Ennennäkemätöntä liikuntaa


Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Silmäaseman kanssa

Kovin moni teistä on yllättynyt kun olen kertonut, että minulla on silmälasit. Ensimmäiset lasini olen saanut itseasiassa jo joskus yläasteikäisenä. Minä kun olin aina yksi niistä takarivin tytöistä ja jossain vaiheessa alkoi tuntua, etten näe ehkä ihan niin kirkkaasti sinne taululle kuin muut. Myöhemmin olen huomannut tarvitsevani laseja esimerkiksi autolla ajaessa, mutta kaikkein eniten hämärässä. Ongelmani on nimenomaan hajataitto, joka itselläni näkyy siten, että lähelle näen superterävästi ja kauas sumeasti. Kuin katsoisi valokuvaa, jossa on käytetty kuvaustilanteessa pientä aukkoa. Haha, bloggaajan syväterävä näkö siis. Viimeisen puolen vuoden aikana huono tarkennus on alkanut häiritä ihan erityisesti, joten tämä kaupallinen yhteistyö Silmäaseman kanssa ei olisi voinut tulla parempaan ajankohtaan, näöntarkastus kun oli ajankohtaista, jopa pakollista juuri nyt. Miksi suurin osa ei sitten tiedä laseistani? Olen käyttänyt jo vuosien ajan piilolinssejä. Oikeastaan huomasin niiden kätevyyden joskus yli 10 vuotta sitten, kun kokeilin ensimmäisen kerran värillisiä piilolinssejä silmälasieni vahvuuksilla. Ensimmäinen tunne oli hullu, näin minun siis pitäisi nähdä! Tämän kauden ensimmäisellä Lapin reissulla huomasin konkreettisesti näköni muutokset. Hämärässä oli todella vaikea nähdä kirkkaasti hiihtoladulla ja laskettelurinteen valaistuksessa. Lenkillä veljeni luki tienviittoja, joita en itse nähnyt samalta etäisyydeltä ollenkaan. Sumea näkö oli alkanut viedä jo iloa liikunnastakin.

Kävin pari viikkoa sitten näöntarkastuksessa Bulevardin Silmäasemalla. Täytyy muuten antaa tunnustusta kauniille liiketilalle, kehuttiin sitä ystäväni kanssa moneen kertaan. Ja tunnustan, kävin näöntarkastuksessa ensimmäistä kertaa yli viiteen vuoteen, auts. Aina on pitänyt mennä, mutta..  Ilmankos huomasin itsekin muutokset näössäni. Sentään hammaslääkärissä olen muistanut käydä, nyt kyllä skarppaan jatkossa tässäkin ja käyn suosituksen mukaisesti kerran vuodessa tsekkauttamassa näön. Piilolinssien käyttäjille suositellaan tarkastusta vuoden välein. Silmäasemalle saa ajan usein jo samalle päivälle, joten sekään ei ole esteenä ja näöntarkastus on nopeasti tehty. Koska haluan nyt myös uudet silmälasit, voin mennä lasireseptin kanssa myöhemmin sovittelemaan kehyksiä ja valitsemaan linssejä. Tärkeintä että näöntarkastus on tehty ja tutkimus on tuore. Sillä viisi vuotta vanhalla paperilla en olisi saanut näin hyviä piilolinssejä kuin nyt. Sain linssit mukaani liikkeestä heti ja sovituslinssit jätin koko päiväksi silmiini.

Mikä ero entiseen. Siis aivan uskomaton muutos! En ollut aiemmin käyttänyt Johnson& Johnsonin Acuvue piilolinssejä ja sovitin niitä yhdessä optikon kanssa. Koska olen käyttänyt piilareita jo vuosien ajan, hämmästytin optikonkin laittamalla linssit silmiin ehkä sekunnissa, pitkistä akryylikynsistäni huolimatta. Optikko tarkasti että näen linsseillä kunnolla ja että ne istuvat silmiini oikein. Nämä Acuvue Oasys 1-day Hydraluxe (onpahan pitkä nimi keksitty!) piilolinssit ovat ihanan ohuet ja helpot käyttää, vaikka ne olisivatkin vasta ensimmäiset piilolinssisi. Piilareiden laittoa voi harjoitella myös yhdessä optikon kanssa ja toki ne aluksi voivat tuntua silmissä oudoilta, onhan siellä ikään kuin vieras esine. Itse tunnen linssit ehkä noin tunnin-parin ajan silmissäni, jonka jälkeen ne tuntuvat kuin sulautuvan silmän pinnalle. Meinaan joskus unohtaa ottaa ne iltaisin pois!

Nämä piilolinssit ovat markkinoiden kehittyneimmät kertakäyttöpiilolinssit, joissa kehittynyt teknologia näkyy ja tuntuu. Piilarit istuvat silmän pinnalla hyvin, ne eivät kuivu eivätkä väsytä silmiä. Silmien väsyminen piilareita käyttäessä johtuu yleensä siitä, että silmää räpytellään enemmän kun siinä on piilolinssi. Näissä Acuvue Oasys -piilareissa on kosteuttavana aineena käytetty PVP:tä (polyvinyyli pyrrovidone) jonka koostumus on hyvin lähellä silmän omaa kyynelnestettä ja tämän ansiosta linssi tuntuu niin liukkaalta ja mukavalta silmissä. Ohennetut reunat tuovat myös lisämukavuutta näkemiseen. Itselläni ainakin on kovin herkät silmät, joten mukavuus on piilolinsseissä tärkein ominaisuus. Kaikki linssit eivät sovi kaikille, joten on todella tärkeää sovittaa linssejä ammattitaitoisen optikon tai silmälääkärin luona. Silmäasemalle suuri suositus, paitsi ammattitaitoisesta, myös hyvin ystävällisestä palvelusta. Näöntarkastuksessa oli jopa hauskaa.

Kiitos näöntarkastuksen ja uusien linssien, näen paremmin kuin koskaan. Arvostan terävää ja kirkasta näköä niin paljon, että olen ajatellut jopa silmäleikkausta jos näköni vielä huononee. Siihen asti pärjään onneksi oikein hyvin mukavilla piilareilla. Piilarit helpottavat kyllä liikkujan elämää valtavasti. Oli kyse sitten salista, juoksusta, joogasta, hiihdosta tai uinnista, ne eivät häiritse suoritusta ollenkaan, pysyvät silmässä ja ennen kaikkea kirkastavat sen näön. Sain pääni kipeäksi kun siristelin laskettelurinteessä katsoessani kauas maisemia. Piilarit auttavat keskittymään itse treeniin ja voi kuinka hämmästyttävän tarkasti näenkään salilla juoksumatolta vastakkaisen kerrostalon ikkunoihin, haha. En ainakaan itse pystyisi lainkaan juosta silmälasit päässä ja uidessa piilarit nyt ovat huononäköiselle ihan ehdoton edellytys. Toki edelleen tulee välillä vastaan heikkonäköisiä tuttuja Altaan saunassa, jotka eivät tunnista ”koska lasit ovat pukukaapissa”.

Pehmeiden piilareiden kanssa voi myös huoletta esimerkiksi sukeltaa, vaikka sattuisi avaamaankin silmänsä. Kysyin Silmäasemalta, ja se ei kuulemma haittaa ollenkaan jos silmiin menee vettä uidessa, vaikka niissä olisi piilolinssit. Laskettelemaan ei muuten kannata lähteä silmälasien kanssa vaikka niiden päällä olisikin lasit – ystäväni tuli Levi Blackin alas ihan kirjaimellisesti rillit huurussa. Sama ilmiö näkyy myös hiihtoladuilla ja talvisilla lenkkipoluilla. Piilareita ei kannata missään nimessä turhaan pelätä, jokaiselle löytyy sopiva malli ja niitä oppii kyllä nopeasti käyttämään. Silmälasit ovat ehkä toisinaan kiva asuste, mutta liikkujalle hyvin epäkäytännöllinen sellainen.

Silmäasemalla on nyt kampanja, jossa sinulla on mahdollisuus päästä kokeilemaan piilolinssejä 5 päivää hintaan 5 euroa. Eli saat optikon piilolinssisovituksen ja opastuksen (arvo 30€) sekä sovituslinssit 5 päiväksi. Mitä helpoin tapa kokeilla piilareita, jos ne ovat sinulle vielä uusi tuttavuus. Lupaan, että ihastut siihen tunteeseen kun ei tarvitse laseja!

 

Näkö on ainakin itselleni aisteista tärkein ja haluan pitää siitä hyvää huolta. Monilla on itseasiassa paljon huonompi näkö, mitä he kuvittelevat, sillä muutokset näössä tapahtuvat pikkuhiljaa ja ihminen tottuu helposti näön sumentumiseen, varsinkin jos lähelle näkee kuitenkin hyvin. Jos yhtään epäilee itse muutoksia näössä, niitä on luultavasti jo tapahtunut joten kannattaa kipaista ammattitaitoisen 0ptikon luona mitä pikimmiten. Ja se viisi vuotta oli AIVAN liian pitkä aika näöntarkastusväliksi joten ota minusta oppia ja älä tee samaa virhettä. Uudet linssit auttavat niin paljon näkemisessä ja pääset taas paljon kovempaa eteenpäin!

Kuvat: Roosa Antinoja

Yhteistyössä: Silmäasema &


3 Comments
 • Avatar
  Tiia - Littlebigthings
  Posted at 00:16h, 22 tammikuu Vastaa

  Liikkuminen on kyllä se hetki aina kun toivoo et vois käyttää piilareita.

 • Avatar
  Reetta
  Posted at 23:02h, 24 tammikuu Vastaa

  Minulla on myös hajataittoa ja herkät silmät. Mitä piilolinssejä kokeilit? Haluaisin testata samoja, koska minun ollut vaikea löytää sopivia.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 06:06h, 25 tammikuu Vastaa

   Just näitä Acuvue Oasys Hydraluxe linssejä :) Suosittelen, ton 5 päivän kokeilusetin aikana ainakin huomaat varmaati sopiiko ne sulle ja optikko näkee heti sovitustarkastuksessa istuuko linssi silmään oikein. Toivottavasti löydät hyvät!

Post A Comment