Ihonhoitorutiinit hyväkuntoisen ihon takana

Lisää ihonhoitojuttuja tälle viikolle, mutta nämä ovat niin tärkeitä perusjuttuja, että niistä kirjoitteleekin mielellään ja ne ovat usein olleet kovin tykättyjä. Monet kärsivät iho-ongelmista, joista ulkopuolisilla ei ole aavistustakaan. Meikillä ja kuvankäsittelyllä saa niin paljon piiloon, että moni hämmästyy kun näkee ihailemansa ihon luonnontilassa. Ihon oireilun kanssa ei todellakaan ole yksin, oli kyseessä atopia, näpyt ja muut epäpuhtaudet tai vaikka psoriasis. Paljon useammat kärsivät niistä kuin ikinä uskotkaan. Yhtään ei myöskään lohduta ajatus siitä, että iho-ongelmat eivät todellakaan lopu siihen aikuistumiseen. Yleensä silloin ne vasta alkavat.

Oma ihoni on käynyt läpi varmaan kaikki mahdolliset ihotyypit akneihoa lukuunottamatta. Siinä missä se nuorena oli täydellinen, enkä oikeastaan koskaan kärsinyt teininä minkäänlaisista iho-ongelmista (kiitos varmaan varhain aloitettujen drospirenonia sisältävien ehkäisypillereiden, who knows) ja 20-vuotiaanakin korkeintaan liiallisesta kuivuudesta, osoitti se kuitenkin muuttumisen merkkejä raskauden jälkeen. Kiitos vaan hormonit ja anemiaksi asti päässyt raudanpuute, aina niin ihana ihoni muuttui varsinaiseksi murheenkryyniksi vajaa vuosi sen jälkeen kun Micael syntyi. Koska raudanpuute aiheutti itselleni myös hormonitoiminnan muutoksia, se näkyi luonnollisesti ihossa. Siihen väliin kun lisää muutamat hormonaaliset ehkäisykokeilut, niiden aloittamisen ja lopettamisen sekä uupumukseen johtaneen stressin, ei ihme että iho oireili. Samaan aikaan tietysti kun mennään yli 25 ikävuoden ja kollageenin tuotanto alkaa laskea, näkyy sekin ihossa. Ei nyt voi puhua mistään suurista ongelmista, mutta silkinsileään nukkeihoon tottuneena ihon epäpuhtaudet ja yhtäkkinen herkkyys kaikelle tuntuivat välillä aivan ylitsepääsemättömiltä ongelmilta. Kuitenkin olen kokoajan kulkenut viikottain useamminkin päivän ilman meikkiä, mutta omaan silmääni ovat osuneet aina kaikki pienimmätkin virheet ja olen stressannut niitä useamman vuoden. Nyt ihoni on kuitenkin paremmassa kunnossa kuin aikoihin. Miten ihmeessä?

Varmasti suurin syy on ihan yksinkertaisesti se, että olen vihdoin terve sekä voin myös psyykkisesti paremmin kuin ehkä koskaan. Luulen, että olen taitanut hymyillä tänä vuonna enemmän kuin viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä. Nämä ovat asioita, jotka aivan varmasti näkyvät ihossa. Kuitenkin tässä samaan aikaan olen muuttanut paljon ihonhoitotottumuksiani ja omaksunut aivan uudenlaiset ihonhoitorutiinit. Ihan jo senkin takia, että haluan mahdollisimman tehokkaasti ehkäistä ikääntymisen aiheuttamat muutokset hyvissä ajoin sekä pitää ihoni hehkuvana mahdollisimman pitkään. Tässä siis mun ihonhoitorutiinit, joita tällä hetkellä hyvin orjallisesti noudatan..

PÄIVITTÄIN

Aamuisin pesen kasvot puhdistusmaidolla, laitan kasvoveden, c-vitamiiniseerumin sekä kevyen kosteusvoiteen. Jos en laita meikkivoidetta (sisältää aurinkosuojan), sipaisen viimeisenä kasvoille myös ohuen aurinkosuojavoiteen. Illalla pesu kevyesti vaahtoavalla puhdistusaineella, kuorinta (joka ilta tai joka toinen ilta) kemiallisella tai rakeisella kuorinta-aineella, kasvovesi, seerumit ja yöksi paksumpi kosteusvoide. Näistä en tingi koskaan ja vietänkin suhteellisen paljon aikaa kylppärissä. Hyvät tuotteet ovat kaiken a ja o. Kallis hinta ei aina ole tae laadusta, vaan omat suosikkini olen löytänyt vähitellen kokeilemalla. Hävettää ihan, kuinka paljon ihonhoitotuotteita omistan. Ihonhoidossa olen huomannut tuotteiden osalta sen, että on tärkeää tunnustella, mitä iho kaipaa. Kuivalle ja kiristävälle iholle en lähde välttämättä laittamaan kuorivaa kasvovettä, ja silloin kun iho kiiltelee ja tuntuu rasvaisemmalta, vältän sitä paksuinta yövoidetta. Jos aurinkosuojan tai silmänympärysvoiteen käyttö meinaa unohtua, laita se hyvin näkyvälle paikalle. Ei unohdu enää ja pian siitä tulee rutiini, joten purkin voi piilottaa takaisin kaappiin ja muistat sen olemassaolon silti.

VIIKOITTAIN

Kasvonaamioita niin usein kuin muistan. Saatan laittaa kangasnaamion aamulla, savinaamion illalla. Iho rakastaa niitä ja tehohoitoa nyt muutenkin. Nykyään olen alkanut käyttää myös silmänympärysalueen naamioita ihan viikoittain. Toisinaan teen oikein tehohoidon, kuorin ihon kunnolla, laitan naamion, kerrostan kasvovedet, seerumit ja kosteusvoiteen. Vähintään kerran viikossa siis jotain pientä extraa.

KUUKAUSITTAIN

Kasvohoito. Lupasin itselleni ja iholleni loppuvuodesta, etten enää koskaan aio luistaa säännöllistä ammattilaisen tekemästä hoidosta vähintään kerran kuussa. Käyn vaihtelevasti erilaisissa kasvohoidoissa, milloin happohoidossa, milloin hemmotteluhoidoissa, milloin mikroneulauksessa, milloin ihonpuhdistuksessa. Ihonpuhdistusta voisi tehdä useamminkin ja pitäisi ainakin salikäyntien yhteydessä käydäkin oikeasti nyt taas siellä, mutta tärkeintä että iholle tekee joka kuukausi (kesän aurinkokuukausia lukuunottamatta) jotain. Kasvohoito kerran vuodessa ei vaan riitä, ei ainakaan jos haluaa syvemmällä tasolla vaikuttaa ihon kuntoon ja estää sen ennenaikaista ikääntymistä.

MUUTA

En mene koskaan nukkumaan meikit kasvoilla, jota ennen tein usein (okei tähän nyt yksi poikkeus parin viikon takaa mutta silloin en ollut jaksanut edes takkia riisua joten..) enkä enää polta tupakkaa kuin todella, todella harvoin ja silloinkin saa olla kyllä aika monta viinilasia pohjalla. Ennen siihenkin riitti pari siemausta viiniä tai kylmän siiderin tuoksukin ja jo paloi rööki jos toinenkin. Hyi! Tupakka ja sokeri ovat ihon suuria vihollisia. Sokerin syönti on onneksi itselläni ihan minimissä, sokeri näkyy kasvoilla heti ja tunnistankin nykyään helposti sen ”sokerinaaman” kun sellaisen näen. Ravintolisien vaikutusta ihoon en ole huomannut ollenkaan, toki käytän kaikkea säännöllisesti (kuuriluontoisesti) joten en voi tietää mikä vaikutus esimerkiksi sinkillä tai omega-seiskoilla voisi ihoon olla. Atopian saan pidettyä noilla omega-7-kapseleilla kuitenkin hyvin kurissa, tai sitten se on muuten vain jossain remissiovaiheessa. Varmaan nyt kun sanon, niin iho alkaa taas kuivua.

Raudan merkitys ihoon on valtava, sillä se vaikuttaa koko kehoon sekä myös hormonituotantoon. A-vitamiini on muuten ihonhoidon ihmevitamiini, joka on ainoa jo vuosien ajan toimivaksi todistettu vitamiini, joka pääsee parhaiten oikeuksiinsa retinolitippoina. Ihonhoito on kokonaisuus, jonka kaikki osa-alueet tulee ottaa huomioon.

Stressin ja hormonitoiminnan muutoksia ei missään nimessä pidä vähätellä. Ne ovat asioita, joihin on usein hankalin vaikuttaa, mutta kannattaa ehdottomasti ottaa selvää onko oma keho täysin tasapainossa, jos iho oireilee. Hyvät tuotteet, rutiinit ja huolellisuus näkyvät kuitenkin joka tapauksessa. Vartalon ihonhoito on sitten asia erikseen, siihenkin olen kiinnittänyt aivan eri tavalla huomiota kuin ennen. Itsestään huolehtiminen on ihanaa ja siitä tulee äkkiä tapa. Minä, joka vielä aikuisenakin pesin kasvot Palmoliven suihkusaippualla, ja läträsin samaa Niveaa niin kasvoille kuin kuiville käsillekin ja minä, joka en vain muistanut vuosiin käyttää silmänympärysvoidetta, olen nyt ihonhoitorutiinieni orja. Millaisia ihonhoitorutiineja teillä on? 

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


Tags:
,
4 Comments
 • Avatar
  S
  Posted at 14:06h, 15 huhtikuu Vastaa

  musta tuntuu, että en ole välttämättä vielä löytänyt oikeanlaisia naamioita tai kuorintoja iholleni… koska joka kerta kun yritän tehdä jotain poikkeavaa (puhdistusgeeli+kasvovesi+kosteusvoide -rutiinistani), mun iho ei oikein tykkää siitä. :D mulla on kuiva iho, joka on kuitenkin erittäin herkkä epäpuhtauksille, joten tuntuu että naamiot ovat yleensä joko liian kuivattavia tai liian raskaita. olen kuitenkin orjallinen kaksoispuhdistuksessa, aurinkosuojan käytössä ja käytän välillä pyörivää kasvoharjaa (toimii itselläni hellävaraisen kuorinnan tavoin).. niillä pääsee jo yllättävän pitkälle :)

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 14:11h, 15 huhtikuu Vastaa

   Tähän asti en oo kuullut vielä keneltäkään, ettei tuo Madaran Scrub -raekuorinta toimisi! Hopea-valkoisessa tuubissa, mun ehdoton lempparituote :) Kasvoharjat, Foreon laitteet ja musliiniliinat (sekä ihan märkä froteepyyhe) ovat myös tosiaan hyviä rakeisten kuorivien sijaisia!

 • Avatar
  Tuula
  Posted at 11:19h, 14 lokakuu Vastaa

  Itse olen aina ollut kovin laiska omissa ihonhoitorutiineissani. Nyt kuitenkin iän karttuessa olen huomannut, että stressi ja ikääntyminen ovat alkaneet näkyä erityisesti juonteina. Kiitos kun jaoit oman rutiinisi, täytyy alkaa kokeilemaan mikä sopisi itselle parhaiten, erilaisia kuorintoja ja seerumeita en ole koskaan käyttänyt joten ne ainakin voisi laittaa testiin.

 • Avatar
  Tiina
  Posted at 15:54h, 23 kesäkuu Vastaa

  Minun rutiineihini kuuluu myös viikottainen kasvohoito mutta minun täytyisi varmaan myös alkaa miettiä kuukausittaisia ihonhoitoja kosmetologin vastaanotolla. Ainakin ystäväni ovat tätä suositelleet. Olen siis kyllä luistanut tästä vaikka tämä varmasti auttaisi minua ihonhoidon osalta. Kuten mainitset, että ei kerran vuoteen tehty kasvohoito ammattilaisen luona auta. Täytyykin tämän kirjoituksen saattelemana tutustua yhden ystäväni suosittelemaan kosmetologipalveluun ja ottaa kuukausittainen hoito tavaksi.

Post A Comment