Enemmän aikaa vai enemmän rahaa?

Yllätyin viikonloppuna, kuinka paljon mielipiteitä Instagramin storyssa täyttämäni Trendi-lehden ”kysely” herätti. Sain siis jopa yksityisviestejä Instagramissa, jossa ihmeteltiin miten voin vastata This or That -tyyliseen kysymykseen (kysymys oli siis Enemmän aikaa vai Enemmän rahaa?) että molempia. Että miten mä voin haluta enemmän rahaa ja eikö mikään riitä? No, sanottakoon nyt vaikka näin, että se mitä ajattelin täyttäessäni tätä kyselyä, oli siis se, että toinen vaihtoehto sulkee toisen pois. Että jos on aikaa, ei ole rahaa ja toisinpäin. Vastasin kysymykseen ihan puhtaasti yleisellä tasolla, en ajatellessani nykyistä elämäntilannettani tai mitään muutakaan sen ihmeellisempää. Hauska ja harmiton kysely, joka nyt jostain syystä pahoitti toisten mielen.

Sanotaan vielä nyt ihan heti alkuun, että kuvituksesta huolimatta en itse käyttäisi koskaan rahaa (jota kuitenkin toivoin itselleni lisää yhtä lailla kuin sitä aikaa) kalliisiin urheiluautoihin tai muuhun ”turhaan” luksukseen, mieluummin teen elämästäni helpompaa, mukavaa ja sijoitan kohteisiin, jotka myöhemmin voivat helpottaa omaa ja lapseni elämää. Mutta intohimonsa ja harrastuksensa kullakin, auto oli mulla vain lainassa road tripillä Arabiemiraattien tyyliin ja olen edelleen oikein tyytyväinen omaani, jonka hinta on tästä ehkä kymmenesosan jos sitäkään. Kalliissa hotelleissakin ahdistaa se turha rahanmeno ja esimerkiksi sen seitsemän tähden hotellin otimme pariksi yöksi siksi, että ystävämme halusivat yöpyä siinä once in a lifetime. Ison huoneen sai edullisemmin kuin monta pientä.

Sain tästä kuitenkin ajatuksen tähän blogikirjoitukseen. Miksi emme saisi haluta lisää rahaa? Ajatteleeko joku, että kun on X määrä euroja tilillä, sen jälkeen ei halua niitä enää lisää? En missään nimessä tarkoita, että raha olisi arvoista tärkein, moni asia menee sen edelle enkä edelleenkään väitä että raha tekee onnelliseksi. Onneton voi olla upporikkaanakin, itseasiassa aika moni varakas onkin onneton ja masentunut. Ehkä liiallisen työnteon takia? Siksi olisi hyvä olla tietenkin aina enemmän sitä aikaa. Aikaa tehdä mielekkäitä asioita, muutakin kuin työtä. Mutta jos ei ole rahaa, aikakin tuntuu kovin turhalta kun ei ole mahdollisuuksia tehdä mitään. Esimerkkinä työttömän arki. Silloin kuitenkin on ok toivoa enemmän rahaa. Missä menee se raja, milloin rahan toivominen ei ole enää ok?

Sairastuin loppukesästä ylirasitukseen ja pahimpina päivinä tuntui, ettei aikani riitä edes tavalliseen arkeen. Oli pakko karsia tekemisiä ja priorisoida, mihin käytän kallisarvoisen aikani. Silloin loppuun palaneena mietin, että ei mikään raha tai palkkio työstä ole terveyden menettämisen arvoista, ei tietenkään. Kyse ei kuitenkaan ollut lopulta edes ajan puutteesta tai että minulla olisi ollut liikaa tekemistä. Ylisuoritin liikaa ja siihen ei lopulta riitä mikään maailman aika, lopputulokseen ei ole koskaan tyytyväinen käytti siihen miten paljon aikaa tahansa. Kun aikaa ei ole, sitä toivoo enemmän ja toki vastaavasti, kun rahaa ei ole, sitä toivoo enemmän. Kumpikaan ei lopulta tee onnelliseksi. Tämä kysymys, enemmän aikaa vai enemmän rahaa, on kuitenkin hyvin mielenkiintoinen ja sitä voisi pohtia ihan loputtomiin nyt kun sille uhraa enemmän ajatuksia.

Se, että voin sanoa toivovani enemmän rahaa, ei tarkoita etteikö mikään riitä. Riittää kyllä, mutta ainakin oma kunnianhimoni ja tavoitteellisuuteni liittyy myös siihen, että olisi enemmän rahaa. Ei kai kukaan huvikseen sijoita suuria summia silloin, kun on ”ylimääräistä” tai tee lujemmin töitä saadakseen vain hyvää mieltä? Mitä ajatuksia tämä teissä herättää? Kuitenkin tuskailen samaan aikaan sitä, ettei päivässäni ole tarpeeksi tunteja ja lapsiperhearjessa priorisoin päivittäin tekemisiäni, että ehtisin edes ne tärkeimmät. Ei se lisäaikakaan pahitteeksi ole, mutta ehkä sen toivominen on samalla myös pelkoa siitä, että mitä jos sairastuisin tai jotain tapahtuisi niin, että meillä ei olisi muuta kuin sitä aikaa. Silloin arjen hektisyyskin olisi yksi kiitollisuuden aihe. Mitä te vastaisitte, enemmän aikaa vai enemmän rahaa ja miksi niin?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


9 Comments
 • Avatar
  K
  Posted at 12:46h, 05 helmikuu Vastaa

  Molempia kiitos:)

  Ajattelen pitkälti samoin kun sinä. Olen todella kiitollinen siitä, mitä olen jo tähän mennessä elämää saavuttanut mutta valitettavasti (?) ihmismieli haluaa aina vain jotain uutta tavoiteltavaa.

  Koen, että lisää rahaa = lisää aikaa. Rahalla saa ostettua palveluita, omaa aikaa sekä varallisuuden karttuessa mahdollisuuden olla myös tekemättä mitään jos siltä tuntuu. Tietenkään tämä ei ole niin mustavalkoista mutta got a point.
  Lisäksi koen, että raha ja sijoitukset tuovat turvaa ja tietynlaista tasapainoa kun tietää, ettei talous tosiaan kaadu jos se pesukone vaikka sattuu menemään rikki.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 13:05h, 05 helmikuu Vastaa

   Juuri näin, got a point <3 Siis sen kun olisin joskus aiemmin jo tajunnut, että KOSKAAN ei tule tilannetta ettei haluaisi enää mitään enemmän. Mieli on sellainen, kaikki arkipäiväistyy ja kaikkeen tottuu. Ja mieli nauttii ennen kaikkea haasteista, sellainen "nyt on kaikki" olis hirveän tylsää vaikka joskus siitä niin kovasti haaveilikin :)

   Just toi tasapaino ja turvallisuus on sitä mitä haluan niin itselleni kuin sitten lapsellenikin. Mun unelma onkin, että lapseni saa opiskella sitten joskus ihan rauhassa, ilman että tarvitsee tehdä samalla sellaista 30-tuntista työviikkoa, kuten itse aikanaan tein. Mutta onnellinen olin kyllä silloin, oikeastaan tosi onnellinen kun nyt jälkikäteen tarkastelee :)

 • Avatar
  Erika
  Posted at 21:18h, 05 helmikuu Vastaa

  Voisit joskus kirjoittaa blogipostauksen sun työstä. En muista lukeneeni, että olisit avannut duuniasi sen enempää, kuin että officea ja myös kotona? Ilmeisen hyvä palkka kuitenkin on kun on näihin ihaniin luxusjuttuihin varaa.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 08:18h, 06 helmikuu Vastaa

   Oon usein kirjoittanut täällä että jätän mun työn ja parisuhteen kokonaan blogin ulkopuolelle :)

   • Avatar
    Erika
    Posted at 09:30h, 06 helmikuu Vastaa

    Tästä voi jo vetää monta johtopäätöstä.

    • Avatar
     mirvaannamarian
     Posted at 12:09h, 06 helmikuu Vastaa

     Siitä että pidän kaksi hyvin isoa asiaa elämästäni yksityisinä? 😄 Missään vaiheessahan en ole väittänyt itse omalla palkallani ostaneeni kaikkea sitä ”luksusta” mitä elämässäni tällä hetkellä on enkä ole antanut niin ymmärtääkään 😊

     Mä teen kahta työtä (toinen tämä julkinen eli blogi), joka ikinen päivä ja ne seuraavat mua kotiin, viikonloppuihin, joka ikiselle lomalle ja pyhäpäivälle. En koskaan jätä töitä vain ”toimistolle” ja mun työmoraali on varmasti korkeampi kuin monella muulla. Palkkatyöllä ei vaan ihan hirveästi Suomessa pääse rikastumaan.

     • Avatar
      Erika
      Posted at 21:50h, 07 helmikuu

      Kokonaan ulkopuolelle?
      Vastahan kirjoitit tekstin pitkän parisuhteen ylläpitämisestä ja liitteenä iso kuva miehestäsi :-D
      Mutta takaisin siihen mitä alunperin kysyin, eli ei näköjään paljon tarvi Googlea käyttää niin selviää, että oot töissä sun miehen firmassa. :-) ihmettelin vain miksi et avaa enempää tätä toimistotyötäsi.

     • Avatar
      mirvaannamarian
      Posted at 22:10h, 07 helmikuu

      Mun täytyy tähän sun salapoliisityöhön kommentoida että en kyllä ole töissä tässä mun miehen firmassa jossa luulet mun olevan. Googlauksesi tulos kertoo vain yhdestä parin vuoden takaisesta hommasta jota tein ko yrityksessä, mutta siinä en ole töissä. Juuri tällaisten asioiden ja ihmisten takia en todellakaan tule kertomaan missä työskentelen ja mitä tarkalleen työkseni teen :D

 • Avatar
  S
  Posted at 02:35h, 06 helmikuu Vastaa

  enemmän rahaa, koska aikaa mulla on (oon 19, täytän kesällä 20…). rahaa ei sen sijaan ole, eipä kai useimmilla tämän ikäisillä olekaan. mun ei siis ees tarvitse miettiä tota kysymystä. rahoilla lähtisin vaikka heti Jenkkeihin, koska mun mies asuu siellä. :D rapakon toiselle puolelle suhauttelu ei oo niin kauheen halpaa…

Post A Comment