Raudanpuute, josta en olisi ikinä uskonut kärsiväni

Tämä aihe tulee varmasti näkymään blogissani jatkossa enemmänkin. Oikeastaan koko viikon olen ajatellut sitä, selvitellyt erilaisia hoitokeinoja ja syitä, miksi kärsin siitä. Raudanpuute ja raudanpuuteanemia ovat olleet minulle hyvinkin tuttuja juttuja ja olen monelle kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista kärsineille suositellut itse ferritiinimittauksia. En silti koskaan olisi voinut kuvitella, että kärsisin joskus itse raudanpuutteesta, tai tarkemmin sanottuna, että rautavarastoni olisivat täysin tyhjät. Minä, joka elän superterveellisesti, voin hyvin ja olen virkeä.

Väsymyksen puuttuminen on ollut ehkä suurin syy, etten ole osannut epäillä lainkaan raudanpuutetta. Tottakai koen itseni välillä väsyneeksi niin fyysisesti, kuin henkisestikin, mutta yleensä aina olen syyttänyt siitä vain stressiä. Minulla on myös paljon muita raudanpuuteanemian oireita, mutta koska kehoni on pikkuhiljaa tottunut raudanpuutteeseen, en ole edes tajunnut niiden olemassaoloa kuin vasta nyt.

Kävin verikokeissa ihan vain omasta mielenkiinnostani omaa terveydentilaani kohtaan. Raskausajan jälkeen en ole liiemmin mitannut veriarvoja ainakaan säännöllisesti, joten halusin ottaa sen vuosittaiseksi tavaksi. Tsekkasin tulokset ensin itse ja olin kovin tyytyväinen – pitkä lista tuloksia ja kaikki viitearvojen sisällä. En edes katsonut tarkemmin ferritiinilukua, sillä se ei poikennut viitearvoista. No, heti tämän jälkeen selvisikin, että kärsin raudanpuutteesta sillä rautavarastoni ovat täysin tyhjät. Ferritiinin ollessa alle 30, varastorautaa ei ole. Siksi onkin suorastaan typerää, että Suomessa ferritiinin alaraja naisilla on 10, ja tämä oli myös oma ferritiiniarvoni. Rautavarastoni on siis täysin tyhjä, eikä tällainen raudanpuute synny ihan hetkessä. Hemoglobiinia sen sijaan on kyllä mitattu erilaisissa terveystarkastuksissa, sehän oli itselläni jopa viitearvojen ylärajalla. Sekin on syy, miksen ole osannut epäillä raudanpuutetta, sillä suomalaisille on iskostettu vähän liiankin hyvin, että hemoglobiini nimenomaan kertoo rauta-arvoista. En tiedä millaisen veren olen perinyt (isälläni oli myös aina korkea hemoglobiini), mutta minulla on kouluikäisestä asti ollut aina hyvin korkea hemoglobiini. Koska urheilen paljon, se nostaa sitä entisestään, eikä mieleeni olisi tullut ikinä, että minulla voisi olla raudanpuute. Jotenkin kuvittelen aneemiset ihmiset aivan vastakohdakseni, mutta väärässä olin.

Kun luin raudanpuutteen oireista, sain ihan kylmiä väreitä. Väsymystä lukuunottamatta olen kärsinyt melkein kaikesta. Kun en palautunut enää normaalisti treenistä, hoidin itseäni akupunktiolla. Stressi selitti muka niin ahdistuneisuuden, alakulon, keskittymiskyvyn puutteen, rytmihäiriöt, levottomat jalat, huimauksen ja heikotuksen. Hengästymisen ajattelin johtuvan vain siitä, etten ehkä ajatuksissani muistanut hengittää syvään, palan tunne kurkussa oli vaiva, jolle en keksinyt mitään selitystä, mutta joka aika ajoin mietitytti. Huono ääreisverenkierto eli kylmät kädet ja jalat nyt ovat vaivanneet minua aiemminkin. Loppukesästä alkoi tulla vatsaoireita eli -kipuja ja toisinaan turvotusta, sekä ensimmäistä kertaa vuosiin jouduin ottamaan jopa särkylääkettä päänsärkyyn. Joskus nuorena minua vaivannut huimaus tuli takaisin, mutta sehän selittyy alhaisella verenpaineella? Minua ei vain väsyttänyt, ja luulin väsymyksen olevan se selkein oire, jos ongelmana on raudanpuute.

Koska liikun paljon, tarvitsen enemmän rautaa kuin normaalisti. Ruokavalioni ei sisällä käytännössä lainkaan rautaa, sillä en syö lihaa oikeastaan koskaan, enkä muuten vain pidä rautaa sisältävistä ruoka-aineista. Liikkuminen nostaa myös hemoglobiiniani ja yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon ja kunnon yöuniin olen onnistunut välttymään väsymykseltä. Elimistö on tottunut raudanpuutteeseen vähitellen ja ikään kuin huijannut minua. Minua, joka huolehdin niin hyvin vitamiinien ja hivenaineiden saannista. Minua, jonka elimistössä ei ole rautaa lainkaan.

No mutta hei, raudanpuutteeseen vain rautatabletteja ja sillähän se lähtee? Ongelmani on siinä, etten voi syödä rautalisää suun kautta lainkaan, sillä saan kaikista valmisteista hirveitä vatsaoireita. Nyt kokeilen korjata raudanpuutetta suusuihkeella ja jos se ei nosta ferritiiniä tarpeeksi, vaihtoehtona on rautainfuusio. Nyt kun raudanpuute selittää monta vaivaa, josta olen kärsinyt, olo on jotenkin tosi helpottunut. En olekaan ollut niin masentunut, eikä kuntoni ole huonontunut. Sitkeällä ja periksiantamattomalla luonteella on ollut vielä vaikeampaa yhdistää kaikki tämä alhaiseen varastorautaan.

Kirjoittelen aheesta varmasti lisää postauksia. Jos teistä joku on kärsinyt raudanpuutteesta, raudanpuuteanemiasta tai epäilee näitä, olisin hurjan kiitollinen vertaistuesta. Mikä auttoi, mikä ei ja millaisia oireita teillä on ollut?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


15 Comments
 • Jantunen / Tuuletuksia
  Posted at 19:14h, 21 syyskuun Vastaa

  Minulta löytyi useita vuosia sitten juuri samainen ferritiini-ongelma, eli varastoraudat olivat käytännössä nollissa. Tankkasin rautaa useamman vuoden ennen kuin ne alkoivat nousta. Merkittävä apu on ollut paleo-ruokavaliossa ja Solgarin Iron Gentle- rautavalmisteessa (ei ole maksettu mainos, ostan ne omalla rahalla Iherbistä, missä edullisinta), jota hyvin herkkä vatsani on kestänyt. Ferritiinin nostaminen on vienyt paljon aikaa ja edellyttänyt elintapojen optimointia monella tapaa.
  Mukavaa syksyä 🙂 !

  • mirvaannamarian
   Posted at 20:21h, 21 syyskuun Vastaa

   Mä kun luulin että mun elintapoja ei voi tästä enää kauhean paljon paremmaksi muuttaa.. 😅 Onneksi löysit avun, mulle ei edes toi Solgarin rauta sopinut 😑 Solgarin tuotteita oon muuten käyttänyt kyllä paljon ja tykännyt monista, täytyykin laittaa iherbiin taas tilausta menemään.. Kiitos vinkistä! 😄

 • A
  Posted at 22:31h, 21 syyskuun Vastaa

  Minulla todettiin raudanpuute, joka oli shokki, koska mullakin oli ollut hemoglobiini aina melkein 150. Ferritiiniarvoa en enää muista, mutta nyt hemoglobiini on vain 120 luokkaa. Väsymys oli selkein oire. Lääkärini sanoi, että pari kertaa vuodessa syödä rautakuuri, onneksi pystyn apteekin rautatabletteja syömään.

 • Nimetön
  Posted at 06:28h, 22 syyskuun Vastaa

  Mulla ferritiini oli 3 ja oireina mm. väsymys, hengästyminen, sydämen tykyttely, univaikeudet… Sain rautainfuusiota ja siitä lähtien olo on alkanut koheta! 🙂 Kohta kontrolli jossa katotaan missä mennään ja sit mahdollisesti vielä lisää rautaa suoneen! 🙂 Liha ei oo onneksi ainoa mistä rautaa saa, vaan monissa muissakin lähteissä sitä on jopa paljon enemmän, toki imeytyvyys varmaan ihmisillä vaihtelee, et mistä imeytyy parhaiten! Tässä pieni taulukko, josta ei tietty imeytyvyys käy ilmi: https://www.vegaaniravitsemus.fi/rauta

  • mirvaannamarian
   Posted at 13:34h, 22 syyskuun Vastaa

   Saanko kysyä millä perusteilla sait rautainfuusion? Oon kuullut että monilla on ollut sen saamisen kanssa ongelmia kun lääkäri määräisi mielellään vain tabletteja :/

 • Ellu
  Posted at 08:20h, 22 syyskuun Vastaa

  Moi,
  Minulle on suositeltu Biosorin Rauta+ rauta-L-pidolaattia. Sisältää esim. kuparia, joka auttaa raudan imeytymiseen. Olen vasta alkuvaiheessa tuotteen kanssa joten en osaa vielä kertoa tehoa. Arvostelut tuotteesta ovat olleet hyvät.

 • H
  Posted at 20:01h, 22 syyskuun Vastaa

  Olen itse jatkuvasti väsynyt ja heräsi mielenkiinto, voisiko tässä olla syy itsellänikin.

  Eli kuuluvatko nuo kaikki oireet raudanpuutteeseen, mitkä luettelit tuossa kappaleessa,joka alkaa sanoilla ”Kun luin raudanpuutteen oireista, sain ihan kylmiä väreitä”?

  • mirvaannamarian
   Posted at 20:53h, 22 syyskuun Vastaa

   Joo kuuluu! Kannattaa mittauttaa ferritiinit, kertoo paljon enemmän rautatilanteesta kuin hemoglobiini 🙂

 • Ilona Ritola
  Posted at 20:53h, 06 lokakuun Vastaa

  Kiitos ihanasta postauksesta, kuvasti erittäin hyvin raudanpuutetta ja sitä kuinka sen on jo ottanut osaksi normaalia elämää! Tule tutustumaan lisää sivustolle http://www.raudanpuute.fi

 • Sinä, joka väität raudanpuutteen olevan muoti-ilmiö.. - MirvaAnnaMarian
  Posted at 20:28h, 28 marraskuun Vastaa

  […] Raudanpuute, josta en ikinä uskonut kärsiväni […]

 • Nimetön
  Posted at 11:31h, 01 helmikuun Vastaa

  Tää teksti kuin minun päästäni! Minäkin elän terverllisesti ja liikun paljon. Kun hapottaa ja treeni ei kulje olen luullut sen olevan huonon kunnon merkki. Se olikin rautavaje. Ferrit 16! Nyt vetelen floravital juomaa 2x30ml ja sitä maha kestää. Mulla on niin herkkä kroppa etten edes kokeile tabuja. Toivon että tällä asia kääntyisi parempaan.

  • mirvaannamarian
   Posted at 13:08h, 05 helmikuun Vastaa

   Toivottavasti Floravital auttaa sulle, mulla ei ollenkaan mutta noi sopivuudet on tosi yksilöllisiä juttuja. Onhan sun raudanpuutteen syy hoidettu pois? 🙂

 • Nimetön
  Posted at 19:59h, 01 helmikuun Vastaa

  Täällä kans yksi jolla mitattiin ferritiinit. Eka mittauksella 29. Sain nestemäisen raudan kolmeksi kuukaudeksi käyttöön, menin mittauttaan ferritiinit uusiks. Luku oli 25. Eli laskenut vain. Wooth? Mitäs sit? Lekuri soitti ja jatketaan tableteilla 3 kk ja katsotaan taas uudelleen. Hirmu väsy kokko ajan. Pakko vaan tehdä ja touhuta koko ajan. Hb mulla ollut aina huippu 167. Vaan oireet mielestäni viittaa kilpparin vajaatoimintaan. Eka mittauksella kilpparin vajaatoiminta-arvo oli lähellä alarajaa, mutta oli pikkasen kohentunut 3 kk jälkeen, nyt niitä ei sit kontroloidakaan…

 • Posted at 20:00h, 01 helmikuun Vastaa

  Täällä kans yksi jolla mitattiin ferritiinit. Eka mittauksella 29. Sain nestemäisen raudan kolmeksi kuukaudeksi käyttöön, menin mittauttaan ferritiinit uusiks. Luku oli 25. Eli laskenut vain. Wooth? Mitäs sit? Lekuri soitti ja jatketaan tableteilla 3 kk ja katsotaan taas uudelleen. Hirmu väsy kokko ajan. Pakko vaan tehdä ja touhuta koko ajan. Hb mulla ollut aina huippu 167. Vaan oireet mielestäni viittaa kilpparin vajaatoimintaan. Eka mittauksella kilpparin vajaatoiminta-arvo oli lähellä alarajaa, mutta oli pikkasen kohentunut 3 kk jälkeen, nyt niitä ei sit kontroloidakaan…

  • mirvaannamarian
   Posted at 13:07h, 05 helmikuun Vastaa

   Oireet on kilpparin vt:ssa ja raudanpuutteessa todella samankaltaiset ja raudanpuutteen on sanottu jopa aiheuttavan kilpirauhasen oireilua! Joskus raudanpuutteen korjaaminen poistaa tyroksiinin tarpeen. Korkea hb ei kerro mitään raudanpuutteesta, se pysyy ylhäällä pitkään. Mulla jopa laski hb kun sain rautaa ja ferritiini nousi, sillä raudanpuute saattaa joskus jopa nostaa hemoglobiinia. Nestemäinen rauta ei sulle välttämättä imeydy, kannattaa kokeilla jotain toista rautavalmistetta, suun kautta otettua rautaa suositellaan 100mg 2x päivässä, joillekin jopa enemmän. Annostukset on tosi isoja.

Post A Comment