Chia-vanukas on palannut

 

Tuntui vähän oudolta kirjoittaa chia-vanukas ja piti oikein googlata, onko se nyt oikeasti vanukas, kun mielessäni kutsun tätä chia puddingiksi. Mutta kyllä, chia-vanukas oli ihan suomenkielinen nimi tälle muutaman vuoden takaiselle terveysruokahitille. Chia-vanukas on siis chiasiemenistä valmistettu niin ikään tuorepuuro, joka jähmettyy yön yli jääkaapissa. Lopetin itseasiassa kaksi vuotta sitten chiasiementen käytön kokonaan yli vuodeksi. Söin niitä vähän liikaakin ja kun lopulta monen tekijän summana sairastuin jopa anemiaan, jouduin jättämään kaikki omega 3-rasvahappoja sisältävät ruoka-aineet pois kunnes veri oli taas kunnossa.

 

Muuton yhteydessä löysin kotoa avaamattoman chiasiemenpussin ja nappasin sen kesälomaksi veneelle. Siitä se lähti, chiakausi osa 2 ja ai että, olipa ikävä näitä herkkuja. Useampana päivänä on valmistunut chia-vanukas jos toinenkin ja kesän ja alkusyksyn marjasesonki teki reseptikokeiluista entistäkin herkullisempia.

 

 

 

Valmistan itse chia-vanukkaat siten, että teen itse chiamössön valmiiksi edellisenä iltana. Se saa tekeytyä jääkaapissa yön yli ja aamulla sekoitan sen lisukkeisiin. Voit sekoittaa sen yhdessä isommassa astiassa (etenkin jos teet kerralla enemmän) tai jakaa jo valmiiksi laseihin tai kulhoihin.

 

Chia-tuorepuuron valmistat helposti lisäämällä vain chiavanukkaan joukkoon kaurahiutaleita ja vähentämällä chiasiementen määrää 1-2 ruokalusikallisella riippuen haluamastasi koostumuksesta. Chiavanukkaasta saa loputtomasti erilaisia versioita, tänä aamuna kokeilin tätä perusreseptiä yhdistettynä maapähkinävoihin ja vadelmiin.

 

 

 

Chia-vanukas kahdelle

 

4 rkl chiasiemeniä

2,5 dl kauramaitoa tai kookosmaitoa

1 banaani

loraus vaahterasiirappia

ripaus kanelia ja kardemummaa

kourallinen mansikoita, lakkoja tai muita marjoja joista pidät

kaura- tai kookosjogurttia

 

 

 

Sekoita astiassa valmiiksi kaikki ainekset paitsi marjat ja jogurtti. Jätä tekeytymään noin 15 minuutiksi, jonka jälkeen sekoita uudelleen (tällä vältetään chiasiementen paakkuuntuminen) ja säilytä jääkaapissa yön yli. Lusikoi valmis vanukas aamulla laseihin tai kulhoihin ja lisää haluamasi jogurtti ja tuoreet marjat. Chia-vanukas on vatsasi ja ruoansulatuksesi paras ystävä sekä pitää lisäksi myös nälän loitolla.

 

Kokeile joskus tehdä pelkkää chiahyytelöä laittamalla vesilasiin ruokalusikallinen chiasiemeniä yöksi. Tuo ruokalusikallinen on pian täyttänyt koko lasin, sillä siemenet turpoavat ja keräävät itseensä runsaasti nestettä. Jos kärsit vatsaongelmista, chiahyytelöstä voi olla apua. Se toimii pellavansiementen tavoin, kuidut nopeuttavat ruoansulatusta ja helposti liikkuva massa täyttää suolistoa. Lisäksi chiasiemenet ovat yksi parhaimmista kasvikunnan proteiinilähteistä. Senkin ansiosta ne pitävät olon kylläisenä. Chiasiemenet kannattaa aina liottaa nesteeseen ennen niiden käyttöä.

 

 

Voi hyvin tänään <3

 

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


Tags:
,
4 Comments
 • Avatar
  Kaisu Karjalainen
  Posted at 14:49h, 16 syyskuu Vastaa

  Hei, ensiksi kiitän mielenkiintoisesta blogista! Ylität itsesi kauniilla kuvillasi ja monipuolisella sisällöllä uudelleen ja uudelleen. Nyt haluaisin kysyä sinun kokemuksiasi tarkemmin tuosta Omega3:n ja anemian yhteydestä. Olen kamppaillut alhaisen hb:ni kanssa vuosikymmeniä. Nyt saan sitten Ferinjectiä suoneen ensi viikolla. Saas nähä, tapahtuuko mitään mullistavaa. Olen syöny E-Epaa vuosikaudet, lähinnä alakuloon ja jaksamiseen. Olen tauottanutkin sitä, mutta yrittänyt ottaa pimeänä vuodenaikana.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 18:12h, 16 syyskuu Vastaa

   Kiitos kovasti ja ensinnäkin ihan mahtavaa että saat rautainfuusion, se todella muutti mun elämän ❤️

   Mulle lääkäri sanoi silloin että alhaisen hb:n vuoksi tauolle kaikki verta ohentavat valmisteet (omega 3 jne) ennen kuin tilanne on normaali. Nehän täytyy tauottaa aina ennen leikkauksiakin jne juuri sen verta ohentavan vaikutuksen takia. Kapseleita en enää käytä ollenkaan mutta saan omegat juurikin chiasta ja kalasta jne.. Nyt voin ainakin todella hyvin ☺️

   Toivottavasti saat pian apua oireisiin❣️

 • Avatar
  Kaisu Karjalainen
  Posted at 19:08h, 16 syyskuu Vastaa

  Kiitos vastauksestasi! Näin arvelin itsekin kun tutkin tuon Omega3:n vaikutuksia veren koostumukseen. Olen tauottanut sitä ennen leikkauksia. Merkillistä, että saan sitten ihan ammattilaisilta ohjeita, että sitä käytetään mm. tarkkaavaisuushäiriöihin ja mielialan nostamiseksi. Ei kyllä ole varoitettu, että se vaikuttaisi näinkin veriarvoihin. Taidanpa yrittää syödä enemmän kalaa yms. Hyvää syksyä! Oletkin täällä pohjoisessa nauttinut kauniista syksystä niin kuin miekin.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 09:59h, 22 syyskuu Vastaa

   Hei sori mä olin unohtanut palata tähän! Omega-3 on keholle todella tärkeää ja sitähän käytetään moneen vaivaan, se myös piristää juuri verta ”ohentavan” vaikutuksen ansiosta, eli kansankielellä veri jaksaa kulkea paremmin suonissa ja viedä happea soluille ja aivoille. Siinä missä 10-15 vuotta sitten kärsin aivan liian korkeasta hemoglobiinista ja paksusta verestä, sain paljon apua omegavalmisteista.

   Raudanpuutteiselle ja anemiasta kärsiville se ei ole optimaalisin valmiste. Mielialan laskut ja tarkkaavaisuushäiriöt voivat hyvinkin johtua vakavasta raudanpuutteesta. Toivottavasti infuusiosta on sulle apua ja kannattaa muistaa, että s-ferrit saisi olla aina yli sadan, mulla itselläni oli oireita vielä arvolla 69. Viitearvot ovat vielä aivan päin sanonko mitä, mutta uskon että pian niitä nostetaan reilusti kun ongelma on nyt niin valtavan yleinen.

Post A Comment