Mikä oikeasti lihottaa?

 

Kirjoitetaanpa taas syömisestä. Sain muuten tänään aivan mahtavaa, maailman parasta palautetta, kun kuulin että verkkovalmennukseni ostanut asiakas oli tiputtanut painoa jo 5 kiloa Summer Shapen avulla, eikä ole kertaakaan tuntenut edes nälkää valmennuksen aikana. Ja hänellä oli vielä kolme viikkoa valmennusta jäljellä. Ihan mieletöntä! Tästä innostuneena nyt vähän ravintojuttuja, nimittäin..

Minkä kuvittelet lihottavan? Hiilarit, rasvat, alkoholi, sokerit.. Kaikki ihanat herkut. Ja mikä sitten oikeasti lihottaa? Kun syöt liikaa, ihan mikä tahansa ruoka riittää.

 

 

 

 

On olemassa ravinnerikkaita ja ravinneköyhiä ruoka-aineita. On runsaskalorisia ja matalakalorisia herkkuja. Tiukassa on ajatus, että nimenomaan sitä rasvaista ja sokerista ruokaa syövä lihoo. Terveellisiä ruoka-aineita, tai siis niitä jotka mielletään terveellisiksi, saa sitten syödä ihan miten paljon tahansa. Homma ei kuitenkaan toimi ihan niin. Sillä ihan kaikki lihottaa, jos liikaa syö. Sen takia ruokavaliosta ei kannata karsia mitään tiettyjä ravintoaineita pois. Valkoinen sokeri on toki täysin tarpeeton ja on toki hienoa, jos siitä pääsee kokonaan eroon. Mutta ei välttämätöntä. Eivätkä ne hiilaritkaan ole mitään yleisiä ylipainon aiheuttajia, ne ovat itseasiassa kovin tärkeitä jaksamisemme kannalta.

 

Samoin on rasvojen kohdalla, mutta niissäkin on syytä pitää mielessä se kuuluisa tolkku. Oliiviöljy ja avokado mielletään terveellisiksi, mutta ne sisältävät myös melkoisen määrän kaloreita kaikkien niiden hyvien rasvojen lisäksi. Tämän takia suosittelen joskus kokeilemaan ravintovalmennusta. Oli se sitten henkilökohtainen tai verkkovalmennus, mutta se antaa sinulle idean siitä, mikä olisi optimaalinen määrä muun muassa proteiinia, rasvaa ja hiilareita joko painonpudotuksen tai nykyisen painon ylläpidon kannalta. Ruokien punnitseminen voi tuntua tyhmältä, mutta kannustan kokeilemaan. Se ei tarkoita sitä, että olisit valmistautumassa fitnessdieettiin. Sen avulla opit syömään oikeita määriä ja lopulta myös silmämääräisesti arvioimaan juuri sinulle sopivat määrät ruoka-aineita.

 

 

Kaikkea voi syödä, kunhan syö kohtuudella. Tuttu lause, eikö vain? Sen sijaan kohtuuden merkitys on unohtunut yltäkylläisessä maailmassamme kokonaan. Ravintolan annokset ovat valtavia. Kiireisinä päivinä syömme aamulla vain vähän, juomme aivan liikaa kahvia ja liian pienen lounaan. Kotiin lähtee kiukkuinen ja nälkäinen kaveri, joka valmistaa ylisuuren illallisen eikä saa tarpeekseen vaan penkoo kaappien pohjalta mitä tahansa makeaa tyydyttääkseen aiemmin päivällä hankitun energiavajeensa. Kun itselleen lupaa viikonloppuna herkkupäivän, kannattaa etukäteen päättää mikä se on ja pitää siitä kiinni. Kun herkuttelun aloittaa perjantaina ja lopettaa sunnuntaina, on kolme päivää seitsemästä syönyt luultavasti yli kulutuksensa. Lopputuloksena on yleensä vähitellen kertyvä ylipaino.

 

Ratkaisu näihin ongelmiin löytyy usein ihan yksinkertaisista jutuista. Säännöllisestä, 3-4 tunnin välein, syömisestä, monipuolisesta aterioiden koostamisesta, oikeasta annoskoosta ja motivaatiosta noudattaa uutta elämäntyyliä. Jos tämä on tavoitteesi, etkä tiedä miten siihen pääset, kokeile verkkovalmennuksiani. Ne voivat olla startti pysyvälle elämäntapamuutokselle ja terveelle, aivan uudenlaiselle elämäntyylille.

Olisi ilo tavata sinut myös Instagramissa! INSTAGRAM @mirvaannamarian

 

 

 


3 Comments
 • Maria
  Posted at 09:04h, 28 huhtikuun Vastaa

  Hyviä pointteja Mirva <3

  Lisäksi mun mielestä kannattaa ottaa huomioon, että lihomisessa ei ole kyse vain ravinnosta, sillä myös huonot yöunet / riittämätön palautuminen / kortisolin nousu / stressi yms. vaikuttavat välillisesti lihomiseen, vaikka söisi kuinka terveellisesti 🙂

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:21h, 28 huhtikuun Vastaa

   Oi kyllä, ainakin lisäävät ruokahalua tai mielitekoja niitä lihottavia ruoka-aineita kohtaan 🙂 Paitsi itse kuulun tähän stressaantuneena ruokahalun menettäjien joukkoon. Auta armias kun oon pitkään hyvällä tuulella niin syön, syön ja syön.. 😀

 • Maria
  Posted at 12:19h, 28 huhtikuun Vastaa

  Mulla sama stressissä…se on aina sellainen laihis, jota ei toivo! <3

  Mielitekoja väsymys nostaa myös, mutta enemmänkin esim. huonosti nukuttu yö vaikuttaa hormoneihi esim.. kortisoliin ja sitä kautta nostavasti verensokeriin. Luin just muutaman mielenkiintoisen tutkimuksen aiheesta. Mutta mm. tässä artikkelissa on hienosti kiteytetty asia: https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/jo-yksi-valvottu-yo-kaynnistaa-lihomisen-mekanismit

  Mä oon nyt ihan hurhtanut näihin verensokerijuttuihin ja matala-asteiseen tulehdukseen jne. yhdistettynä palautumiseen….maailmassa on liian monta mielenkiintoista juttua, mutta liian vähän tunteja päivissä 😀

Post A Comment