Mitä remppa on opettanut?

 

Remontti on ollut kyllä varsinainen koettelemus, en yhtään ihmettele että jotkut jaksavat puhua vielä vuosienkin jälkeen kuinka raskasta aikaa talonrakennus tai remppa oli – sitä se todella on. Ja se on kyllä varmasti näkynyt ja kuulunut mun somessakin. Jotenkin rakentamisen vielä aiemmin ymmärsinkin enkä sellaiseen urakkaan lähtisi kyllä ikinä – toisaalta en haluaisikaan mitään täysin uutta vaan pidän ennemminkin rakennuksista joilla on jo takanaan tarina tai ”sielu”, mutta kyllä se remppakin voi vaan koetella hermoja. Ja toisaalta taas lisätä kärsivällisyyttä, kiitollisuutta ja tietoutta, mitä tulee rakentamiseen ja sisustamiseen. Mitä kaikkea remppa sitten on minulle opettanut?

 

 


..Tuplaa
, ainakin aikataulu ja budjetti.

 

..Jos etsit hyvää tekijää hommalle X, Google on yllättävän hyvä apu. Kun se kaverin hyvä tyyppi kaveri on feidannut ja lakannut vastaamasta puheluihin tai putkimies ollutkin ryyppyputkimies, Googlesta olen löytänyt aivan loistavat tekijät. Usein ne ensimmäiset hakutulokset ovat olleetkin alansa parhaita.

 

..Tutki työnjälkeä etukäteen jos mahdollista. Ihmisillä on niin eri käsityksiä hyvin asennetusta lattiasta, kaapistoista tai listoituksista. Jos tuttu on ollut tyytyväinen, käy itse paikan päällä vilkaisemassa.

 

..Nälkä kasvaa syödessä, nimittäin meidän piti vain tehdä keittiö, sillä tässä ei ollut keittiötä ollenkaan. Samalla menikin lähes koko talo uusiksi. Kaikki on tietysti helpompaa tehdä kerralla kun talo on tyhjä, mutta tämä vaikutti hieman aikatauluihin ja remppa venyi reilusti yli puolet pidemmäksi kuin suunniteltiin.

 

..Varmista ainakin kahteen kertaan, aikataulut ja mitat. Jos yhtään epäilyttää jokin juttu, kysy. Olen itse varmasti ollut tosi ärsyttäväkin kun olen kyseenalaistanut monta juttua työmaalla, mutta usein ollut myös oikeassa. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, paitsi jos mun mieheltä kysytään. Mulla ei kuulemma muita olekaan.

 

..Siivous, siivous, siivous. Aina aika ajoin työmaalle kannattaa tilata välisiivous, se helpottaa raksamiesten hommaa huomattavasti ja saa kaaoksen näyttämään paljon pienemmältä kuin se oikeasti on. Välttyy todennäköisemmin niiltä hermoromahduksilta.

 

..Valmistaudu henkisesti ainakin niihin hermoromahduksiin ja takaiskuihin. Vaikka olenkin kovin optimistinen ja lähes aina positiivinen, remppa ei kuulu enää tähän. Pieni pessimismi auttaa silloin, kun hommat eivät etene ja kas, yks kaks huomaakin että olihan se lattia jo valmis ja sähkötöissä meni vain pari viikkoa aiemmin ajatellun kuukauden sijaan. Olen lähtenyt raksalta vittuuntuneena, ahdistuneena, stressaantuneena ja kyyneleet silmissä monta kertaa.

 

..Jos et ole tällaiseen valmis, älä remontoi. Uskon, että lopputulos palkitsee kyllä, mutta se on todella suuren vaivan ja työn takana. Itse en esimerkiksi yhtään pienemmän lapsen kanssa lähtisi tähän urakkaan, en todellakaan.

 

..Yhdistelmän hana + allas keksijä ansaitsi jonkinlaisen kotirauhanpalkinnon. Vietetään tässä nyt toista viikkoa niin, että ainoa veden lähde on suihku. Siinä pesee hampaat, kasvot, kädet, tiskaa kahvikupin ja puurokulhon, ottaa vettä kahvinkeittimeen – niin ja käy tietysti suihkussa. Näinkin selviää, ihme kyllä, mutta kivaa se ei ole.

 

..Raksan keskellä asuminen muistuttaa jollain tavalla lapsuuden mökkireissuista. Pikkuisen paremmalla sängyllä ja ilman sohvaa. Maassa on muuten ihan mukava syödä noutoruokaa. Mutta seikkailu tämä on.

 

..Älä remontoi tai ainakaan asu remontin keskellä Woltin kuljetusalueen ulkopuolella. En tiedä millä eläisin muuten, eineksiä ei nimittäin jääkaappiini tuoda kuin kuolleen ruumiini yli. Tai hammasleikkauksen jälkeen, sillon taisin syödä pari tomaattikeittoa.

 

..Toisten ihmisten kodit ja normaali elämä herättävät ärsyttävää kateutta. Ainakin silloin, kun raahasi väliaikaisesta kodista tavaroita mökille tai joutui hakemaan päivittäin veneen pakastimesta koiranruokaa. Silloin kiukuttaa kun näkee toisten päivityksiä syksyn ensimmäisistä kynttilöistä sohvapöydällä. Kun itsekin niin kovasti haluaisi ne kynttilät. Ja sohvapöydän. Ja kodin.

 

..Omasta arjesta, rutiineista ja harrastuksista kannattaa pitää rempan keskelläkin kiinni. Juoksulenkillä unohtaa hetkeksi roilottamiset, kipsipölyn, liian suuret komerokalusteet ja liian pienet ikkunat. Salilla käyminen kannattaa jo siitäkin syystä, että muuttolaatikoita on sata kertaa kevyempi kannella kun on jotain millä kantaa. Kun

 

..Aina kun jotain valmistuu, siitä osaa olla ihan uudella kiitollinen. Hymyilen vain kun katson Miksun puolivalmista huonetta. Kun tilatut tavarat toimitetaan ajallaan, saa se tuntemaan jotain ennennäkemätöntä rauhaa ja tyytyväisyyttä.

 

Kaikin puolin remontti on laittanut monta asiaa uuteen perspektiiviin. Koti on kuitenkin koti, vaikka siellä olisikin vielä pieni muuttokaaos ja tavarat laatikoissa, säkeissä ja matkalaukuissa. Olisimme hyvin voineet asua hotellissa tai väliaikaisessa asunnossa vielä, mutta halusimme jo tänne. Koti on kuitenkin koti. Miksukin totesi tänään aamulla eskarimatkalla, että tärkeintä maailmassa on koti. Ja äiti ja isi. Ja niinhän se on. Ehkä juuri siksi remontti herättää niin paljon tunteita ja saa välillä epätoivon, välillä raivon partaalle, mutta toisaalta taas en voi vielä edes kuvitella sitä riemua, miltä tuntuu kun kaikki on valmista. Tärkein oppi on ollut, että jos vielä joskus remontoin jotain, en luovu edellisestä kodista ennen uuden valmistumista.

 

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


Tags:
No Comments

Post A Comment