Hämmästyttävän tehokas yöpaasto – mikä se on?

 

Äläkä vaan luule, että tällä tarkoitetaan aamiaisen skippaamista – ei, ei, ei! Yöpaasto tuli itselleni tutuksi vähän vahingossa. Luin siitä joskus lehdestä ja aloin miettiä omia ateriavälejäni. Jossain vaiheessa olin kyllä kiinnittänyt väliin jääneisiin iltapalaruokiin huomiota, mutta vasta kun kunnolla ajattelin ateriavälejä, tajusin harjoittavani ihan tietämättäni yöpaastoa. Ja sehän toimii, kehonkoostumukseni, vyötärönympärykseni ja oloni on muuttunut vuodessa kevyemmäksi. Se onkin oikeastaan ehkä ainoa ruokaan liittyvä muutos, jonka olen tehnyt. Yöpaasto tarkoittaa siis illan viimeisen ja päivän ensimmäisen aterian pitkää väliä, ja se saisi ”paastotessa” olla noin 12-14 tuntia. 

 

 

Itselläni se on helposti mahdollista iltapalan väliin jättämisen takia, minun tekee nykyään todella harvoin mieli edes iltapalaa. Toki jos olen treenannut paljon tai käyn vaikka myöhään illalla juoksulenkillä, sen jälkeen syön tai juon esimerkiksi täyteläisen smoothien. Pääosin arkena pidän yöpaastoa ja se näkyy hyvin toimivana aineenvaihduntana, energisyytenä, paljon virkeämpänä aamuilmeenä (heh, ei silmäpusseja eikä tummia silmänalusia) sekä parempana yöunena. Ja sai eräs ylipainoinen sillä pudotettua kilojakin. Yöpaasto kuulostaa helpolta, mutta helposti sitä tulee varsinkin illalla kotona napsittua ihan turhia herkkuja kaapista. Siksi halusin koota sinulle helpot ja yksinkertaiset ohjeet, joilla onnistut kokeilemaan. Testaa viikko tai pari, tästä tulee helposti tapa.

 

 

Satsaa kunnon aamiaiseen. Vakkariaamiaiseni ohjeen löydät täältä ja se onkin mitä parhain tapa aloittaa uusi, energinen päivä. Huolehdithan, että lautasellasi on kaikkia tarvitsemiasi ravintoaineita. Jos päivän toinen pääaterioistasi on yleensä raskaampi kuin toinen, valitse lounas. Kun energiansaanti painottuu aamupäivään, illalla elimistön on helpompi rauhoittua ja aktivoida myös aineenvaihduntaa. Syö monipuolisesti eli koosta ateriasi hitaista hiilihydraateista, proteiinista ja hyvistä rasvoista. Muista syödä paljon kasviksia (mielellään tuoreina, ihan sellaisenaan) ja juoda vettä. Olosi pysyy kylläisenä. Syö illallinen ajoissa, riippuen toki vuorokausirytmistäsi. Kun syöt hitaasti, huomaat olevasi kylläinen vähän pienemmästäkin ruokamäärästä eikä verensokeri heittele illalla, jolloin et tunne pientä nälkää niin helposti.

 

Kun et syö ennen nukkumaanmenoa iltapalaa, nukut myös paremmin ja aineenvaihduntasi toimii optimaalisesti. Heräät ehkä aamulla nälkään, kuten minä lähes aina, mutta jos haluat pidentää yöpaastoa vielä hieman, juo ensin elimistöllesi tärkeä vesi. Juon aamuisin aina ison lasin vettä heti herättyäni, se pitää pahinta nälkää hetken aikaa poissa. Useimmat eivät edes osaa syödä heti herättyään, ei ainakaan lapseni.  Sen jälkeen pesen kasvot ja hampaat ja laitan itseni (ja lapsen) valmiiksi päivää varten ja ruokin koirat. Vasta ihan viimeisenä ennen lähtöä syömme aamiaisen.

 

 

Jos olen syönyt illallisen klo 18 ja syön aamiaisen esimerkiksi seitsemän maissa, yöpaasto on kestänyt noin 13 tuntia. En missään vaiheessa tunne kuitenkaan pakottavaa tarvetta syödä, tai mitään näännyttävää nälkää. Jos iltaisin olisi jostain syystä nälkä, söisin ehdottomasti. Nälkäisenä nukkumaan meneminen on kurjaa ja silloin unikaan ei tule niin helposti. Tosiaan, yöpaasto voi parhaimmillaan auttaa painonpudotuksessa ja olla ehkä se viimeinen silaus omaan hyvinvointiprojektiisi. Oletko kokeillut?

 

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


Tags:
,
3 Comments
 • Avatar
  Anna
  Posted at 20:44h, 25 tammikuun Vastaa

  Itse syön iltaruoan noin klo 20 ja seuraavan kerran aamupäivällä klo 12. Itselle ainakin tuollainen rytmi sopii paremmin kuin hyvin. Aamulla juon sitruunavettä ja kahvia/teetä mutta näläntunne tulee vasta noin klo 12 aikaan.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 04:47h, 26 tammikuun Vastaa

   Tää on myös hyvä, sun luontainen vuorokausirytmi on luultavasti sellainen että nuo kellonajat ovat optimaalisia sulle :) Mun mies ja poika ovat samanlaisia, ruoka ei maistu koskaan heti aamusta vaan heräämisen jälkeen tarvitsee useamman tunnin, että tekee mieli syödä enemmän. Vastaavasti heidän taas tekee mieli iltapalaa. Mutta ateriavälit samanlaisia ja lapselle nyt syötän aina ”väkisin” aamupalaa aikaisin ennen päiväkotiin lähtöä, tosin hän syö sitä todella vähän vaikka muuten onkin kova syömään kaikilla muilla aterioilla :)

 • Avatar
  Nelli
  Posted at 19:07h, 26 tammikuun Vastaa

  Tää on niin totta! Huomasin itsekin muutoksen omassa olossani parempaan suuntaan kun aloin kokeilemaan tätä. Tämä käytössä arkisin, viikonloppuisin vähän vapaampi tapa ja enemmän fiiliksen mukaan :)

Post A Comment