Hyvä olo koostuu..

 

..luonnollisesti monesta eri tekijästä. En tiedä tuntuvatko tämänkaltaiset postaukset teidän mielestä toistolta kun hehkutan kokonaisvaltaista hyvinvointia nyt niin paljon, mutta en vain voi olla kirjoittamatta asioista joita ajattelen ja tunnen jatkuvasti. Liian moni on uupunut, väsynyt alakuloinen tai kyllästynyt elämäänsä tälläkin hetkellä, vaikka usein se muutos voi olla pienten asioiden päässä, kunhan siihen muutokseen vain ryhtyy. Koostin tähän maanantaiaamun kirjoitukseeni tekijöitä, joista hyvä olo koostuu ainakin omalla kohdallani. Allekirjoitatko?

 

 

 

..stressittömyydestä, tai pikemmin stressin oikeanlaisesta hallinnasta. Stressiä on kaikilla ja joskus lyhytaikaista stressiä tarvitaankin, mutta pidemmällä tähtäimellä pitkittynyt stressi on luonnollisesti vain pahasta. Se vanhentaa, sairastuttaa ja kyynistää mieltä. Pyri eroon suorittamisesta, itselläni se onnistui parhaiten keskittymällä siihen, mistä jatkuva suorittamiseni johtui. Parin vuoden harjoittelun jälkeen olen päässyt eroon pakkomielteisestä siivouksesta, siedän paremmin pientä kaaosta ja epäjärjestystä enkä stressaa enää tuollaisista asioista samalla tavalla kuin ennen. Jos stressi johtuu töistä, ihmissuhteista tai raha-asioista, keskitä ne viimeisetkin voimasi tilanteen ratkaisuun. Liiallista stressiä ei kannata opetella sietämään, sillä seinä tulee jossain vaiheessa vastaan.

 

 

 

 

..levosta. Kukaan ei jaksa loputtomiin painaa sata lasissa ilman taukoja. Tärkein tekijä on tietysti laadukas yöuni. Jos et tiedä paljonko unta tarvitset, kokeile (jos pystyt esimerkiksi lomalla) kolmena yönä nukkua niin pitkään kuin nukuttaa, ilman herätyskelloa siis. Neljäntenä aamuna univelkasi pitäisi olla kuitattu ja sen yön unimäärä on se sinulle optimaalinen. Aikuisilla se vaihtelee yleensä seitsemästä tunnista yhdeksään tuntiin. Tämän mukaan voi sitten säätää omaa unirytmiään omaan arkeen sopivaksi.

 

 

 

 

..liikunnasta – tämä on oma suosikkini. Liikunta on itselleni elinehto. Tällä hetkellä noudatan treeniohjelmaa, mutta painotan aina oman kehon kuuntelua. Jos tuntuu, että salitreeni on tänään liikaa, vaihdan sen johonkin muuhun mitä kehoni tuntuu kaipaavan. Joskus se on lepoa, lepopäivinäkin pyrin kuitenkin aina tekemään vähintään sen kävelylenkin. Liikuntaan jää hyvällä tavalla koukkuun ja se on edellytys jokaisen meidän hyvinvoinnille. Viimeistään keski-ikäisenä olisi syytä aloittaa liikuntaharrastus, sillä liikkumaton keho on alttiimpi sairauksille eikä jaksa kannatella meitä ikääntyessämme. Liikunta on myös tehokas masennuksen ja ahdistuksen ennaltaehkäisijä ja se parantaa unenlaatua ja vähentää herkkuhimoa. Alku on hankalaa, mutta nopeasti siihen pääsee kiinni. Voisin kirjoittaa liikkumisesta varmaan loputtomasti, ja välillä haaveilenkin että voisinpa tehdä liikuntaa joskus työkseni. No, ehkä mielenkiinto säilyy kuitenkin paremmin näin kun se on vain iso osa vapaa-aikaani.

 

 

 

 

..luonnosta. Olen vasta viime vuosien aikana löytänyt luonnon ihanuuden. Metsässä voin hyvin, kehoni ja mieleni rauhoittuu ja saan energiaa ja uusia ideoita. Hengitän metsän raikasta ilmaa ja saan siitä voimaa koko kehooni. Uskomaton tunne. Olen jäänyt myös koukkuun kylmävesiuintiin. Kylmäaltistus tuntuu ihanalta ja olenkin aivan innoissani, että uudessa kodissa pääsen tulevana talvena uimaan omalta laiturilta. Luonnonvesissä uiminen on ainutlaatuinen kokemus, mutta kylmäaltistusta voi kokeilla myös ihan vain suihkussakin. Suosittelen kokeilemaan myös lämpötilan vaihteluja. Kylmä-kuuma-kylmä -suihkuilla hoidin aikanaan unettomuutta, josta kärsin fluorokinoloniantibioottien aiheuttaman ahdistuksen aikana (en muuten suosittele ketään koskaan syömään fluorokinoloniantibiootteja niiden valtavien haittavaikutusten vuoksi) ja se toimi todella hyvin. Mutta, takaisin itse aiheeseen. Luonnossa liikkumisella on paljon terveysvaikutuksia ja se on tehokas keino lievittää stressiä. Olen kirjoittanut siitä aiemmin useita postauksia, löydät ne ainakin hakusanoilla luonto ja metsä.

 

 

 

..ravinnosta, ja sillä onkin iso merkitys myös henkiselle hyvinvoinnille. Suoliston ollessa kunnossa myös mieli voi paremmin.  On esitetty, että 90 prosenttia aivojen välittäjäaineista olisi suoliston alueella. Ei siis ihme, että ravinto vaikuttaa niin voimakkaasti myös mielen hyvinvointiin. Suoliston ja aivojen välinen yhteys kulkee vagus- eli kiertäjähermon kautta. Moni tietää, että vagushermon rauhoittaminen hengitysharjoitusten avulla rauhoittaa tehokkaasti esimerkiksi ahdistunutta oloa ja lievittää ahdistuksen fyysisiä oireita. Tämä sama hermo on yhteydessä suoraan suolistoon. Suolistossa valmistuu myös mielihyvähormoni serotoniinia. Siitä on siis pidettävä hyvää huolta. Ensin suosittelen keskittymään ravintoaineiden riittävään saantiin ja säännöllisiin ateriaväleihin. Nyrkkisääntö: Syö vain viisi kertaa päivässä, joka aterialla hitaita hiilareita, proteiinia ja hyviä rasvoja. Ei naposteluja. Kun pystyt tähän, voit alkaa kuunnella kehoasi enemmän. Mitä se milloinkin kaipaa, ehkä lämmintä ja täyteläistä ruokaa tänään, huomenna jotain kevyempää? Itse suosin puhtaita, luomutuotettuja raaka-aineita, vältän sokeria ja valkoisia jauhoja, maitotuotteita ja kieltäydyn kokonaan keinotekoisista makeutusaineista ja esimerkiksi rasvattomista maitotuotteista.

 

 

 

 

..oman terveyden seuraamisesta. Käyn säännöllisesti verikokeissa, sillä pari vuotta sitten juuri niistä paljastui muun muassa raudanpuute, anemia ja muut vitamiininpuutokset, jotka vaikuttivat olennaisesti terveyteeni ja hyvinvointiini. Kun arvot ovat  nyt kunnossa, voin todella hyvin ja olen energisempi kuin koskaan. Hyödynnä yksityisten lääkäriasemien ja laboratorioiden tutkimuspaketit ja testaa itsesi. Tähän kategoriaan kuuluvat myös säännölliset hammaslääkärikäynnit ja muut vuosittaiset terveystutkimukset. Ethän unohda niitä?

 

 

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


No Comments

Post A Comment