Kyllä rakas, nokkosia voi syödä – miten?

 

En ole mikään villiyrtti-ihminen, enkä oikeastaan edes puutarhaihminen, mutta jos joskus vielä omistan sen oman puutaloni Suomen eteläisimmästä kärjestä, alan heti sellaiseksi. Aina toisinaan innostun kuitenkin luonnon omista superfoodeista ja yritän kerätä mahdollisimman paljon syötävää metsästä ja rantakallioilta. Kesäkuussa ruohosipulin varsia ja kukkia, heinäkuussa ruusunterälehtiä, syksyllä marjoja ja sieniä.. Toistaiseksi olen joutunut soittamaan Myrkytystietokeskukseen vain lapseni mutusteltua yksivuotiaana klooritablettia, mutta korvasieniä en ole uskaltanutkaan vielä valmistaa. Vähän piti kuitenkin hakea jännitystä elämään ja poimin viime viikolla ensimmäisen kesäpäivän kunniaksi iltakävelyllä nokkosia – siis syötäväksi.

 

Pieni eskarilaiseni ei voinut lainkaan ymmärtää, miten ihmeessä nokkosia voi muka syödä? Nokkonen on villiyrtti ja varsin ravintorikas sellainen. Se sisältää suuret määrät A-, C-, ja K-vitamiinia sekä jonkin verran B-vitamiineja, vaikka tunnetuimmaksi on tullut mediassa sen rautapitoisuus. Kymmenen kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa saattaa kuulostaa houkuttelevalta, kunnes lukee hieman faktoja pinaatin rautapitoisuudesta ja tajuaa, että sitä saa syödä kilon (päivässä) ennen kuin se alkaa näkyä rauta-arvoissa millään lailla. Mutta että rautaakin riittää, hyvä nokkonen. Luonnon omaa ja täysin ilmaista superfoodia, jota saa äkkiä käydä pilkkomassa uudelleen talteen, se kasvaa nimittäin hurjaa vauhtia. Muistathan välttää paikkoja joissa kulkee koiria ja autoja. Itse olen aika tarkka näistä ja laitoin ihan suosiolla pitkävartiset saappaat jalkaan ja kävelin ison nokkospuskan keskelle, reunat jätin rauhaan.

 

 

 

 

Nokkosen lehtiä voi kuivata tai keittää, jonka jälkeen sitä voi käyttää esimerkiksi pinaatin tavoin. Voit valmistaa nokkosista keittoa, tai kuten minä – pakastaa ne ja laittaa smoothien sekaan aina silloin tällöin. Vihersmoothieen nokkonen sujahtaa vaivattomasti, sen makua ei siellä muiden vihreiden joukossa edes huomaa. Samoin mustikkasmoothie kätkee nokkosen maun kokonaan ja silti saat nauttia sen runsaista vitamiineista. Voihan sekin olla, että pidät nokkosen mausta, aina on joku joka pitää pinaattikeitostakin, mutta ainakaan minä en kuulu heihin.

 

Nokkoset poimitaan luonnollisesti hanskat kädessä. Neulesormikkaita ei kannata laittaa, nokkosen pistelevät osat vain tarttuvat niihin, mutta jos et omista puutarhakäsineitä, esimerkiksi lenkkisormikkaat toimivat oikein hyvin suojana. Leikkaa nokkosista saksilla ylimmät osat (siis ylimmät lehdet) ja ihan pikkunokkoset voit pätkiä kokonaan. Saksi saalis pussiin tai koriin ja sen jälkeen levitä sisään tullessa pöydälle esimerkiksi leivinpaperin päälle. Silloin mahdolliset pikkuötökät pääsevät karkuun. Sen jälkeen voit tosiaan joko kuivattaa nokkoset lämpimässä, kuivassa ja pimeässä paikassa tai keittää niitä muutaman minuutin. Kun nokkoset on kuivatettu tai keitetty, ne eivät enää pistä.

 

Siinä luonnon omaa villiyrttiä pilkkoessani vähän ihmetellen mietin, että tämä hupi on ihan täysin ilmaista. 

Olisi ilo tavata sinut myös Instagramissa! INSTAGRAM @mirvaannamarian

PS. RAVINTOVALMENNUKSENI LÖYDÄT TÄÄLTÄ

Tags:
,
No Comments

Post A Comment