälkeen. Olisi kiva kokeilla tuota purkkaa!

 • Avatar
  Anu
  Posted at 10:16h, 22 syyskuu Vastaa

  Hampaat pestää aamuin illoin ja etenkin iltaharjauksen suhteen olen todella tarkka. Pastilleja ja purkkaa kuluu molempia. Purkka olisi kuitenkin hieman enemmän meidän perheen juttu.

 • Avatar
  anna s.
  Posted at 13:23h, 22 syyskuu Vastaa

  Poikani hampaista olen aina pitänyt hyvää huolta. Aamuin illoin hampaiden harjaus, ja hakkaraiset myös aina ruokailun jälkeen. Karkkeja yms. olen yrittänyt vielä pitää pois meidän 3-vuotiaalta :) Pastillit olisivat ajankohtaisemmat :)

 • Avatar
  Sanna P
  Posted at 17:02h, 22 syyskuu Vastaa

  Sähköhammasharjalla harjataan aamuin illoin, lisäksi syödään xylitol-pastilleja. Hakkaraisia ei olla vielä maistettu, niistäkin pastelli-muoto olisi meille passelein ^_^

 • Avatar
  Airi
  Posted at 18:41h, 22 syyskuu Vastaa

  Hampaat harjataan aina yhdessä, Herra Hakkaraisen pastilleja on välillä tai xylitol Jenkki purkkaa, valitsen purkat jos voitan.

 • Avatar
  Ronja
  Posted at 18:52h, 22 syyskuu Vastaa

  Hampaiden harjaaminen aamuin illoin ja purkan käyttö ruokailun jälkeen.

 • Avatar
  jatta
  Posted at 00:08h, 23 syyskuu Vastaa

  säännöllisesti pestään hampaat ja syödään purkkaa, eli purkat valitsisin :)

 • Avatar
  Ellen
  Posted at 09:28h, 23 syyskuu Vastaa

  Aamuin illoin ja hampaidenharjaus. Siitä ei jousteta. Lapsi saa valita mieluisen hammasharjan ja ollaan opettelemassa purkan käyttöä ruoan jälkeen. Purukumipalkinto tulisi siis tarpeeseen :)

 • Avatar
  Ellen
  Posted at 09:30h, 23 syyskuu Vastaa

  Oho. Unohdin laittaa äskeiseen kommentointi sähköpostiosoitteesi joten se tulee nyt tässä.
  Hampaiden harjaus joka aamu ja ilta on tärkeä oppia jo pienenä. Lapselle on mieluista, että saa valita kivan hammasharjan ja viime aikoina on opeteltu ottamaan purkka ruokailun jälkeen. (Uusi juttu minullekin) Purukumipalkinto olisi enemmän mieleen.

 • Avatar
  Petri
  Posted at 18:26h, 23 syyskuu Vastaa

  Herra Hakkaraisen purkkaa jos voitan. Harjataan ja ruokailun jälkeen joko pastillia tai purkkaa, kumpaakin on aina kotona.

 • Avatar
  Ida
  Posted at 23:07h, 23 syyskuu Vastaa

  Meillä harjataan hampaat vain iltaisin. Toisinaan 2,5 vuotias antaa harjata tosi hienosti ongelmitta ja vastapainoksi välillä ei antaisi harjata millään… 11 kk ikäinen on puolestaan kiinnostunut harjaamisesta. Meidän töytyisi kyllä ehdottomasti opetella myös tuo aamuharjaus… Hakkaraisia syödään aterioiden jälkeen, ihan joka kerta ei tosin muista. Onneksi lapsi muistuttaa välillä. Pastillit olisivat meidän mieleen.

 • Avatar
  Wandah
  Posted at 23:45h, 23 syyskuu Vastaa

  Hampaiden harjaus aamuin illoin. Lisäksi purkkaa on tarjolla päivittäin, mutta rehellisyyden nimissä siitä ei ole kehittynyt tapaa meillä. Tämän postauksen luettuani asialle tulee muutos! Pastillit kiinnostavat erityisesti.

 • Avatar
  Jonij
  Posted at 19:53h, 25 syyskuu Vastaa

  Hampaat pestään aaamuin illoin ja aina ruokailun jälkeen syödään purkkaa! :)

 • Avatar
  JonnaTii
  Posted at 10:47h, 26 syyskuu Vastaa

  Tällähetkellä harjaamme hampaat aamuin ja illoin
  Olisikin tarkoitus nyt alkaa käyttämään myös pastelleja aina ruokailun jälkeen.
  Pastillipaketti olisi siis valinta mikäli arpaonni suosii

 • Avatar
  Marjo A
  Posted at 12:15h, 26 syyskuu Vastaa

  Meillä pojat 6v ja 4v syövät Hakkaraisen pastilleja. 6v poika käy myös äidin vihreä Jenkkipussilla aika useasti 😂. Olisi mukava kokeilla Hakkaraisen purkkaa, maistuisiko se isommallekin pojalle. Hampaat pestään kahdesti päivässä. Illalla me vanhemmat sähköhammasharjalla ja aamuisin pojat saavat itse pestä tavallisella harjalla. Jutussa yllätti se kuinka paljon purkkaa ja/tai pastilleja saisi syödä päivässä😯.

 • Avatar
  Timo
  Posted at 12:17h, 26 syyskuu Vastaa

  Pesut aamuin illoin ja pastillit ruokien päälle.

 • Avatar
  Janita
  Posted at 13:53h, 26 syyskuu Vastaa

  Meillä pestään hampaat aamulla ja illalla. Pienemmät (2v. ja 4v.) syövät herra hakkarais pastilleja ja isompi (6v.) syö vaihdellen pastilleja ja purkkaa. Meillä myös herra hakkarais ja Mauri Kunnas purkkaa Jenkiltä.
  Parannettavana meillä olisi vielä, että hampaat pestäisi aamulla ennen aamiaista. Ja kai sitä voisi opettaa lapsetkin käyttämään hammaslankaa?

 • Avatar
  Sanni
  Posted at 14:28h, 26 syyskuu Vastaa

  Hampaiden harjaus sekä säännöllinen purkan ja pastillien syönti. Herra Hakkarainen pastillit on käytössä, mutta tätä purkkaa ei olla vielä maisteltu, joten se kiinnostaa enemmän.

 • Avatar
  Matti Viikate
  Posted at 16:42h, 26 syyskuu Vastaa

  Säännöllinen harjaus on meillä toimiva. Pastillit menee paremmin kuin purkka.

 • Avatar
  hilkka
  Posted at 05:52h, 27 syyskuu Vastaa

  Hampaat harjataan kaksi kertaa päivässä, ruokailun jälkeen syödään purkat ja karkkipäivät. Joka päivä ei syödä herkkuja. Purkat tulisivat tarpeeseen tänne :)

 • Avatar
  sikkuralla
  Posted at 20:19h, 29 syyskuu Vastaa

  Harjataan hampaat aamuin illoin, syödään purkkaa. Pastillit olisivat mieluisammat kuitenkin.

 • Avatar
  Ansu
  Posted at 07:08h, 02 lokakuu Vastaa

  Meillä harjataan sähköhammasharjalla kahdesti päivässä ja langataan kerran päivässä. Happohyökkäyksiä max 5/pv ja ksylitolia aina ruuan jälkeen. Purkat olisivat mieluisia!

Post A Comment