Uuden vuoden rituaaleja

 

Pidän maanantaista. Kuun ensimmäisistä päivistä, puhtaista pöydistä ja ennen kaikkea ajatuksesta aloittaa alusta. Vuodenvaihde on se konkreettisin. Kokonainen vuosi jää taakse, ja on aika aloittaa uusi. Ilmassa kuplii uuden odotuksen into, mutta myös vanhojen taakkojen jättäminen taa.

Välillä mietin, onko se nyt niin että yhdessä uudenvuodenyössä kaikki sitten muuttuu ja tiedän, että eihän se ihan niin mene, mutta siinä on jotain paljon konkreettisempaa kuin yhdessä hetkessä keskellä arkista viikkoa.

Alkaa uusi luku.

Vaikka elämä on kirjoittanut kirjaamme käänteitä, joista emme lainkaan tiedä, olemme silti vastuussa itse, minkä sävyistä tarinaa kirjoitamme.

 

Otin tämän kuvan jonkun vuoden viimeisenä päivänä. Kaunista kaiken sen rumankin jälkeen.

 

Konkreettisen uuden kynnyksellä on tietysti hyvä asettaa toiveita ja tavoitteita, jos sellaisia haluaa asettaa, mutta ihan yhtä hyvä olisi myös summata mennyttä. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.. Tiedättehän. Kun terapiassa kipeät muistot haluaa ohittaa äkkiä ja palata aiheeseen josta on miellyttävämpi puhua, saa ystävällisen muistutuksen. Palataan tähän sitten myöhemmin, se kannattaa käydä läpi jotta se on sitten oikeasti mennyttä. Ja se totta vie toimii.

 

Tiedättekö kehoskannauksen? Kun käyt kehoasi läpi silmät kiinni ajatuksiesi avulla kohta kohdalta ja keskityt siihen, miltä kukin kohta kehossa tuntuu. Siten voi tulla tietoiseksi jostain jumista, jota en ole kiireissäni huomannutkaan. Ehkä saada sen jopa katoamaan. Olen tehnyt viime aikoina paljon tätä, sillä joogien tavoin uskon monien mielen jumien jäävän jumiin myös kehoon.

Samanlaista skannausta kannattaa tehdä menneeseen vuoteen. Tammikuu, oli sitä hyvää, tätä huonoa.. Hiihtolenkeillä olen pyöritellyt mennyttä vuotta mielessäni edestakaisin. Yrittänyt löytää hyvää, vatvonut läpi pahaa. Kun mieleen on tullut epätoivon hetkiä, jotka haluan vain unohtaa ja sivuuttaa kuten aina ennen tein, olen pakottanut itseni käymään ne läpi. Tarkastellut etäältä tilanteita uudelleen ja keskellä minulle tärkeimpiä maisemia, tekemisen parissa josta pidän ehkä eniten maailmassa, olen voinut käydä niitä läpi turvallisesti ja hyväksyen.

 

Nähnyt niissä jos en hyvää, niin ainakin kasvua ja vahvistumista. Olen myös tuntenut enemmän kiitollisuutta kuin pitkään aikaan. Kiitollisuus ja sen tunteminen on kliseisyydestään huolimatta avain moneen hyvään.

 

 

Sitten on kuitenkin tämä hömppäpuoli, joka saa tekemään kaikkia ihania rituaaleja, jotka voisivat tehdä uudesta vuodesta paremman ja menestyksekkäämmän.. Ne karistavat vanhat pölyt pois ja täyttävät kodin uudella energialla.

 

Siivous kuuluu ehdottomasti niihin. Ainakin joulu on siivottava kokonaan pois. Itse teen sen tosin kotona vasta vuodenvaihteen jälkeen kun sinne palaan, mutta mökillä nyt. Kaappiin kaikki glitterit ja porot, nähdään ensi vuonna. Siisti koti, puhtaat lakanat ja jonkin sellainen pesu, jota et yleensä pese, vie pois vanhaa, tunkkaista energiaa. Olisiko kohde tänä vuonna jääkaappi tai kuiva-ainekaappi? Pienellä vaivalla on iso merkitys. Tilaa ja raikasta energiaa vanhan tilalle.

 

Koko kodin salviapuhdistus menee noitajuttujen top-listalle, mutta kokeile. Sillä on ollut valtavia vaikutuksia elämääni. Oli vaikutus sitten lumetta tai ei, puhdistan edelleen salvialla energioita pari kertaa vuodessa. Ohjeet löydät täältä. Lisäksi ennustan aina tarot-korteista vuoden viimeisenä päivänä ja ne ovat pelottavan hyvin pitäneet paikkaansa.

On hyvä myös listata, mistä kaikesta haluaisi eroon. Kirjoita vaikka paperille, jos siltä tuntuu. Näin saat jotain konkreettista muutettavaa ja asiat pysyvät pidempään mielessäsi kuin hetken vuodenvaihteessa. Muutoksetkaan eivät tapahdu siinä hetkessä. Kun vanhasta on päästetty irti, voikin keskittyä siihen, mitä haluaisi tulevalta vuodelta elämäänsä lisää.

Suurten tavoitteiden sijaan kannattaa silti keskittyä mieluummin siihen, mitä oli ja mitä haluaa pois, sillä ne luovat automaattisesti tilaa uudelle ja vedät puoleesi sitä, mitä itse olet.

 

Siivoa paitsi kotisi, myös itsesi. Varaa kampaaja, siisti kulmat ja kynnet, hemmottele ihoa. Kotona pystyy tehdä paljon. Heitä pois vanhat rikkinäiset sukat ja kulahtaneet alusvaatteet. Ehkä tammikuun aikana innostut myös myymään vanhoja vaatteitasi eteenpäin?

Päätin aloittaa tämän urakan heti kotiin päästyäni ja laitan kiertoon paljon sellaista, mikä ei enää palvele minua, mutta voi olla toiselle parasta second handia. Vink vink, seuraa Zadaan putiikkiani ensi viikolla. Tulossa muun muassa merkkilaukkuja Guccilta ja Louis Vuittonilta, Hermesin koruja, useita mekkoja, kerran käytettyjä mutta kaappiin jääneitä uusia farkkuja..

Todellakin tilaa uudelle. Eikä tilalle tarvitse siis ostaa uutta, usein kaappiin jämähtäneiden tavaroiden paras korvaaja on tila. Energiat virtaavat ja ahdistus tavarapaljoudesta katoaa.

 

Uuden vuoden rituaaleja ovat tunnetusti myös uudet alusvaatteet (etenkin punaisten sanotaan jossain kulttuureissa tuovan hyvää onnea), feng shuin mukainen tavaroiden karsiminen, tammikuun 12 päivän eläminen siten, kuin haluaisi elää koko vuoden.. Kaikkia yhdistää yksi ja sama – hyvästellään vanha, tehdään tilaa uudelle.

 

 

Ennen kaikkea, on tärkeää aloittaa vuosi mahdollisimman hyvällä fiiliksellä. Vuoden ensimmäisen päivän sanotaan heijastelevan koko vuotta. Millaiset ajatuksesi ja olosi ovat huomenna? Aloitatko uuden vuoden toiveikkaana, levänneenä ja täynnä energiaa?

Jos vuoden viimeinen tai vuoden ensimmäinen päivä eivät tunnu kuitenkaan täydelliseltä uudelta alulta, on tammikuussa vielä päiviä. Minä teen tästä vuodesta hyvän voi kuulostaa vähän mahtailevalta, mutta siinä piilee suuri totuus. Vastoinkäymisiin emme voi vaikuttaa, mutta moneen muuhun kyllä.

Kiitän vuotta 2021 ja lempeästi hyvästelen sen kaikkine opetuksineen ja iloineen. Katson vuotta 2022 uteliaana, ja toivon sen olevan hyvän fiiliksen vuosi. Vuosi, jonka päättyessä voisin sanoa, etten olisi voinut toivoa mitään enempää.

 

Olisi ilo tavata sinut myös Instagramissa! INSTAGRAM @mirvaannamarian


No Comments

Post A Comment