Lamauttava syysväsymys – ennakoi ja vältä tänä vuonna

 

Tähän aikaan vuodesta moni suomalainen on miettinyt tuskaisena, miten selvitä talvesta jos perinteiselle aurinkolomalle vuoden pimeimpään aikaan ei pääsekään? Itse toivon, että talvella pystyisi jo matkustamaan edes johonkin valoisampaan paikkaan, mutta sitähän ei kukaan voi vielä tietää. Moni jättää kuitenkin reissut varaamatta ja hyvä niin, näinä aikoina saa ja pitääkin olla varovainen. Miten näistä pimenevistä illoista, kylmenevistä säistä ja alkaneen arjen tuomasta väsymyksestä voi selvitä sen suuremmin uupumatta? Itse pimeydestä helposti oireilevana tiedän omien kokemusteni kautta, mikä oikeasti toimii.

 

 

 

Aloitan siitä monen mielestä tylsimmästä, mutta niin valtavan tehokkaasta keinosta. Liikunta. Kun siitä alkaa tehdä nyt tavan ja näkee sen eteen vaivaa, kuukauden päästä säännöllinen liikkuminen voi olla jo hyvää vauhtia tulossa lopulliseksi elämäntavaksi. Liikunta antaa niin paljon energiaa ja parantaa unenlaatua, jolloin tunnet itsesi aamulla levänneeksi. Pimeinä iltoina on joskus vaikea lähteä, mutta muista silloin tavoitteesi. Hyvä ja energinen olo, terveellisempi elämäntyyli ja joillakin myös kehonkoostumuksen muokkaaminen. Nyt kun treenaan kolmatta viikkoa itse säännöllisesti ja tietyn ohjelman mukaan, siitä on tullut jo tapa. Enää en ajattele, että vitsi miten mä saan sen salille menon mahtumaan tähän viikkoon, vaan menen sinne silloinkin, kun on vähän kiire. Tämä kolmas viikko on myös ollut ensimmäinen, kun olen kunnolla saanut kiinni vanhasta tutusta 22-06 unirytmistä. Kiitos säännöllisyyden. Olen täynnä energiaa eikä laiskota, eikä tee juuri ollenkaan mieli syödä mitään epäterveellistä. Liikunta syksyllä kannattaa olla kuitenkin sellaista, ettet rasita itseäsi liikaa. Jos et treenaa tavoitteellisesti, unohta maksimit ja tee vähän pienemmillä painoilla salilla äläkä juokse niin kovaa. Maksimisuoritukset vievät helposti liikunnasta tekemisen ilon ja saavat aikaan myös aikamoiset lihaskivut ja -jumit. Sekä lamauttavan väsymyksen treenin jälkeen, jolloin syysväsymyksen torjuminen liikunnalla on kääntynyt itseään vastaan.

 

Syö säännöllisesti ja nauti lämpimiä ruokia kylmenevällä säällä. Aloitin tänä vuonna syömään intuitiivisemmin, eli kuuntelen kehoani ja sen viestejä, mitä nyt kannattaisi syödä. Kylmillä ilmoilla lämpimät ja mausteiset ruoat houkuttelevat, kesällä suosin taas paljon salaatteja. Mausteiden on sanottu vilkastuttavan aineenvaihduntaa, joka sekin vaikuttaa vireystasoon.

 

 

 

 

Aloita myös D-vitamiinin syönti ajoissa. Aurinko piristää, mutta omia D-vitamiinivarastojani sekään ei tarpeeksi korjannut. Vaikka olen jo vuosien ajan matkustanut joka talvi useampaan kertaan aurinkoon, toissa kesänä D-vitamiinitasoni oli keskellä kesää kahden Espanjassa vietetyn viikon jälkeen juuri ja juuri viitearvojen sisällä. Kun aloin syödä D-vitamiinia purkista, nousi arvo lähes ylärajalle vain puolessa vuodessa. Valitse valmiste tarkkaan ja syö sitä päivittäin. Muutkin vitamiinit ja kivennäisaineet kannattaa testata labrassa. Nykyään näihin testeihin pääsee yksityisillä lääkäriasemilla, Synlabissa tai esimerkiksi puhti.fi kautta ilman lähetteitä. Kannattaa valita mahdollisimman monipuolinen paketti, jotta saa kattavan kuvan terveydestään. Joskus pienikin puutos voi oireilla hyvinkin isosti.

 

 

 

 

Kaamosmasennus ja kaamosrasitus ovatkin sitten asia erikseen. Ne ovat lääketieteellisiä termejä, joista kaamosmasennus aiheuttaa joskus hyvin voimakkaitakin mielenterveysoireita. Niidenkin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn sopii kuitenkin samat keinot kuin sen lievemmän syysväsymyksen. Tulokset eivät välttämättä ole yhtä tehokkaita, sillä toiset reagoivat pimeyteen hyvin voimakkaasti. Kaamosmasennus on tila, jossa pimeyden lisääntymisen myötä ihminen alkaa masentua tai kokee erilaisia masennusoireita, kuten mielialan laskua, mielialan vaihteluja, väsymystä, ruokahalun kasvua ja jopa painonnousua. Kaamosmasennus poikkeaa tavallisesta masennuksesta siten, että sen oireet ovat voimakkaimmillaan iltapäivisin. Kaamosrasitus sen sijaan on lievempi ja huomattavasti yleisempi muoto kaamosoireilusta. Kaamosrasituksesta puuttuvatkin nimensä mukaisesti masennusoireet, mutta olo voi muuten olla kaikin puolin vetämätön. Kaamosrasitukseen kuuluvat väsymys, makeanhimo, liikaunisuus sekä lihominen nimenomaan talvikuukausina.

 

Hanki kirkasvalolamppu, se auttaa nimittäin jo nyt. Valohoito on tehokkainta, kun se toteutetaan klo 5:30-9:00 välisenä aikana. Kirkasvalolampun edessä tulisi olla silmät auki noin 30-60 minuuttia ja Duodecimin ohjeen mukaan maaliskuulle saakka mielellään päivittäin toteutettuna 5 päivänä viikossa jolloin se on tehokkainta. Oireet uusiutuvat yleensä 1-3 viikon kuluttua valohoidon päättämisestä, joten hoitoa ei kannata lopettaa kokonaan.

 

 

 

Jos siedät kofeiinia, ole itsellesi lempeä äläkä kiellä niitä ylimääräisiä kahvikuppeja. Energiajuomat suosittelen unohtamaan kokonaan, ne sisältävät paljon muita haitallisia ainesosia. Itse ainakin juon syksyllä enemmän kahvia kuin yleensä ja saan sillä itseni helpommin työpäivän jälkeen salille tai muuten vain liikkeelle. Kofeiinia tulee kuitenkin helposti nautittua liikaa. Tiedät saaneesi kofeiiniyliannostuksen silloin, kun kiinnität huomiota tihentyneeseen sydämen sykkeeseen, tärinään tai levottomuuteen. Pahimmillaan kofeiini voi laukaista jopa paniikki- ja ahdistuskohtauksia, joten kyse on senkin puolesta jo vakavasta aiheesta.

 

Lopuksi vielä se ainakin minulle kaikkein tärkein. Keskity hyvään. Synkimpinäkin aikoina jokaisen elämästä löytyy jotain hyvää. Tee kiitollisuusharjoituksia ja ota vaikka itsellesi jokin esine, jota katsomalla muistat ajatella edes sen hetken mistä olet sillä hetkellä kiitollinen ja mitkä asiat tuovat elämääsi iloa juuri nyt. Positiivinen asenne kantaa pidemmälle kuin uskotkaan. Kiitollisuus lisää onnellisuutta ja merkityksellisyyden tunteita. Onnellinen ja elämälleen merkityksen löytänyt ihminen on myös se, joka voi ja menestyy yleensä paremmin kuin negatiiviset kanssasisaret.

 

Mikä on sun paras keino pysyä virkeänä syksyllä ja miten meinaat selvitä talvesta ilman matkustamista valoon ja lämpöön?

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian

 


2 Comments
 • Avatar
  Marisca
  Posted at 08:29h, 06 syyskuu Vastaa

  Kiitos loistavista vinkeistä!

  Olen 100% syysihminen. Rakastan raikkaita tuulia, hämyisiä usvaisia iltoja, lehtikasoissa hyppelyä. Kaikkea syksyistä. Kotona taas pehmeään huopaan kääriytymistä, kynttilöiden polttamista, hyvän kirjan lukemista kaakaokupin tai viinilasillisen kanssa.

  Vinkkiesi lisäksi lisäisin vielä: tee kivoja, luovia asioita kotona.
  Leivo tai kokkaa maukkaita juttuja, kokeile uusia reseptejä.
  Kokeile käsitöitä: virkkaa tai neulo itsellesi tai lahjaksi.
  Askartele kortteja ilahduttaksesi ystäviä. Tee vaikka joulukortit hyvissä ajoin itse.
  Piirrä, maalaa tai muovaile pieniä taideteoksia, anna niitä ystäville joulu- tai muiksi lahjoiksi. Kirjoita päiväkirjaa, kirjeitä tai kokeile muotoilla runoja.
  Kasvata viherkasveja, sommittele vaikka minikaktuspuutarha.
  Itsestäänselvä aktiviteetti on leffojen tai sarjojen katselu. Kannattaa toisaalta varoa, ettei se ole ainoa harrastus. Sohvan pohjalle helposti jämähtää ja passivoituu.
  Suosittelen kirjojen lukemista leffailtojen lusäksi. Ota joku teema, jota seuraat: klassikot, jotka on lukematta, .runous, dekkarit, joku tietty kirjailija, joku tietty alue (esim. käy läpi ranskalaisia kirjailijoita) tai lue uudelleen lapsuuden tyttökirjat.
  Ulkona taas on kiva valokuvata syystunnelmia, maisemia, puita tai vaikka taivasta. Tai ota luonnoslehtiö ja eväät ja luonnostele syysmaisemia. Piirrä tai maalaa kuvat valmiiksi myöhemmin kotona.

  Mukavia syyspäiviä ja -iltoja kaikille!

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 18:35h, 06 syyskuu Vastaa

   Kiitos näistä, ihania pieniä arjen piristyksiä :) Joka syksy meinaan kaivaa ne puikot + langat esille ja neuloa vihdoin ne sukat, mut aina se jää :D Joulukortteja onkin ihan parasta tehdä hyvissä ajoin ja ilman kiirettä, tulee paljon parempi lopputuloskin.

   Juuri tuollaiset listaamasi luovat jutut antavat niin paljon kun siihen hommaan vain ryhtyy!

   Samoin sinulle, oikein tunnelmallista ja ihanaa syksyä <3

Post A Comment