Kaiken takana on ruokavalio

 

Sain aivan ihanan vastaanoton, kun kerroin aloittaneeni ravintovalmentajan opinnot! Kiitos kaikille kauniista sanoista ja kannustuksesta, niistä tuli todella hyvä mieli. Tosiaan olen viettänyt paljon vapaa-aikaa opintojen parissa ja koittanut imeä itseeni kaiken tiedon, jonka aiheesta irti saan. Vaikka tietämykseni ravitsemuksesta onkin ollut jo melko laaja, olen saanut juuri sitä tieteellistä tutkimustietoa monen väitteen ja uskomuksen pohjalle. Jatkuvasti kasvaa myös innostus itse valmentamista kohtaan ja tarkoitukseni onkin alkuvuodesta alkaa valmentaa myös asiakkaita. Vaikka ensin ajattelinkin tekeväni tätä vain itseäni varten, on auttamisen haluni nostanut taas päätään ja haluan jakaa tietoutta, tai pikemminkin hyvää oloa ja ruokavaliomuutosten mukana tulevia hyötyjä muidenkin elämään. Sanon jo nyt, että jos olet itse kiinnostunut ravintovalmennuksesta, laita viestiä täällä blogin kautta, yksityisviestiä Instagramissa tai suoraan meiliä mulle mirvaannamarian@gmail.com ihan vaikka heti – suunnittelun voi aloittaa milloin tahansa, vaikka varsinaisesti aloitankin näiden hommien teon vasta myöhemmin talvella. Mutta tuollaisista käytännön jutuista sitten myöhemmin lisää kun ovat ajankohtaisia. Takaisin yhteen lempiaiheistani, nimittäin ruokavalio ja sen vaikutukset hyvinvointiin ja miksi ne ovat niin lähellä omaa sydäntäni.

 

 

Aiheesta voisi kirjoittaa tietysti loputtomiin, mutta ajattelin tässä postauksessa avata hieman niitä syitä, miksi itse olen kiinnostunut nimenomaan ravitsemusasioista. Iso osa teistä tietääkin, rakastan liikuntaa. Voisin kouluttaa itseäni myös liikunta-alalla, mutta koen että ravinto on paljon isommassa osassa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia kuin liikkuminen, vaikka hyvin tärkeitä molemmat ovatkin. Ruokavalio on hyvinvoinnin perusta. Se vaikuttaa siihen kuinka nukumme yömme, miten virkeinä ja minkä näköisenä heräämme aamulla, miten jaksamme töissä ja harrastuksissa sekä kuinka sairastamme ja palaudumme. Koska jokaisen täytyy syödä, on ruokavaliomuutos mainio tapa aloittaa isompikin elämänmuutos. Usein kun elämäntapamuutos aloitetaan muokkaamalla ruokavaliota, positiiviset muutokset saavat aikaan myös sen, että alkaa tehdä mieli myös liikkua vaikka se olisi aiemmin ollut syystä tai toisesta tahmeaa.

 

Olen ollut aina hoikka, painoni on vaihdellut aikuisiällä 48 kg – 65 kg välillä elämäntilanteesta riippuen. Olen kokeillut yhtä jos toista dieettiä ja vastaavasti syönyt taas ihan mitä sattuu. Laskenut maanisesti kaloreita, punninnut ruokia ja toisaalta taas tilannut kaksi burgeria kerrallaan ja syönyt kerralla kokonaisen kakun (kyllä..). Tiedän, miten keho toimii, miten se reagoi eri ravintoaineisiin ja miten painon saa putoamaan. Tiedän kyllä helpon keinon myös sen nostamiseenkin. Skumppa ja roskaruokadieetillä saa puolessa vuodessa ihan kivasti kiloja – ja ihan huomaamatta. Läheiseni ovat pudottaneet painoa monin eri keinoin aina lapsuudestani asti. Muistan isäni kaalisoppakuurit vieläkin ja jo silloin minussa syttyi jonkinlainen kipinä tähän ”alaan”. Hyvä olo tai suuri painonpudotus eivät saa vaatia kitudieettejä. Eivät myöskään lisäravinteita tai kalliita erikoisruokia. Terveellinen syöminen on itseasiassa paljon edullisempaa kuin herkuttelu. Dieeteille on toki joskus hetkensä enkä esimerkiksi ravintovalmentaja tule koskaan keneltäkään kieltämään ruokien punnitsemista tai kaloreiden laskemista. Tiedän valmentajia, jotka hyvästä tahdostaan suojelevat asiakkaitaan kaloreiden ja grammojen laskemiselta. Ymmärrän pointin, mutta joskus tilanne on se, että asiakas haluaa eroon niistä ”viimeisistä kiloista” eikä joku välttämättä ymmärrä esimerkiksi annoskokojen tai piilorasvan merkitystä. Siksi olen alusta asti koulutuksessani sanonut, että itse valmentajana antaisin asiakkaalle myös tarkat ruokavaliot grammoineen, jos hän niin haluaa. Moni ei edes halua, eikä onneksi tarvitsekaan. Mies, josta olen aivan valtavan ylpeä, pudotti 20 kiloa painoa vajaassa neljässä kuukaudessa. Eikä laskenut yhtään kaloria, grammaa tai makroa. Yhtään kiloa ei ole tänä päivänäkään tullut takaisin.

 

 

Olen myös äiti. Tiedän, että jokainen odotus ja imetys ovat yksilöllisiä. Kukaan ei tiedä, kuinka paljon keho kerää kiloja raskauden aikana – eikä sitä, kuinka nopeasti se ne pudottaa. Niin kauan, kun hormonitoiminta ei ole ”normaalia” eli on raskaana tai imettää vauvaa, kilot voivat joko tippua silmissä tai vastaavasti jämähtää täysin paikoilleen. Sen jälkeen kun imetysaika on ohi, keho alkaa taas toimia. Tiedän, miten haastavaa on syödä ”omia ruokia” kuin muu perhe. Kun anemiadiagnoosin seurauksena aloin syödä taas punaista lihaa, olemme alkaneet syödä lapsen kanssa samoja ruokia. Lapsiperhearkeen kuuluu myös kiire, ja minä todella tiedän mitä se on. Nälkäkiukut, huonot välipalat, väsymys ja sitä seuraavat valinnat, yleensä ne huonot.. Niin tuttuja juttuja. Äitinä olemisen lisäksi teen jatkuvasti töitä kahdella hyvin erilaisella alalla. Niin ja yritän pitää kodin edes jonkinlaisessa kunnossa, hoitaa koirat hyvin ja huolehtia siinä sivussa ihmissuhteistakin. Treenaan neljästi viikossa salilla, lenkkeilen kahdesti tai kolmesti.

 

En jaksaisi tätä ehkä viikkoakaan, jos söisin huonosti.

 

 

Kun sen kerran oppii, on siitä helppo pitää jatkossakin kiinni. Liian haastavat tai suuret muutokset eivät ole pysyviä ja kun tarpeeksi miinuskaloreille mennään, alkaa tehdä mieli karkkia. Se on vain faktaa, sillä keho haluaa energiansa jostain. Rasva ei pala kunnolla vaan varastoituu entisestään, jos ei syö säännöllisin väliajoin. Kuitenkin kaikissa elämäntapamuutoksissa tulee muistaa, että itselleen on oltava armollinen. Joskus elämä kolhii ja silloin tekee mieli tehdä niitä huonoja valintoja. Suo se itsellesi. Älä rankaise, vaan hoida ja paranna haavoja rauhassa pahimman yli. Kuitenkin kaikissa elämän kriiseissä tulee vaihe, jolloin normaaliin rutiininomaiseen arkeen on hyvä palata kiinni, ettei elämä lähde kulkemaan sen pidempään sitä väärää raidetta pitkin. Silloin auttaa, kun on ne vanhat tutut opit muistissa, miten tulisikaan syödä, että voi hyvin. Ja kun niitä hetken aikaa noudattaa, huomaa taas voivansa paljon paremmin. Kehon ja mielen yhteys on lumoavaa.

 

Ravintovalmentajana voin tietysti neuvoa ihan kaikkia perusasioissa. Rasvanpoltto, säännöllisyys, monipuolisuus, aterioiden koostaminen, ateriarytmi.. Hyvin samankaltaisia asioita kaikille, ne vain muokataan sopimaan yksilöllisesti asiakkaan arkeen. Kuitenkin sitä ominta kohderyhmääni ovat kanssani hektistä arkea elävät naiset, ennen kaikkea ne kiireiset äidit jotka haluavat onnistua ja voida hyvin, mutta eivät aina vain yksinkertaisesti jaksa tai eivät ihan tarkalleen tiedä, mitä tulisi tehdä. Heille aivan erityisesti haluan tehdä valmennuksia. Koska kun voi hyvin ja syö hyvin, heijastuu se niihin kaikkiin elämän osa-alueisiin. Ihan vain sillä, että pitää itsestään huolta, syö oikein ja siinä sivussa vähän liikkuukin, voi olla paljon parempi äiti. Samalla omia terveellisiä elämäntapoja siirtää myös lapsille. Ehkä he joskus myös omille lapsilleen. Pienet teot ovatkin niitä isoja tekoja. Ne muuttavat maailmaa.

 

Olisipa ilo tavata sinut myös Instagramissa! INSTAGRAM @mirvaannamarian

Sisustustilini löydät sieltä @ourhometour


No Comments

Post A Comment