Lasten kanssa ei kuulemma saisi matkustaa

 

Tämä postaus sai alkunsa kritisoivasta kommentista, jonka sain paljon keskustelua herättäneeseen Dubai-postaukseen viime viikolta. Pienten lasten kanssa ei saisi matkustaa, sillä he eivät muista matkoistaan yhtään mitään. Tämä pätee kuulemma myös pitkälle alakouluikään. Mitä ajatuksia tämä teissä herättää?

 

 

Olen matkustanut lapseni kanssa siitä asti, kun hän oli kuukauden ikäinen. Lapsen kanssa matkustaminen on helppoa, hauskaa ja antaa paljon niin lapselle kuin vanhemmillekin. Lapsi ei muista matkoista tai oikein muustakaan mitään ennen kolmatta ikävuotta, mutta ainakin he nauttivat lämmöstä, auringosta ja aikuisten jatkuvasta läsnäolosta. Sen jälkeen tapahtumat ja reissut alkavatkin jäädä lapsen mieleen. Micaelilla on paljon muistoja jo nyt meidän yhteisistä lomista, vaikka hän on vasta viisivuotias. Hän laskee päiviä reissuihin ja jakaa matkakokemuksia jo päiväkotikavereidensa kanssa. Matkustaminen on antanut hänelle paljon. Uskon, että hauskojen kokemusten lisäksi myös rohkeutta, avarakatseisuutta ja suvaitsevaisuutta. Miksu oppi myös uimaan kolmevuotiaana, ei todellakaan olisi onnistunut jos emme olisi matkustaneet niin paljon lämpimissä maissa, jossa lapsi viettää ison osan päivästään vedessä.

 

 

Mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän hän tietysti saa irti matkustamisestakin. Koulun aloitus rajoittaa toki matkustamista ja se on myös yksi syy siihen, miksi olemme halunneet reissata nyt niin paljon, kun se on vielä mahdollista. Koulusta ei niin vain enää ollakaan pois. Kouluikäiselle matkustaminen olisi kuitenkin taas vielä suurempi rikkaus, sillä koulussakin opetetaan paljon asioita maailmasta, jotka havainnollistuvat lapselle, kun ne kokee itse. Se, että luet kirjasta Aasian maiden kulttuurista tai ilmastosta, on hieman eri asia kuin nähdä ja kokea se paikan päällä. Mitä tämä kertoo yhteiskunnasta, kun ihmiset ajattelevat näin? Maailmaa voi avartaa matkustamisen sijaan lukemalla kirjaa? En ihmettele, että syntyvyys vähenee, kun lapsiinkin suhtaudutaan nykyään niin negatiivisesti.

 

 

Ruotsalaisbloggaaja Kenza sai viime viikolla arvostelua osakseen Dubaihin matkustamisen takia, mutta myös siitä, että lensi lapsensa kanssa Dubaihin businessluokassa. Lasta ei saisi viedä kuulemma sinnekään, sillä businessluokan lipun maksaneet asiakkaat haluavat rauhaa ja hiljaisuutta. Entä se perhe, joka maksaa businessluokan lipuista (lapsestakin käytännössä täyden hinnan), he eivät saisi matkustaa toisten mukavuudenhalun takia väljemmin ja huomattavasti mukavammin? Ei voi kuin ihmetellä, mitä ihmisen päässä liikkuu. Yhtä lailla se perhe on velvollinen huolehtimaan ettei lapsi häiritse muita matkustajia siellä businessluokassa aivan kuten economypuolellakin tai vaikka ravintolassa maan kamaralla. Pikemminkin businesslipun maksamalla nimenomaan antaa sitä rauhaa kanssamatkustajille kun lapselle on mukava olla sekä tilaa nukkua ja leikkiä omalla paikallaan, toisin kuin turistiluokassa. Ihmisten itsekkyydellä ei vaan tunnu olevan mitään rajoja.

 

 

Tähän haluaisin kuulla teidän ajatuksianne. Mitä te ajattelette lasten kanssa matkustamisesta? Kyllä vai ei ja miksi lapsia halutaan viedä reissuun? Oppiiko maailmasta ja kulttuureista todella yhtä lailla kirjaa lukemalla?

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian

 


Tags:
,
16 Comments
 • Avatar
  Marjaana
  Posted at 17:56h, 04 marraskuun Vastaa

  No todellakin saa lapsen kanssa matkustaa. Mitä väliä sillä on, muistaako lapsi siitä mitään myöhemmin. Lapsi nauttii siitä hetkestä, ihanasta lomatunnelmasta.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 21:52h, 04 marraskuun Vastaa

   Just se, siitä hetkestä ja on silloin onnellinen. Elämän tarkoitus kun on olla vain onnellinen <3

 • Avatar
  Nicola
  Posted at 19:33h, 04 marraskuun Vastaa

  Kyllä todellakin lapsen kanssa saa ja pitäänin matkustaa. Me ei ainakaan lopeteta natkustamista, vaikka joku muu ei sitä haluaisikaan.!! Lapsi oppii matkustamisesta uusia asioita ym.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 21:52h, 04 marraskuun Vastaa

   Niin oppii ja nauttii siitä <3

 • Avatar
  Hannabella
  Posted at 19:34h, 04 marraskuun Vastaa

  Se että kommentoin Dubai-postaukseesi ettei tarvitse matkustaa minnekään oppiakseen vieraista kulttuureista ei ole sama asia kuin että paheksuisin ihmisten matkustamista. En vain tajua miksi lähteä vain sen takia matkalle. Hyvä syy lähteä matkalle on että kohde on matkaajan mieleen – olkoon vaikka se mielipiteitä jakava Dubai. Vieraisiin kulttuureihin perehtymisestä dokumenttien ja kirjojen avulla on sekin hyvä puoli että sitä kautta löytyy kiinnostavia kohteita.

  Vai että syntyvyys vähenee sen takia että blogeihin kommentoidaan kuten meikäläinen? Jopas vitsin muljaisit. :D Todellisia syitä ovat mm että jotkut haluaisivat lapsia mutta taloudellinen tilanne on epävakaa ja huonot kotihoidon tuet tai se ettei löydy unelmien prinssiä jonka kanssa lisääntyä. Sanopa se minkä takia aikuisen ihmisen pitää välittää siitä mitä muut ajattelevat lisääntymistä tai lisääntymättömyydestä? Se kun on jokaisen yksityisasia. Emme elä Gileadin kaltaisessa maanpäällisessä helvetissä.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 21:52h, 04 marraskuun Vastaa

   Nyt käsitit aivan väärin, syntyvyyden lasku -heittoni liittyi ihan siihen että yhteiskunnassa vallitsee tällä hetkellä hyvin negatiivinen kuva pienistä lapsista (kaikki kritiikki lasten kanssa matkustamista ja lentämistä kohtaan jne), eli ei ihme että se tarttuu (vielä) lapsettomiin ja lasten hankintaa aletaan entistä enemmän harkita ja jopa jättää väliin. Kyse ei ollut kommentistasi, vaan yleisestä asenteesta joka heijastuu siihen, kuinka lapsiarki nähdään hyvin negatiivisena verrattuna siihen, mitä se oli vaikka 30 vuotta sitten.

   Olen kyllä hyvin perillä syntyvyyden laskusta ja siihen johtaneiden syiden pohtimisesta. Tää Hesarin artikkeli oli hyvä aiheeseen liittyen. https://www.hs.fi/elama/art-2000006258964.html

 • Avatar
  Hannnnna
  Posted at 21:35h, 04 marraskuun Vastaa

  Itse perustelit kommenteissa omaa matkustamistasi sillä että lapsen pitää saada matkustaa. Varhaiskasvatuksesta terveisiä, pienet lapset muistavat kyllä viimeaikaisia ja viime vuosien tapahtumia, mutta niistä ei yleensä jää pysyviä jälkiä aikuisuuteen asti. Vai muistatko itse tasan tarkalleen mitä teit esim 4-6-vuotiaana? Kukaan ei muista jotain pätkiä, hetkiä tai valokuvilla vahvistettuja muistoja lukuunottamatta. Eli tätä tarkoitin sillä, että jos perustelet omaa matkaamistasi lapsen näkökulmasta, niin se ei kovin pätevästi perustele pikkulasten kanssa matkaamista. Kolmevuotias ei varmaan niitä vieraiden kulttuurien kunnioittamista omaksu samalla tavalla kuin vanhempi lapsi, joka pystyy muuhunkin kuin omiin perustarpeisiinsa.
  Ihan uskomaton tää linja että teet kritisoijille omia postauksia, ei voi kuin kunnialla ottaa.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 21:43h, 04 marraskuun Vastaa

   No en tietenkään muista tasan tarkalleen mitä tein, en kyllä muista tasan tarkalleen mitä tein 24-26 -vuotiaanakaan. Mutta muistan, kuten muistaa moni muukin. Etenkin muistan matkoja, joita teimme. Varhaiskasvatuksesta kun lähetät terveisiä, tiedät varmasti myös miten tärkeää varhaislapsuudessa ovat positiiviset kokemuksetkin. Nauttii se lapsi puolivuotiaana ihan yhtä lailla lämmöstä, uimisesta ja vanhempien jatkuvasta läsnäolosta kuten siellä kouluiässäkin. Kokee sen eri tavalla mutta nauttii silti.

   Edelleen, perustelen matkustamistani MYÖS lapsen näkökulmasta mutta myös omastani. Teen usein postauksia aiheista, joita saan lukijoilta – perustuivat ne sitten kiitokseen, kritiikkiin tai heidän näkökulmiinsa. Tää on hyvä aihe, joka herättää keskustelua. Ja samaa tekevät monet muutkin joten en nyt tiedä onko se niin uskomaton linja. Että kiitos vaan postausideasta, voithan toki kunnian siitä ottaa itsellesi jos tahdot :)

 • Avatar
  Tiina/Fit Fat Mama
  Posted at 23:22h, 04 marraskuun Vastaa

  Voi herranjestas,me oltiin ekan kerran reissussa kun lapsia oli 8kk ja siitä eteenpäin joka vuosi ollaan käyty ulkomailla. Ei sen ikäinen niitä muista,mutta mitä merkitystä. Vaikka tulee lapsi se ei todellakaan ole este matkustaa :)

 • Avatar
  Reiska Reissaaja
  Posted at 00:25h, 05 marraskuun Vastaa

  Hei, kommentoin lapsettomana ja kovasti matkustelevana.

  Lapsen kanssa reissaaminen on varmasti oiva polku opettaa lapselle mahdollisuus tutustua eri kulttuureihin ja tapoihin, sekä arvostamaan sitä mitä hyvinvointivaltiollamme on antaa. En tiedä näkeekö sen kontrastin ykkösluokassa tai Dubaissa, mutta lapsen neljä ensimmäistä vuotta ovat se perusta tulevaisuudelle. Uskon että sen pystyy myös matkustelemalla rakentamaan aivan kuten kotona,mutta silloin on oltava myös työkalupakissa laajaa näkökulmaa ulkomailla olemiseen, eikä keskittyä vain poseeraamaan vanhempien valokuvamallina.

  Mielestäni kirjat, varsinkin tulevasta reissukohteesta kertovat teokset ovat oiva tapa pohjustaa tulevaa matkaa tai olla myös korvike ei varakkaille – perheille. Sekä esimerkiksi YouTube mm. tarjoaa lapsille kovasti materiaalia ja miksei aikuisillekin matkusteluun liittyen.

  Eettiisiin syihin matkustelussa en ota kantaa, koska paljon matkustelevana minulla ei ole juuri varaa sanoa siihen mitään.

  Itse toivoisin että lasten kanssa matkustelevat opettaisivat lapsilleensa kohdemaan tapoja ja myös kulttuuria. Se luo perspektiiviä myös tulevaisuuteen ja omiin valintoihin. Maassa maan tavalla.

  Hyvänä puolena lapsen kanssa matkustamisessa näen myös ehdottomasti sen, että lapsi näkee jatkuvasti onnellisuutta ja rakkautta , mikä tietysti kumpuaa vanhemmasta/vanhemmista, jotka ovat onnellisia matkustellessaan. Lapsethan luovat eleistä ja ympäristöstään rakennusmateriaaleja.

  Mutta mielenkiintoinen kirjoitus, turvallisia reissuja!

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 13:16h, 05 marraskuun Vastaa

   Hei iso kiitos näkökulmastasi ja ajatuksistasi, todella kiva kuulla myös lapsettoman kannanotto tähän aiheeseen :) Maassa maan tavalla, ehdottomasti. Pyrimme itse matkustamaan monipuolisesti erilaisiin kohteisiin, tänä talvena olemme lähdössä myös Aasiaan, jossa todella näkee sen kontrastin siihen omaan elämään Suomessa. Tekee hyvää niin itselle kuin lapsellekin.

   Turvallisia ja ikimuistoisia reissuja myös sinulle!

 • Avatar
  Marika Rannikko
  Posted at 12:54h, 05 marraskuun Vastaa

  Ensinnäkin kiitos ihan mielettömän kivasta blogistasi! Tykkään siitä, että rohkeasti otat esille sellaisiakin aiheita, jotka aihetuttavat taatusti keskustelua. Kuten tämä matkustelu lasten kanssa. Olen itse törmännyt samanlaiseen ajattelutapaan; ei lasten kanssa saa tai kannata (!) matkustaa! Minä olen erimieltä.
  Lapsi taatusti muistaa matkoista sekä matkoilla koetuista hetkistä myös myöhemmin elämässään ja ammentaa kokemastaan yhtälailla kuin me aikuisetkin. Itse olen lapsuudessani viettänyt lapsuuden kesät ulkomailla serkkujeni luona ja nämä hetket ovat mielessäni edelleenkin. Olemme myös itse nyt aikuisena matkustaneet oman lapsemme kanssa heti hänen syntymästään lähtien ja uskallan väittää että nämä matkat ovat sekä opettaneet häntä mutta myös taatusti tuoneet rakkaita muistoja ja rutkasti elämänkokemusta. Uskon myös, että ihmisiin ja kulttureihin tutustuminen sekä näiden erojen pohtiminen opettaa lasta siinä missä aikuistakin.

  Olemme jatkaneet matkustelua koulun aloituksen jälkeenkin, tosin ilmeisesti aika poikkeuksellisesti me harvoin matkustamme koulun lomien aikaan erinäisistä syistä riippuen ja olemmekin kotona sopineet, että kun koulun hoitaa hyvin niin sieltä voi välillä olla myös pois.. Onneksi opettajat meidän kohdallamme ovat aina olleet sitä mieltä, että viikko vaikkapa Kiinassa opettaa lasta enemmän kuin viikko koulussa.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 13:11h, 05 marraskuun Vastaa

   Kiitos itsellesi, tulipa tästä hyvä mieli! Olen aivan samaa mieltä ja itsekin lämmöllä muistelen niitä ihania asioita ja reissuja joita sain tehdä ja nähdä jo ennen sitä kouluikää. Ihanaa että olette saaneet sovittua koulun kanssa noin hyvin poissaolot, paljon on kyllä varmasti kiinni nimenomaan lapsen omasta motivaatiosta ja opettajasta :)

 • Avatar
  Alma
  Posted at 16:31h, 05 marraskuun Vastaa

  Itse otan lapset mukaan aina, kun matkustan. Toki nykyisin miettii matkustelun ympäristövaikutuksia, eikä tule matkusteltua niin usein kuin vaikka viisi vuotta sitten.

  Itse olen miettinyt paljonkin tuota, kun sanotaan, että matkustelu opettaa toisista kulttuureista. Asun Lapissa ja moni tuttuni saa elantonsa turismista. Se mitä turisteille myydään, on kaukana lappilaisesta kulttuurista. Ehkä moni britti tai kiinalainen kuvittelee avartaneensa maailmankuvaa ja tutustuneensa lappilaiseen kulttuuriin, vaikka tosi asiassa heille myydään elämyksiä,jotka eivät liity paikallisten elämään millään tapaa tai liittyvät vain hyvin kaukaisesti. Luontohan meillä sentään on totta ja aitoa. :D Itse koen, että ainoastaan vaihto-opiskelijana ollessani olen oikeasti nähnyt pintaa syvemmältä paikallista kulttuuria, vaikka matkustaessa pyrinkin välttelemään puhtaasti turisteja varten tehtyjä kohteita. Mutta ehkä joku sosiaalisempi ehtii nopeamminkin tutustumaan paikallisiin.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 14:36h, 06 marraskuun Vastaa

   Tää on tosi hyvä pointti, itsekin mietin tätä usein nimenomaan Lapissa! Mutta luonto, kieli, ihmisten käytös.. Se sentään näkyy. Itse ulkomailla yritän aina mahdollisimman paljon suosia paikallisten paikkoja ja mun ylisosiaalinen mies hoitaa sit sen paikallisiin tutustumisen. Heiltä kuulee kyllä aina hyvin erilaisen kuvan kohdemaasta kuin mitä turistikohteet antavat ymmärtää. Hyvin erilaisen kuvan saa ihan vaan Espanjastakin, meillä on siellä asunto ja elämä sitä kautta on jo hyvin erilaista kuin jos asuisi hotellissa. Joutuu hoitamaan paljon juoksevia asioita ja asuntoon liittyviä juttuja, siinä jos jossain tulee paikallinen mananakulttuuri tutuksi.

   Mutta juu, tajusin pointtisi. Ihanaa loppuvuotta sinne Lappiin <3

 • Avatar
  S
  Posted at 17:46h, 06 marraskuun Vastaa

  Ekologisinta olisi tutustua muihin kulttuureihin täällä Suomessa. Meillä on paljon muualta tulleita ihmisiä, tai muuten muun kulttuurin omaavia henkilöitä, jotka varmasti mielellään kertoisivat ja näyttäisivät omaa kulttuuriaan ja sen tapoja, kulttuuri on muutakin kuin asumisympäristö. Jostain syystä aito kiinnostus muihin kulttuureihin, tätä kautta, ei juuri näytä kiinnostavan suomalaisia. Lapselle on myös ihan hyvä opettaa, ettei välttämättä tarvitse matkustaa kauas mennäkseen lomalle. ”ihmisten itsekkyydelle ei näytä olevan mitään rajoja” luonto siitä eniten kärsii

Post A Comment