Vinkkejä ruokavalion viilaukseen

 

Koska ruokavalio on ehkä merkittävin tekijä hyvinvoinnin osalta, siitä ei voi puhua, saati kirjoittaa, liikaa. Pysyvät muutokset tapahtuvat pikkuhiljaa, mutta aloittaa voit heti. Siis oikeasti, nyt. Kaikkea ei saa kerralla kuntoon ja tuskin koskaan kenenkään ruokavalio on täydellinen. Fitnessdieetillä voi tietysti pysyä muutaman viikon jos tavoitteena on esimerkiksi rasvanpoltto, mutta sallii sekin cheat mealit ja –dayt. Kun tietää ruokavalion olevan kunnossa ja täynnä terveellisiä valintoja, mahtuu sekaan toisinaan poikkeuksiakin. En usko mihinkään 80/20 -filosofioihin, vaan pikemminkin kehon kuunteluun ja sen tarpeisiin vastaamiseen. Samoin myös väärien mielitekojen tunnistamiseen, terveellisiin herkkuihin ja ajoittaisiin tankkauspäiviin. Aluksi nuo vapaan syönnin päivät olivat itselleni todellakin herkkujen syömistä – suklaata, hyvin rasvaista ruokaa, överikokoisia annoksia.. Kun ruokavalioni pikkuhiljaa muuttui terveelliseen kokonaisuuteen, herkkujen sisältökin vaihtui. Joskus saatan tosin käydä varkaissa Miksun Nutella-purkilla ja kesällä ostin ensimmäistä kertaa vuosiin jopa karkkia.

 

Esimerkiksi tämän viikon ajan annoin itselleni luvan syödä ihan mitä tahansa, ennen kun ensi viikolla palaan säännöllisen salitreenin ja vähän tiukemman ruokavalion pariin, tavoitteena vain polttaa kesällä kertyneet rasvat. En kuitenkaan nyt ole haikaillut kaupasta niitä karkkeja, vaan eilen söin herkkuina esimerkiksi kristallisoituja inkivääripaloja ja mulperimarjoja. Tässä viisi omaa vinkkiäni ruokavalion viilaukseen, näillä on helppo onnistua. Voi kuulostaa toistolta, mutta hyvinvointiasioiden kohdalla niin käy usein. Ihan perusjutuilla pääsee paljon pidemmälle kuin kaiken maailman kikkakolmosilla.

 

 

 

Lisää kasvisten ja marjojen määrää Ne sisältävät ruoansulatuksen kannalta tärkeää kuitua, täyttävät vatsaa ja sisältävät vain vähän kaloreita. Puhumattakaan antioksidanteista ja flavonoideista, jotka ovat elimistöllemme kultaakin kalliimpia. Samalla kun totut kasvisten ja marjojen makuun, ei tee mieli syödä niin paljon epäterveellisiä herkkuja. Kuitupitoiset kasvikset ja marjat myös nopeuttavat aineenvaihduntaa. Hyvästi tukala olo ja jatkuva herkkuhimo. Päivän vihreät saa helposti alas smoothien seassa jos salaatti ei maistu. Muista silloin riittävä makeutus, esimerkiksi banaanilla, ananaksella tai vaikkapa hunajalla.

 

 

 

 

Älä tavoittele täydellisyyttä äläkä masennu jos sorrut herkuttelemaan Repsahduksista saa motivaatiota. Älä missään nimessä soimaa itseäsi, sitä tapahtuu kaikille. Epäterveellinen suhde ruokaan syntyy helposti jos tavoitellaan liikoja. Kauhulla luin Facebook-ryhmästä, kuinka äidit miettivät voiko lapselle antaa aamiaiseksi mysliä ja sämpylöitä, ne kun sisältävät sokeria. Ajattelen itse mieluummin niin, että parempi kun lapsi syö esimerkiksi puuroa mansikkahillolla, jolloin puurosta jää hyvä mielikuva. Mansikkahillo varmasti jossain vaiheessa tippuu pois mutta puuro maistuu jatkossakin. Liiallinen sokereiden, rasvojen ja hiilihydraattien kyttääminen menee äkkiä ortoreksian puolelle.

 

Joskus tulee lipsuttua, mutta kun tiedät kokonaisuuden olevan kunnossa, ei se haittaa. Saat siitä vain lisää boostia jatkaa paremmin.

 

 

 

 

Suosi terveellisiä makeuttajia Hunajalla, taateleilla ja vaahtera- ja agavesiirapeilla saa ihmeitä aikaan. Makeannälkään aivan ykkösratkaisu ovat maapähkinävoihin dipatut banaanin palat. Valkoinen sokeri on yksi kehomme suurimpia vihollisia. Keinotekoista ja koukuttavaa. Hiljattain on myös löydetty tutkimuksissa valkoisen sokerin nostavan myös elimistön tulehdustilaa. Sokeri voi myös sekoittaa aivojen kylläisyydentunnetta, jolloin huomaat himoitsevasi jatkuvasti ruokaa, myös sitä ei-niin-sokeripitoistakin. Huomaan tämän nykyään aina, jos syön jostain syystä enemmän valkoista sokeria. Karkkiviikonlopun jälkeen nälkä tuntuu olevan loputon.

 

 

 

 

Muista säännölliset ateriavälit Vältät näin helposti verensokerin heittelyt eikä kroppasi mene säästöliekille. 3-4 tuntia on sopiva väli aterioille, muuten keho saattaa helposti alkaa varastoida kaiken saamansa energian. Älä napostele mitään aterioiden välillä, sillä verensokerin nousu katkaisee rasvanpolton heti. Hyvä ohjenuora onkin 5 ateriaa päivässä – niiden välissä ei mitään. Rasva palaa ja myös hampaat kiittävät.

 

Juo riittävästi vettä Kulunut neuvo ehkä, tiedän. Mutta yksi parhaimmista. Runsas vedenjuonti pitää aineenvaihdunnan käynnissä ja nälän loitolla. Riittävä vedenjuonti näkyy ihossa ja koko olemuksessa. Jos et tiedä juotko tarpeeksi, pidä vesipulloa mukana tai tarkkaile vesilasiesi määrää. Jokaisen tarve on yksilöllinen, mutta lepopäivinä suositus on kuitenkin kaksi litraa päivässä, treenatessa sitten enemmänkin.

 

 

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


No Comments

Post A Comment