Vinkkejä dieetille

 

Heissan! Dieettipostaukseni jälkeen ajattelin kirjoittaa vielä pienen listan vinkkejä painonpudottajalle. Koska miinuskalorit ovat ratkaisu painonpudotukseen ja ne tarkoittavat useimmille sitä pientä näläntunnetta aterioiden välillä, kokosin tähän vinkkejä millä helpottaa oloa ja estää herkkuihin tai naposteluun sortuminen. Ennen painonpudotusta suosittelen laskemaan oman kulutuksen ja itselle sopivat miinuskalorit. Tutki, hanki tietoa ja tarvittaessa konsultoi alan ammattilaisia tai pyydä esimerkiksi ravintovalmentajaa tekemään sinulle oma ruokavalio, mikäli et ole itse täysin varma mitä teet. Kun suunta on selvä, ohjeet tarkat ja tiedät itse täysin mitä tehdä, on homma kuin homma paljon mielekkäämpää. Pätee muuten moneen muuhunkin asiaan kuin pelkkään painonpudotukseen tai treeniohjelmaan.

 

 

 

Jos olet tottunut syömään todella suuria annoksia, pienemmät annoskoot voivat tuntua shokilta, eikä vatsa täyty. Tämä toimii kuitenkin myös toisinpäin eli pian totut pienempiin annoksiin ja 200g pihvi tuntuu yhtäkkiä ihan valtavalta eikä sitä saa millään syötyä kokonaan. Anna kehollesi aikaa tottua ja voit aina pienentää annoskokoasi vähitellen. Kuitenkin aina tavoite kirkkaasti mielessä.

 

Täytä vatsaa vihreillä. Yksikään salaattiannos itsessään ei riitä täyttämään energiantarvetta tai selättämään nälkää, sen kaveriksi vaaditaan proteiinia ja pitkäkestoisia hiilareita (ainakin suosittelen syömään hiilareita jos ne sinulle sopivat) sekä loraus hyviä rasvoja. Määrällisesti eniten lautasella saisi kuitenkin olla vihreitä kasviksia. Vatsa täyttyy, mutta kalorit ovat vähäisiä.

 

Huolehdi, että saat riittävästi proteiinia. Se pitää nälän loitolla. Kauppojen hyllyt ovat pullollaan protskuvalmisteita, mutta keinotekoisten vaihtoehtojen sijaan kannattaa suosia aina mahdollisuuksien mukaan puhtaita raaka-aineita ja luonnonmukaisia tuotteita. Oma suosikkiproteiinin lähteeni aamu- ja iltapalalle on aina kananmunanvalkuaiset joko keitettynä tai munakkaassa sekä aterioille aina joko kala, liha, kana tai tofu. Jos pohdit erilaisten proteiinirahkojen välillä, kannattaa ravintosisältöä verrata maitorahkaan, joka on yksi suosituimpia painonpudottajien proteiininlähteitä. Itse en maitorahkaa saa enää alas millään, sen verran monta vuotta sitä aikanaan mangopiltin kanssa söin että tuli totaalistoppi.

 

Juo riittävästi vettä, 2-3 litraa päivässä. Joskus näläntunne esimerkiksi aterian jälkeen saattaa olla vain janoa. Vesilasillisen jälkeen se usein katoaa. Jos olen aterioiden välillä nälkäinen, juon paljon vettä tai vissyjä, ne auttavat täyttämään vatsaa hetkeksi ja jaksan odottaa seuraavaan ateriaan. Vissyn kanssa kannattaa muuten olla tarkkana jos kärsii vatsan turvotuksesta. Yllättävän usein se on nimittäin hiilihapollisten juomien syytä.

 

Älä juo alkoholia. Tämä oli itselleni ennen se vaikein. Moni juhlailta tai -viikonloppu pilasi hyvin alkaneen treenijakson. Alkoholin käyttö pysäyttää rasvanpolton ja saa aikaan usein ihan järjettömän rasvan- tai makeanhimon viimeistään seuraavina päivinä. Lasi tai pari viiniä on asia ihan erikseen, se on ok ja joskus oikein suotavaa. Viikonlopun illalliselle toisinaan suorastaan kuuluu lasillinen lempiviiniä. Kunhan se ei ole jokapäiväistä. Yhdessä siiderituopissa on muuten mun aamiaisen verran kaloreita ja lasillinen punaviiniä vastaa yhtä jäätelöannosta. Aika hurjaa.

 

Muista, että miinuskaloreilla makeannälkä ja kaikkien herkkujen himoitseminen on yleistä. Aina kun tekee mieli sortua ja syödä roskaruokaa tai tyhjentää karkkihylly, kokeile täyttää vatsaasi terveellisillä vaihtoehdoilla. Makeannälän taltuttamiseen banaani maapähkinävoilla on ihan lyömätön yhdistelmä. Maitorahka tai esimerkiksi Alpron maustamaton soijarahka ovat myös todella täyttäviä. Munakas valkuaisista, smoothie kaurahiutaleilla tai rahka marjoilla taltuttavat yleensä joka kerta oman muka-ylitsepääsemättömän nälkäni.

 

 

 

Mitä tiukempi dieetti, sitä tarkemmin siltä on poistuttava. Asteittain, niin kuin aloituskin. Jos palaat vanhoihin tapoihin ja ruokamääriin, voit olla varma että painokin palaa. Maltillisen dieettaamisen jälkeen keho kuitenkin tottuu pienempiin ruokamääriin ja yhtäkkiä huomaat ihmetteleväsi, miten ennen jaksoit syödä kokonaisen pizzan. Rasvaa polttaessa paino saattaa tippua alussa huomattavasti, mutta jos treenaat samalla kovaa salilla, älä huolestu jos painonpudotus ei olekaan niin nopeaa. Itseltäni kiloja lähti todella helposti kun keväällä salitreenit loppuivat koronan takia kuin seinään. Kovatehoinen salitreeni kerää nestettä lihaksiin ja lopulta lihas alkaa kasvaa, eli paino nousee. Nyt kun treenit ovat kovempia, paino pysyy samana vaikka olenkin pitänyt välillä vähän tiukempia viikkoja ruokavalion osalta kun ajattelin kiristellä kesän rasvoja pois. Puntarin lukemaa tärkeämpi mittari onkin oma olo (onko se kevyt ja energinen vai turvonnut, tukkoinen, väsynyt?), peilikuva ja vaatteiden istuvuus. Painonpudotusta aloitellessa on tärkeä huomioida oma liikkuminen. Haluatko kasvattaa kunnolla lihaksia vai polttaa ennemminkin vain rasvaa? Molemmat ovat tietysti mahdollisia, mutta niitä kannattaa vähän vuorotella. Rasvanpoltto ei automattisesti tarkoita lihasten kutistumista eikä kova salitreeni isompaa vaatekokoa. Painonpudotustavoitteita laadittaessa kannattaa miettiä millainen se oma ihannevartalo on ja lähteä tavoittelemaan sitä, ei pelkästään tiettyä lukemaa vaa’alla.

 

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


Tags:
No Comments

Post A Comment