Kesä kunnossa

 

Tekisi mieli kirjoittaa, että unohda kaikki mitä olet oppinut ruokavalioista, että syö ihan sikana ja makaa auringossa niin paljon kuin ikinä pystyt. Tai kirjoitan sittenkin, sitä teen myös itse – mutta vaikka Suomen kesä on lyhyt, ehtii kahdessa-kolmessa kuukaudessa saada aikaan myös melkoisen muutoksen kehossa huonoilla elämäntavoilla. Se alkaa näkyäkin, mutta ennen kaikkea se alkaa tuntua. Tiedän, ja siksi kirjoitan tästä oman kokemukseni kautta.

 

Edes hauska, juhlittu kesä ei ole sen arvoista. Kesällä voi pitää hauskaa ja juhlia ja nauttia myös ilman ällöttävää oloa, turvotusta ja kesäkiloja joita sitten töihin palatessa tuskaillaan. Eikö olisi ihanaa palata töihin ja ajatella, että olipa ihana kesä ja onpa sen jälkeen ihana olo?

 

 

Helteillä, varsinkin kesän ensimmäisillä helteillä, ei huvita lähteä salille. Ymmärrän. Olin joskus se joka jäädytti salikorttinsa kesäkuukausiksi eikä ajatellutkaan lenkkareita kuin vasta elokuun pimenevinä iltoina, silloin kun toukokuussa reilut farkut puristivat niin, että itketti. Kun palaan ajatuksissani siihen tunneskaalaan, upeaan ja mahtavaan tunnesyömiseen, piknikpizzoihin, yöllisiin hampurilaisaterioihin ja jatkuvaan viininlipittelyyn, en voi ymmärtää miksen uhrannut silloin ajatusta hyvinvoinnilleni?

 

Ennen kesää hikoillaan ja kituutetaan itsensä täydelliseen kesäkuntoon ja kesällä.. Ei tehdä yhtään mitään. 

 

Tämä on muistutus sinulle, joka kritisoit ettei dieetti tai detox toimi vaan se tuo kilot takaisin tuplana. Tottakai se tuo, jos se lopetetaan seinään ja palataan vanhaan tuttuun tyyliin. Hyvä dieetti tai hyvä detox saa muuttamaan elämäntapojaan kuitenkin edes hieman parempaan suuntaan. Jokainen askel on jo jotain ja muistathan, etten puhu nyt laihduttamisesta vaan elämäntapojen muuttamisesta ja ennen kaikkea paremmasta olosta.

 

 

Saatan kuulostaa joskus vähän tylyltäkin, mutta en kertakaikkiaan ymmärrä miksi ihmisiä kehotetaan syömään pizzaa ja juomaan bisseä aina hyvällä omallatunnolla? Unohtamaan kaikki syömiseen liittyvät ”säännöt”. Siis kyllä, silloin kun teet sitä niin nauti siitä, mutta nautitko siitä, tai ennen kaikkea sen jälkeisestä olosta, jos teet sitä joka päivä? En ainakaan usko.

 

Rakastan ruokaa, todella. Rakastan kuitenkin sellaista ruokaa, joka tekee keholleni hyvää. Se ei ole mitään kuivaa salaattia ja parsakaalia, vaan monipuolista, ravitsevaa ja maukasta, yksinkertaista ruokaa. Yksinkertainen on taas tässäkin asiassa parasta.

 

 

Ehkä lopuksi on hyvä tiivistää olennaiset. Nauti kesästä, syö se jäätelö ja tilaa se siideri. Nauti niistä sillä hetkellä. Maistuvat ihanilta, tiedän. Säästä niitä kuitenkin ihaniin hetkiin, sillä kun syöt jäätelön tänään, huomenna ja ylihuomenna, se ei maistu enää yhtä hyvältä. Tiedän.

Kun tarjoat kehollesi ruokaa, jota se rakastaa, tee sitä niin usein kuin pystyt. Mahdollisimman paljon kaikkea tuoretta, vihreää, ruokaa suoraan luonnosta ja läheltä. Hemmottele itseäsi itsetehdyillä makuvesillä helteisinä päivinä, jätä pöhöttävä sokeri ja kovat rasvat pois. Vaali hyvää oloasi fiksuilla valinnoilla. Kehosi kiittää ja sekin saa ansaitun kesäloman stressistä ja jatkuvasta kiireestä.

Aina kun pystyt, liiku, mutta liiku niin kuin hyvältä tuntuu. Ehkä juokset vartin, pulahdat juoksushortseissa ja topissa uimaan ja hölkkäät takaisin kotiin? Ehkä pyöräilet kesäiltana kuvauksellisille niityille tai hikoilet porukalla puistojumpassa, uit avovesissä tai teet päivän treenin urheilukentällä? Treenasin orjallisesti ohjelman mukaan koko syksyn, talven ja kevään. Nyt nautin. Liikun lähes päivittäin, mutta aina fiiliksen mukaan. Milloin mitäkin, mutta ilman en osaa enää olla. Kesällä mahdollisuudet tähän ovat rajattomat, muista nauttia siitä.

 

JOS tuntuu kuitenkin siltä, että haluaisit tarkemmat raamit omiin syömisiisi esimerkiksi kesäloman arkipäiville ja viikonloppuisin haluat elää vapaasti nauttien kesästä ja elämästä, laita viestiä vaikkapa Instagramissa niin neuvon, kuinka omista ravintovalmennuksistani saa helpot kesäversiot ja pysyt taatusti samoissa mitoissa läpi kesän lomien ja juhlien. Ihanaa hellepäivää!

Olisi ilo tavata sinut myös Instagramissa! INSTAGRAM @mirvaannamarian

PS. RAVINTOVALMENNUKSENI LÖYDÄT TÄÄLTÄ

No Comments

Post A Comment