Matkustaminen pandemian aikana

 

Ihan aluksi haluan sanoa, etten ole oikeastaan millään lailla koronahysteerikko. Mieluummin olen käyttämättä kaupan yleistä käsidesiä jos en saa sitä automaattisesta annostelijasta johon ei tarvitse koskea, enkä ole käyttänyt toistaiseksi maskia missään vaikka sellaisia minulla onkin. Tosin en ole kyllä vielä ollut julkisissa enkä ruuhkaisissa kaupoissa.  En veisi lastani koronatestiin pienen flunssan takia, vaan jäisin mieluummin kotiin ja odottaisin oireiden menevän ohi. Koronatesti oli nimittäin yksi inhottavimpia toimenpiteitä, joissa olen ollut. Saati mitä se on pienelle rimpuilevalle lapselle. Olinkin ilahtunut THL:n uudesta ohjeistuksesta, ettei lapsia tarvitse pienten hengitystieoireiden takia enää testata. Päiväkotien ja koulujen alettua on paljon pöpöjä liikkeellä lasten keskuudessa. Mielestäni HUS:n koronapotilaita hoitanut lääkäri sanoi hyvin, jos aikuisiin tarttuu nyt kausiflunssat ja vatsapöpöt, se on merkki siitä ettei koronaa varten annettuja hygieniaohjeita ole noudatettu tarpeeksi hyvin. Suojaavathan maskit, käsidesit ja turvavälit myös niiltä. Itse en perusterveenä aikuisena henkilökohtaisesti pelkää virusta ja itse tällä hetkellä uskon, että tämä koronavirus jääkin kiertämään maailmaa. Lieväoireisena mutta helpommin tarttuvana versiona kuin tämän vuoden alussa. No, se jää nähtäväksi, lopputulosta ei tiedä kukaan. Matkustaminen korona-aikana on kuitenkina asia, josta haluan kirjoittaa nyt oman kantani.

 

 

 

Pääsimme maaliskuussa Kaliforniasta Suomeen viimeisellä lennolla. Sen jälkeen peruuntui monia varattuja matkoja. Verbierin pääsiäinen, Lontoon yllärisynttärit, äitienpäiväreissu Espanjan kotiin, Monacon GP, perinteinen reissujuhannus.. Keväällä ei lähdetty edes Lappiin, vaikka lunta olisi ollutkin – ja vaikka moni tuttu keksikin syyn päästä Uudenmaan rajasulkujen yli. Varasin keväällä kuitenkin nyt syksyksi lennot Espanjaan, ajattelin että korona olisi silloin muisto vain. Kesällä näyttikin lupaavalta. Tutut reissasivat ympäri Eurooppaa ja nauttivat edullisista hinnoista ja rauhallisista kohteista. ”Kyllä mekin sitten syksyllä..” Nyt kun tartunnat ovat luonnollisesti rajoitusten purkamisen myötä lisääntyneet, tilanne onkin toinen. Meidän piti lähteä ensimmäistä kertaa yli vuoteen käymään Espanjan asunnollamme nyt syyskuun alussa, mutta päätin perua lennot. Ennen remontin valmistumista piti lentää myös parin viikon kuluttua veneilemään Rivieralle (Ranskaan tai Italiaan), mutta peruttiin sekin. Ei sen takia, että itse pelkäisin koronaa tai haluaisin välttää karanteenin, vaan sen takia, etten halua antaa omalla käytökselläni muille huonoa esimerkkiä. Olisimme voineet lentää myös suoraan Italiaan ja veneillä vain siellä, mutta sekin olisi tuntunut väärältä. Mieluummin matkustan sitten, kun voin tehdä sen 100% hyvällä omallatunnolla.

 

 

 

 

Matkustaminen on mielestäni yksi parhaimmista luksusjutuista, johon rahansa voi käyttää. Auringon tuntu iholla, sen mielialaa kohottava vaikutus ja uusien paikkojen ja kulttuurien näkeminen on aivan ihanaa. Meille se on yleensä myös ainoa tapa päästä täysin irti arjesta ja töistä, jotka seuraavat kotimaassa kaikkialle. Loma, etenkin ulkomaille, on ollut aina täydellinen keino palautua, nukkua univelat pois ja kerätä D-vitamiinivarastot aurinkolomalta täyteen. Kaipaan tällä hetkellä ihan valtavasti ulkomaille, enkä ymmärrä miten olen aiemmin niin kovasti inhonnut muka lentämistä. Odotan, että maailma taas aukeaa ja pääsemme tutkimaan sitä perheeni kanssa ihan loputtomiin. Kuitenkin nyt koen, että on aika pysyä Suomessa. Aurinko olisi tehnyt niin hyvää ja pieni loma tämän remontti-, väliaikaiskoti-, ja muuttokaaoksen ja stressin keskellä olisi enemmän kuin tarpeen. Koronan leviämistä matkustamisen välttäminen tuskin pysäyttää, se vain hidastaa sitä ja virus jatkaa leviämistään kunnes liikkuminen taas mahdollistetaan. Viruspotilaat eivät myöskään enää kuormita samalla tavalla erikoissairaanhoitoa kuin aiemmin, sillä tehohoidon tarpeessa olevia sairastuneita ei ole enää niin paljon. Kuitenkin tällä pelataan aikaa rokotteen kehittämiselle ja viruksen ja sen käyttäytymisen tutkimiselle. Kun maltamme pysyä vielä hetken kotimaassa, on turvallisen matkustamisen aika varmasti pian täällä.

 

 

 

Kotimaan matkailu on kuitenkin sallittua ja varsinkin suomalaisten yrittäjien kannalta kovin suositeltuakin. Lähdemme ensi viikolla mökille Lappiin, jonka jälkeen päästään vihdoin kantamaan kamat uuteen kotiin. Stressi, huolet ja turhautumiset saavat luvan jäädä sinne tunturipolujen varrelle. Oon aika fiiliksissä mökkireissusta, en ole nimittäin koskaan käynyt Lapissa ilman lunta vaikka muuten vietämme siellä pitkiäkin aikoja. Vaikkei lämpöä nyt olekaan luvassa, uskon luonnossa liikkumisen, puhtaan ilman ja Lapin taian vaikuttavan näihin katossa huiteleviin kortisolitasoihin oikein positiivisesti. Maastojuoksua, patikointia ja lenkkejä koirien kanssa, pyöräilyä, Miksun treenejä ja alkavan ruskan ihastelua.. Tähän tilanteeseen parasta, mitä voin kuvitella.

 

Mitä ajatuksia teillä on herännyt koronamatkustamisesta? Ootteko kenties käyneet reissussa itse vai peruneet varattuja matkoja?

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


3 Comments
 • Sara
  Posted at 09:49h, 01 syyskuun Vastaa

  Vaikka matkustaminen onkin nyt sallittua tuntuisi se jotenkin moraalisesti todella väärältä. Hassulta ehkä kuulostaa mutta tietyllä tapaa koen sen kunnioituksena kanssa ihmisiä kohtaan ja kenties niitä kaikkein heikoimpia ihmisiä jotka eivät pysty itse itseään suojelemaan. Ainakin pyrkii itse tekemään kaikkensa sen suhteen, että saisi viruksen sen verran aisoihin rokotteella ettei tarvitsisi olla huolissaan normi elämästä kokoajan. Myönnän, että pistää vähän vihaksi kun näkee ihmisten matkustelevan ihanvaan hupi mielessä. Ei kateellisuuden takia vaan siksi etten voi ymmärtää miksei voida kaikki nyt yrittää edes kantaa oma kortemme kekoon ja välttää rajojen ulkopuolelle matkustamista. Nyt jos milloin olisi tärkeää laittaa nekin rahat kotimaahan ja tukea oman maan taloutta. On mielestäni tavattoman itsekästä myös postailla kuvia siitä miten nyt on ansaittu tämä auringon otto (nimeltä mainitsematta ketään mutta eräät somepersoonat antavat itsestään vain todella itsekkään kuvan käyttäytymällä näin)

  Jokaisen pitää malttaa nyt mielensä, hetken vielä.

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:50h, 01 syyskuun Vastaa

   No siis mua ärsyttää se myös, eikä tosiaan siksi etten itse pääse – pääsisinhän ja olisin päässyt kesälläkin milloin vain jos olisin halunnut lähteä. Mulle ei se karanteenikaan periaatteessa olisi ongelma kun voin tehdä töitä missä tahansa ja keväällä tuli oltua kotona pikkusen pidempään kuin pari viikkoa 😀 Mutta en halua lähteä. Ja kuten säkin sanoit, kun tuetaan nyt taloutta täällä Suomessa, voimme sitten matkustaa myöhemmin hyvällä omallatunnolla. Ihan jokainen meistä olisi ansainnut auringonottoa, lämpöä ja lomaa tällaisen vuoden jälkeen.

   Sen aika tulee kuitenkin varmasti vielä, toivottavasti nopeammin kuin arvaammekaan 🙂 Kiva että jaoit samoja ajatuksia!

 • mirvaannamarian
  Posted at 21:31h, 02 syyskuun Vastaa

  Toivottavasti kotimaanmatkailu olisi jatkuvasti kasvava trendi, Suomessa on upeita kohteita <3 Kotimaanmatkailun suurin ongelma on ollut ainakin omien havaintojeni mukaan korkeat hinnat. On halvempaa lentää viikoksi Keski-Eurooppaan.. Nyt toivottavasti moni on löytänyt "pakon edessä" Suomi-suosikkeja ja matkailu täällä omien rajojen sisäpuolella yleistyisi jatkossakin.

  Kiitos kommentistasi, toivottavasti me päästään kaikki pian niihin omiin unelmakohteisiin, kotimaassa tai kaukana <3

Post A Comment