Kofeiiniton ja terveellinen kahvin korvike

 

Ihana, kamala kahvi. Aamukahvi on juoma, josta en kyllä luopuisi kuin suuren pakon edessä. Joskus kun sain paniikki- ja ahdistuskohtauksia, kahvi tuntui aina laukaisevan sen pahan olon. Silloin pelkäsin varmaan sitä ahdistustakin enemmän kahvista luopumista. Vähensin kahvinjuonnin aivan minimiin, vain yhteen pieneen kupilliseen aamulla. Onneksi nuo ahdistukset sitten jäivät pois, syynä oli muu kuin kahvi, mutta kahvi toimi luultavasti niin ikään stimulanttina ahdistukselle. Aiemmin olin kahvin suurkuluttaja, saatoin helposti juoda 5-6 isoa kuppia kahvia päivässä. Viimeiset vielä illalla.

 

Sitten tulin kofeiiniherkäksi ja nykyään en juo oikeastaan siinä yhden-kahden jälkeen kahvia enkä teetä enää ollenkaan. Koska kahvi on kuitenkin sosiaalinen juoma, minun piti keksiä jokin kahvin korvike jota voin nauttia sitten, kun keitän ystävilleni kahvia esimerkiksi iltapäivisin tai alkuillasta. Löysin onneksi aikanaan kurkumalaten, josta on sitten jalostunut monia herkullisia täysin kofeiinittomia versioita. Erilaiset värikkäät latet ovat paitsi herkullisia ja kauniita, myös varsin terveellisiä vaihtoehtoja kahville. Kurkumalatte on terveellinen trendijuoma maailmalla, mutta Mirvan latte on vaaleanpunainen ja nautitaan kristallilasista. Näistä saa paljon erilaisia variaatioita kun kokeilee ja soveltaa.

  

 

Matchalatte on ollut jo vuosia takuuvarma lämmittäjä talven kylmyydessä. Kun joskus kävin ensimmäisiä kertoja avannossa, kärsin palelusta ja lamaannuttavasta väsymyksestä avannon jälkeen. Silloin erityisesti turvauduin tähän tehopiristäjään, mutta sekoittelen aina toisinaan piparmintulla maustettua matchalattea edelleen jos tarvitsen kahvia muulloin kun ensimmäisenä aamulla. Aamukahvi on siis niin pyhä, että sitä en vaihda mihinkään, ikinä. Matcha on kuitenkin niin piristävää, että kofeiiniherkkänä en voi juoda sitäkään enää iltapäivällä ilman, että ajoissa nukahtamiseni kärsii. Sen matchalaten ohje löytyy kuitenkin myös tästä listasta. Mikäli valmistat pinkkiä, lilaa tai sinistä lattea ja haluat panostaa nimenomaan kauniiseen väriin, kannattaa käyttää mahdollisimman valkoista kasvimaitoa. Kauramaidon kanssa väri ei ole niin kaunis, mutta itse pidän sen mausta eniten.

 

 

Pinkki latte

 

3 dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa

1 tl punajuurijauhetta

0,5 tl ceyloninkanelia

0,5 tl inkivääriä

1 tl vaahterasiirappia tai agavesiirappia

1 tl kookosöljyä

Pinnalle halutessasi vaahdotettua kasvimaitoa

Sekoita pienessä kastikekattilassa kaikki ainekset ja kaada mukiin. Halutessasi vaahdota kauramaitoa laten päälle.

 

 

Matchalatte piparmintulla

 

2 dl vettä

Ohjeen mukainen annostus matchaa per muki (jauheita on monta erilaista, että niissä on eri annostuksensa, lue se pakkauksesta)

Sekoita matchavispilällä

Muutama pisara piparminttu-uutetta

Kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa, halutessasi vaahdotettuna.

 

 

Kurkumalatte

 

3 dl kauramaitoa

0,5 tl kurkumaa

0,5 tl inkivääriä

0,5 tl kanelia

ripaus kardemummaa, muskottipähkinää ja neilikkaa

1 tl kookosöljyä

1 tl luomuhunajaa

 

 

Sininen latte

Valmista kuin pinkki latte, mutta käytä punajuurijauheen tilalla sinistä spirulinaa.

 

 

Lila latte

Valmista kuin pinkki latte, mutta laita punajuurijauhetta puolet vähemmän ja korvaa toinen puolikas sinisellä spirulinalla.

 

Näillä voi ainakin yrittää ehkäistä vilua ja flunssaviruksia. Yhdistä kylmävesiuintiin ja lenkkeilyyn, kaamosväsymys helpottaa varmasti edes hetkeksi. Illalla kofeiiniton latte toimii myös hyvänä iltapalana esimerkiksi rauhallisen yin-joogan jälkeen. Sweet dreams ♥

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


Tags:
,
1 Comment

Post A Comment