Viikon kysymys – onnellisuudesta

 

Aloitin viime viikolla alkuvuoden hyvinvointiteeman ajaksi pienen postaussarjan, jossa julkaisen joka maanantai kysymyksen liittyen hyvään oloon ja kehon ja mielen yhteyteen. Viime viikolla pohdittiin hyvää oloa ja tunnetta elossa olemisesta. Tänään on kysymyksen vuoro, joka ainakin minut pysäytti kun se ensimmäisen kerran tuli vastaan. Uskallatko vastata julkisesti kommenttiboksissa, vaikka nimettömänä?

 

Mikä estää sinua olemasta onnellinen juuri nyt?

Niin yksinkertainen ja niin koruton kysymys pakottaa kohtaamaan joko ne asiat, jotka oikeasti ovat elämässä huonosti tai sitten vain oman tyytymättömyyden ja kiittämättömyyden. Kun itse luin tämän kysymyksen ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten, en kokenut oloani mitenkään erityisen onnelliseksi. En, vaikka vietin samaan aikaan kivaa aurinkolomaa luksuskohteessa perheeni kanssa. Olin moniin asioihin tyytymätön ja vähän kiittämätönkin. Silloin kiitollisuuden tunteminen ei todellakaan ollut vahvuuksiani. Nyt se on itseasiassa VIA-luonnetestin mukaan suurin vahvuuteni. Sivuhuomiona, VIA-luonnetesti kannattaa tehdä vaikka vuosittain tai elämänmuutosten keskellä puolivuosittain. Itse sain ainakin erilaiset tulokset nyt kuin 1,5 vuotta sitten ja pidin molempia aivan totuudenmukaisina testaushetken tilanteeseen nähden. No, takaisin nyt kuitenkin onnellisuuteen. Ja mikä estää sinua olemasta onnellinen juuri nyt?

Kysymykseen vastaaminen antaa sinulle vastaukset, kuinka sinun tulisi toimia. Onnellisuus kun ei ole päämäärä, se on läsnä hetkissä juuri siinä tylsässä ja tavallisessa arjessakin. Se vaatii vain pysähtymistä, kiitollisuuden tuntemista ja niin tylsältä kuin se kuulostaakin, negatiivisten asioiden hyväksymistä. Tiesitkö, että tutkimusten mukaan jopa onnettomuudessa halvaantuneet tuntevat itsensä usein onnellisemmiksi kuin kiireen keskellä elävät katkerat suorittajat? Kenenkään elämässä tuskin koskaan on tilannetta, ettei siinä ole yhtään mitään ongelmaa. Negatiivisia tunteita on ihan jokaisessa päivässä. Hääpäivässä, lapsen syntyessä, unelmaloman ensimmäisenä päivänä, asuntokaupoilla, uutta työsopimusta kirjoittaessa, lottovoittoa hakiessakin. Mutta annammeko negatiivisuuden estää onnellisuuttamme?

On tietysti asioita, jotka oikeasti estävät meitä olemasta onnellisia juuri nyt. Mutta estävätkö ne meitä olemasta onnellisia loppuelämämme ajan? Lähes kaikkeen voi vaikuttaa, ainakin oman asenteensa kautta. Jos pystyt selkeästi vastaamaan, mikä tai mitkä asiat estävät sinua olemasta onnellinen juuri nyt, tiedät mitä sinun täytyy elämässäsi muuttaa ainakin ihan ensimmäisenä. Raha- ja terveyshuolet eivät ole tietenkään aina helposti muutettavissa, mutta varmasti jokainen voi tehdä pieniä muutoksia kohti parempaa. Ehkä uusi työpaikka tai kouluttautuminen ratkaisee rahahuoliasi edes vähän? Ehkä voit muuttaa elämäntapojasi ja elää hieman terveellisemmin? Jotkut asiat on vain hyväksyttävä ja niiden kanssa on opeteltava elämään.

Silti uskon, että moni tähän kysymykseen vastauksen löytävä kokee onnellisuutensa esteiksi asioita, jotka ovat lopulta aika merkityksettömiä. Sitä tyypillistä sitku-elämää. Mutta sitku jättää huonon parisuhteen, vaihtaa itselle sopimattoman työn tai saavuttaa kovalla työllä suuren unelmansa, voi ollakin paljon onnellisempi kuin aiemmin. On tärkeää tunnistaa, millä on oikeasti merkitystä ja tekeekö itse oikeasti kaikkensa oman onnellisuutensa eteen. Jos kadehdit menestyvää naapuria, pyri samaan itse. Tiesittekö, että suomalainen kadehtii paljon enemmän esimerkiksi työllä tehtyä rahaa, kuin lottovoittoa? Tätä on oikeasti tutkittu ja se on ihan totta. Lähtökohtaisesti jokainen on vastuussa omasta onnellisuudestaan, ei niinkään oman onnensa seppä.

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


Tags:
No Comments

Post A Comment