Tuttu sana, vaikea toteuttaa – elämäntapamuutos

 

Kun halusin laajentaa omaa tietämystäni ravintoasioista ja päätin hankkia itselleni ravintovalmentajan koulutuksen, en osannut vielä kuvitella kuinka innostuisin valmentamaan myös muita. Juuri se ohjaus ja tsemppaus sekä vuorovaikutus asiakkaan kanssa ovat olleet niitä asioita, joita olen kaivannut sairaanhoitajan työstä. Ravintovalmentajana valmennan kuitenkin perusterveitä asiakkaita ja tavoitteena on ehkäistä niitä sairauksia kun taas sairaanhoitajana hoidin jo sairastuneita. Molemmat ovat tärkeitä ammatteja ja nostan suuresti hattua heille, jotka kokopäiväisesti näitä hommia tekevät. Ravintovalmentaja voi tietysti valmentaa myös diabeetikkoja, suolistosairauksista kärsiviä tai muita perussairauspotilaita, mutta pohjalla täytyy olla vakaa hoitotasapaino sekä vahva tietous sairaudesta. Koska en itse voi ottaa rajattomasti valmennettavia, keskityn ensisijaisesti terveisiin painonpudottajiin ja elämäntapamuuttujiin.

 

Elämäntapamuutos onkin ehkä parasta, mitä voit itsellesi tehdä. Miksi suurin osa elämäntapamuutoksista kuitenkin epäonnistuu?

 

 

Motivaatio ei riitä. Tärkein syy. Syy lähes kaikkien elämäntapamuutosten epäonnistumiseen. Jos edes harkitset elämäntapamuutosta, olet hyvää vauhtia matkalla onnistumiseen. Aloitat, olet vielä lähempänä. Yhtäkkiä motivaatiosi laskee ja palaat entiseen. Epäonnistut. On hyvä hahmottaa, mitä tässä välillä tapahtuu. Listasin tähän muutamia syitä, jotka voivat olla pieniä, mutta isoja tekijöitä onnistumisesi tiellä. Jo se, että tiedostat ne, auttaa sinua onnistumaan. Parhaimmat täsmävinkkini ja ohjeeni elämäntapamuutokseen saat tietysti valmennuksestani, mutta tässä hieman paloja siitä.

 

Nälkä tai epäsopiva ruokavalio on yksi yleisimmistä syistä lopettaa. Jos ruokavalio on liian vähäkalorinen, liian yksipuolinen tai vastaavasti aivan liian monimutkainen ja työläs, ei sitä jaksa kiireisessä arjessa noudattaa. Oli kyseessä sitten netti- tai yksilövalmennus, annan aina vaihtoehtoja jos kysyt. Koska niitä on aina. Jos riisikakut ja raejuusto ei maistu, niitä ei syödä. Jokaiselle löytyy oma keino. Itse rakastan hyvältä maistuvaa ruokaa, mutta en jaksa enkä edes pysty viettää tunteja keittiössä. Siksi omat ruokaohjeeni ovat hyvin simppeleitä, mutta maistuvia. Jos haluat pudottaa painoa, tarvitset siihen energiavajeen eli miinuskalorit. Se tarkoittaa yleensä että tunnet ainakin joidenkin aterioiden välillä aluksi nälkää. Nälkä ei saa kuitenkaan olla liian kova, sillä silloin sorrut helposti syömään epäterveellisiä, erittäin kaloripitoisia herkkuja ja epäonnistuminen on todella lähellä. Kuitenkin jos missään vaiheessa päivää ei ole nälkä, olet luultavasti saanut kulutuksesi verran tai enemmänkin energiaa päivän aikana. Silloin paino ei putoa, tai jopa nousee. Epäonnistuminen on taas lähellä.

 

Epärealistiset odotukset On ikävä kyllä fakta, että laihduttamiseen tarvitaan tosiaan se energiavaje. Vanhanaikainen ajattelutapa ”-500 kcal päivittäinen energiavaje laihduttaa puoli kiloa viikossa” on kyllä sinänsä totta, mutta keho sopeutuu laihduttamiseen ja painonpudotus hidastuu mitä enemmän se putoaa. Yhdellä samalla kaavalla ei voi esimerkiksi syödä puolta vuotta ja odottaa, että painonpudotus on jatkuvaa ja tasaista. Se ei ole. Onkin epärealistista odottaa mitään tiettyä painonpudotusta tietyssä ajassa. Jokaisen keho on yksilöllinen ja laihduttaminen aloitetaan käytännössä aina kokeilemalla, miten keho reagoi muutoksiin. Kenellekään ei voi luvata, että kolmessa kuukaudessa laihdut viisi kiloa tai viisitoista kiloa. Siksi on hyvä lähteä elämäntapamuutokseen asenteella, että kokeillaan eri juttuja ja katsotaan mikä toimii. Koska aina ne toimivat keinot sieltä kuitenkin jokaiselle löytyvät. Se kysyy kärsivällisyyttä, mutta palkitsee lopulta.

 

Liian hidas muutos Monissa elämäntapamuutoksissa korostetaan hitaan tahdin merkitystä. Hyvä niin, sillä täyskäännös ei saa suuntaa usein muuttumaan pysyvästi kun on totuttu menemään aivan päinvastaista päämäärää kohti. Uusia rutiineja on helpompi omaksua kun ne otetaan yksitellen käyttöön. Muutos voi olla kuitenkin liian hidas ja jos mitään ei tunnu tapahtuvan, varsinkin aluksi, voi kiinnostus uusia elämäntapoja kohtaan loppua helposti. Tulokset kun ovat ne jotka motivoivat. Siksi suunnittelin esimerkiksi oman ensimmäisen valmennukseni juuri detoxiksi, sillä se keventää tehokkaasti oloa heti ja antaa hyvän startin muutokselle. Hyvä olo innostaa jatkamaan ja hakemaan lisää terveellisiä vaihtoehtoja. Helmi-maaliskuun aikana julkaisen muuten kaksi uutta valmennusta, jotka ovat sitten pidempiä kokonaisuuksia ja tähtäävät pysyviin muutoksiin.

 

Epäsopiva rytmi Jos uusia tapoja noudattaa orjallisesti, niiden tulee sopia omaan arkeen. Koska päivämme eivät ole samanlaisia kuin kaverilla tai naapurilla, on elämäntapamuutoksessa otettava aina huomioon se oma rytmi. Yövuoroja tekevä ei voi elää samalla tavalla kuin 9-17 työajat omaava lajitoveri. Jos uusi dieettisi tai treeniohjelmasi ei salli joustoa ja soveltamista, et luultavasti noudata sitä pitkään. On paljon helpompi totuttaa itsensä syömään esimerkiksi tiettyjä ruoka-aineita aamiaisella vaikka ne eivät olisi entuudestaan tuttuja kuin opetella syömään aamiaista joka aamu klo 7 jos ei ole sitä koskaan ennen tehnyt. Muista, kaikille löytyy sopiva vaihtoehto ja oma toimiva rytmi. Kiire on pahin vihollinen, mutta huolellisella suunnittelulla ja aikataulun optimoinnilla saa hyvin taisteltua sitä vastaan. Ja kun sen vaivan kerran näkee, uusiin tapoihin tottuu nopeasti ja niistä tulee rutiineja.

 

Et ole vielä valmis muutokseen Elämäntapamuutos kysyy melkoista sitkeyttä ja kanttia ja siinä usein onnistuvatkin ne, jotka ovat todella päättäneet onnistua. Silloin muutos on se elämän prioriteetti numero 1 (kaiken niiden tärkeiden asioiden jälkeen tietysti, mutta suklaalevypalkinnot, roskaruokasunnuntait ja muut totutut herkkuhetket eivät ole niitä..). Jos ei kuitenkaan ole oikeasti valmis ja halukas muuttamaan elämää uuden rytmin mukaiseksi, muutosta kannattaa lykätä sinne asti kunnes todella koet voivasi sitoutua siihen ja koko sydämestäsi haluat onnistua, et vain kokeilla.

 

Mukavuudenhalu Lapseni on innokas liikkuja ja menee yleensä aina mielellään treeneihin. Kun tulemme eskarista kotiin ja pian on vuorossa jäät, annan hänen surutta hetken hengähtää ja katsoa esimerkiksi videoita Youtubesta. Olla vaan. Siinä kun eskaripäivän jälkeen syö välipalaa ja makailee sohvalla videoiden äärellä, ei yhtäkkiä enää huvitakaan lähteä ulos jäälle. Äiti saa oikeasti patistaa että nyt ylös ja sinne ulos. Joka kerta kotiin tulee kuitenkin se reipas ja iloinen poika posket liikunnasta punoittaen. ”Oli kivaa, tein viiskyt maalii ja me leikittiin sitä ja tätä!” Lapsi on hyvä esimerkki mukavuudenhalusta. Yhtäkkiä onkin ihana istahtaa sohvalle, mutta kun sieltä ei meinaa päästä enää ylös. Samahan se on meillä aikuisillakin. Sen takia treenaan yleensä aina heti työpäivän jälkee jos vain suinkin pystyn. Jos menen siinä välissä kotiin lepäilemään, tiedän että skippaan treenin paljon helpommin. Mukavuudenhalu on täysin normaalia, se koskettaa meitä jokaista ihan joka päivä. Vaikka tiedämme, että liikunnasta tulee parempi olo. Samoin syömisen kanssa. Joskus haluaisi vain päästä helpolla ja tilata Woltista.. Tiedostaminen auttaa sekä suunnitelma, miten mukavuudenhalu ei ota liikaa valtaa.

 

Seura Jos muu perhe syö epäterveellisesti, luultavasti sinäkin syöt. Kun noudatat tiettyä ruokavaliota ja lähdet kavereiden kanssa ulos syömään, et luultavasti tilaa salaattia jos kaikki muut tilaavat pizzat ja burgerit. Seura vaikuttaa syömiseemme monella tavalla. Joskus pelkäämme kertoa että olemme alkaneet syödä terveellisesti, ehkä senkin takia että pelkäämme epäonnistuvamme muutoksessa emmekä uskalla kertoa yrityksestämme ääneen. Seura voi kuitenkin olla myös voimavara. Vertaistuki, muutoksessa mukana oleva perhe tai tsemppaavat ystävät tai vaikka personal trainer tai ravintovalmentaja ovat kullanarvoisia tukipilareita matkalla kohti uutta hyvää elämää.

 

 

Teen muuten yksilövalmennuksia vain muutamia sillä haluan keskittyä niihin täysillä eikä arjessani ole ikävä kyllä rajattomasti aikaa.  Jos olet kiinnostunut henkilökohtaisesta valmennuksesta tai yksilöllisesti räätälöidyistä ruokavaliosta elämäntapamuutoksesi tukemiseksi, varaa omasi nyt täältä. Aloita sitten, kun olet valmis. Saat nimittäin kaikki valmennukset -20% alennuksella hinnastohinnoista vielä tämän viikon ajan. Voikaa hyvin <3

Olisi ilo tavata sinut myös Instagramissa! INSTAGRAM @mirvaannamarian

Sisustustilini löydät sieltä @ourhometour

PS. RAVINTOVALMENNUKSENI LÖYDÄT TÄÄLTÄ

Tags:
No Comments

Post A Comment