Mirvan joulu x 10

 

Mirvan Joulu taitaa olla jo käsite tuttavapiirissäni. Ystäväni naureskelevat jouluvalmisteluilleni jo marraskuun alussa ja kaikki tietävät, kuinka jouluihminen olen. Kaksi kuukautta fiilistelen täysillä joulua, mutta heti vuodenvaihteen jälkeen haluan korjata sen pois ja aloittaa uuden raikkaan vuoden puhtaalta pöydältä, johon ei kuulu enää glitteriä eikä tonttu-ukkoja. Loppiaisena on jo ihan uudet kujeet. Nyt on kuitenkin se paras aika vuodesta, sillä saa ihan luvan kanssa vain tunnelmoida, leipoa koko kodin täyteen mausteisia tuoksuja ja tarjoilla ystäville glögiä useampanakin iltana viikossa. Millainen sitten on Mirvan Joulu?

 

 

Glögi Suosikkini on niinkin simppeli kuin alkoholiton Blossa. Toinen hyvä on Wanhan Porvoon Fabriikki. Alkoholiversioista vanha kunnon Hehkuviini, tuo lämpimiä joulumuistoja mieleen. Jos haluat kontata glögi-illasta kotiin, sekoita Hehkuviiniin Fireballia rakkaan ystäväni Annan reseptillä. En tiedä nyt miten tosissani annoin tämän vinkin. Glögit juodaan tietysti glögilaseista, isältäni jäi paljon Iittalan Tsaikka-laseja, jotka ovat käytössä vain jouluisin glögin tarjoilussa. Tulee lapsuus mieleen. Glögi-illat ovat parasta ihan arkenakin, silloin lasista löytyy kylläkin tuo alkoholiton vaihtoehto.

 

Kuusi Less is more on varmasti vähiten joulukuustani kuvaava lause. Mitä isompi, tuuheampi ja koristeellisempi – sitä parempi. Saan kaksimetriseen kuuseen tungettua helposti kolme kassillista koristeita. Oman kuuseni koristeilla on lähes kaikilla jokin tarina. Ne ovat aarteita ja muistuttavat jokainen menneistä jouluista. Ostan paljon koristeita myös reissuista, meidän kuusessa on tänä vuonna koristeita mm. Keski-Euroopan joulutoreilta ja Jenkeistä. Tänäkin jouluna saan kaksi kuusta, sillä Lappiin laitan toisen. Kotona joulukuusemme on mallia ihan överi american dream, Lapissa on taas perinteistä punaista. Ainiin, onhan meillä toimistollakin kuusi. Hih, hullu joulukuusimuija täällä hei!

 

 

Koristeet Meillä on kaikkea, aina valoista joululakanoihin. Joulukoristeiden määrässä olen kaikkea muuta kuin minimalisti. Koti muuttui tosiaan jo marraskuun alussa joulumaaksi ja luulen, että lisää on vielä tulossa. Minusta olisi ihanaa, että lapseni muistaisi vielä aikuisenakin ne tietyt joulukoristeet, joita äidillä oli. Muistan itsekin äidin ja mummon jouluaarteet. Pidän paljon myös valoista ja joulun alla voisin käyttää valaistuksena vain jouluvaloja. Tiedättekö sen tunteen, kun muut ovat menneet jo nukkumaan ja ainut valo on olohuoneessa loistava kuusi? O Holy Night soi päässä ja koko koti on täynnä joulun rauhaa..

 

Siivous En ole tehnyt vuosiin mitään sen kummempaa joulusiivousta, siivoan kaappeja ja muita erikoisempia juttuja silloin, kun innostus iskee. Ennen joulua haluan kuitenkin siistiä kodin niin, että on sitten ihana palata joulunvietosta siistiin kotiin. Tänä vuonna taas tosin siivoan joulun pois heti kun palaamme. Jouluun kuitenkin kuuluu siisti, kaunis ja rauhallinen ympäristö. Stressiltä välttyy kun pyrkii pitämään kodin siistinä ja järjestyksessä ympäri vuoden. Joulukoristeet ja kuuset näyttävät paljon kauniimmilta siistissä kodissa.

 

 

Pikkujoulut Olen vuosittain juhlinut pikkujouluja paljonkin, ja viime- ja toissavuonna meillä olikin todella isot juhlat kotona ystäville juuri ennen rauhoittumista joulun viettoon. Tänä vuonna nautin joulunalusajasta kuitenkin paljon rauhallisemmin, mutta perinteisesti viimeinen viikonloppu ennen joulunviettoon lähtemistä skoolataan ystävien kanssa. Joka vuosi täytyy kuitenkin vähintään kerran pukeutua juhlavasti, meikata silmät tummaksi ja nauttia glitteristä ja vähän turhan vahvasta glögistä.

 

Joulumarkkinat Viimeistään joulumarkkinoilla saa joulumielen. Tänä vuonna se ei onneksi ole ollut kadoksissa, mutta joskus aiempina vuosina sitä on saanut vähän metsästää. Lämpimästi päälle ja joulumarkkinoille nauttimaan tunnelmasta, valoista, karuselleista ja ihanista kojuista. Kirjoitan pian postauksen siitä, missä on mun mielestä kauneimmat joulumarkkinat. Suomessa Tuomaan Markkinat ovat meille ihana perinne. Mut on muuten joskus viety ex tempore-treffeille joulumarkkinoille! Täydellinen treffi-idea joulunalusajalle jos mietit sellaisia.

 

 

Jouluruoka Olen löytänyt leivonnan ilon taas pitkästä aikaa, nuorempana olin hyvinkin innokas kokki ja leipuri. Mikä olisikaan parempi aika leipoa kuin ihana joulu? Kaikki leivonnaiseni piparkakkuja ja joulutorttuja (klassikot) lukuunottamatta ovat terveellisiä, vegaanisia ja gluteenittomia ja leivottu ilman valkoista sokeria. Haluaisitteko lukea kenties lisää reseptejä? Perinteisesti olemme tehneet aina piparkakkutalon yhdessä perheen kanssa heti marraskuun alussa. Niin tänä vuonnakin ja nyt suloinen talo on ihastuttanut meitä jo kolme viikkoa ruokapöydällä. Piparkakkutaikinasta saa rakennettua ihania joulukoristeita. Meillä on aina melko perinteisiä jouluruokia ja voisinkin sanoa olevani hyvin konservatiivinen jouluruokien suhteen. Suhtaudun vieroksuen ”jouluruokaa uudelle twistillä” -tyyppisiin kokeiluihin. Tänäkin vuonna teen itse jouluruoat, aloitan hyvissä ajoin mökillä niin ei tule sitten kiire. Mun suosikkeja ovat lanttulaatikko, kinkku ja salaisella ohjeella tehty sinappi, mädit ja smetanasetit.. Mmm, siis voisin elää jouluruoilla.

 

Lahjat ja hyväntekeväisyys Ärsyynnyn liiasta tavaramäärästä enkä pidä ajatuksesta, että joulua odotetaan lahjojen takia. Itse en enää ollenkaan odota että saisin edes lahjoja. Toki lahja on ihana saada silloin, kun se on oikeasti mietitty ja saajansa näköinen. Rakastan kuitenkin antaa lahjoja ja ilahduttaa niillä ajatuksen takia. Siksi en kärsi enää ollenkaan lahjastressistä, vaan mietin hyvissä ajoin etukäteen joululahjat läheisille. Micaelin toiveita lukuunottamatta kaikki lahjat on jo mietitty valmiiksi. Ennen vaelsin kauppoja läpi paniikissa pari päivää ennen joulua ja jouduin väkisin keksimään jotain. Kai sitä näin kolmekymppisenä oli viimeistään aika viisastua. Lahjoitan joka joulu hyväntekeväisyyteen jotain – rahaa, lahjoja, eläinten tarvikkeita.. Helsingin Eläinsuojeluyhdistyksen joulukeräykseen vien eläimille tarpeellisia tavaroita tai ruokaa, osallistun Joulupuu-keräykseen ja olen myös lahjoittanut Facebookin Jouluapua-ryhmän kautta ruokaa ja lahjoja heille, joilla ei ole mahdollisuutta viettää samanlaista joulua kuin minulla.

 

 

Stressi Lahjoista on helppo siirtyä stressiin, sillä nimenomaan ne tuovat monille sitä turhaa stressiä. Stressin sanotaan kuuluvan jouluun, minusta se kuulostaa ihan kauhealta. Ei joulun kuulu olla stressaavaa aikaa, vaan nimenomaan rauhaa ja rentoutumista oikein pakon edessä kun on kerrankin aikaa. Joulustressi on kuitenkin mahdollista välttää ihan tietoisesti. Se on ajanhallintaa ja suunnittelua siinä missä arkikin. Päätä, ettet stressaa. Sekin jo auttaa. Maailman ei tarvitse olla valmis jouluna. Ensi vuonna on kuitenkin taas uusi. Stressitön joulu on paras joulu, ei se loppuun asti mietitty ja puunattu juhlapyhä, joka vie voimat tekijältään.

 

Joulunviettopaikka Vietämme nyt kolmatta joulua mökillä. Lapin joulut ovat niin tunnelmallisia. Etelässä vietetystä joulusta kaipaan oikeastaan ainoastaan hautausmaalla vierailua ja isoäitini aattoillan vierailua johon ehdin tottua. Ehkä myös vähän äidin tekemiä jouluruokia, nyt äiti tulee vasta aattona mökille niin olen vastuussa keittiöstä ihan itse. Tänä vuonna lupasimme Micaelille, että aattoaamuna mennään laskettelemaan ja itse käyn aina hiihtämässä aattona perinteisesti lenkin. Liikunta muuten kuuluu mun jouluun, muistan kuinka nuorempana olin aina viimeistään joulupäivänä ihmeen levoton ja ahdistunut, se johtui konvehdeista, makaamisesta ja sisällä olosta. Jouluhan on parasta aikaa tehdä vaikka yhteisiä kävelylenkkejä perheen kanssa. Me vietämme joulua perinteisesti oman perheeni ja mieheni enon kanssa. Mukaan on mahtunut vuosien varrella myös ystäviä, jotka eivät ole voineet viettää joulua oman perheensä kanssa. Tule meille jouluksi -biisi muistuttaa mua aina siitä, ettei perheen merkitys jouluna rajoitu pelkkään sukulaisuuteen.

 

Oliko tuttuja juttuja muillekin? Mikä on parasta sun joulussa?

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


Tags:
3 Comments
 • Avatar
  Maria
  Posted at 15:58h, 20 marraskuun Vastaa

  Mirvan ja Marian joulut kuulostavat hyvin samanlaisilta. Paitsi että Maria siivoaa joulukoristeet yleensä jo 26.12. illalla pois 🙈

  Tää joulunodotus ja alusajan fiilistely on kyllä ihan parasta ❤️ Kuten myös aaton ne pari laskua, kun rinteissä ei ole ketään muita. Joulurauhan julistus tunturin sylissä, hiihtolenkki ja joulusauna. Mäti ja smetana. Lasi täyteläistä punaviiniä ja jouluohjelmat telkkarista.. Ah, tulis jo joulu!

  Ihanaa joulunodotusta sinne ❤️

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 09:58h, 21 marraskuun Vastaa

   Niin kuulostaakin <3 Kuin sä silloin jo korjaat sen pois?!

   Ja sanos muuta, tulis jo! Sun joulunalusjuttuja on ihana seurata, inspiroiduin muuten itsekin pesemään ikkunankarmit ja ovet! :D

   • Avatar
    Maria
    Posted at 14:20h, 21 marraskuun Vastaa

    No sen takia, että mulla alkaa kevät siitä ;D ;D ;D Ei vais, kuusi meillä jää mutta muuten usein tontut sun muut lähtee varastoon. Poikkeus on tosin Lapissa vietyt joulut; siellä ei ole kiire siivota joulua pois ♥

    Voi kiitos ja hei vitsit, sä olet ollut ahkera – mä en voi vielä ryhtyä moiseen puuhaan, kun menis joulusiivouskalenterit sekaisin ;)

Post A Comment