Auringonpalvojan after sun

 

Eilen tajusin auringon laskevan jo ennen kahdeksaa. Loppukesän trooppiset illat vaihtuivat hämmästyttävän huomaamattomasti kynttilöihin, hellemekkojen ja villapaitojen vielä etsiessään paikkojaan vaatehuoneeni lattialla.

 

Rakastan lämpöä ja aurinkoa. Rakastin tämän vuoden elokuuta ja siksi istuinkin lähes joka ilta ulkona lukemassa kirjaa. Söin terassilla jokaisen mahdollisen aterian, avasin ikkunat sekä ovet iltaisin ja nautin siitä, kun lämpötilaeroa sisä- tai ulkoilman välillä ei vain ollut olemassa.

 

Elokuu oli, ja elokuu meni. Helteet ja auringonsäteet tuntuvat jo hyytävän kylmässä syyskuussa kaukaiselta muistolta. Onneksi iholla on vielä väriä ja rusketusrajat muistuttavat bikinikeleistä vielä näin syyskuun puolivälissäkin. Tässä sitä onkin sitten aasinsilta kauneudenhoitoni suurimpaan syntiin.

Aurinkoon.

 

Ihana, ihana, ihana aurinko on ihon pahin vanhentaja. Näitä asioita ei tietenkään miettinyt 20-vuotiaana kun paahtoi kahdeksatta tuntia ihonsa ryppyiseksi äidin takapihalla, mutta nyt sen vaikutukset tuntuvat näkyvän ihan päivässä. Käytän kyllä aurinkosuojaa, mutta en malta pysyä pois auringosta. En, vaikka haluan pitää itsestäni ja ihostani huolta, näyttää nuorelta ja suorastaan kammoan niitä ryppyisiä keski-ikäisiä kasvoja.

 

 

Aurinko tuntuu ihanalta. Saa ihon tuoksumaan (tosiasiassa palaneelta mutta ei takerruta siihen..) ja on aina ollut yksi onnellisuutta ja hyvää mieltä lisäävistä tekijöistä elämässäni. Siksi matkustan lämpöön ja vietän kesäni suurimmaksi osaksi ulkona.

Nyt kun kesän lopulla päätin alkaa pitää parempaa huolta itsestäni ja erityisesti ihostani, halusin antaa sille kunnon after sun-syksyn. Vuosien auringonotto, lukemattomat rantalomat ja kesäiset päivät merellä ovat jättäneet jälkensä, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä asialle jotain.

 

Olen nyt muutaman viikon hoitanut ihoani tunnollisemmin kuin koskaan. En poistu enää aamuisin kylpyhuoneesta ilman aurinkosuojaa ja nyt syyskuussa aloitin pitkästä aikaa retinolikuurin.

Lyhyesti: Retinoli on A-vitamiinin muoto ja yksi harvoista aineista, joiden on oikeasti tieteellisesti todistettu vaikuttavan ihoon. Tehokkuus ei ole kuitenkaan yhtä kuin hemmottelu, joten retinolin käyttö aiheuttaa usein iholle reaktioita, kuten punoitusta, kirvelyä ja hilseilyä. Reaktiot eivät ole kuitenkaan ikuisia ja lopulta iho voi paremmin kuin koskaan kun vain malttaa selvitä tuon ”hankalan” vaiheen yli. Retinoli tasoittaa juonteita, supistaa ihohuokosia, tasoittaa ihon sävyä, tasapainottaa talintuotantoa ja nopeuttaa solujen uudistumista. Nämä vaikutukset tulevat kyllä esiin kun retinolia malttaa käyttää.

Kirjoitin ylläolevan kappaleen ehkäpä ensisijaisesti muistutukseksi itselleni.. Nimimerkki Mun Naama Irtoo.

 

Jos et ole vielä kokeillut, kokeile. Syksyn ihonhoitoprojektiini kuuluu uudelle tasolle nousseen tunnollisen kotihoidon myötä myös supersuosittu Profhilo-hoito sekä mikroneulauksia. All In, mutta tuleepa hyvä olo kun pitää itsestään huolta.

 

 

Syksylläkään ei saisi unohtaa sitä aurinkosuojaa. Aloin käyttämään tunnollisesti spf50-suojakerrointa kasvoilla ja decolteella joka ikinen aamu ja ehkä aivan pimeintä vuodenaikaa lukuunottamatta lupaan, etten lopeta sen käyttöä koskaan. Kasvojen aurinkovoiteet ovat kuitenkin aikamoinen villi länsi, joten jos tiedät aivan superhyviä, kevyitä mutta suojaavia tuotteita, teet varmasti kaikille tätä kirjoitusta lukeville suuren palveluksen, kun jaat tuotesuosituksesi kommenttiosiossa. Liian moni tukkii ihon ja pilaa siten muuten niin täydellisen kotihoitorutiinin. Omat suosikkini Zo Skin Health, Colorescience sekä Lierac, mutta kuulen mielelläni muista vastaavista helmistä.

 

Eräs hyvin mielenkiintoinen tekijä kesän jälkeisen after sun-ihon hoidossa on ollut ilmankostutin, jota käytän makuuhuoneessa muutenkin joka yö. Nyt keittiössäkin on sellainen ja vaikutus tällaisen atoopikon elämään on ollut jo nyt suuri. Tiedättehän sen tunteen, kun kesällä ja rantalomilla iho näyttää upean kuulaalta ja kosteutetulta? Suurin syy äkilliseen muutokseen on luultavasti kostea ilma. Tropiikkia ei ilmankostuttimilla kotiin saa, mutta miellyttävämpää elämää kyllä.

 

Ei kannata unohtaa myöskään kosteuttavia naamioita, yöksi jätettäviä superpaksuja kosteusvoiteita jotka pestään vasta aamulla pois tai tehohoitona ihoa rauhoittavia ja syväkosteuttavia sheet maskeja. Mites tää finglish taas.. Naamiot, maskit,  you name it. 

 

Jokatapauksessa, puhdista, pidä huolta ja kysy ammattilaiselta vinkit oman ihosi hoitoon. Meillä on Suomessa aivan mielettömiä ihonhoidon ammattilaisia, jotka varmasti tietävät mitä sinunkin ihosi kaipaa ja osaavat suositella sille oikeat tuotteet ja hoidot. Välillä olisi ihanaa tilata mekkoja kosteusvoiteiden hinnalla, mutta äkkiä sitä peiliin katsoessaan ymmärtää, miksi kannattaa ehkä mieluummin sijoittaa ihonhoitoon, kuin vaikkapa vaatteisiin. Taisin tästä kirjoittaakin kun pohdiskelin taannoin alkavaa arkea.

 

Kauneutta ja hyvää oloa sun alkavaan viikonloppuun, pidä huolta <3

 

Terveisin Miru, joka lähtee ensi kuussa takaisin aurinkoon. Anteeksi, iho 😉

 


Tags:
No Comments

Post A Comment