Treenaamisen hyödyt – keho & mieli

 

Minua somessa seuranneet ovat varmasti huomanneet muutoksen tänä vuonna omassa treenaamisessani. Se on lisääntynyt, säännöllistynyt ja samalla myös muuttanut minua. Kehoni on vahvempi, mutta isoin vaikutus on mielessäni. Treeni on paljon muuta kuin kehon ulkoista muokkaamista. Treenaamisen hyödyt ovatkin suurimmaksi osaksi muualla kuin kiinteytyvässä kehossa. Kun löysin motivaation niiden kautta liikuntaan, muuttuva keho tuli ikään kuin bonuksena.

 

Jos tarkoituksena on vain laihduttaa, oikea ruokavalio on siihen paljon tehokkaampi ja nopeampi tapa kuin pelkkä liikunta. Kannattaa pysyä kuulolla, nimittäin heti alkuvuodesta on tulossa tähän liittyen jotain todella mielenkiintoista.. Liikunta ja ruokavalio kulkevat kuitenkin käsi kädessä ja ilman toista ei toinenkaan voi loistaa täysillä.

 

 

Tunnetko joskus usein stressaantuneeksi, ahdistuneeksi, epävarmaksi tai jopa alakuloiseksi? Tiedän miltä se tuntuu. Silloin ei ainakaan ole huvittanut liikkua. Joskus menin sydänsuruissani salille ja lähdin sieltä lähes samantien pois. Treeniin heittäytyminen oli mahdotonta. Siinä sitten sytytin tupakan heti salin ulkopuolella ja muka helpotin oloani. Aina, jos oli paha olla syystä tai toisesta, jätin treenin väliin. Silloin se tuntui oikealta, enkä nähnyt mitään muuta vaihtoehtoa. Olin hyvän päivän liikkuja. Treenasin kun oli hyvä olla ja mieli korkealla. Vauhdikkaat musat korviin ja olo oli entistä parempi.

 

Se olikin toisaalta pelastukseni. Kun hyviä päiviä oli enemmän kuin huonoja, liikuinkin enemmän. Aloin vähitellen käsittää mitä ovat endorfiinit. Hektisen pikkulapsiarjen katkaisikin täydellisesti se hetki, kun sain rauhassa tehdä treenin. Aloin nukkua paremmin, makeanhimo katosi, kiukuttelin vähemmän.. You name it. Vuosien myötä aloin oivaltaa, että treenaaminen on muuttanut minua ja ajatuksiani. Se olisi tapahtunut luultavasti nopeammin, jos olisin tiennyt että treeni voi olla niin paljon muutakin kuin laiha keho tai lihaserottuvuus. Terve, hyvinvoiva keho voi olla minkä muotoinen tai kokoinen tahansa.

 

Vahva keho on sitä paitsi hyvin harvoin langanlaiha.

 

 

Treeni nostattaa mielialaa. Ne kuuluisat endorfiinit. Huomaat sen kun lähdet alakuloisena tai kiukkuisena salille. Siinä missä aiemmin välttelin treenaamista kun harmitti, nyt negatiiviset tunteet oikein huutavat päästä treenaamaan. Tärkeintä on löytää itselle sopiva treenimuoto. Joku purkaa ärsytystä nyrkkeilysäkkiin, itse nostan mielelläni painoja tai juoksen. Varsinkin silloin, kun et oikein edes tiedä mikä ärsyttää mutta joku vaan ärsyttää (yleensä tähän syynä on muuten stressi) treeni on paras keino tasata mieltä. Säännöllinen treeni ehkäisee myös jatkossa mielialanvaihteluja.

 

Ja, lievittää stressiä. Kovin stressaantuneena kannattaa vaihtaa kevyempään treenimuotoon, pudottaa salilla maksimipainot pois, kävellä ja joogata. Kovatehoinen treeni lisää nimittäin stressihormoni kortisolin tuotantoa ja voi jopa pahentaa stressiä. Opettele kuuntelemaan kehoasi, se antaa pieniä varoitusmerkkejä kun sillä alkaa olla liikaa kannettavaa. Itse huomaan liiallisen stressin muun muassa kevyinä rytmihäiriöinä, heikkona palautumisena (jatkuvasti kireät lihakset eikä treeni kulje) sekä aamuyön heräämisinä. Silloin kevennän, mutta en luovu kokonaan liikunnasta.

 

 

Treeni on aikaa vain sinulle. Vaikka tekisit vain puolen tunnin setin, se aika on yksin sinun. Laita puhelin pois, lempimusiikkisi vain korviin ja keskity tekemiseen. Välillä saan itsekin tsempata sen kanssa, että keskittyisin täysillä vain itse treeniin. Jos saan treenata ilman kiirettä, pääsen salilla helposti flow-tilaan, jossa en huomaa ympärilläni mitään tai ketään. Teen vain täysillä omaa juttuani. Tällaisen treenin jälkeen on uskomattoman vahva ja itsevarma olo. Kuin olisi meditoinut.

 

Treenaaminen lisääkin itsevarmuutta. Itsevarmuus voi näkyä myös fyysisellä tasolla. Ryhti on parempi, katse osoittaa luonnollisesti hieman ylöspäin ja hartiat alaspäin. Kun kohtelet kehoasi hyvin liikuttamalla sitä, alat voida henkisesti paremmin. Kun treenaaminen on säännöllistä, tulet vahvemmaksi. Kehitys motivoi jatkamaan ja lisää itsevarmuuttasi. Jos treenaat salilla, kokeile rohkeasti joka viikko ihan pientä lisäystä painoihin. Sitä varten siellä on niitä kilon kiekkoja. Treenin mukanaan tuoma itsevarmuus näkyy pian muuallakin kuin salilla!

 

 

Treeni selkeyttää ajatuksia ja rauhoittaa mieltä. Jo paljon ennen kuin näet tuloksia peilistä, huomaat tuloksia mielessäsi. Treenipäivinä on usein paljon rauhallisempi ja tasaisempi olo. Tämä on ollut itselleni yksi tärkeimpiä motivaation lähteitä. Olen kärsinyt paniikki- ja ahdistusoireista ja niihin treeni on ollut erittäin toimiva lääke. Treenaaminen myös parantaa huomattavasti unen laatua. Huono uni näkyy heti paitsi väsymyksenä, myös ärtymyksenä ja keskittymiskyky loistaa poissaolollaan.

 

Oikeastaan kaikenlainen liikunta parantaa unen laatua, mutta kovatehoista liikuntaa ei kannata harrastaa liian myöhään illalla, ettei se vie yöunia. Toki uni on varmasti syvää sen jälkeen, mutta nukahtaminen voi kestää jos kovin myöhään on nostanut vireystasoa liikunnalla.

 

Henkinen kestävyytesi paranee. Kun opetat kehoasi – ja ennen kaikkea mieltäsi – menemään läpi kovankin treenin ja sietämään rasitusta liikunnan aikana, se kestää paremmin myös arjen stressitilanteet ja sopeutuu niihin. Kun elämässä tulee vastaan haasteita, muistaa kehosi ja mielesi kuinka vahva olet ollut ja kuinka kehosi on kestänyt kovaa rasitusta aiemminkin.

 

 

 

Liikunta lisää kiitollisuutta. Kun teet pieniä muutoksia vähitellen terveytesi ja hyvän olon eteen, alat huomata miten paljon sinulla jo on. Keho, joka liikkuu. Jota sinun on mahdollista liikuttaa. Se tekee valtavan työn hyvinvointisi ja mielesi tasapainon eteen. Se lisää taas motivaatiota ja positiivinen kehä alkaa olla valmis. Kiitä kehoasi joka aamu ja joka ilta, ja jokaisen treenin jälkeen. Kiitollisuuden kokeminen auttaa tutkitusti ajatuksiasi muuttumaan positiiviseen suuntaan. Se ei tarkoita, että olisit aina iloinen ja onnesi kukkuloilla, ei kukaan ole, mutta se lisää hyvää oloasi. Opit kunnioittamaan kehoasi etkä pidä sitä enää itsestäänselvyytenä.

 

Koska ansaitsemme kaikki tuntea olomme upeaksi ja itsevarmaksi, on se jo syy liikkua. Liikunta voi kaiken tämän lisäksi auttaa myös pitämään siitä omasta peilikuvastakin. Rohkeasti vaan salilla nappaamaan peiliselfieitä – sinä olet ja sinun kroppasi on UPEA. Energiaa loppuvuoteen <3

Olisi ilo tavata sinut myös Instagramissa! INSTAGRAM @mirvaannamarian

Sisustustilini löydät sieltä @ourhometour


No Comments

Post A Comment