Liian pieni kiuas ja muita kylppärijuttuja

 

Talon ainoa osa johon remontin ei pitänyt osua, on sauna ja sen yhteydessä sijaitseva kylpyhuone. Tämä tila oli uusittu myös talon myyntiä varten, eikä saunaa ole koskaan käytetty. Tilassa on muuten myös ehkä talon erikoisin osa, nimittäin hamam! Haha, siis oikeasti ihan perinteinen höyrysauna, mutta jostain syystä myynti-ilmoituksessa luki hamam ja se nauratti mua suunnattomasti. Hamam kotona.. Ensin ajattelin, että voisiko turhemmin neliönsä ja rahansa käyttää, mutta toisaalta flunssaisena varmaan itsekin istun höyrysaunassa ihan mielelläni. Se tekee varmasti myös iholle hyvää. Alimman kerroksen kylpyhuoneesta pääsee siis hamamiin ja tavalliseen saunaan. Saunaan, johon riemusta kiljuen säntäsin jo ensimmäisenä iltana uudessa kodissa.

 

 

Puolentoista tunnin lämmityksen jälkeen sauna oli kuitenkin kylmä. Tai no, 55-asteinen ja ylälauteilla löylyä heittäessä ehkä puoli minuuttia ihan lämmin. Mikä pettymys. Pienen tutkiskelun jälkeen selvisi, että syynä on tilaan nähden liian pieni ja tehoton kiuas joka ei vain lämmitä isoa saunaa tarpeeksi kuumaksi. No, saatiin sitten pieni saunaremppakin aikaan ja nyt meille on tulossa tilaan sopiva ja varmasti oikean kokoinen Iki-kiuas. Enpä olisi tällaistakaan arvannut tulevan vielä eteen. Kuka lie saunan suunnitellut ja kiukaan tilannut, se ei kuitenkaan näytä mielestäni koonsa puolesta ollenkaan pieneltä. Mutta ajattelin nyt kirjoittaa tällaisen pienen saunastoorin, jos joku siellä ostaa kiuasta sika säkissä – kannattaa olla tarkkana. Mutta eipä olisi tullut mieleen kyseenalaistaa kiukaan kokoa ja tehoa täysin uudessa saunassa. Uusi on kuitenkin toivottavasti pian tulossa, rakastan nimittäin saunomista ja olen kaivannut niin paljon omaa saunaa Eirasta muuton jälkeen.

 

Samanlaisia hassuja pieniä suunnitteluvirheitä oli muitakin. Ovet aukesivat aivan ihmeellisiin suuntiin ja valokatkaisijat sekä pistorasiat olivat erikoisissa paikoissa. Kun taloa ei ollut kukaan sen remontin jälkeen käyttänyt, ei niitä varmasti ollut kukaan tajunnutkaan. Onneksi laitettiin kerralla kaikki kuntoon, nimittäin nyt on käännetty karmit ja isketty katkaisijat ja pistorasiat sellaisille paikoille, missä ne ovat oikeasti toimivat ja käytännölliset. Jos talo joskus myydään, lupaan että tällaiset yksityiskohdat on ihan loppuun asti mietitty. En suinkaan korosta tässä omaa tehokkuutta ja ahkeruutta, vaan aivan älyttömän ammattitaitoisia työ- ja sähkömiehiä. Mä kun laittaisin valot päälle sieltä, mistä ne nyt sattuu saamaan päälle. He suunnittelevat kaiken niin järkevästi ja huomaavat kaikki viat ja puutteet, vitsi oon ollut tyytyväinen.

 

Mutta takaisin saunaan vielä. Kiukaan vaihdon lisäksi lauteiden alle upotetaan pieni jääkaappi. Saunajuomat saa siis kylmään kätevästi lauteiden alle ja virkistävän vissyn voi avata kesken löylyjen. Pieni, mutta kiva ekstra saunailtoihin. Kylpyhuoneeseen suunnittelemme vielä pientä muutosta, sillä krominväriset suihkut näyttävät nyt jotenkin oudoilta kun yläkerran kylpyhuoneiden suihkuista tulee kullanväriset. Samanlaisia ei kuitenkaan löydy kullan sävyssä joten täytyy keksiä joku ratkaisu, joka luultavasti edellyttää vähän laattojen vaihtoa. Lisäksi kylpyhuoneessa on selkeä tyhjä tila, joka mielestäni huutaa tassuammetta. Poreammetta en halua sisään, sitä kun ei tule kuitenkaan käytettyä. Vanhanajan tassuamme sen sijaan olisi ihana ja sopisi talon muuhun tyyliin.. Nämä ovat onneksi sellaisia pieniä juttuja, joita voi toteuttaa sitten myöhemmin. Pääasia että nyt saadaan kokonaisuus kuntoon ja muuttolaatikot purettua. Ja ne ensimmäiset kunnon löylyt!

 

Seuraa myös INSTAGRAM @mirvaannamarian


Tags:
7 Comments
 • Arja Vauhkonen
  Posted at 18:40h, 04 lokakuun Vastaa

  Ekologinen minäni itkee, kun ajattelen mitä energianhaaskausta on laittaa SAUNAAN KYLMÄLAITE – lisää vaan ydinvoimaa! Eikö ihminen jaksa enää kävellä muutamaa askelta kylmän juoman perässä.

  Mutta hyvä että rohkeasti teette remonttia, vaikka ei vissiin olisi ihan pakkokaan, työllistätte ja pidätte taloutta yllä!

  • mirvaannamarian
   Posted at 09:47h, 05 lokakuun Vastaa

   Itse mä en olisi saunaan jääkaappia kaivannut mutta alakerrassa sitä ei ole muutenkaan niin johonkin ”oli laitettava” ja jos jossain sitä juotavaa kaipaa niin saunassa..

   Kiva että näet asian näin, juttelin aiheesta just yhden työmiehen kanssa ja hän kiitteli siitä että on töitä, nyt koronan aikana moni on laittanut remppa- ja raksahommat jäihin ja alalta kuin alalta hommat uhkaavasti vähenevät.

 • marjaraj
  Posted at 19:44h, 04 lokakuun Vastaa

  Minkä merkkinen jääkaappi teille tulee saunaan? Me etsimme samankaltaista ratkaisua reilu vuosi sitten (olisimme halunneet jääkaapin saunaosastolle, kylpyhuoneen puolelle tosin), mutta rakennuttaja ei löytänyt sellaista, joka olisi täyttänyt vaatimukset, kun kyseessä oli kostea tila.

  • mirvaannamarian
   Posted at 09:45h, 05 lokakuun Vastaa

   Se on veneliikkeestä ostettu, voin tsekata kun olen kotona mikä merkki :)

 • marjaraj
  Posted at 14:24h, 05 lokakuun Vastaa

  Kiva, kiitos tosi paljon^^

  • mirvaannamarian
   Posted at 09:51h, 07 lokakuun Vastaa

   Pahoittelut että tässä kesti, jääkaappi on siis Isotherm -merkkinen ja ostettu Lauttasaaresta veneliikkeestä. Kiinteä malli ja asennettu lauteiden alle :)

   • marjaraj
    Posted at 19:36h, 07 lokakuun Vastaa

    Kiva, kun näit tarkistamisen vaivan, kiitos!=)

Post A Comment