Ostaa, ei osta, ostaa?

 

Aamulla sähköpostiini kilahti erään alusvaatebrändin mainosviesti ”It’s BLACK FRIDAY!”. Ai tänään se nyt vihdoin on? Ensimmäiset mustan viikon tarjousmeilit tulivat jo viime viikon alkupuolella ja voin vannoa, ettei sähköpostini ole koskaan ollut näin täynnä mainoksia kuin se nyt on.

Black Fridayn ideahan on alunperin ihan kiva, superalennuksia juuri siinä joulumyynnin kynnyksellä, kun muutenkin pitäisi ostaa yhtä sun toista. Ajatella, alle puoleen hintaan joululahjat ja vielä ajoissa. Joulukuussa saa juoda vain glögiä ja ottaa iisisti.

Uskon, että näin ajattelivat amerikkalaiset kun he 60 vuotta sitten aloittivat mustat perjantait.

 

Black Friday tunnetaan nykyään joidenkin keskuudessa myös älä osta mitään -päivänä. Kapinoinnin tarkoituksena on tietysti vastustaa ylikulutusta ja sitä kannatan tietysti itsekin. Valtava määrä tavaraa vain ahdistaa. Lopulta ei tunnukaan enää miltään.

Ja se ahdistaa taas.

 

 

Siinä missä äänekkäästi huudetaan, että tänään en osta yhtään mitään ja kritisoidaan alennuskampanjoihin lähtijöitä, olisi ihanaa kun kaikki muistaisivat, että joillekin musta perjantai voi olla ainoa mahdollisuus saada se talvitakki tai uusi sohva tai se alusvaatesetti – koska se on kerrankin vähän edullisempi. Joku perhe saa tänä vuonna joululahjoja koska nyt leluja on mahdollista ostaa puoleen hintaan.

Tämä luonnollisesti tarkoittaa myös sitä, että joku ostaa sitä turhaa paskaa vaikkei todellakaan sitä tarvitse, mutta uskon Black Fridayn olevan joka vuosi meille kaikille mahdollisuus. Jos ei alehintaisiin ostoksiin, niin ainakin oman kulutuksen tarkasteluun.

 

Enkä nyt ala jeesustella, olen ostanut paljon sitä turhaa paskaa ja sittemmin hankkiutunut siitä eroon ja pyrin ostamaan nykyään pelkkää viisasta ei-paskaa, mutta silti tilasin hyvästä alesta jotain mitä ilmankin olisin voinut elää, mutta joka tekee kuitenkin elämästä vähän mukavampaa. Otan sen pois kategoriasta turhaa paskaa, sillä joskus tietyt pienet ostokset tuovat kuitenkin hyvää mieltä. Varsinkin jos ne ovat järkeviä ostoksia.

Toisaalta mietin myös näin vuoden suurimpana alennusmyyntipäivänä, ovatko esimerkiksi tietyt meikit tai kosmetiikkatuotteet lopussa (kaikki meikkaajat tietävät, että niillä on tapana loppua aina samaan aikaan..) sillä nyt niitä olisi järkevämpää ostaa kerralla kuin ensi kuussa kun ne eivät todellakaan ole alennuksessa ja silloin niitä viimeistään on ihan pakko ostaa.

 

Ihan pakko ei kuitenkaan ole lähettää viittäsataa sähköpostia Black Weekin tarjouksista kahta viikkoa ennen the Black Fridayta. Kuka enää tänään mitään ostaa, kun parhaat on viety päältä jo viime viikon maanantaina ja varsinaisesta alennuspäivästä jää vain paha maku? Stockan Hullaritkin pilattiin sillä, että ne kestävät nykyään ainakin viikon ja verkosta voi vielä ostaa varmaan seuraavallakin.

 

Loppuun vielä yksi ilmainen Black Friday vinkki – nimittäin kokeilepa shoppailla omalla vaatekaapilla. Kaiva esiin niitä vaatteita, mitä et oo käyttänyt pitkään aikaan. Vedä päälle vaikka väkisin. Jos tuntuu ihanalta ja uudelta, tadaa! Säästit hirveästi rahaa ja taas on uutta päällepantavaa. Jos taas sinulle tunkkaiselta ja vanhalta, nappaa kuva vaatteesta päälläsi, klikkaa johonkin lukuisista vaatteiden kierrätyssovelluksista (itse käytän Zadaata ja pidän siitä) ja pistä vanha hyvä kiertämään. Joku voi Black Friday -shoppailla sen kaapistasi ja maailma on taas vähän parempi paikka.

 

Seuraa vielä kysymys: Ostitko jotain Black Friday aleista?! Mä ostin, Lykolla (mainoslinkki!) oli nimittäin superaleissa kaikki mun loppuvat kosmetiikkatuotteet!

Olisi ilo tavata sinut myös Instagramissa! INSTAGRAM @mirvaannamarian

PS. RAVINTOVALMENNUKSENI LÖYDÄT (alennuksessa) TÄÄLTÄ

 


No Comments

Post A Comment