Hyvästi ahdistava some, sinä valitset ketä seuraat

 

Yhä enemmän ja enemmän puhutaan sosiaalisen median luomasta ahdistuksesta. Ennen hauskat ja aidot kuvaukset tavallisesta arjesta ovat muuttuneet kiiltokuvaelämäksi, joka tuo seuraajille vain pahaa oloa ja alemmuudentunnetta. Joka ikinen story ja kuva on viilattu viimeisen päälle ja blogikuviin käytetään aikaa enemmän kuin naistenlehden muotijuttuun. Ala on niin uusi, että se on murroksessa jatkuvasti. Ahdistava some ahdistaa niin vaikuttajia kuin seuraajiakin. Kaivataan arkea, mutta kritisoidaan huonolaatuisia kuvia. Filtterit ja pienet photoshop-säädöt ovat arkipäivää. Moni kaupungilla vastaan kävelevä bloggaaja näyttääkin tosielämässä aivan erilaiselta. ”Ai silläkin on noin huono iho, ei se olekaan niin kauhean laiha kuin kuvissa!” Aika lohduttavia juttuja. Sain eiliseen avautumiseeni yksinäisen äidin kiireisistä aamuista ihania kommentteja Instagramissa. Että kuinka ihanaa antaa inhimillinen kuva arjesta kun seuraajani oli ajatellut, että tuosta noin vaan handlaan duunit, lapsen, koirat, kotityöt, ystävät ja vielä liikunkin niin paljon ja aina vaan naurattaa. En ole tuonut somekanavissani esiin sitä, kuinka paljon olen oikeasti yksin, tai millaisella minuuttiaikataululla suoritan toisinaan treenejä ja kuinka moni loma on ollut aivan muuta kuin mitä valheellisen seesteiset kuvat ovat antaneet ymmärtää. Tässä tulee esiin juuri se ristiriitaisuus, kuinka toisaalta rakastan kauniita kuvia ja yksityisyyttä ja toisaalta haluan olla aito ja inhimillinen oma itseni. Kumpi parempi vai voiko pitää molemmat?

 

 

Some luo mahdollisuuksia, mutta ehkä vielä enemmän kuitenkin ahdistusta. Siihen voi vaikuttaa kuitenkin itse. Sinä valitset, ketä seuraat. Ennen seurattavia ei ollut läheskään niin paljon kuin nyt, kun lähes kaikilla on vähintään yksi somekanava. Jos täydellisen elämän esitys, överikalliit vaatekaapit ja toinen toistaan kopioivat kodit ärsyttävät, eivätkä fitnesskropat motivoi muuhun kuin entistäkin peittävimpien vaatteiden käyttöön, lopeta seuraaminen. Somessa on kaikille jotain. Ei entistä suosikkivaikuttajaa tarvitse enää seurata sen takia, että sen joskus seitsemän vuotta sitten Instagramin alkuvuosina sattui löytämään. Jos täydelliset matkakuvat ahdistavat kun oma budjetti sallii korkeintaan päiväristeilyn, älä seuraa. Mua nykyään vaan naurattaa kaikki photoshopatut bikinikuvat ja aamuviideltä napatut otokset turistikohteista, jotka ovat päiväsaikaan tupaten täynnä. Tuo on jo seuraajankin huijaamista, sekä ahdistuksen lisäämistä. Mutta mitä vain hyvän kuvan takia.. Nykyään on vähän hassua etsiä esimerkiksi asuinspiraatiota keväiselle kaupunkilomalle, kun asukuvissa on piikkikorkoja ja kämmenenkokoisia käsilaukkuja. Oma elämä tuntuu äkkiä tylsältä, kun päivästä toiseen katsoo työkseen matkustavan suosikkivaikuttajan arkea. Tähän voi onneksi vaikuttaa itse ja lopettaa sen ahdistavan elämän seuraamisen. Ainahan sitä voi palata etsimään sitä täydellisen elämän inspiraatiota hakemalla käyttäjää, jos siltä tuntuu. Tilit, jotka luovat pelkkää hyvää fiilistä, motivoivat ja inspiroivat, kannattaa sen sijaan pitää visusti seurannassa. Sellaiset, jotka antavat enemmän kuin ottavat.

 

 

Ahdistava some ei olisi ollenkaan niin ahdistava, jos kaikki seuraisivat juuri tuollaisia tyyppejä. Inspiroituisivat joka aamu pieneen meditatiiviseen joogaan, nauttisivat päivän pienistä kivoista hetkistä ja saisivat itsensä illalla reippaalle lenkille tai vaikka sen lempiruoan valmistuksen pariin. Me olemme kaikki erilaisia, miksi seuraisimme kaikki samoja vaikuttajia? Meille jokaiselle löytyy heitä, jotka antavat tilaa myös armollisuudelle, joka on tuntunut unohtuneen tästä maailmasta. Että onhan noillakin joskus lelut levällään olohuoneessa ja tiskit pöydällä. Tällaiset inspiroivat somekanavat tekevät koko sosiaalisesta mediasta paremman paikan ja vähentävät ahdistusta. Millainen on sun mielestä hyvä sometili, tai ahdistutko ylipäätään sosiaalisesta mediasta? Tähän lopuksi vielä tärkeimmät jutut, kuinka muuttaa ahdistava some paremmaksi paikaksi.

1. Sinä valitset ketä seuraat

2. Näytä itse esimerkkiä ja tee toisin

3. Muista kuvankäsittely ja sen taika

4. Usein paras loma on kuitenkin loma ilman kameraa

5. Keskity niihin asioihin, jotka omassa elämässäsi ovat hyvin

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


No Comments

Post A Comment