Asioita, joista tulee hyvä olo (ja niiden listaamisen suurempi merkitys)

 

Kuuluisat self help -teokset ovat listanneet 10,20 tai vaikka 120 askelta onneen ja onnellisuuteen. Ne kuuluisat self help -teokset ja monet hyvinvointivaikuttajat kehottavat myös listaamaan paperille asioita, joita pitäisi tehdä. Sinun pitäisi syödä sitä ja tätä, sinun pitäisi hikoilla päivittäin, sinun pitäisi tehdä kiitollisuusharjoituksia. Pitäisi, pitäisi ja pitäisi. Ruokavalintojen, liikunnan ja kiitollisuusharjoitusten merkitystä ei missään nimessä pidä vähätellä, mutta niistäkin tulee helposti pakkopullaa.

 

Vaikka joskus onkin hetkiä jolloin on vähän pakotettava itseään että pääsee esimerkiksi uuden elämäntavan alkuun, pysyvällä näkökulmalla tarkasteltuna se pakko vie elämästä ilon.

Rakastan esimerkiksi yli kaiken hiihtämistä hiljaisessa metsässä, mutta jos sinne olisi pakko mennä, ei se luultavasti tuntuisi yhtä ihanalta. Sitten on myös se erilainen pakko, nimittäin suurimman osan meistä on pakko herätä aamulla töihin.

Itseäni suoraan sanottuna vituttaa lukea self help-kirjoituksia siitä, kuinka sitten pitäisi vain valita sellainen työ, johon ei tarvitse aamulla herätä aikaisin.

 

Persikat. Mielellään litteinä.

 

On myös valitettava – tai toisille jopa lohduttava – tosiasia, että jokaisessa elämässä on hyviä ja huonoja päiviä vaikka se olisi miten ihanaa tahansa. Negatiivisia ajatuksia on tieteellisestikin tutkittuna jopa 80% päivän ajatuksista (apua!) joten toista itsellesi seuraavan kerran kun joku ilman erityistä syytä ärsyttää – se on normaalia. Hyviä, eli positiivisia, ajatuksia ja tunteita on kuitenkin mahdollista vahvistaa. Ja sehän kannattaa, sillä se, miten suhtaudumme elämään, sen haasteisiin ja ongelmiin, vaikuttaa suuresti elämänlaatuumme.

Luulen, että ihan jokainen meistä haluaisi elää laadukasta elämää.

Laadukkaan elämän suurimmat viholliset ovat kiire ja stressi. Kiirehdimme ja stressaamme yleensä tavoitellessamme laadukasta elämää.

 

Kuuma aamukahvi autossa. Erityisen hyvää synkällä säällä.

 

Jos listaisin sinulle kymmenen asiaa joista tulee hyvä olo ja kehottaisin sinua noudattamaan niitä silloin, kun tunnet voivasi huonosti, en usko että se toimisi kovin pitkään. Ellet sitten sattuisi olemaan täysin samanlainen kuin minä.

Siinä on kuitenkin pointti, että kannattaa listata kymmenen, tai vaikka kaksikymmentä,  asiaa, joista tulee hyvä olo. Näiden asioiden pitäisi kuitenkin tuoda hyvä olo juuri sinulle.

Listauksessa kannattaa olla realisti. Luulen että monellekin tulisi hyvä olo lentokoneen noustessa kohti New Yorkia, mutta se ei välttämättä ole asia, jonka pystyy toteuttamaan silloin kun on huono päivä tai joku muuten vain ärsyttää ja tekee mieli purkaa pahaa mieltään a) muihin ihmisiin b) huonoihin valintoihin.

Tällaisina hetkinä kannattaa tehdä jokin asia siltä listalta (tätä metodia muuten suositellaan monessa terapiassa joten se ei ole tuulesta temmattu eikä varsinkaan oma keksintöni vaikka siitä mielelläni kunnian ottaisinkin) ja vielä järkevämpää on tehdä mahdollisimman usein niitä hyvää oloa tuovia asioita omalta listalta ilman sitä huonoa päivääkin. Pienten, itselle mieleisten asioiden (joista tulee hyvä olo) tekeminen saattaa muuttaa sen ihan tavallisenkin päivän ihan hyväksi päiväksi.

 

Meren läheisyys, rantakalliolla kävely ja aaltojen äänet.

 

Listasin nyt kuitenkin omiani, näitä keksii itseasiassa listatessa paljon enemmänkin kuin kymmenen, mutta se kymmenenkin on jo hyvä. Ainakin yhdessä kohdassa ilmenevät nuo aiemmin mainitsemani yksilöiden erot – minulle yksinolo hiljaisuudessa on yleensä suurta luksusta, sillä olen jatkuvasti ihmisten ja äänten ympäröimänä. Yksinäinen taas voi kipeästi kaivata seuraa ja elämisen ääniä rinnalleen.

 

Kun malttaa pysähtyä auringonlaskuun tai -nousuun.

 

Pienten arkisten positiivisten asioiden kirjaaminen ylös puhelimeen tai esimerkiksi paperikalenteriin (ks. esimerkiksi kuvatekstit)

Hiljaisuus ja kotona olo ihan yksin.

Paljon, paino sanalla paljon, hedelmiä ja kasviksia sisältävä ruokapäivä.

Kirjat. Sellaiset, joita ei malta lopettaa.

Liikunta, jossa tulee oikeasti hiki. Ja punainen naama.

 

Uinti. Vesijuoksukin käy. Kylmävesiuinti. Vesi kuin vesi.

Ystävän ääni.

Kirjoittaminen, yleensä sellainen mitä kukaan muu ei näe.

Laskujen maksu ajoissa. Tämän teen huomenna!

 

Kynsien lakkaus, ihon tehokosteutus, kulmakarvojen nyppiminen ja sellainen kokonaisvaltainen mutta yksinkertainen itsensä hemmottelu ilman kalliita spa-hoitoja.

Aikainen nukkumaanmeno.

Kävelyt lempikaupunginosissa.

Uuden tuoksukynttilän polttaminen aamuisin. 

Olisi ilo tavata sinut myös Instagramissa! INSTAGRAM @mirvaannamarian

PS. RAVINTOVALMENNUKSENI LÖYDÄT TÄÄLTÄ

No Comments

Post A Comment