Mistä motivaatiota liikuntaan?

 

Niin, mistä motivaatiota liikuntaan? Varmasti ongelma, jonka kanssa taistelee jokainen treenaaja, myös minä. Pahimpia ovat tauot, niiden jälkeen aloittaminen on taas paljon vaikeampaa kun on päässyt mukavuuden makuun. Treeni vie epämukavuusalueelle paitsi itse liikuntasuorituksen aikana, myös ennen ja jälkeen. Jo pelkästään treenin viedessä aikaa päivästäsi voit joutua poistumaan mukavuusalueeltasi. Tämä on ainakin itselleni suurin syy motivaation laskuun. Olisi niin paljon helpompaa viettää se tunti-pari päivästä esimerkiksi työjuttujen, kotihommien, ruokakauppareissun tai ihan vaikka sen sohvan parissa. Koska silloinhan niille olisi aikaa eikä olisi aina niin kiire.

 

 

Olen kuitenkin valinnut priorisoida treenit niiden yläpuolelle jo kauan sitten. Tingin sitten jostain muusta. Nyt voin jo sanoa, että olen onnistunut. Pidän yleensä kiinni kynsin hampain siitä, että pääsen liikkumaan. Joustan kellonajasta, paikasta ja treenin sisällöstä, mutta liikun. Tähän pääsemiseksi on mennyt kuitenkin vuosia. Vuosia epäsäännöllistä treenaamista, vuosia liiallista treenaamista ja kitudieettejä, vuosia huonoa oloa, raskaus, synnytys ja siitä toipuminen sekä vuosi sitten pitkä pätkä sairastamistakin. Tiedän, miten vaikeaa motivaation löytäminen säännölliseen treeniin on. Harrastin liikuntaa kyllä nuorena, mutta sitten tulikin vuosien tauko. Aloitin kaiken aivan alusta. Tiedän, miten vaikeaa se on.

 

Ensimmäiset vuodet minua motivoi ulkonäkö. Halusin hoikasta, mutta täysin lihaksettomasta vartalostani kiinteämmän ja vääristyneen kehonkuvan takia näin itseni suorastaan lihavana monta vuotta. Olen nykyään kuitenkin jopa kiitollinen siitä, että olen liikkunut pitkään väärin ja motivoinut itseäni ulkonäkösyillä. Tiedän, ettei sillä pääse pitkälle. Saatoin käydä seitsemän kertaa viikossa ryhmäliikuntatunneilla vain laihtuakseni ja kiinteytyäkseni, mutta odotin aina niiden päättymistä. Juoksin ulkonäköni takia verenmaku suussa ja aina keskittyen siihen, milloin ylitän sen maaliviivan, kotioven. Muistan kuinka kymmenen vuotta sitten olin pikkuveljeni kanssa juoksulenkillä. Valitin, etten jaksa enää ja haaveilin, että oltaispa jo perillä. Urheilullinen, nykyään sellaisia 60 kilometrin tunturimaratoneja juokseva pikkuveljeni kehotti keskittymään siihen matkaan, ei siihen päämäärään. Pätee kuulkaa elämän lisäksi myös urheiluun. Sillä sitähän se on. Nauti matkasta. Ajattele, että kehosi ei koskaan ole valmis. Voit muokata sitä loputtomiin ja samalla nauttia siitä matkasta.

 

 

Minä nimittäin opin nauttimaan liikunnasta. Välillä tykkään haastaa itseäni kovatehoisilla ja nopeatempoisilla treeneillä. Välillä taas hemmottelen itseäni rauhallisella, stressiä poistavalla yin-joogalla. Venyttelen, sillä enemmän kuin venyttelyn tuloksista, nautin siitä tunteesta kun kehoni liikkuvuus lisääntyy. Motivoidun tuloksista, nopeammasta vauhdista juoksulenkillä tai hiihtoladulla. En voi kieltää, ettenkö lainkaan välittäisi ulkonäöstä. Tottakai, sen ylläpito on myös yksi syy liikkua. Liikunta poistaa selluliittia, kaventaa kasvoja ja vähentää nesteturvotusta. Kiinteyttää ja parantaa ryhtiä. Mutta se on vain yksi syy, ei pääasiallinen motivaation lähde.

 

Ensin on päästävä liikkeelle. Joskus on vain pakko, etenkin silloin, kun se mukavuudenhalu yrittää viedä voiton ja suorastaan huutaa, että mene nyt mieluummin rauhassa kauppaan ja jää siihen sohvalle. Kaikkien virheideni jälkeen tiedän, että pystyn silti. Siksi tiedän, että sinäkin pystyt. En todellakaan ole ollut tunnettu itsekuristani, varmasti pikemminkin päinvastoin. Mutta pystyn siihen silti. Jo se, että nousee ylös ja päättää että nyt lähdetään, on itsensä voittamista. Aloita hyvinvointimatkasi päivä kerrallaan. Ja ajattele aina, että teet sen itsesi ja terveytesi takia. Et pelkästään ulkonäkösi. Hyvinvoinnistasi, kestävyys- ja lihaskunnostasi huolehtiminen on sijoitus itseesi ja tulevaisuuteesi. Se voi antaa sinulle lisää elinvuosia, lisää terveyttä ja aikaa läheistesi kanssa.

 

 

Itselleni yksi tärkeimmistä pitkän ajan syistä liikkua on esimerkiksi oma lapseni. Haluan vanheta hänen kanssaan ja olla mahdollisimman pitkään hänen elämässään mukana. Toinen pitkän ajan tavoite on terveys ja toimintakyky, niiden säilyttäminen mahdollisimman pitkään. Lyhyen ajan motivaattoreista tärkein on hyvä olo ja liikunnan tuoma energia sekä positiivinen vaikutus mielialaan. Sen jälkeen tulevat ulkonäkösyyt, kuten kiinteämpi keho, parempi iho, kapeammat kasvot ja suorempi ryhti. Mikä teitä motivoi liikkeelle?

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


Tags:
,
No Comments

Post A Comment