Sittenkin vähän feministi

 

”Sä oot tota sukupuolta joka tietää mihin nää kuuluu” sanoi miespuolinen tuttavani ja ojensi pesuainepullot kävellessäni ohi. Oikein hätkähti, kun tartuin tähän periaatteessa ihan mitättömältä kuulostavaan heittoon ja ensimmäistä kertaa nostin kunnolla esiin sen, kuinka helv.. kyllästynyt olen naisia alentavaa puheeseen silloinkin, kun tiedän että puhuja itse kuitenkin kunnioittaa naisia vaikka vitsaileekin vähän sopimattomasti.

 

Sillä heitähän riittää. Äidin kanssa puhuttiin juuri tällä viikolla siitä, kuinka sovinistipuheeseen on tottunut. Varsinkin heidän suustaan, jotka oikeasti arvostavat ja kunnioittavat naisia, saattaa silti päästä tahattomia, vanhanaikaisia sovististiheittoja. Annetaan anteeksi, mutta otetaan asia esille, niin jatkossa silmät avautuvat ja naista alentava puhe saadaan kitkettyä ehkä vielä jonain päivänä pois ainakin tästä maasta.

 

 

 

Nuorempana koin olevani se ’vanha sielu’ ja viihdyinkin enemmän ikäistäni vanhempien ihmisten kanssa. Olen aina myös esimerkiksi seurustellut (paitsi 15-vuotiaana) minua vanhempien miesten kanssa ja sopeutunut tilanteeseen mainiosti. Koska olen myös aina ollut melko itsenäinen enkä koskaan heittäytynyt siivelläeläjäksi, en nuorempana oikeastaan edes uhrannut ajatustakaan feminismille. Pikemminkin olin se, joka piti feministejä jopa vähän ärsyttävinä ja kovaäänisinä. Kun meillä naisilla nyt kuitenkin on asiat täällä Suomessa aika hyvin. Se toki on edelleen totta ja usein tätä toistelen lapsellekin. Olemme etuoikeutettuja, että saamme asua ja kasvaa Suomessa. Naisena olen myös todella, todella etuoikeutettu syntyessäni suomalaiseksi naiseksi, mutta luojan kiitos silmäni ovat avautuneet viime vuosina naisen asemalle näinkin hyvin voivassa maassa. Aina joskus kuitenkin kurkistan kuplani ulkopuolelle ja tajuan, että emme edelleenkään ole tasa-arvoisia.

 

Itse en halua olla se ”vihainen” feministi, mutta heillekin on toden totta tilansa ja paikkansa tässä maailmassa. Ja heitä tarvitaan. Se, että itse en kanna ylläni pillukoruja tai pue poikalastani vaaleanpunaisiin vaatteisiin, ei kuitenkaan estä minua olemasta feministi. Ihan oikeasti, mikään ei estä sinuakaan olemasta feministi. Joka ikisen naisen tulisi olla feministi ja huomattavasti näkyvämmin kuin nyt. Sen sijaan törmäämme edelleen vuonna 2020 ajatuksiin, että nainen ei voi olla feministi koska ei esimerkiksi käy töissä vaan hoitaa lapsia kotona. Pitäisikö feministi määritellä uudelleen miestä paremmin tienaavaksi uraorientoituneeksi aktivistiksi? Ei. Kerrataan nyt vielä että itse käyn kuitenkin töissä, ja olen aina käynyt töissä, mutta sillä ei kyllä ole paskankaan väliä sen kannalta, olenko feministi vai en. Siivoan (toisinaan) ihan mielelläni ja olen aina tiennyt myös siivoavani tuhat kertaa paremmin kuin kanssani asuvat miehet, joten teen homman mieluummin itse. Tämä ei johdu siitä että he ovat olleet miehiä, hehän olisivat yhtä hyvin voineet olla naisiakin. Tiedän myös lapseni isää huomattavasti enemmän lapsen eskari-, ja harrastusasioista ja hoidan näitä sekä näitä kuuluisia arjen metatöitä paljon enemmän kuin hän. Ja se on täysin oma valintani, se ei tee minusta yhtään sen vähempää feministiä. Elän omien valintojeni mukaan. Samalla saan käyttää niin naisellisia tai niin epänaisellisia vaatteita tai jopa sanoja kuin itse haluan. Nainen ja mies eroavat toisestaan biologisesti monellakin tavalla, mutta ero saa jäädä siihen.

 

Jokainen kotiäiti voi ihan yhtä lailla olla feministi samaan aikaan kun mies käy töissä. Kyllä. Ihan jokainen, lapseton, perheellinen, suuri johtaja tai työtön voi olla feministi. Jos ei voi, on aika ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa puolustaa omia oikeuksiaan. Sillä oikeuksia, niitä sinulla ja minulla on. Ja niitä täytyy tuoda myös esiin.

 

 

Otan välillä yhteen läheistenkin ihmisten kanssa naisen asemasta ja oikeuksista. Inhoan nainen ratissa -vitsejä ja on minut istutettu syntymäpäiväjuhlissa sinne naisten pöytäänkin. Naisten pöytään?! Tässä tullaan tähän alussa mainitsemaani eroon. Itseäni vanhemmille miehille tällaiset asiat tuntuvat olevan täysin normaaleja. Äijät grillaa hei tässä bisset kourassa niin kattakaa te pöytä ja hoitakaa tiskit ja laittakaa lapset nukkumaan. Ei jumalauta, nousee karvat pystyyn jo ajatuksestakin. En tiennyt missä miestuttavani ojentamia pesuaineita säilytetään eikä minun todellakaan tarvitse tietää jos en halua. Se ei liity sukupuoleeni millään tavalla ja jos haluan juoda mieluummin bisseä ja grillata kuin kattaa pöytää ja nukuttaa lapsia, minä voin niin tehdä. Niin sinäkin. Jos tykkäät elää vanhanaikaisten sukupuoliroolien mukaan, saat elää myös niin. Kunhan se on sinun valintasi.

 

Luulen, että kirjoitan jatkossa paljon enemmän naisista. On ollut ilo huomata, kuinka nuoremmat miehet ajattelevat asioista jo huomattavasti eri tavalla. Heille siivous, lastenhoitoa ja ruoanlaitto ovat täysin normaaleja asioita, he ymmärtävät että naiset voivat tehdä täysin samoja asioita kuin miehet eikä ihmisen pätevyyttä missään elämän osa-alueilla määrittele sukupuoli. Silti sovinistiläpät ja jopa suoranainen naisviha periytyvät edelleen helposti sieltä isältä pojalle. Siihen me voimme kaikki vaikuttaa tekemällä naisvihasta näkyvää ja puuttumalla siihen ”harmittomaankin” vitsailuun aina, kun se tuntuu epämukavalta. Itse ainakin elin liian kauan vanhanaikaisten sukupuoliroolien täyttämässä ympäristössä enkä oikein osannut edes tuoda koskaan niitä epäkohtia esille. En, vaikka törmäsin niihin lähes päivittäin. Onneksi olen löytänyt sen vahvan, joskus jopa sen vihaisenkin feministin sisältäni ja alkanut tuoda sitä esiin enemmän ja enemmän. Maailma ja tämä maa tarvitsee sitä nyt.

 

”I wanted to live a man’s life in a woman’s body” Diane Von Furstenberg

Olisi ilo tavata sinut myös Instagramissa! INSTAGRAM @mirvaannamarian

PS. RAVINTOVALMENNUKSENI LÖYDÄT TÄÄLTÄ

7 Comments
 • Neiti X
  Posted at 11:59h, 02 huhtikuun Vastaa

  Moi Mirva. Mulla taas on naisvihasta naisena semmoisia kokemuksia että naiset voivat olla vielä pahemmin naisvihan saastuttamia kuin miehet. Endometrioosia ei hoideta kunnolla, pahat menkkakivut eivät oikeuta sairaslomaan vaikka nainen olisi oikeasti tosi kipeä, mummojen mielestä, lutkamaisesti pukeutuvat naiset kerjäävät tulevansa raiskatuiksi ja heidän mielestään useat seksikumppanit tekevät naisesta huonon naisen.

  • mirvaannamarian
   Posted at 13:02h, 02 huhtikuun Vastaa

   Et tiedäkään kuinka tutulta kuulostaa. ”Tällasta se naisen elämä vaan on!” oon kuullut lääkärissä ja ihan oikeasti naurettu päin naamaa.

   Nainenhan se usein myös on pahin huoraksi haukkuja ja sama nainen ei näe sitä että se 4 daamia illassa hoiteleva mies on ihan samanlainen.

 • Elina
  Posted at 16:20h, 02 huhtikuun Vastaa

  Hei! Ei liity tähän aiheeseen, mutta voisitkohan kirjoittaa postauksen ahmimisesta. Aikeet on hyvät ja terveelliset elämäntavat mielessä, mutta äsken ahmin jääkaapista paketillisen poronleikkelettä ja sitten mieliteko vei kauppaan ostamaan 180g lakupussin ja maksamakkarapaketin, jotka kummatkin ahmin heti kotiin päästyäni. Nyt on morkkis ja masentaa. Minulla on diagnosoitu epätyypillinen eli ahmimispainotteinen syömishäiriö. Olen myös ylipainoinen lähinnä sen takia.

  • mirvaannamarian
   Posted at 15:18h, 12 huhtikuun Vastaa

   Tää on ehkä sellainen aihe josta en oikein voi (enkä osaakaan) kirjoittaa, sillä minulla ei ole siitä omakohtaista kokemusta ja koska kyseessä on sairaus (varsinkin jos BED-diagnoosi) en ole ehkä oikea ihminen siitä tekemään postausta. Et ole kuitenkaan ongelman kanssa yksin, muista se ja hae rohkeasti apua ammattilaiselta jos yhtään siltä tuntuu <3

   Mielenterveystalo.fi löysin tällaisen omahoito-oppaan, josta voisi olla edes hieman apua :) Linkkaan sen tähän alle.

   https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/irtiahminnasta/Pages/default.aspx

 • Elina
  Posted at 19:57h, 02 huhtikuun Vastaa

  Toinen mielenkiintoinen aihe olisi ortoreksia ja varsinkin siitä näkökulmasta, että voiko sille omistautumisella pudottaa ylimääräistä painoa.

  • mirvaannamarian
   Posted at 15:22h, 12 huhtikuun Vastaa

   Tätä en oikein ymmärtänyt, tai sitten ymmärsin korkeintaan väärin.. Ortoreksia on sairaus (syömishäiriö) jossa tavoitellaan pakkomielteisesti terveellisyyttä. Ortoreksiassa ei ole niinkään tavoitteena syödä mahdollisimman vähän vaan mahdollisimman terveellisesti, niin että koko homma menee ”yli”. Tutkimusten mukaan ortoreksia myös johtaa usein anoreksiaan, joka on vielä vakavampi sairaus ja voi olla jopa hengenvaarallista.

   Jos kokee kärsivänsä ortoreksiasta, jo muutaman kerran juttelu terapeutin kanssa saattaa auttaa vaikeimpien ajatusten yli. Joskus tarvitaan pidempääkin hoitojaksoa. Ortoreksia, kuten eivät mitkään muutkaan syömishäiriöt, ole missään nimessä millään lailla tavoiteltavia asioita. Päinvastoin, pitäisi omistautua pääsemään niistä eroon vaikka helppoa se ei todellakaan ole <3

 • E.M.
  Posted at 15:39h, 07 huhtikuun Vastaa

  Paljon hyviä pointteja, kiitos! Olen niin samoilla linjoilla kanssasi. Tärkeintä parisuhteessa ei ole se kumpi tienaa enemmän tai kumpi tekee enemmän kotitöitä, vaan keskinäinen kunnioitus ja tasa-arvo. Ai että, nosti niskakarvat pystyyn tuo kuvailemasi grillikohtaus. Koska se on liian tutun kuuloista. Vaikka oma mieheni on hyvin tasapuolinen osallistuja ollut aina lastenhoidon osalla, niin noita tilanteita on kyllä silti tullut vastaan toisten naisten puolisoiden osalta yhteisissä juhannuksen vietoissa yms. Kyllä sillä isälläkin on yhtäläinen oikeus ja velvollisuus hoitaa lapsiaan myös kodin ulkopuolella ja vähintäänkin sopia puolison kanssa miten tasapuolisesti jaetaan hoitovastuuta. Yleensä se tuppaa menemään niin, että ne äijät, jotka bisse kourassa grillaavat illan ja antavat naisten hoitaa lapset nukkumaan, eivät myöskään herää aamulla hoitamaan lasten aamutoimia. Tasapuolisen parisuhteen mallin lapset oppivat kotoaan ja se on meidän vanhempien vastuulla.

Post A Comment