Ravintola Ventuno – never again! Ajatuksia huonosta palautteesta

Olen aina se asiakas, joka ei koskaan valita mistään. En ole ikinä palauttanut ruoka-annosta keittiöön vaikka se olisi ollut vähän kylmää. Olen aina keksinyt syitä sille, miksi joku juttu ei toimi ja arvostellut jopa näitä tapavalittajia, jotka aivan turhasta nostavat ison metelin pienestä ongelmasta, joka on usein ollut ihan silkka vahinko tai monen ikävän sattuman summa. Sen sijaan olen kova kiittelemään ja kehumaan, joskus myös silloin kun ei tarvitsisi. Kuitenkin mitä enemmän syön ulkona ja saan erilaisia kokemuksia – niin hyvässä kuin pahassakin – alan ymmärtää myös sen negatiivisen palautteen tärkeyden. Eilen illallispaikaksemme valikoitui Ventuno, viisi viikkoa sitten avattu moderni italialainen ravintola Korkeavuorenkadulla.

Päätin kirjoittaa tämän postauksen kahdesta syystä. Ensinnäkin siitä, että kun eilen Instagramin tarinassani kerroin meidän olevan vastikään avatussa Ventunossa syömässä, monet pyysivät, että kirjoittaisin paikasta koska he eivät ole vielä käyneet siellä. Ensimmäinen ajatukseni oli tietysti kehua ravintolaa, olihan ensivaikutelmani paikasta oikein hyvä. No, aloitimme illallisen alkudrinkeillä, jotka tulivat kuitenkin vasta ensimmäisten ruoka-annosten ja viinilasillisten jälkeen. Ihmettelin kasvismaistelumenun puuttumista, etenkin tällaisena aikana kun kasvissyönti on iso trendi. Toki toista maistelumenua pystyi muokkaamaan kasvis-kalavaihtoehdoksi. Sääli, että kuitenkaan menua ei ollut saatavilla pöydässä paperilapulla, kuten esimerkiksi saman BW-ravintolaketjun Gaijinissa (ja Ventunossa tavallinen, lihaa sisältävä menu oli pöydissä, josta voit katsoa mitä syöt nyt ja mitä tulee seuraavaksi). Ihan ensimmäisenä haluan sanoa, että ruoka oli todella hyvää. Kaikki annokset olivat toinen toistaan herkullisempia ja ruoka sitä mitä luvattiin, italialaista modernilla twistillä. Tällaiselle paikalle on vielä tilaa Helsingin ravintolaelämässä. Se, mille ei ole tilaa, on epäonnistunut kokonaisuus.

Ensimmäiset kolme pientä alkupalaa tulivat hetkessä, kaikki peräkkäin. Seuraavaa annosta sai odotella lähes tunnin. Kun on yhdeksältä mennyt ravintolaan ja ensimmäinen varsinainen lämmin ruoka tulee puoli yhdeltätoista, on aikaa kulunut aivan liian kauan. Huomautimme useampaan kertaan asiasta ja ystävällinen tarjoilija tarjosi kyllä odotellessa lisää viiniä lasiin. Tulin kuitenkin ravintolaan syömään, en juomaan. Kun annos vihdoin tuli, tuli heti sen jälkeen myös seuraava. Tässä kohtaa olin vielä ihan tyytyväinen, on sitä ruokaa nyt odoteltu ennenkin. Kuitenkin tätä seuraavassa annoksessa kesti aivan tolkuttoman kauan ja sama negatiivinen fiilis palasi takaisin. Viereisissä pöydissä kaikki sujui moitteettomasti, mutta meidän ravintolaelämyksemme oli pilalla. Katselit ensin nälkäisenä naapurin annoksia ja tuijotit keittiöön jatkuvasti – olisko noi jo meidän? Kun viimeistä pääruoka-annosta oli saanut taas odotella aivan liian kauan ja asiasta oli huomautettu taas useampaan kertaan, tuli olo, että otetaan vain se lasku ja lähdetään. Iltaa ei pelastanut enää hyvä ruoka ja ystävällinen tarjoilija, eikä ylimääräiset jälkiruoat. Ei, vaikka kaikki maistuikin todella hyvältä. Omasta mielestäni paikan viihtyisyys, verrattuna BW-ravintoloiden muihin paikkoihin, ei myöskään ollut vastaava kuin esimerkiksi Gaijinissa tai Brondassa, mutta nämä ovat makuasioita.

Tässä tullaan siihen, miksi negatiivisen palautteen antaminen on niin tärkeää. Helsingin ravintolaelämä elää nyt upeaa kukoistusvaihettaan. Uusia paikkoja avataan jatkuvasti lisää ja ihmiset syövät useammin ulkona kuin koskaan. Se tarkoittaa kuitenkin myös kovaa kilpailua. Siksi palaute on ensiarvoisen tärkeää, että ravintolat pystyvät pitämään palvelunsa ja ruokansa sillä tasolla, että he pärjäävät kovassa kilpailussa. Ikävä kyllä itselleni tuli eilen sellainen olo, että tilanne kyllä korjattiin sillä hetkellä meidän osaltamme, mutta sama voisi toistua myöhemminkin. Kaksi tarjoilijaa kyllä hoputti keittiötä, useammankin ruokalajin kohdalla, mutta mitään ei tapahtunut. Välinpitämättömyys on ensimmäinen asia, joka nousee itselleni päällimmäisenä mieleen. Se on myös yksi syy, miksi kirjoitan näin julkisen negatiivisen palautteen, ehkä sen perusteella asiat voisivat paremmin muuttua ja vastaavasti myös muut ravintolat voivat ottaa tästä oppia.

Lopuksi on pakko vielä mainita tästä kaikkein ikävimmästä asiasta. Kun vielä nukkumaan mennessäni mietin, että ruoka oli hyvää, en puoli viideltä oksentamaan herätessäni enää ollutkaan siitä aivan varma. Epäonnistuneen ravintolaillan lisäksi vietin vessassa lopulta monta tuntia aamuviiden jälkeen ja voin lähes yhtä huonosti kuin aikanaan noroviruksesta kärsiessäni. En voi tietenkään sanoa 100% varmaksi, onko kyseessä ruokamyrkytys vai vatsatauti, mutta ajankohta ja oireet ikävä kyllä täsmäisivät ensimmäiseen. Sen kuitenkin tiedän, ettei ruokamyrkytys ole tae paikan huonosta tasosta, sellaisia on saatu niin Burj al Arabista kuin Tallinnan NOAstakin.

Oma mielipiteeni tällä hetkellä on, ettei enää ikinä Ventunoon, mutta ilman tuota kohtuutonta sähläystä ja odotusaikoja, sekä tätä vatsapöpöä, ilta olisi varmasti ollut ihan onnistunut. Ventuno sopii Helsingin ravintolajoukon jatkeeksi, mutta tällainen ei saisi enää toistua. Makujen osalta voin suositella kuitenkin ravintolaa lämpimästi. Itse valitsen kyllä seuraavalla kerralla lukuisista vaihtoehdoista jonkun toisen.

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


4 Comments
 • Niina
  Posted at 15:47h, 27 lokakuun Vastaa

  Käytiin Ventunossa poikaystävän kanssa maanantaina. Tännekin jäi vähän omituiset vibat dinneriltä. Yksi tarjoilijoista vaikutti tosi töykeälle, mutta onneksi hänen vuoronsa loppui melko nopeasti, ja loppuillan tarjoilijat olivat oikein mukavia. Ruuat tulivat meilläkin vähän jännään tahtiin, ja mä vaan en ymmärrä näiden jaettavien ruokien hienoutta. En Ventunossa, en Boulevard Socialissa, en vaan en. Sotkuista ja mulle riittää muutamat hyvät maut, eikä makujen kakofoniaa. Erityinen miinus Ventunolle paikan meluisuudesta. Loppuillasta meteli nousi todella ärsyttäväksi, vaikka paikka ei ollut edes täynnä :( Vähän akustiikkapohdintaa olisi hyödyllistä tehdä.

  • mirvaannamarian
   Posted at 18:07h, 27 lokakuun Vastaa

   Mä tykkään kyllä sosiaalisen syömisen ajatuksesta ja esimerkiksi saman ketjun Gaijin on ja tulee varmasti olemaan aina yks mun suosikkiravintoloista ihan maailmanluokan mittapuulla. Toi on tylsää että uus paikka ja eka kerta niin tulee paska fiilis, koska jos tää vastaava olis tapahtunut muissa ketjun ravintoloissa joissa oon käynyt aiemminkin, olisi jäänyt varmasti vain olo että hitto, tää kerta meni pieleen mutta paikka on kuitenkin hyvä.

   Harmi että sulla oli huonoja kokemuksia :/ Allekirjoitan kans ton melun, sama ongelma on kyllä ollut tosi monessa ravintolassa jossa pöydät on sijoiteltu tiiviisti.

 • Mara
  Posted at 18:41h, 06 marraskuun Vastaa

  Varmaan selviää oliko kyseessä vatsapöpö ihan sillä että tuliko oireita muille seuralaisille vai ainoastaan sinulle? Yksinkertainen asia selvittää eikä tule vahingossakaan heitettyä turhia syytöksiä.

  Muuten en epäile kokemuksesi aitoutta ja harmin paikka että eivät ole osanneet pitää tasoa yllä!

  • mirvaannamarian
   Posted at 00:26h, 07 marraskuun Vastaa

   Asiahan ei ole lainkaan niin yksinkertainen selvittää kuin miltä se voi kuulostaa. Seuralaisellani oli lieviä oireita (mulla tosin kohonnut infektioriski kyseisellä hetkellä), söimme kuitenkin täysin saman menun, meillä on yhteinen lapsi joka voi tuoda pöpöjä päiväkodista (tosin lapsi ei ole ollut sairas) ja on yksi vuoden ”pöpöisimmistä” ajoista. Lisäksi olen voinut saada ravintolasta virustartunnan esim. pinnoilta, tai yhtä hyvin vaikka taksista. Kun kyseessä ei ole esim salmonella, voi oireilun alkuperä jäädä usein mysteeriksi. Missään vaiheessahan en ole väittänyt että kyseessä on nimenomaan ruokamyrkytys, epäillyt sitä.

   Ruokamyrkytys ei kerro enää paikan tasosta yhtään mitään, standardit ovat niin korkeat ja niitä noudatetaan etenkin Suomessa todella hyvin. Virheitä sattuu kaikille ja tosiaan edellinen ruokamyrkytykseni tuli 7 tähden hotellin tunnetusta kalaravintolasta, joten sen voi saada mistä vaan. Palvelulla ja asiakaskokemuksella sen sijaan voi paljon helpommin kilpailla.

Post A Comment