10 terveellistä tapaa

 

Vähän iltapäivälehtimäinen otsikko, mutta itse ainakin tunnustan, kyllä, lukevani tällaisia listauksia aina vähän innoissani. Elämänmuutokset lähtevät tietenkin liikkeelle vähitellen ja muistathan, että juuri ne pysyvät muutokset ovat hitaita. Ne sisäistetään ja opitaan vähitellen. Mennään välillä yksi askel taaksepäin, mutta kuitenkin sen jälkeen aina kaksi eteenpäin. Uskon, että meillä ihan jokaisella on mahdollisuus muuttaa elämänsä terveelliseksi. Täyttää se hyvällä ololla ja tasapainolla. Listasin tähän postaukseen 10 terveellistä tapaa keholle ja mielelle, ovatko ne jo osa omaa elämääsi?

 

 

Avantouinti tätä en koskaan lakkaa hehkuttamasta liikaa. Avantouinnin terveysvaikutukset ja sen tuoma hyvä olo ovat kiistattomia. Se ei sovi kaikille, mutta suosittelen kaikkia perusterveitä ainakin kokeilemaan. Koukuttavampaa lajia ei taida ollenkaan. Jos avantoa ei löydy läheltä, uimahallien kylmäaltaat auttavat pahimpaan avantoinnostukseen. Se on myös helppo paikka harjoitella avannossa pidempään pysymistä, kun paikallaan on helppo olla.

 

Listat Ainakin itselleni, helposti stressaavalle ja jatkuvasti menossa olevalle tyypille listat ovat helppo ja tehokas keino kuormittaa mielen taakkaa. Kirjoita ylös mitä pitää pakata, mitä pitää tehdä töissä, mitä kotona, mitä muistaa tulevalla viikolla.. Kuorma kevenee kummasti, stressi helpottaa heti ja se muka loputon työmäärä tuntuu paljon pienemmältä. Elämänhallinnan tunteen lisääjä numero 1.

 

 

Kasvisruokapäivät Jos et siis ole jo kasvissyöjä. WHO on todennut punaisen lihan ja etenkin lihajalosteiden mahdollisesti lisäävän syöpäriskiä. Kasvisruoka on terveellistä ja ennen kaikkea eettistä. Itse jouduin huonojen veriarvojen takia palaamaan punaisen lihan syöjäksi, mutta pyrin valitsemaan lihan kuitenkin aina luomuna ja läheltä. En syö sitä päivittäin ja koska asun kasvissyöjän kanssa, suurin osa arkiruoastamme kotona on kasvisruokaa. Kasvisruokapäivät ovat helppo tapa siirtyä vähitellen lihattomaan ruokavalioon.

 

Säännölliset lääkärikäynnit Tämän unohtaa moni. Moni varmasti myös tarkoituksella. Vuoden 2018 jälkeen päätin, etten enää koskaan laiminlyö terveyttäni. Käyn säännöllisesti laboratoriokokeissa sekä tarvittaessa lääkärin vastaanotolla jos niissä ilmenee jotain. Aina, jos terveydentilassa on jotain epäilyttävää, kannattaa mieluummin varmuuden vuoksi konsultoida lääkäriä. Muistathan myös aina osallistua syöpäseulontaan jos saat kutsun. Myös hammaslääkärikäynnit ja hampaiden puhdistukset kuuluvat säännöllisiin lääkärikäynteihin!

 

 

Vihreät kasvikset Tähän sain itseasiassa idean pojaltani. Kysyin häneltä terveellisistä tavoista ja hän vastasi ensimmäisenä salaatit ja kurkut. Vihreät kasvikset ovat terveyspommeja, joita tulisi sisällyttää jokaiseen päivään. Jos et saa niitä syötyä, kokeile juoda smoothien joukossa. Omena ja banaani makeuttavat vihersmoothien tehokkaasti.

 

Meditointi tai hengitysharjoitus Mieli kaipaa taukoja ärsykkeiden täyteisessä maailmassa. Lievitin aikanaan ahdistusta hengitysharjoituksilla, joista oli todella hyötyä. Lupaan kirjoittaa yksinkertaisesta suosikistani pian tänne blogiin. Meditaatiota voi harjoittaa kukin omalla tyylillään. Olemme iltaisin Miksun kanssa kuunnelleet meditaatiovideoita Youtubesta, yksin saatan tehdä meditaatioharjoituksen ihan itsekseni kotona. Pääsen myös luonnossa liikkuessa itsekseni hyvin meditatiiviseen tilaan. Parasta huoltoa, mitä voit mielellesi antaa.

 

 

Päivän liikuntasuoritus Joka päivä jotain. Salille ei kuitenkaan kannata sännätä rehkimään painoilla seitsemänä päivänä viikossa, lepopäivät ovat ihan syystä suositeltuja ihan jokaiselle. Silloin voi kuitenkin kävellä tai vaikka joogata. Aamujooga on mitä lempein liikuntamuoto, mutta päivän askeltavoitteetkin olisi kiva saada päivittäin täyteen. Aktiivinen elämäntyyli syntyy usein ihan vahingossa, kun jokaiseen päivään lisää edes hieman liikuntaa.

 

Säännölliset ateriavälit Varsinkin moni painonpudottaja kompastuu tähän. Muista syödä säännöllisesti, niin kehosi toimii oikein. Aineenvaihdunta ei pysähdy ja kehollasi on jatkuvasti polttoainetta niin stressaaviin työpäiviin kuin hikitreeniin salillakin. Säästyt verensokerin suurilta vaihteluilta, nälkäkiukulta ja sudennälältä, joka ei tunnu loppuvan vaikka söisi mitä. Säännölliset ateriavälit olivat myös pelastukseni silloin, kun taistelin sitkeää sokeririippuvuutta vastaan. Vuosia sitten, sen jälkeen en ole koskaan ostanut itse itselleni karkkia. En koskaan!

 

 

Aamun terveysshotti Kurkkaa ohje täältä, itse teen sitä aina kerralla isomman satsin jääkaappiin niin ei joka aamu tarvitse väkertää mausteiden ja nesteiden kanssa.

 

Kiitollisuusharjoitukset tämä on myös parhaimpia asioita, joita olen mieleni hyvinvoinnin edistämiseksi opetellut. Kirjoitin aiemmin kiitollisuuspäiväkirjaa ja nyt osaan löytää kiitollisuutta helposti ihan tavallisesta arjesta ilman kirjoittamistakin. Oikein ihmettelen, kuinka en aiemmin ole osannut olla kiitollinen niistä asioista. Kiitollisuusharjoitukset ovat tuoneet elämääni ihan valtavasti hyvää. Positiivista asennetta sekä positiivisia asioita. Hyvä kun tulee hyvän luo ♥

 

+ vielä bonuksena Tarpeeksi unta Mikään ei varmasti kuormita kehoa niin paljon kuin huonosti nukutut yöt. Univaje muistuttaa krapulaa, se vie voimat ja aiheuttaa kiukkua sekä mielialanvaihteluja. Väsyneenä on ihan eri ihminen. Huolehdi, että saat tarpeeksi unta ihan joka yö. Jos nyt joskus uni jää vähemmälle, mene seuraavana iltana todella aikaisin sänkyyn. Viikonlopun unet eivät korjaa viiden arkiyön univajetta, ikävä kyllä. Siksi menenkin nyt heti petiin. Kauniita unia ja ihanaa alkavaa viikkoa!

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


Tags:
2 Comments
 • Avatar
  Teresa
  Posted at 21:18h, 13 tammikuun Vastaa

  Aloitin vuoden 2020 terveellisesti ja siitä aion pitää kiinni sillä olo on niiin paljon parempi! Syön terveellisesti, runsaasti kasviksia ja n.3 tunnin välein. Opettelin juomaan vettä uudestaan ja menen aikasin nukkumaan :) Täs listas oli kans hyviä juttuja esim. Toi kiitollisuus!

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 21:57h, 13 tammikuun Vastaa

   Tosi hyviä ohjenuoria, toivottavasti saat pidettyä niistä kiinni :) Ai että, aikaisin nukkumaanmeno on parasta!

Post A Comment