Kompressiotrikoot – mitä ja miksi?

Kevyen kompression trikoita olen käyttänyt aiemminkin sekä juostessa pidän usein kompressiosäärystimiä. Pitkillä lennoilla minulla on ollut kevyet lentämiseen tarkoitetut kompressiosukat, mutta kunnon maksimaalisen tuen ja puristuksen antavat kompressiotrikoot ovat jääneet hankkimatta. Nyt vihdoin muistin ne ostaa, kun olen alkanut taas juosta enemmän. Koska kompressiotrikoot ovat monelle vielä(kin) tuntemattomia, ajattelin kirjoittaa pienen testikokemuksen ja vähän faktoja kompressiovaatteiden hyödystä. Etsin ja kyselin kokemuksia eri merkeiltä ja parhaimmaksi arvioitiin 2XU:n sekä Zeropointin kompressiovaatteet. Zeropointin säärystimet kaapista löytyykin ja ne ovat kestäneet kohta kolme vuotta käyttöä sekä lukuisia pesuja aivan yhtä kiristävinä ja puristavina kuin alussakin.

 

 

Kompressiotrikoiden tarkoituksena on siis puristaa vaate ihoa vasten. Ne eivät lisää maagisesti suorituskykyä kuten mainoslauseet saattavat antaa ymmärtää, mutta ne auttavat todistetusti palautumisessa. Tästä on tehty tutkimuksia esimerkiksi Suomen Urheiluopistolla, jossa jo pelkkien kompressiosukkien ja säärystimien todettiin aktivoivan pakaralihaksia enemmän kuin ilman sukkia tehdyssä vastaavassa treenissä (juoksu). Tämän seurauksena juoksu oli tehokkaampaa ja palautuminen nopeampaa. Kompressiotrikoot ehkäisevät myös lihaskramppeja ja itse huomaan kylmällä säällä eron jo kevyen kompressionkin trikoilla. Ilman niitä takareidet kramppasivat pakkaskelissä juostessa tehokkaasta alkulämmittelystä huolimatta.

 

Olin tottunut säärystimiä pukiessa siihen, ettei niitä saa ihan hetkessä jalkaan. Trikoita saikin rullailla ylös jonkin aikaa, mutta mitä useammin näitä pukee, sitä helpommin se sujuu. Kyllä mua silti vähän nauratti kun kiskoin trikoita päälleni kuin sukkahousuja. Housujen täytyy olla napakat, silloin kompressio toimii. Trikoot ovat kuitenkin niin tiukat, etten mukavuudenhaluisena käyttäisi niitä muuten kuin treenatessa. Sama ilmiö kuin kunnon urheiluliiveissä. Kotona ne tuntuvat vielä vähän turhankin napakoilta, mutta heti ulos päästessä ajavat asiansa 1000 kertaa paremmin kuin mukavat kilpasiskonsa. Lenkillä kompression tuntee. Jalat ja askellus saavat ihan uutta virtaa. Kyllä, pelkistä trikoista.

 

kompressiotrikoot

 

Juostessa kompressiotrikoot toimivatkin erinomaisesti. En itse ehkä saisi näistä salilla niin paljon irti, että ostaisin sinne omat. Ainakaan kun trikoiden hinnat pyörivät siinä 100-150 euron tienoilla. Alesta, ehkä? Ulkona juostessa, varsinkin ilmojen viilentyessä, nämä ovat kuitenkin mitä parhain ostos lenkkeilijälle. Koska omat liikuntalajini ovat nimenomaan juoksu ja salitreeni, olen usein kärsinyt ongelmista yhdistää ne kaksi, sillä juoksulenkin jälkeen ei huvita treenata heti jalkoja. Kuitenkin lenkille haluaisi hilpaista nykyään harva se ilta. Kiitos kompressiotrikoot, juoksusta palautuminen on tuntunut nyt nopeammalta ja tehokkaammalta sekä lenkin aikana askel on todellakin ollut kevyempi. Yhdessä tukevien urheiluliivien ja kunnon vaimennuksen antavien lenkkareiden kanssa kompressiotrikoot nostavat juoksun uudelle tasolle ja siitä nauttii enemmän. Ehkä ne sitä kautta lisäävätkin suorituskykyä. Kun liikunta tuntuu kivalta ja kevyeltä, sitä tulee harrastettua päivittäin ja tulokset puhuvat puolestaan. Seuraavaksi taidan kokeilla näitä jalkatreenipäivänä saliolosuhteissa. Ja talveksi ostan takuulla tuulenpitävät heat-versiot. Ovatko kompressiotrikoot sulle tuttuja?

 

kompressitrikoot

 

Lisää aiheesta

Mikset panosta hyvinvointiisi?

2 kuukauden juoksuohjelma

Tauon jälkeen unelmakuntoon

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


Tags:
,
4 Comments
 • Avatar
  Life with Satu
  Posted at 14:55h, 11 syyskuu Vastaa

  Säärystimiä olen käyttänyt, trikoiden olemassaolosta tiedin, mutta kun en varsinaisesti juokse niin en ole kokenut tarpeelliseksi käyttää trikoita. Pitää tosin sanoa että luin huolimattomasti otsikon kompromissitrikoot ja mietin että miksi ihmeessä trikoissa pitää tehdä kompromissia :D

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 11:00h, 12 syyskuu Vastaa

   Kompromissitrikoot, toi oli kova!! :D

   Säärystimet myös tosi hyvät, pohkeet tykkää!

 • Avatar
  Sanna R.
  Posted at 12:21h, 12 syyskuu Vastaa

  Mulla on käytössä pelkästään noita 2XU:n trikoita, syystä että ne ovat aivan lyömättömiä hylkimään sileän russelin karvaa. Ja tämä on hyvin oleellista, kun taloudessa asustaa kaksi.

  Pöksyt itsessään on todella kestäviä, väitän että osa omistani on satoja pesuja vanhoja. Ja mulla ne on liki pelkästään CF-käytössä, joten kestävät könyämistäkin. Toki kompressio-ominaisuus on kadonnut, mutta muuten ihan pelikuntoiset.

  Hintaahan noilla on, mutta ainakin XXL myy perusmallia välillä alle seitsemään kymppiin, sieltä olen omiani hamstrannut.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 13:08h, 12 syyskuu Vastaa

   Hei kiitos vinkistä, pakko käydä tsekkaamassa XXL!

   Koirankarvat mustissa trikoissa on mullakin ongelma aina karvanlähtöaikaan, toisesta irtoaa pitkää ja pehmeää jokapuolelle leviävää karvaa ja toisesta tota raivostuttavaa tikkukarvaa mitä ei saa millään pois :D

Post A Comment