Sitting is the new smoking

Otsikko kuulosti paremmalta englanniksi joten mennään nyt sillä. Olen yrittänyt aina kannustaa ihmisiä liikkumaan omalla esimerkilläni, mutta myös kertomalla vaaroista joita liian vähäiseen liikuntaan liittyy. UKK Instituutin tekemien tutkimusten tulokset ovat hälyttäviä. Suomalaiset liikkuvat aivan liian vähän ja yhä useammat ovat entistäkin ylipainoisempia. Tämä altistaa tietysti lukemattomille terveysongelmille, jonka kaikki varmasti tietävät. Miksi kukaan ei kuitenkaan tee asialle mitään? Siinä missä tupakointi on nykyään jo epätrendikästä ja jopa harvinaista, istuminen on suorastaan muotia. Älylaitteet ja ylipäätään päätetyöskentely saavat yhä useamman istumaan entistä enemmän, myös minut. Ja sen voisi sanoa olevan lähes yhtä haitallista, kuin se tupakointikin.

Istuminen lihottaa. Istuminen aiheuttaa selkä- ja nivelongelmia, jotka pahimmillaan estävät liikunnan täysin. Istuminen heikentää isoja jalka- ja pakaralihaksia, joiden merkityksen tietää viimeistään keski-iän jälkeen. Istuminen heikentää verenkiertoa jaloissa,joka aiheuttaa sekin suuria ongelmia pidemmällä tähtäimellä elimistössä. Välillä oikein säikähdän iltapäivällä, kuinka vähän askeleita on tullutkaan otettua päivän aikana. Jos satun viemään lapsen päiväkotiin autolla töihin mennessäni, menetän helposti jopa kaksi kilometriä kävelyä päivässä joka tulisi siitä, kun puistoreissun yhteydessä kävelytän myös koirat pidemmällä rannassa. Vaikka salilla tuleekin liikuttua, sinne on helppo mennä autolla. Jos minulla ei olisi koiria, päivän askeleet olisivat hyvin vähissä vaikka chihuahuat eivät valtavan pitkiä lenkkejä ihan päivittäin teekään. Urheilukello on hyvä tsemppari, sillä se muistuttaa askeltavoitteiden täyttymisestä. Laiskana päivänä voi hilpaista iltalenkin, jossa voi tulla helposti 10 tuhatta askelta pelkällä lenkillä. Tiedän kuitenkin kuuluvani nimenomaan  siihen vähemmistöön, jotka jaksavat liikkua edes silloin loppupäivästä, vaikka puolet päivästä kuluukin istumatyötä tehden. Kuulutko sinä, vai pysytkö siinä liian alhaisessa keskimäärin 2000-4000 askeleen lukemissa? Jos jälkimmäisessä, se on AIVAN liian vähän.

Mietin itse usein keinoja liikkua enemmän. Julkisilla liikkuessa hyötyliikunta oli helpompaa, pystyi jäämään vaikka yhtä tai kahta pysäkkiä aiemmin ja kävellä vähän pidempään. Kun kotiovelta kävelee suoraan parkkihalliin ja hyppää autoon, jonka ajaa toimiston oven eteen, hyötyliikunta työmatkoilla jää olemattomaksi. Tätä yritän kompensoida ja liikkua nykyään kaikki matkat keskustassa pyörällä tai kävellen. Yhä useammin kiirehdin töistä kotiin sen verran ajoissa, että pääsen hakemaan lapsen kävellen päiväkodista. Jo se, että yritän nyt keväällä ja kesällä olla mahdollisimman paljon ulkona, auttaa nousemaan siitä istuma-asennosta. Aurinko tarttuu yhtä lailla liikkujaankin ja bikinit päällä voi tehdä paljon muutakin kuin vain maata, tämäkin kannattaa pitää mielessä kesälomareissuja suunnitellessa. Kaipaisin kuitenkin itse vieläkin enemmän ihan konkreettisia vinkkejä siitä, kuinka päiviin saisi vieläkin enemmän askeleita ja miten istumisen voisi vaihtaa edes seisomiseen. Tätä voisi kutsua jo ihan kansalliseksi terveysongelmaksi. Hyvät ideat ovat nyt todella tervetulleita.

 

 


3 Comments
 • Avatar
  Hanna
  Posted at 20:59h, 24 huhtikuun Vastaa

  Seisomatyöpiste!
  Työpaikan/pisteen lisäksi muuhunkin koneella hengailuun kannattaa tehdä joku oma seisomapiste myös kotiin :)

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 21:37h, 24 huhtikuun Vastaa

   Töissä mulla onneksi on, nyt vaan toimiston muuton myötä hankin uuden tuolin ja arvaa vaan onko siinä ihana istuskella seisomisen sijaan. Heti kun menen takaisin toimistolle niin nostan kyllä pöydän ylös :D

   Kotiin kannattais kyllä sellainen kehitellä.. Hitto kun tekee töitä läppärillä ruokapöydän ääressä niin on ideat vähän vähissä..

 • Avatar
  Mari
  Posted at 14:08h, 25 huhtikuun Vastaa

  Minäkin teen istumatyötä, olen tehnyt jo vuosia. Olen kokenut sen millaista on olla täysin rapakunnossa, mutta onneksi nykyinen elämäntyyli on urheilullisempi. En voisi enää ikinä palata siihen vanhaan tyyliin, jolloin askeleita päivässä tuli varmaan alle 2000.

  En ymmärrä miksei jokaisessa toimistossa voi olla sähköpöydät, kun istumisen vaarat tiedetään. Yksi sähköpöytä maksaa saman verran kuin huonopalkkaisen sihteerin 2 päivän sairausloma.

Post A Comment