Miksi aloitin hormonaalisen ehkäisyn vuosien tauon jälkeen?

Vielä pari kuukautta sitten en olisi IKINÄ uskonut kirjoittavani tätä saati osannut kuvitellakaan, että palaisin keinotekoisten hormonien pariin. Minä, joka olen puhunut jo vuosia luonnollisuuden ja hormonittoman elämän puolesta. Ja, minä, joka liian terveellisillä elämäntavoillani sairastutin itseni. Terveys, sen säilyttäminen ja sen saaminen takaisin saa tekemään melkein mitä tahansa. Kuten palaamaan hormonaaliseen ehkäisyyn.

Miksi? Olen kirjoittanut viimeisen kuukauden aikana paljon raudanpuutteesta. Tuo saatanallinen pieni puutos teki musta todella huonovointisen ja romahdutti elämänlaatuni ihan lyhyessä ajassa. Syitä raudanpuutteeseen ovat omalla kohdallani ylirasitustila, kasvissyönti, liiallinen liikunta ja säännölliset normaalit menkat. Kaikki nämä ovat siis seurausta siitä, että halusin elää mahdollisimman puhtaasti ja terveellisesti. Se meni yli. Koska en halua enää koskaan joutua kärsimään tuosta helvetistä nimeltä raudanpuute, haluan jatkossa eliminoida kaikki riskitekijät jotka voivat aiheuttaa tai pahentaa sitä. Mutta miksi se aiemmin niin kammoksumani hormonaalinen ehkäisy?

Saan menkat lähestulkoon pois tai hyvin huomaamattomiksi. Tämä nyt on pelkästään positiivinen asia paitsi raudanpuutteen ehkäisyn kannalta, ihan muutenkin. Oikeesti, kuka niistä muka tykkää? Naisen hormonituotanto muuttuu iän myötä. 20-, 25-, ja 30-vuotiaan hormonitasot ovat erilaisia. Siksi en voi tietää, sopiiko minulle sama hormonaalinen ehkäisy kuin silloin 10 tai 5 vuotta sitten, vai onko paras vaihtoehto tällä hetkellä se, joka ei sopinut lainkaan 25-vuotiaana. On pakko kokeilla. Lisäksi, mitä vanhemmaksi tulee, sitä hirveämmiksi PMS-oireet tulevat. Hormonaalinen ehkäisy on niihin ainoa hoitokeino. Mulle ainakin on ihan turha tulla sanomaan että lähde silloin vaikka lenkille, kokeiltu on laji kuin laji. Hormonit eivät siis missään nimessä ole kaikille huono vaihtoehto, vaikka ne eivät missään suosiossa nykyään olekaan. Jos hormoniehkäisy toimii, on se elämää helpottava ratkaisu hoitaa paitsi ehkäisy, myös muut luonnollisesta hormonitoiminnasta aiheutuvat negatiiviset oireet. Moni saa avun iho-ongelmiin, hiusten kuntoon ja mielialavaihteluihin esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillereistä. Mun mielialaa parantaa jo se, ettei ole menkkoja eikä niitä edeltävää kiukkua ja masennusta. Muutama vuosi sitten e-pillereiden lopettaminen oli iso trendi, mutta rehellisesti sanottuna en usko, että kaikkien elämä siitä kovin auvoiseksi muuttui. Moni on aloittanut pillerit niin nuorena, että kehon oma luonnollinen hormonitoiminta ja sen oikut eivät olleet monillakaan tiedossa.

On sinänsä ihan kivaa tietää miten oma kroppa toimii ja mieli käyttäytyy kierron mukaan, mutta jos negatiivisia ajatuksia on kuukauden aikana enemmän kuin positiivisia, ehkä ne hormonit eivät kuitenkaan ole huono juttu. Haikeudella luovuin kuparikierukastani, mutta nyt ei voi olla kuin toiveikas. En voi tietää miten kehoni sietää keinotekoisia hormoneja nyt, mutta voin vain toivoa ja kokeilla. Pari kuukautta, sanoi lääkäri, se on aika kun keho tottuu muuttuneeseen hormonitasoon – jos se tottuu. Ainakin toistaiseksi olen voinut vain hyvin. Tästä aiheesta tulen kirjoittamaan varmasti vielä paljon. Heitelkää siis ihmeessä kommentteja aiheesta, kysymyksiä tai vaikka omia kokemuksia. Oletko kenties itse lopettanut aikanaan hormonaalisen ehkäisyn, mutta harkitsetkin nyt paluuta?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


4 Comments
 • Avatar
  Elisa
  Posted at 11:00h, 19 lokakuun Vastaa

  Olen myöskin noin 10 vuotta sitten lopettanut hormonaalisen ehkäisyn ja nyt todella kovasti harkinnut paluuta siihen. Itseasiassa niin kovasti, että lääkäriltä on jo resepti ehkäisyrenkaaseen haettu. Sitä suositeltiin, ainakin kokeilemaan. Oletko itse siirtynyt takaisin pillereihin vai johonkin muuhun? Ei minulle tullut aiemmin hormonalisesta ehkäisystä mitään haittaa tai sivuoireita. Halusin siitä vain eroon kun en halunnut syödä ylimääräisiä hormoneja. Nyt jotenkin mieli on muuttunut enkä ajattele niin ehdottomasti enää. Ehkäisyrenkaasta en ole kuullut kokemuksia keneltäkään ja olisi tietysti kiva kuulla. Mutta itse sitä (ehkä) nyt kokeilen :)

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 11:10h, 19 lokakuun Vastaa

   Siis mun on pakko sanoa sulle ennen kuin aloitat sen renkaan, että se on ainoa ehkäisymuoto mistä en ole kuullut mitään hyvää. Sen sijaan hirveistä mielialanvaihteluista, tulehduksista, turvonneesta olosta, masennuksesta jne olen kuullut paljon nimenomaan renkaan yhteydessä. Mullakin oli se hetken aikaa, mutta luovuin siitä samantien. Tosi kurja kokemus kaikin puolin ja ajatuksena se ällötti mua kauheasti. Toiset lääkärit määräävät sen taas enemmän kuin mielellään, mutta yksilöllisiähän nää kokemukset ovatkin ja pakko on vaan kokeilla niin tietää mikä itselle sopii. Mulle taas pillerit sopivat paljon paremmin kuin rengas, vaikka periaatteessa samat hormonit vaikuttavat, mutta imeytymistapa on erilainen, samoin hormonin muoto.

   Siis mä oon tosi iloinen jos tää ratkaisu sopii mulle pidemmällä aikavälillä, koska se tuo avun niin moneen ongelmaan josta kärsin tuon hormonittoman aikakauteni aikana, jota kesti tosiaan monta vuotta. Toivottavasti sullekin se sopii <3

   • Avatar
    Elisa
    Posted at 16:32h, 19 lokakuun Vastaa

    Hei kiitos!! Itsekin meinaan sitä mietin, että en ehkä ole ihan täysin vakuuttunut tuosta renkaasta ja tosiaan muakin ehkä ällöttää ajatus siitä. Mä taidan sen reseptin vaihdattaa pillerireseptiin :)

 • Avatar
  Elina
  Posted at 08:00h, 21 lokakuun Vastaa

  Mun pakko kommentoida tohon ehkäisyrenkaaseen. Käytin sitä aikoinaan muutaman vuoden ja olin tyytyväinen. En kokenut mitään haittavaikutuksia, en ole tosin saanut pillereistäkään. Paljon mukavampi käyttää kun muistaa ottaa pilleri joka päivä ja hormonit erittyy tasaisesti eikä imeydy ruoansulatuskanavan kautta. Nyt mulla hormonikierukka, ihan paras, kaksi vuotta menty ilman menkkoja.

Post A Comment