Talviunta

 

Tehokkuuden, aikaansaamisen ja ylipäätään jatkuvan tekemisen ja tulosten arvostus on tiukasti kiinni meissä ja jopa yhteiskunnan rakenteissa. Määritelläänhän laiskuus jopa yhdeksi kuolemansynniksi.

Unta mitataan nykyään kelloilla ja sormuksilla, mutta sen arvostus tuntuu olevan olematonta. Ainahan siitä voi pihistää, tuntuu olevan ihan yleinen uskomus.

Samaan aikaan kaikki valittavat väsymystä. Ihan oikeasti, minne tahansa menee, aina jotain väsyttää.

 

 

Lapseni sairastuessa norovirukseen joulua edeltävällä viikolla, ahdistuin ensin lähinnä siksi, etten saisi nukkua. Tuntui, että koko vuoden univelat painoivat kehon ja mielen maahan. Olin jo pitkään laiminlyönyt kehoani liian vähäisellä unella ja huonolla palautumisella. Tuntui, että koko maailma kävi ylikierroksilla ja oli vain pysyttävä perässä. Oli vain pysyttävä hereillä.

En voinut loppuvuodesta edes liiemmin kirjoittaa hyvinvoinnista, sillä en voinut hyvin. Olin jatkuvasti liian stressaantunut ja liian väsynyt.

Monesta muusta voisi päätellä, etten todellakaan ole ollut universumin suosikki viimeisen vuoden aikana, mutta sain sentään vuoden päätteeksi loman, jota todella tarvitsin. En ole tehnyt mitään muuta kuin hiihtänyt, syönyt, lukenut kirjoja, tuijottanut netflixiä, saunonut ja nukkunut. Näistä eniten nukkunut.

Kuin karhu talviunta. 

 

tähän näkyyn herään joka aamu.

 

Ostettiin mökille uudet sängyt. Niistä ei herää yöllä mihinkään. Yleensä sanotaan, että kun kolmena yönä peräkkäin ei laita herätyskelloa soimaan ja nukkuu niin pitkään kuin ”pystyy” niin neljäntenä yönä nukuttu unimäärä on se, jonka tarvitsisi joka yö.

Yhdentoista, kymmenen ja yhdeksän tunnin unien jälkeen itselleni se on näköjään tasan kahdeksan tuntia unta yössä. Pitkän hiihtolenkin päivinä ja avantouinnin jälkeen olen nukkunut vieläkin pidempään. Unen tarve on yksilöllistä ja valtaosa kuvittelee oman unen tarpeensa paljon pienemmäksi kuin mitä se todellisuudessa on.

Tuntuu, kuin aivot olisivat heränneet aivan eri tavalla eloon. Paras kauneushoito mitä tiedän, on uni.

Harmaus, kalpeus, ihon epätasaisuudet.. Ne kaikki ovat tiessään. Kunhan saa raitista ilmaa ja riittävästi unta.

 


No Comments

Post A Comment