Suurin niistä on stressi

 

Trendisanaa uupumus en viitsisi edes kirjoittaa. Loppuunpalamisesta ja suorittamisesta saa lukea nyt niin monesta eri kanavasta, että välillä jopa vähän kyllästyttää. Vaikka aihe onkin äärimmäisen tärkeä. Loppuunpalamisen merkkejä pitäisi jokaisen tarkkailla ja reagoida ajoissa. Ex-suorittajana ja perfektionista tiedän mistä puhun. Pitkä matka on tultu tähän pisteeseen, jossa osaan ihan oikeasti olla rennosti. Stressi ja uupumus eivät kuitenkaan ole sama asia ja vaikka paljon hövelimmäksi olenkin onnistunut muuttumaan, stressiä muutos ei ole vienyt mukanaan. Stressi on tänä vuonna ollut läsnä monille meistä varmasti enemmän kuin koskaan. Toisaalta taas pandemia on tuonut mukanaan hidastamisen pakon, jolloin stressiä ja elämää on ehtinyt pohtia enemmän kuin ennen. Miten sun laita, stressaako vuosi 2020 enemmän vai vähemmän?

 

 

Vakavat tapaukset Tänä vuonna tuttavapiiriin on osunut useampi vakava sairastuminen. Nämä kuitenkin vielä suhteellisten nuorten ihmisten syövät ovat laittaneet ainakin minut miettimään syitä, miksi he ovat sairastuneet. Usein syöpään sairastumisen syiksi luokitellaan tupakointi, alkoholi, perinnöllisyys.. Mutta mitäs kun ne puuttuvat? Huono tuuri, sattuma? Vai olisiko sittenkin stressi? Tämä on täysin omaa pohdintaani, vaikka tiedänkin lukuisia tutkimuksia lukeneena stressin sairastuttavan. Moni syöpään sairastunut on elänyt terveellisesti, mutta stressannut sitäkin enemmän. Sama voisi olla myös huippu-urheilijoiden syöpätapauksissa. Urheilijan keho on aikamoisessa stressitilassa aktiivisella harjoittelu- ja kisakaudella. Urheilijoiden syövät usein jäävät myös huomaamatta alkuvaiheessa, sillä kova kunto ja aktiivinen treenaaminen voivat joiden lääkäreiden mukaan toimia kehon luonnollisina ”sytostaatteina” ja silloin jotkut vakavan sairauden oireet voivat jäädä huomaamatta. Korostan nyt vielä, että tämä perustuu täysin omiin pohdintoihini eikä sille ole olemassa ainakaan vielä minkäänlaista tieteellistä näyttöä. Onko joku muu ehkä pohtinut samoja juttuja?

 

Ja ennen kuin stressiä lähtee vakavan sairastumisen pelossa korjaamaan roskaruokamässäilyllä ja bileilloilla, kannattaa muistaa että niiden stressaava vaikutus näkyy sitten dagen efter, ja yleensä vielä tuplana.

 

 

Erilaista stressiä Tiedämme, että lyhytaikainen stressi on hyvästä. Se kevyt tsemppaaja ja aloitekyvyn edistäjä, joka saa asioita aikaan. Se kuitenkin tuntuu vielä miellyttävältä, toisin kuin pitkäkestoinen stressi. Se kasvaa vaivihkaa, kunnes huomaat sen merkit joko ajoissa tai liian myöhään. Uniongelmat, rytmihäiriöt, mielenterveysongelmat. Pitkittynyt stressi on monen masennuksen takana. Moni stressin aihe on oikeasti vakava. Yksinhuoltajuus, raha-asiat, epävarma tilanne koko maailmassa, ihmissuhdehuolet.. Näiden kanssa painiessa on oltava erityisen tarkkana, ettei vain jäisi yksin ja pahentaisi ongelmia. On ihailtavaa rohkeutta pyytää apua ajoissa. Kuitenkin osa varsinkin nuorten aikuisten stressistä on lopulta täysin turhaa. Vähän kuin itseaiheutettua kiirettä ja painetta. Mikä meidät saa sitten stressaamaan turhaan?

 

Itselläni tietty pakkomielle esimerkiksi kodin järjestykseen tulee kyllä ihan kotoa, mutta siitä olen toisaalta iloinen – ilman äidiltä perittyä, edelleen melko pedanttia luonnettani meidän koti olisi täysi sekasotku. Myöhemmin toisten ihmisten arvostelu on tehnyt minusta stressaajan. Ennen olin hyvin epävarma itsestäni ja yksikin kommentti vähän sinnepäin hoidetuista asioista tai vaikkapa kodin epäjärjestyksestä sai aikaan hirvittävän järjestelyn tarpeen. Kukaan ei saisi sanoa minua enää koskaan laiskaksi, sotkuiseksi tai vaikkapa hitaaksi.  Jossain vaiheessa sosiaalinen media tuntui olevan täynnä järjestelmällisyyttä, ylisiistejä koteja ja värijärjestykseen viikattuja vaatepinoja. Ne luovat paineita lähes kaikille, mutta silti siistejä kotikuvia katsotaan mieluummin kuin niitä sotkukasoja. Siksi onkin ihanaa nähdä välillä näitä ”Instagram vs. Reality” tilanteita. Pidän itsekin tietynlaisesta silottelusta ja kaunistelusta esteettisenä ihmisenä, mutta toivon että sieltä seasta löytyisi edes välillä sitä aitoutta. Ettei keneltäkään vaan unohtuisi, että ihan tavallista elämää niissä täydellisissä vaikuttajakodeissa eletään. Sama koskee tietysti myös ulkonäköasioita, nekin ovat monelle suuri stressinaihe ja vielä sellainen josta ei kehdata puhua, sillä silloin oma ulkonäkö hävettää ja ongelmaa helposti piilotellaan. Stressiä aiheuttavat yleisemmin hyväksynnän haku, epävarmuus, yhteiskunnan ja sosiaalisen median paineet ja jopa läheisten painostus.

 

Aikanaan kun liikuin julkisilla töihin tai työpäivänä alkoi kellontarkasti tiettyyn aikaan, stressasin myös paljon enemmän. Ehdinkö varmasti ajoissa? Jo pelkästään tieto siitä, että on oltava tasan 7:00 töissä työvaatteissa, sai aikaan stressiä jo edellisenä iltana. Toisille tällainen tyyli sopii, itse ahdistun ja stressaan suuresti. Sen sijaan kun saan määrittää aikataulujani pääosin itse, olen paljon suuremmalla todennäköisyydellä etuajassa ja viivyn pidempään kuin olisi edes tarpeellista. Sairaalassa sen sijaan enemmän kuin potilaan hengissä pysymisestä, stressasin paljon enemmän siitä olenko varmasti ajoissa pukkarissa. Tämä on muuten yksi syy miksen käy enää ryhmäliikuntatunneilla. Inhosin sitä tunnetta, kun kiireessä pakkasin salikassia ja oli ”pakko” ehtiä 18:10 hakemaan lappu tunnille. Nyt käyn treenaamassa itsenäisesti salilla silloin kun itselleni sopii ja nautin treenistä paljon enemmän.

 

 

Parhaimmat stressinhoitokeinot Jokaiselle toimivat tietysti eri asiat, mutta itselleni parasta stressinlievitystä on kevyt liikunta. Joskus tosin kunnon hikirääkki, riippuen ihan tilanteesta. Treenaan melko paljon, joten stressin iskiessä on yleensä tarve ennemminkin keventää. Hieronta on myös mitä parasta lievitystä stressin fyysisiin oireisiin. Tämän huomasin itsekin kun kävin pitkittyneestä stressistä ahdistuneena hieronnassa. Tunnissa ehdin täydellisesti rentoutua ja hetkeksi nukahtaakin. Stressaantuneelle keholle hemmottelevat hieronnat tai esimerkiksi päähieronnat ovat usein parempi vaihtoehto kuin raskas urheiluhieronta. Niillä kun voi hoitaa samalla myös mieltä. Riittävä uni ja tarvittaessa vaikka ne päiväunet korjaavat monta väsymyksen takia stressaavalta tuntuvaa päivää tai tilannetta. Stressaavina aikoina kalenterista kannattaa pyyhkiä pois kaikki ylimääräinen, jos suinkin pystyy. Lokakuu on ollut meille hyvin stressaava kuukausi kuten maanantaina kirjoitin. Siksi siirsin monta siirrettävää asiaa odottamaan suosiolla marraskuuta, aikaa jolloin koti on ainakin valmis ja rauhallinen turvapaikka.

 

Muista myös luonnossa liikkuminen ja metsän vaikutus hyvinvointiin, palauttava kylmävesiuinti, puhdas ruoka ja intuitiivinen syöminen, sarjamaratonit, puhelimen sivuun laittaminen, kirjat ja pelkkä tekemättömyyden ihanuus. Parhaiten mulle toimi aina ennen matkustaminen, jolloin pääsin pois kotiympäristöstä, täysin irti töistä ja aikatauluista ja sain nukkua, treenata ja lukea niin paljon kuin ikinä huvitti. Jo oman stressinkin takia toivon, että pääsemme pian hyvillä mielin matkustamaan maailmalle.

 

 

Stressiä hoitamalla voidaan helpottaa elämää ja parantaa elämänlaatua merkittävästi. Stressi (ja sen lievittyminen) näkyy ihmissuhteissa, arkisessa jaksamisessa, käytöksessä ja siinä, miten kohtelet itseäsi. Itseensä ja omaan hyvinvointiin kannattaakin vähän itsekkäästi panostaa, sillä se näkyy ulospäin. Alat tuntea olosi paremmaksi, alat näyttää paremmalta ja jopa käyttäytyä paremmin. Kaikki lähtee sinusta, joten nyt on aika huolehtia omasta hyvästä olosta. Jaa sun parhaimmat stressinhoitovinkit kommenttiboksissa!

Olisi ilo tavata sinut myös Instagramissa! INSTAGRAM @mirvaannamarian


No Comments

Post A Comment