9 x hyvä olo Suomesta

 

Liian usein keskitymme etsimään hyvää oloa muualta. Kuinka moni onkaan haaveillut joogaretriitistä Balilla, treenilomasta Espanjassa tai laskettelumatkasta Alpeilla? Aina matkustaessani maailmalla olen ollut valtavan ylpeä suomalaisuudestani ja ainutlaatuisesta kotimaastani. Sillä Suomea jos jotain voi helposti kutsua hyvinvoinnin mekaksi. Se ei aina ehkä siltä tunnu, mutta maailmalla osataan arvostaa karua ja kaunista luontoa, raitista ilmaa, loputtomia metsiä ja puhtaita luonnonvesiä. Lapissa on maailman puhtain ilma ja Suomessa on helppo voida hyvin. Listasin tähän yhdeksän ihanaa asiaa Suomessa, jotka tuovat sinulle hyvän olon. Olet ehkä kokeillut niitä jo?

 

 

Saunan lämpö Se ehkä kaikkein suomalaisin, syystäkin. Olen ollut pienestä asti saunoja ja joskus saattaa olla kausia, jolloin istun saunassa ihan päivittäin. Ulkomailla yllätyn aina iloisesti jos hotellissa on ollut suomalainen sauna. Luksusta ja saunan rentouttava vaikutus on uskomaton. Se tekee hyvää myös iholle ja missä muuallakaan antaisit hiusnaamion vaikuttaa kuin saunassa? Lapissa saunon aina joka ilta, joskus myös aamun hiihtolenkin jälkeen. Levitän iholle saunahunajaa, lisään löylyveteen eukalyptuksen tuoksua ja hoidan jalkojen ihoa hohkakivellä.

 

Kylmä vesi Vastapainona saunan kuumuudelle, suomalaisten ehkä hulluin tapa – avantouinti. Itse jäin avantoon koukkuun muutama vuosi sitten ja tänä talvena avantouintia ei etelässä päässytkään harrastamaan. Kylmävesiuinti on kuitenkin lähes yhtä hurmaava kokemus. En usko, että mikään muu aktivoi niin hyvin verenkiertoa ja palauttaa lihaksia rasituksesta. Kylmän veden mielialaa nostattava vaikutus ei sekään ole tuulesta temmattu väite. Kylmänsietokykyä ja kylmä-kuuma -altistusta voi harjoitella myös suihkussa kotona. Kylmä vesi on todella kylmää, mutta vitsi, minkä energiapiikin se antaa.

 

Kauneutta luonnosta Mainitsinkin jo saunahunajasta. Suomalainen hunaja toimii muutenkin ihonhoidossa. Toinen hieman vieraampi, mutta sitäkin tehokkaampi ja maailmallakin mainetta niittänyt suomituote kauneudenhoidossa on turve. Turvekasvonaamioita saa kosmetiikkahyllyiltä, mutta ainakin Ruohonjuuri myy ihanaa Frantsilan syväpuhdistavaa turvetta, joka sopii niin kasvoille kuin koko vartalollekin ja sen vaikutukset ovat tehokkaimmat nimenomaan saunassa. Sitä voi levittää vaikka koko keholle ja nauttia 20 minuutin turvekylvystä saunan lauteilla. Niin suomalaista, niin ainutlaatuista.

 

 

Hikipisaroita ulkona Yksi kuluneen viikon ihanimpia asioita on ollut yksi puolitoistatuntinen lenkkarit jalassa aurinkoisessa illassa. Juoksin aivan eri suuntaan kuin yleensä, nautin luonnon läheisyydestä ja välillä laitoin musiikin kuulokkeista tauolle vain kuunnellakseni lintuja ja kallioihin lyöviä aaltoja. Tänä keväänä Suomessa visusti pysyessä ja paljon ulkoillessa olen tajunnut kuinka paljon kaipaan luonnon läheisyyttä. Kun toisen rakkauteni, liikunnan, yhdistää luontoon, voi juoksulenkkikin olla viikon kohokohtia. Lupaan itselleni treenata jatkossa paljon enemmän luonnossa. Ehkä vihdoin tänä kesänä voisin uskaltaa avovesiin uimaankin?

 

Elämys nimeltä lumi En uskalla ajatella, että viime talven kaltaisia lumettomia talvia tulisi jatkossa enemmänkin. Lumi mahdollistaa lukemattomat talviurheilulajit, itselleni tärkeimpänä hiihdon. Sen tuoma tunnelma ja valo ovat jotain ainutlaatuista. Lapissa olen todistanut lentokentällä ilmeitä, kun turisti näkee ensimmäistä kertaa elämässään lunta. Siinä on taikaa. Vain hullut suomalaiset hyppäävät saunasta lumihankeen. Wow, mikä boosti aineenvaihdunnalle ja verenkierrolle.

 

Metsäterapiaa Metsän ja siellä oleilun vaikutuksista olen kirjoittanut ennenkin, lyhyesti ainakin tässä kirjoituksessani ja metsässä oleilun terveysvaikutuksista enemmän täällä. Metsän terveysvaikutukset alkavat näkyä jo 15 minuutissa. Metsässä liikkuminen, tai ihan vain metsämakoilu, forest bathing, lisää hyvinvointia, rentouttaa ja laskee jopa verenpainetta sekä lisää mielihyvähormonin määrää elimistössä.

 

 

 

Ruokaa omasta maasta Kesäkausi mahdollistaa taas entistäkin enemmän kotimaisen lähiruoan käytön ihan jokaisessa keittiössä. Olen jo pitkään pyrkinyt suosimaan lähellä tuotettua luomuruokaa, se tuo hyvän olon paitsi  eettisyydellään, ennen kaikkea myös puhtaudellaan. Lapsena sain poimia mansikoita, perunoita ja yrttejä omalta maalta. Suomalainen ruoka on äärimmäisen puhdasta ja herkullista. Harvassa maassa näin monella on mahdollista kasvattaa ja viljellä omalla pihallaan.

 

Suloinen saaristo Hyvän olon mekkani, Lappi ja saaristo. Maailman kaunein saaristo löytyy Suomesta. Suomenlahden saaristo on upea, mutta Turun ja Ahvenanmaan saaristot ovat omaa luokkaansa. Täältä löytyy onni. Oletko jo käynyt?

 

Suomalainen design Jätin tämän nyt viimeiseksi, sillä on ehkä vähän kyseenalaista sanoa materian tuovan hyvää oloa eikä se sinänsä pidä koskaan edes paikkaansa. Kuitenkin ostamme ja himoitsemme uusia vaatteita, asusteita ja tavaroita itse kukin ja niitä hankkiessa voi kuitenkin tehdä valintoja, jotka tuovat sen hyvän olon. Epävarman taloustilanteen aikana kannattaa viimeistään siirtyä suosimaan kotimaisia vaihtoehtoja. Tänä keväänä hullaannuin itse suomalaisesta suunnittelusta ja shoppailin koronakaranteenissa netistä muun muassa Hàlon, Uhana Designin ja Minna Parikan tuotteita. Yllätyin materiaaleista, istuvuudesta ja laadusta. Kaikista tuli ensitapaamisella lemppareitani, joita voisin käyttää jatkuvasti.

 

 

Vietän tätä viikonloppua Porkkalanniemessä keskellä luontoa. Kohta pakkaan saunakassin ja pulahdan iltauinnille, kuten eilenkin. Päivällä lenkkeiltiin tunti keskellä metsää, koirat saivat juosta vapaina ja imin jokaisella solullani metsän antamaa energiaa ja hyvää oloa luonnosta itseeni. Olen alkanut jo hieman haaveilla asumisesta lähempänä luontoa.. Ehkä vielä joskus ♥

 

 

 

 

 


Tags:
2 Comments
 • Avatar
  H
  Posted at 21:00h, 17 toukokuun Vastaa

  Hieno kirjoitus ja niin totta joka kohta! Luulen, että aika moni on koronan myötä oppinut katsomaan kotimaatakin uusin silmin. Täällä on todellakin paljon aihetta kiitollisuuteen!

  Mutta sitten epämukavampi kysymys; kun liikutte paljon saaristossa, törmäättekö kuinka paljon punkkeihin? Teettekö koirille ja itsellenne punkkisyynin joka ilta ja miten ylipäänsä pysyy mielenrauha asian kanssa? Itseäni ärsyttää niin paljon, kun en enää pysty nauttimaan samalla tavalla pelloilla, metsissä ja heinikoissa liikkumisesta, kuin ennen. Takaraivossa on koko ajan ajatus, että onkohan niitä täälläkin… Maastopyöräillessä inhottaa aina, kun sääret hipovat heiniä ja ruohomättäitä, vaikka haluaisi vain nauttia menosta.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 10:49h, 18 toukokuun Vastaa

   Mäkin toivon että korona-aika ja matkustuskiellot nyt viimeistään avaavat ihmisten silmät meidän ihan mielettömälle kotimaalle <3 Täällä on vaikka mitä! Sanoinkin viikonloppuna kun oltiin keskellä metsää lenkillä, että matkustuskielto tänä vuonna oli suorastaan siunaus <3

   Ja punkkiasiaan, ikävä kyllä törmätään. Eikä tarvitse edes mennä saaristoon asti, niitä on Stadissakin kun asutaan merenrannassa. Viime kesänä Miksun jalassa oli yksi punkki, onneksi ei kiinni. Omassa kädessä käveli myös yksi muttei ehtinyt kiinnittyä, siis luojan kiitos. Teen punkkisyynit koirille ja lapselle joka ilta koska oon aivan vainoharhainen niiden suhteen. Cara on pitkäkarvaisena varsinainen punkkimagneetti, joten yleensä ne tarttuu siihen eikä meihin. Punkkipihtejä sais pitää aina mukana.

   Rokotteet meillä on, tosin borrelioosiltahan se ei suojaa. Onneksi sen tarttumiseen tarvitaan kuitenkin se 24 tuntia, niin päivittäiset syynit voivat kuitenkin ehkäistä sen. Niitä huomaamattomia punkkeja vaan pelkään ihan hulluna, moni borrelioosi on saanut alkunsa punkista jota potilas ei ole koskaan nähnyt.

   Mun lähipiirissä oli yksi borreliatapaus joka johti todella vakavaan sairastumiseen ja neurologisiin oireisiin kun tautia ei 6 kuukauteen tunnistettu. Hän oli sairaalassakin yli viikon (epäiltiin aivoverenvuotoa tai -infarktia) kunnes borrelioosi tajuttiin testata.

Post A Comment